גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עוד חצי שנה לא תהיה טלוויזיה מסחרית בישראל

הצהרתו הדרמטית של יוסי מימן, בעלי ערוץ 10, כי הוא מפסיק להזרים כסף לערוץ, פתחה שוב את הדיון על מצב שוק הטלוויזיה כולו. מבנה מסורבל, זיכיונות שניתנו לאחר מכרזים שנכתבו כשתנאי השוק היו שונים לגמרי, ותעשייה שלמה שמדממת עשרות מיליוני שקלים בשנה בין הפקת ריאליטי גרנדיוזית אחת לשנייה. למה, בעצם, אי אפשר יותר להרוויח מטלוויזיה בישראל?

ערוץ 2 עשוי לרשום הפסד של יותר מ-80 מיליון שקל בשנת 2009. אם ערוץ 10 ימשיך לפעול, יתווספו להפסד זה עשרות מיליוני שקלים נוספים. איך זה ייתכן, שעד לפני שלוש שנים כשפעלו בערוץ 2 שלוש זכייניות, ולא שתיים כפי שפועלות כיום, הן הצליחו להרוויח, והרבה? ייתכן שבתוך שלוש שנים הכל השתנה? האם זה בגלל המכרז המחודש על ערוץ 2? התחזיות של שוק הפרסום שלא התממשו? המיתון? כל אלה, מסתבר, הם רק חלק מהצרות שנחתו על תעשייה שלמה שמדממת, תעשייה שעד לפני שנים ספורות נחשבה לתעשייה הסקסית ביותר בארץ - הטלוויזיה.

"במקום שבו פוליטיקאים מתערבים, מגיעים למצב שהגענו אליו", אומרים בשוק הטלוויזיה. אך הבעיה לא נעוצה רק בפוליטיקאים. נכון שהיום, כשערוץ 10 עומד בפני הכרעה של להיות או לחדול, אזי התשובות, או נכון יותר הפתרונות, מצויים בידי הפוליטיקאים. אולם עד היום, הרגולטור היחיד שהיה אמון על הערוצים המסחריים היה הרשות השנייה.

"היה פעם מאמן כדורגל שאמר, 'כולם עובדים על כולם', זה בערך מה שקרה במכרז ערוץ 2. אז היה ברור לכולם - לרשות השנייה ולזכייניות, שאי אפשר לעמוד בתנאים האלה, ובכל זאת התחייבו", אומר גורם בשוק הטלוויזיה, ומוסיף: "ומה קורה היום? מחפשים מוצא, לא ניתן לעמוד במחויבויות, ואפילו בידי הרשות השנייה כבר אין את הכלים להוציא את ערוץ 2 מהמחויבויות הבלתי אחראיות שהזכייניות לקחו על עצמן".

גורמים בשוק הטלוויזיה מאשימים את הרגולטור. לא נוח להם, בימים טרופים אלה, לקרוא לרגולטור בשמו, אך למעשה הם מאשימים את הרשות השנייה שלא הייתה מספיק ערנית, מספיק אחראית לנעשה בשוק. "במכרז ערוץ 10 זכו שתי קבוצות", אומרים בענף. "שבוע בלבד לאחר הזכייה, קבוצה אחת התפרקה, יוסי מימן נשאר לבד, וזאת אחרי שביקשו ממנו להפעיל את הערוץ במשך שבוע שלם, בלי ששינו את הכללים. דיברו אז על שוק פרסום של יותר ממיליארד שקל, ומאז השוק רק ירד, אבל הכללים לא השתנו.

"הרגולטור צריך לשמור גם על המפוקחים, לא רק על הציבור. היה ברור לרגולטור שאי אפשר לעמוד בתנאים האלה - מלחמות, אינתיפאדה, מיתון - ושום דבר לא השתנה".

"ערוץ 10 הוא יריית הפתיחה של קשת ורשת"

על אף שלזכייניות קל להאשים את הרגולטור, יש גם ביקורת על התנהלות לא אחראית של הערוצים. "יש כשל ניהולי של שלוש הזכייניות. הטירוף של התכנים. ההוצאה לתוכן בישראל מתאימה לשוק של 70 מיליון איש, לא של 7 מיליון איש".

על הכשלים הניהוליים בקרב הזכייניות יש הסכמה גם בקרב הזכייניות וגם בקרב הרגולטורים המפקחים. גורם בשוק הטלוויזיה מציין את נושא העמלות שמשלמים הערוצים המסחריים למשרדי הפרסום. לדבריו, "בטלוויזיה משלמים עמלות יותר גבוהות מאשר בעיתונות, זאת על אף שהטלוויזיה היא מדיום הרבה יותר חזק".

גם גורמים רגולטוריים מבקרים את התנהלות הזכייניות בנושא העמלות למשרדי הפרסום. גורם בשוק: "איך הן מסכימות לשלם את העמלות הכל-כך גבוהות? כשהרגולטור הציע לעזור, הן התנפלו עליו. הבעיה היא לא רק בעמלות. נגיד שהרגולטור נושא בחלק מהאחריות, האם הזכייניות לא עושות את חשבון הנפש שלהן? איך הן רכשו פורמטים במיליוני דולרים ולא החזירו השקעה? אולי השוק לא יכול לשלם משכורות כאלה גבוהות? מנגנונים כאלה מנופחים? הרגולטור אשם גם בזה?"

לא בכדי תעשיית הטלוויזיה המסחרית קרצה קריצה גדולה לאנשי עסקים כמו יוסי מימן, אודי אנג'ל ואחרים. בעשר השנים הראשונות לקיומו של ערוץ 2, ועד למכרז שטרף בדיעבד את כל הקלפים, כל אחת משלוש זכייניות הערוץ הרוויחה בממוצע כ-300-200 מיליון שקל. ומה היום? יש שתי זכייניות, ושתיהן מפסידות. "המצב הנוכחי הוא שילוב של כמה פרמטרים", אומר גורם בשוק. "עודף רגולציה, המשבר הכלכלי ואיבוד פרופורציה בעלויות ההפקות. אם בשלושת הפרמטרים האלה לא יטפלו במיידי, התעשייה הזו תיכחד. ערוץ 10 הוא יריית הפתיחה למה שעתיד לקרות לרשת ולקשת. דרוש שינוי כללי הרגולציה והקלות לזכייניות במיידי. לא בעוד חצי שנה או שנה, כי אז כבר לא תהיה תעשיית טלוויזיה מסחרית בישראל. זה הזמן".

"הישרדות" מסמנת את ההיכחדות

"בזיכיונות שניתנו לקשת ולרשת במכרז ערוץ 2 היה כתוב במפורש כי בתום שנתיים לזיכיון תיעשה בדיקה של מצב השוק. הבדיקה הזו נעשתה רק בתום שלוש שנים והנפיקה את מסמך מיקוד הרגולציה, שיותר טיפל בתוכן מאשר ברגולציה. אך שם, ייאמר לזכות המועצה, היא עשתה עבודה טובה. כל מי שנכנס למכרז לקח 'ביד' ותנאים שחפפו תחזיות כלכליות מסוימות. אם אחרי שנתיים היו עוצרים ובודקים מה התממש ומה לא, כנראה התעשייה היום הייתה על הרגליים", אומר גורם בערוץ 2.

ואכן, איך יכול להיות שתעשייה שהרוויחה הרבה כסף ולא פעם זכתה לכינויים כמו "בוננזה כלכלית", מתרסקת בבת אחת? האשמה לא מצויה רק ברגולטור, על זה מסכימים גם בערוצים המסחריים. לדברי גורם בטלוויזיה, "הכל היה בסדר ואז יום אחד ערוץ 10 מחליט להעז ועושה ב-5 מיליון דולר תוכנית שנקראת 'הישרדות', אחרי שרשת וקשת אמרו לה לא, מסיבה אחת, חוסר כדאיות כלכלית. אך איפה שהן אמרו לא, ערוץ 10 אומר כן ויוצא עם הפקה גרנדיוזית בסטנדרטים בינלאומיים.

"הוא עצמו מופתע מההצלחה, אך קשת ורשת יותר מופתעות. בתחילה הן מתכחשות, אבל כמו בפסיכולוגיה, מגיע השלב השני, שלב הפאניקה והחרדה. רשת מקריבה את כל מותגיה מול 'הישרדות', ו'הישרדות' מנצחת כל מותג. לקשת, לעומת זאת, יש זמן תכנון והיא מחליטה לצאת ראש בראש ובאותו סדר גודל ומשיקה את 'האח הגדול'. זה עידן התחרות החדשה - תוכניות מיובאות מחו"ל ומושקעות כמו בחו"ל".

לדברי אותו גורם, "הבעיה העיקרית, שכל זה קורה בסביבה לא כלכלית. אי אפשר במדינה של 5.5 מיליון צופים לייצר הכנסות שמצדיקות הפקות בסדר גודל של 5 מיליון דולר. בד בבד המצב הכלכלי מידרדר, ההכנסות יורדות והרגולציה מתמהמהת ולא מגיבה - לא בהתאמת התנאים הרגולטוריים למצב הכלכלי החדש ולא במה שהצרכנים רוצים לקבל בטלוויזיה".

לעצור את המרוץ למיליון

"הרגולטור צריך להסתכל על התחזיות הכלכליות כפי שנקבעו על ידיו במכרז, ולעשות התאמות. צריך לשחרר את החבל בהתעקשות על מה זו סוגה עילית. שיתעקשו על כמה כסף צריך לזרום לשוק, אך את תמהיל השידורים שישאירו בידי הזכייניות, על בסיס הניסיון שלהן, ועל בסיס דרישות הצופים שלהן".

אך לא רק. הזכייניות דורשות ראייה ליותר מ-5 שנים קדימה. "אין לבעלי מניות מוטיבציה להשקיע לטווח ארוך. אם רוצים לבנות נכס בעל ערך לאורך זמן, צריך לתת אופק כלכלי שכולל את אורך זמן השידורים, ודאות לגבי נושאים כמו פרסום בכבלים ובלוויין, האם ומתי, ערוצי הנישה שאיומם מרחף, למי שייך המותג ערוץ 2 או ערוץ 10 - למדינה? לזכיינים?".

והדבר הנוסף, שלטענת גורמים בשוק יקרה מאליו ובאופן טבעי, הוא חזרתן של הזכייניות למודלים כלכליים אפשריים. "ואין מדובר בקטנוניות באשר לשכר הטאלנטים. שכר הטאלנטים בישראל, בהשוואה לארה"ב, הוא נמוך, אך ההפקות מאוד יקרות. לייצר את 'הישרדות' או 'המרוץ למיליון' בטריטוריה כמו ישראל, זה משהו שהשוק לא באמת יכול לסחוב. בלית ברירה נראה את הזכייניות חוזרים לשפיות. זה ייקח שנה או שנתיים, אבל זה יקרה. ינסו להחזיר את הטלוויזיה לפרופורציות שלה, ולהפקה בסדר גודל שניתן לסחוב".

הכול טוב ויפה, אך לפני סיום, יש לזכור את נושא המיזוג, שעשוי לחלץ את הזכייניות מהבוץ. למרות שהרגולטור יושב ומחכה לבקשות אישורים למיזוגים, הן טרם הגיעו. למה? כנראה ענייני אגו עדיין חזקים עבור בעלי המניות מענייני כסף. e

ערוץ 10 יהיה כלי לקידום הרפורמה בשוק תקשורת

פקידי האוצר מתנהגים כמתבקש במצבים כאלו: שותקים ו"משחקים אותה קשוחים". אחרי שקיבלו מסר משר האוצר, יובל שטייניץ, לפיו הערוץ ימשיך לפעול ולא ייסגר, עליהם לבצע כמה שפחות ויתורים ולנסות "לסחוט" מהערוץ כמה שיותר התחייבויות.

בנוסף, באוצר מבינים כי ויתורים מרחיקי לכת לערוץ 10 עלולים לגרום לכך שהמתחרה, ערוץ 2, ידרוש הקלות בהתאם, נוכח המצב הכלכלי הקשה והירידה בהיקף הפרסום. עם זאת, סבורים באוצר, הפתרון אינו פריסת חובות, שכן אם רק זה יקרה, בעוד חודשים או שנה יחזרו בכירי ערוץ 10 לבקש סיוע נוסף.

"יש כאן שני אלמנטים שמתנגשים חזיתית: הרצון לשמור על התחרות בשוק הטלוויזיה תוך מניעת הותרת שחקן אחד (ערוץ 2 - א.פ.) מול עיקרון אי ויתור ליזמים פרטיים וחובת העמידה בהתחייבויות שהם לקחו על עצמם", אמר בכיר באוצר, "חשוב לזכור שערוץ 10 הוא חברה פרטית שמפסידה באופן מתמשך כבר כמה שנים, מעל מיליארד שקל. ראינו את הדוחות הכספיים של הערוץ והם על הפנים".

סיוע לחברות פרטיות כושלות מהווה "חטא קדמון" עבור פקידי אגף התקציבים. אולם, הם מבינים שהערוצים פועלים במסגרת רגולטורית מוגזמת ובלתי מתאימה בעליל. "ברור שאי אפשר לנהל ערוץ כאשר דורשים ממך אלף דרישות אשר מקטינות משמעותית את היכולת הניהולית שלך", אמר בכיר אחר והוסיף: "לכן, רק רפורמה מבנית תפתור חלק מהבעיות של ערוץ 10 ושל כל התעשייה, שנמצאת בתקופה משברית".

באוצר לא מסתירים כי החוב של ערוץ 10 בגין דמי זיכיון ותמלוגים, בסך כ-48 מיליון שקל, מהווה עבורם "כסף קטן". לכן, האוצר מנסה להשתמש בערוץ 10 ככלי, על מנת לקדם את מה שבעיניו הוא הפתרון האמיתי: הרפורמה בשוק התקשורת שגובשה על-ידי אגף התקציבים, הייתה אמורה להיכנס לתוקף עוד השנה במסגרת חוק ההסדרים, אך הכנסת קברה אותה. "שיטת הזיכיונות תוחלף בשיטת הרישיונות, כך שלא יהיו עוד דמי הזיכיון, לדוגמה. רק רפורמה מבנית ויסודית תפתור את הבלגן הזה, לא רק עבור ערוץ 10, אלא בשוק כולו", אמר הגורם הבכיר. e

האם רק הרגולטור אשם?

למרות אצבעות מאשימות רבות שמופנות נגד הרגולציה, יש לזכור כי הייתה זו מועצת הרשות השנייה שכבר לפני שנה קראה לבצע שינוי חקיקה. אך אז, כמו היום, אף אחד לא הסכים, כי הכותרות בעיתון הפחידו את הפוליטיקאים.

נורית דאבוש, יו"ר מועצת הרשות השנייה, והיחידה שהסכימה להתראיין לכתבה זו בשמה, אומרת כי, "חלק לא מבוטל מהאחריות מוטל גם על הזכייניות. צריך להרחיב את שיקול הדעת של הרגולציה. לתת לרגולטור, שמכיר את השוק, מרחב הרבה יותר גדול של שיקול דעת לקבל החלטות".

למרות דברים אלה, רבים יחלקו על דאבוש, בוודאי בקרב הזכייניות. כך, למשל, בוועידת התקשורת של "גלובס", השבוע, אמר אביב גלעדי, מבעלי המניות של רשת: "שהרגולטור יאמין שתנאי השוק לא יפגעו בנפשו הרכה של הציבור. הציבור יקבל את מה שהוא דורש ותמיד הוא יקבל דברים טובים. זה הוכח בכל המדינות בעולם. שהרגולטורים יוציאו את ידם, שלא יחשבו שהם מגנים על תרבות". הדברים נאמרו בין השאר תוך הטחת ביקורות על מגבלת הבעלויות הצולבות, שאינה מאפשרת לאנשי טלוויזיה ולגורמים במדיה להיות מעורבים במספר רב של גורמי שידור ומדיה.

היום ברור כי הדרך לפתור את הבעיה בשוק הטלוויזיה, היא מנהיגות. היום אין אדם אחד שיסכים לבוא ולהגיד: "אני לוקח את זה על עצמי, ויוצר תוכנית הבראה כוללת לענף, ואני מתכוון להחזיק את הכדור בידיים שלי ולא להעביר אותו הלוך ושוב".

אז איפה הפתרון? בכיר בשוק: "צריכה לקום ועדה מצומצמת בחסות משרד התקשורת, שיש בה נציגות של הזכייניות, היוצרים ומשרד התקשורת, שיביאו לכדי מנגנון אחד שאיתו ניתן יהיה לצאת לדרך. אחת הבעיות העיקריות היא שהרגולטור לא בא מהענף, אין שם אנשים שמבינים טלוויזיה. יש תיאוריה, יש חוקים ויש כללים, אבל יש מציאות, וכשמגיעים למציאות רואים שהענף על סף פשיטת רגל".

לדברי אותו גורם, "עוד מעט לא יהיה לרגולטור על מי לפקח. קודם כל, עליו להתפכח". *

עוד כתבות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?