גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בבית המשפט הכול מותר

לאן תוביל ההלכה החדשה שמקנה חסינות למי שפרסם לשון הרע תוך כדי דיון משפטי?

בחוק איסור לשון הרע ישנו סעיף (13), המונה שורה של נסיבות, אשר בהתקיימן לא יקים פרסום לשון הרע לנפגע ממנה עילת תביעה נגד המפרסם. מדובר בנסיבות אשר האינטרס הציבורי מחייב לאפשר בהן התבטאות חופשית, ללא חשש מתביעת לשון הרע. כך, למשל, קובע הסעיף, כי לא ניתן להגיש תביעת לשון הרע בגין דברים,שפורסמו על-ידי מבקר המדינה, בתוקף תפקידו. הגיוני. גם בגין דברי לשון הרע שפורסמו בישיבת ממשלה לא ניתן להגיש תביעה כזו. הגיוני.

עם "הפרסומים המותרים" נמנה גם פרסום על-ידי שופט, דיין, בורר או אדם אחר בעל סמכות שיפוטית או מעין-שיפוטית, שנעשה תוך כדי דיון בפניו, או בהחלטתו, וכן פרסום על-ידי בעל-דין, בא-כוחו של בעל-דין או עד, שנעשה תוך כדי דיון כאמור.

לשון הסעיף נחרצת. על-פיה בעלי-דין ובאי-כוחם יכולים להתבטא כרצונם במהלך דיון משפטי, ואף לפרסם דברי לשון הרע ולפגוע, ללא כל מורא מפני תביעת לשון הרע. אין בה דרישה לתום-לב כלשהו, אף לא לאמת בפרסום.

ההיגיון העומד בבסיס חסינות זו נעוץ בצורך לאפשר לכל הנוגעים בדבר להביא את עניינם ואת טענותיהם בפני הערכאה השיפוטית, מבלי לחשוש כל העת שיהיה בכך כדי להביא על ראשיהם תביעת לשון הרע. לחשש כזה עלול להיות "אפקט מצנן" ולפגוע ביכולת הצדדים להעלות את טענותיהם באופן המיטבי.

מצד שני, חסינות מוחלטת שכזו עלולה לשחרר את חרצובות לשונם של בעלי-דין ושל באי-כוחם. במסגרת הליכים משפטיים, שמעצם טבעם הם טעונים ולוהטים, יחושו הצדדים בני-חורין להשמיץ רק כדי לפגוע ביריבם, וזאת בשעה שהם יודעים כי דבריהם אינם רלוונטיים להליך ואף אינם נכונים. כלומר - מתוך זדון ורשעות גרידא.

מטעם זה נטו שופטים רבים לפרש את הוראת החסינות האמורה באופן מצמצם. היו בהם שקבעו כי החסינות לא תעמוד למי שפרסם דברי לשון הרע במסגרת הליך משפטי, כאשר הדברים לא היו צריכים לעניין, או כאשר הם פורסמו מתוך זדון ורשעות גרידא. אחרים דבקו בלשונו של הסעיף וסירבו לסייגה.

והנה, הלכה חדשה של בית המשפט העליון נקבעה בסוגיה זו. בדעת רוב של המשנה לנשיאה אליעזר ריבלין ושל השופט יורם דנציגר, מול דעת מיעוט של השופט אליקים רובינשטיין, נקבע כי החסינות אכן מוחלטת.

אמור מעתה: לכל המשתתף בהליך שיפוטי פתוחה הדרך לפרסם דברי לשון הרע - גם אם אינם רלוונטיים, ואף אם הוא מפרסמם רק מתוך מטרה לפגוע. גם אם יעשה כן, לא יוכל מושא הדברים להגיש נגדו תביעת לשון הרע. ככל שיהיה מדובר בעורך דין - הוא יהיה נתון לסמכותה של לשכת עורכי הדין לנקוט נגדו בהליכים משמעתיים (נו, טוב). ככל שיהיה מדובר בבעל-דין "מן השורה" - הוא יהיה פטור. "נבל ברשות התורה".

ההלכה החדשה נקבעה בקשר עם תביעת לשון הרע, שהגיש עו"ד עודד גיל נגד עו"ד פואד חיר. כך הוא עשה לאחר שבמסגרת הליך משפטי, בו ייצגו השניים צדדים יריבים, אמר עו"ד חיר כי נגד עו"ד גיל מתנהל חקירה משטרתית, וכי בפרקליטות המדינה שוקדים על הכנת כתב אישום נגדו. עוד הוא פרסם במהלך הדיון המשפטי כאילו ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין דנה בהשעייתו של עו"ד גיל מחברותו בלשכה. לכל הדברים האלה לא היה כל שחר או בסיס.

חיסיון מוחלט

תביעתו של עו"ד גיל נדחתה על-ידי בית-משפט השלום, לאור החסינות שמעניק החוק כאמור, אשר השופטת שושנה אלמגור ראתה בה חסינות מוחלטת. ערעורו של עו"ד גיל התקבל על-ידי בית המשפט המחוזי בתל-אביב. נקבע כי החסינות אינה עמדת לעו"ד חיר, מאחר שדבריו פורסמו מתוך זדון ורשעות גרידא, וללא כל רלוונטיות להליך. עו"ד חיר לא אמר נואש והגיש בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון. הזדמנות לייסד הלכה מחייבת.

"האם החיסיון המוענק לפרסומי לשון הרע תוך כדי דיון שיפוטי... הוא חיסיון מוחלט או שמא חיסיון מסויג?", הציג השופט ריבלין את הסוגיה. תשובתו, כאמור, היתה זו שלפיה החיסיון מוחלט. כך לאור לשונו הברורה של החוק.

ריבלין הסב את תשומת-הלב לכך שבניגוד להוראות אחרות בחוק, המעניקות הגנה למפרסם לשון הרע - הוראת החיסיון הרלוונטית אינה דורשת לשם החלתה כי הפרסום יהיה של דבר אמת, או שהוא ייעשה בתום-לב. "משמעות הדבר היא שגם פרסום כוזב, שנעשה שלא בתום-לב (ואף בזדון), לא יהווה עילה למשפט פלילי או אזרחי", הסיק.

ריבלין הסביר כי בחוקקו את סעיף החסינות האמור, ביקש המחוקק להעניק "זכייה מוחלטת" לפרסומים הנוגעים לתחום תפקידם של ממלאי תפקידים רשמיים ורשויות רשמיות. הוא הוסיף והטעים כי לא נעלם מעיניו כי ההגנה הבלתי-מתפשרת על פרסומים כאלה כרוכה במחיר מבחינת ההגנה על שמו הטוב של מושא הפרסום, וכי מבחינה פרטנית, גם מי שאינו ראוי להגנה עלול ליהנות מחיסיון זה. אלא שלדידו, האינטרס הציבורי העומד בבסיס החיסיון גובר על טובתו של הפרט הנפגע ועל זכותו לשם טוב.

"הסעיף נועד למנוע מצב שבו העילה לפי חוק איסור לשון הרע תהווה גורם מצנן על התבטאויות בגדרי הליך משפטי ותמנע מהגורמים השונים המעורבים בהליך המשפטי להתבטא באופן חופשי", הזכיר ריבלין. הוא הוסיף והזכיר כי הליכים משפטיים כרוכים, מטבע הדברים, בהשמעת דברים לא נעימים לאוזן.

ריבלין קרא לשמור על מתינות ולא לפרסם דברי לשון הרע במסגרת הליך משפטי. "אולם התפיסה המשתקפת בחוק איסור לשון הרע היא שאין להגביל את ההתבטאויות תוך כדי ההליך המשפטי באמצעות חוק זה. המטרה היא למנוע מצב שבו הגורמים המעורבים בהליך ירסנו את עצמם יתר על המידה באופן שיחבל בתקינות ההליך", קבע.

בדחותו את העמדה שלפיה החסינות האמורה תעמוד רק כאשר הדברים היו רלוונטיים להליך ולא כאשר הם פורסמו מתוך זדון ורשעות - הזכיר ריבלין כי בעבר נכללה דרישה כזו בנוסח החוק, וכי היא נמחקה ממנו כבר בשנת 1967. מכך הוא למד כי המחוקק ביקש להרחיב את תחולת החיסיון ולהחילו על כל דבר, שפורסם תוך כדי דיון משפטי.

"הטיעונים העקרוניים בדבר הצורך בהצבת סייג תוכני מסוים - גם אם מצומצם ביותר - לחסינות... הם טיעונים במישור של דין רצוי", פנה ריבלין למחוקק. "עניין הוא למחוקק לענות בו", הוסיף.

בקשר לכך הוא הזכיר כי בהצעת חוק דיני ממונות, התלויה ועומדת, נכללת הוראה שלפיה "בעל-דין, בא-כוחו או עד לא ישאו באחריות בנזיקין כלפי בעל-דין אחר למעשה, שעשו בתום-לב בהליך משפטי ולמטרתו". אף שהוראה זו אינה מיועדת להחליף את הוראת החיסיון שבחוק איסור לשון הרע - הרי יש בה משום ביטוי לאפשרות שהמחוקק ירחיב או יצמצם את גבולות החיסיון שמוענק בחוק האמור, כך ריבלין.

כבוד המקצוע

בינתיים, על-פי לשון החוק הקיים, "המחוקק ביקש לחסום את כניסתו של חוק איסור לשון הרע לאולם המשפט (במובן הרחב)", חרץ והוסיף: "אין בית המשפט יכול ואין זה ראוי שיצוק אל החוק תוכן רצוי, לדעתו, העומד בניגוד ברור לכוונה המפורשת של המחוקק".

ריבלין הזכיר את חובתו של עורך הדין לשמור על כבוד המקצוע ולהתייחס בנימוס ובדרך-ארץ, הן כלפי בית המשפט והן כלפי הבריות. הוא הוסיף והזכיר כי עורך דין שיעבור את הגבול צפוי לעמוד לדין משמעתי בפני לשכת עורכי הדין.

"הנה כי כן, הצורך להתבטא באורח תרבותי ותוך שמירה על כבוד המקצוע לא ייכפה באמצעות הסנקציה הפלילית או התרופה האזרחית דווקא - כי אם בדרך של התוויית אמות-מידה חינוכיות, שראשיתה בבתי-הספר למשפטים וסופה בדיון המשמעתי", סיכם.

השופט דנציגר החרה החזיק אחריו. כך עשה גם כשקרא ללשכת עורכי הדין לפעול בנחישות, בכל האמצעים העומדים לרשותה, למניעת התדרדרות תרבות הדיון בבתי המשפט (רע"א 1104/07).

דעת המיעוט: אפשר גם אחרת

בפסק הדין הדגישו ריבלין ודנציגר כי ה"נזק" שעלול להיגרם כתוצאה מהתרת הרסן בנוגע לפרסומי לשון הרע תוך כדי הליך משפטי, יוכל להיות מוקטן כאשר לשכת עורכי הדין תאכוף ביתר-שאת את הדין המשמעתי על חבריה.

הם לא הציעו מזור לנזק שעלול להיגרם, ושבוודאי ייגרם, כתוצאה מכך שאת אותו חיסיון מוחלט הם העניקו גם לבעלי-דין "מן השורה". גם אלה רשאים עתה לפרסם, תוך כדי הליך משפטי, דברי לשון הרע כאוות-נפשם - וזאת מתוך זדון ורשעות גרידא, וגם שעה שהם יודעים כי דברי שקר בפיהם, שכלל אינם צריכים לעניין.

יש להצטער על כך שרק השופט אליקים רובינשטיין, בדעת מיעוט, שם גם נזק חמור זה לנגד עיניו. אף הוא היה ער לכך שבעבר השמיט המחוקק מהוראת החיסיון הרלוונטית את הדרישה לכך שהפרסום ייעשה לצורך הדיון ובקשר אתו. אף הוא ער לצורך לאפשר להתבטא ללא מורא במסגרת הליך שיפוטי.

אף הוא קרא את הוראת החיסיון שבחוק. ובכל זאת, הוא ראה דרך לקבוע שגם כך החיסיון איננו מוחלט. "אינני סבור כי את כוונת המחוקק יש לפרש כהיתר אבסולוטי לכל הנאמר באולם בית המשפט, כל אשר יעלה המזלג, כל אשר יעלה על הדעת; האם 'כסדום היינו, לעמורה דמינו'?", קרא. "האם יינתן לו למלבין הפנים להיות 'נבל ברשות התורה?'", הוסיף.

"לטעמי, עלינו לנקוט בגישה פרשנית שאינה 'קופסתית', 'אולמית', 'ד' אמותית', 'מסמכית', כלומר בעלת אופי פורמליסטי", פתח רובינשטיין בתשובתו לאלה. "עלינו להביט לתוך החדר, וגם לשמור על כבודו של בית המשפט", הוסיף.

רובינשטיין פקפק בכך שבעת שהמחוקק השמיט את דרישת הרלוונטיות, למשל, היה בתודעתו "האידך גיסא הקיצוני, של השתלחות חסרת גבול". לטעמו, יש לפרש את החוק באופן שייתן ביטוי לערכי מדינת ישראל, לפי חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו והכרזת העצמאות, שעיקרם כבוד האדם, פשוטו כמשמעו. "נאורות חופש הביטוי לדידי אינה מרשם לפגיעה קשה בשם הטוב, ולא בכל עלבון עסקינן, אלא בכזה שבית המשפט ימצא לנכון לפצות עליו", קבע נחרצות.

רובינשטיין לא ראה די בסנקציה של הדין המשמעתי בלשכת עורכי הדין. הוא אף לא "נבהל" מ"אפקט הצינון" או מפתיחת דלת רחבה מדי לתביעות לשון הרע. "בתי המשפט ועורכי הדין יידעו גם יידעו להתמודד עם ניסיונות כאלה", כך הוא.

את דעת המיעוט שלו סיכם רובינשטיין בקובעו כי את הוראת החיסיון שבחוק יש לפרש "כמקנה היתר רחב אך לא היתר מוחלט". לדידו, "התבטאות שלהערכת בית המשפט, מעבר לאי היותה אמת בידיעת האומר, יש בה רשעות או זדון - אינה חוסה בצילו של ההיתר".

ההלכה כריבלין וכדנציגר. ויש לקוות כי באופן מפתיע וחריג ימהר המחוקק ויתקן את המעוות.

אגב, לבקשתה, צורפה לשכת עורכי הדין להליך כ"ידידת בית המשפט". עמדתה הנחרצת היתה זו, שלפיה החיסיון מוחלט ושאין לסייגו כהוא-זה.

ניתן לתהות מה הביא את הלשכה להציג עמדה שכזו. האם היה זה החשש מפני העלאת פרמיות הביטוח המקצועי, כטענת המשיב בערעור? שמא הרצון בבלעדיות באכיפתן, על חבריה, של נורמות התנהגות ראויות? האם בלשכת עורכי הדין לא הבינו כי הלכה שכזו אינה משליכה רק על ציבור עורכי הדין? האם הלשכה תברך על כך שההתלהמות תתפוס לה "מקום של כבוד" באולמות המשפט? חבל. חבל מאוד.

עוד כתבות

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

מודל ראש שהדפיסה סטרטסיס / צילום: באדיבות בילינסון וחברת סטרטסיס

מדפיסים אפילו חלקי גוף: השוק שהעלה הילוך דווקא בנסיבות קשות

ריבוי הפציעות ומקרי הקטיעות במלחמה הנוכחית הזניק את השימוש בהדפסות תלת ממד, שמאפשרות ייצור בזמן אמת של חלקי גוף וכלי עזר ייחודיים ● במרוץ לרפואה מותאמת אישית, המעבדות להדפסת תלת־ממד עוקפות את עולם התרופות

רידא מסארווה / צילום: אינטל

הוא בן לאחת המשפחות הגדולות בחברה הערבית ואחראי על בניית המפעלים של אינטל בארץ ובעולם

רידא מסארווה, שאחראי על הנדסת הבינוי באינטל בעשרות מיליארדי דולרים, הגיע לפסגה כשהוא אחד מאנשי המפתח שאמונים על ההתרחבות הגדולה ביותר של החברה בכל שנותיה ● דרך לקיחת אחריות אישית, חוש הומור מפותח וחשיבה טכנית, כך הוא עשה זאת ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק בשיא כל הזמנים

נאסד"ק עלה בכ-0.7% ● פאוול: "היו סבלניים בקשר להורדת הריבית" ● גולדמן סאקס: השווי של אנבידיה אטרקטיבי לקנייה ● גיימסטופ ו-AMC זינקו שוב בעשרות אחוזים ● מלחמתזנקת הסחר: ביידן מעלה מכסים על היבוא הסיני, מכוניות חשמליות, שבבים ועוד - טסלה זינקה ב-3.5% ● מדד מחירי הייצור בארה"ב עלה מעל הצפי ● שינויים פרסונליים באמזון: אדם סליפסקי, מנכ"ל שירותי הענן, פורש

ג'ים סימונס / צילום: Reuters, Reuters

"המשקיע הטוב בעולם" הלך לעולמו. מה למדנו ממנו?

ג'ים סימונס, המשקיע האגדי ומייסד חברת מחקר השווקים רנסנס, הלך לעולמו בסוף השבוע האחרון כשהוא בן 86 ● גלובס צולל לסיפורו של משקיע העל היהודי, שניצח את התשואות של וורן באפט, המציא שיטה חדשה לניהול השקעות, ובכלל חלם בילדותו להיות רב. "מזל שזה בא והלך", סיפר באחד מראיונותיו

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: ap, Mikhail Metzel

כלכלן בתפקיד שר ההגנה: טלטלה גדולה בממשלת רוסיה

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, מציע להחליף את שר ההגנה מאז 2012, סרגיי שויגו, בסגן ראש הממשלה אנדריי בלוסוב ● לפי מרבית ההערכות, ההדחה היא על רקע הקיבעון וההאטה במלחמה באוקראינה שנמשכת מאז פברואר 2022

חברת נובה רחובות / צילום: איל יצהר

כ־50% מהעליות בזכותן: שתי מניות השבבים שמושכות את הבורסה בתל אביב כלפי מעלה

המשקיעים במניות נובה וקמטק נהנו בשנה האחרונה מתשואה תלת ספרתית שאחראית לחלק נכבד מהעליות במדדי הדגל של ת"א ● מהיכן נובעת ההצלחה שלהן, האם הן צפויות להמשיך לזנק ואיזו מניית שבבים נשארה מאחור?

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

שני בנייני ענק שיאכלסו 9 מיליון איש: כך נקלע לסחרור הפרויקט הגדול בעולם

התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה ● אפילו אדריכל בריטי המעורב בפרויקט כינה אותו "תמוה ובלתי סביר, אפילו עבור מי שעוסק בתכנונו"

כ-300 אלף משתתפים במחאה פרו־פלסטינית בלונדון / צילום: ap, Alberto Pezzali

"זה לא מסובך": מה עומד מאחורי הסלוגן שפוגע בתדמית של ישראל

במשך 50 שנה, לפני הכרזת העצמאות ומייד אחריה, ישראל הייתה קלה להבנה ולהסבר ● עכשיו, מבקשי נפשה חוטפים את הנרטיב, ומכריזים שאין דבר פשוט יותר מהבנת צדקתם של הפלסטינים ● הנזק כבד והשאלה היא מה אפשר לעשות שעדיין לא נוסה

אייר קנדה בנתב''ג / צילום: איל יצהר

אחרי יונייטד ואיזי ג'ט: חברה נוספת דוחה את החזרה לישראל

האפשרות לטוס ישירות לטורונטו תידחה עד אוגוסט: חברת התעופה אייר קנדה שהשהתה את פעילותה בישראל דוחה את החזרה שתוכננה ומצטרפת לאיזיג'ט, יונייטד איירליינס ואייר אינדיה שהשהו את חזרתן בשל השלכות מתקפת הכטב"מים האיראנית ● אייר אינדיה אמורה לחזור לפעילות בהמשך השבוע

דובר צבא ירדן במסיבת עיתונאים / צילום: Reuters, Laith Al-jnaidi

בזמן מלחמת חרבות ברזל: תרגיל בינ"ל במעורבות לבנון בירדן

בתרגיל משתתפים כוחות יבשה, אוויר וים מ־33 מדינות כמו ארה"ב, בריטניה וצרפת וגם צבאות לבנון, מצרים ועיראק משתתפים בו ● לדברי דובר צבא ירדן, התרגיל מיועד לעזור במאבק בארגוני טרור ומהווה תגובה "להתפשטות כטב"מים, נשק ביולוגי, כימי וגרעיני"

פגיעה בבית בצפון / צילום: ap, Hassan Ammar

הותר לפרסום: אזרח ישראלי נהרג כתוצאה מפגיעת טיל נ"ט בצפון

שלושה לוחמי צנחנים נפצעו קשה כתוצאה מהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה, לוחם גבעתי נפצע קשה מפיצוץ מטען בדרום הרצועה ● צה"ל ושב"כ חיסלו יותר מ-10 מחבלים בבית ספר של אונר"א במרכז הרצועה • טנקים של צה"ל נצפו בנקודה המערבית ביותר מאז הכניסה לרפיח • ראש ממשלת קטאר: פערים משמעותיים בין ישראל לחמאס על שחרור חטופים • מטוסי קרב של חיל האוויר יירטו הלילה כטב"ם שהגיע לישראל, ככל הנראה מעיראק • עדכונים בולטים מכל החזיתות

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

שינוי בצמרת אמזון: אדם סליפסקי, מנכ"ל שירותי הענן פורש מתפקידו

סליפסקי: "זהו זמן טוב עבורי לבלות זמן רב יותר עם משפחתי, להיטען מעט, וליצור לעצמי מרחב מנטלי כדי לשקף ולבחון את האפשרויות שלי" ● מאט גרמן, סגן נשיא למכירות ושיווק של שירותי האינטרנט של אמזון, יחליפו ● ברבעון האחרון, שירותי הענן יצרו לאמזון הכנסות של 25 מיליארד דולר, מעל ציפיות האנליסטים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

מה תכלול חבילת הסיוע החדשה של ממשל ביידן למלחמה בעזה

ממשל ביידן עדכן את הקונגרס כי בכוונתו לקדם אספקת נשק לישראל בעלות כוללת של יותר ממיליארד דולר ● חבילת הסיוע החדשה כוללת חימושי טנקים בסך כ־700 מיליון דולר, רכבים טקטיים בסך כ־500 מיליון דולר ופצצות מרגמה בסך כ־60 מיליון דולר

סם אלטמן, מנכ''ל OPEN AI / צילום: ap, Patrick Semansky

אירוע החשיפה של Open AI: דגם חדש של ChatGPT

OPEN AI חשפה הערב מספר יכולות חדשות במוצריה ● סם אלטמן כתב בחשבון ה-X שלו: "לא GPT-5, לא מנוע חיפוש, אבל אנחנו חושבים שאנשים יאהבו"

כוח צה''ל בעוטף עזה / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

בג"ץ אישר למבקר המדינה לבקר את אירועי ה-7 באוקטובר

השופטת כנפי-שטייניץ קבעה שצה"ל ומבקר המדינה יגישו את טיעוניהם עד ה-8 ליוני, אך לא קבעה צו ביניים ● במשרד מבקר המדינה אומרים כי "מצופה מהרמטכ"ל ומכלל הגורמים המבוקרים לשתף פעולה באופן מלא עם נציגי משרד מבקר המדינה, בדומה לגופי הביטחון האחרים"

אברהים קאלין, ראש סוכנות הביון הטורקית / צילום: ap, Emrah Gurel

מתווכת על מלא: ראש סוכנות הביון הטורקית נפגש עם הנייה בדוחא

ברקע המשבר בין ירושלים לאנקרה, ראש סוכנות הביון הטורקית נועד בבירת קטאר, דוחא, עם ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמעיל הנייה ● בפגישה בין השניים עסקו במו"מ, בניסיון הטורקי להביא להפסקת אש ובסוגיית הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה

עימאד חבקה באירוע ב''גלובס'' לזכר בנו סלמאן ז''ל / צילום: תמר מצפי

סא"ל סלמאן חבקה ז"ל: הצעיר שהתעקש ללכת למכינה קדם צבאית והקשר האמיץ עם המדינה

סא"ל סלמאן חבקה ז"ל, עליו סיפר נשיא המדינה בערב יום הזיכרון, נפל ברצועת עזה בתחילת נובמבר ● במפגש מיוחד שנערך לזכרו במערכת גלובס, לקראת יום הזיכרון, סיפר אביו, עימאד, על הצעיר שהתעקש ללכת למכינה קדם צבאית, הורי החיילים שהגיעו לנחם והקשר האמיץ עם המדינה

יקי נוימן, מנכ''ל קבוצת דוראל / צילום: מיכה לובטון

המיזם הסולארי החדש שנבנה בתוך מטע אבוקדו

הפרויקט המשותף לחברת דוראל ולקיבוץ רבדים עושה שימוש כפול בקרקע שחוסך מקום והשקעה בהולכה ● גם האבוקדו מרוויח: הפאנלים הסולאריים המותקנים מעל המטע מעניקים לצמח את תנאי ההצללה והאור המדויקים עבורו ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד 

גבול לבנון / צילום: ap, Hussein Malla

מטוסי צה"ל תקפו משגרי חיזבאללה מוכנים לשיגור בדרום לבנון

4 חיילים נפצעו בינוני וקל מפגיעת טיל נ"ט סמוך לקיבוץ יפתח שבגליל העליון ● שני כטב"מים פגעו באזור בית הלל שבאצבע הגליל מבלי שהופעלה אזעקה • בטקס הקראת השמות בהיכל הזיכרון בהר הרצל, אמר שר הביטחון כי "המלחמה תימשך עד שנשיב את חטופינו ונפרק את שלטון חמאס" • התרעות בעוטף עזה ובגליל • עדכונים בולטים