גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כצפוי: הריבית במשק נותרה ברמה של 0.75% גם בנובמבר

מדד ספטמבר שהפתיע כשירד ב-0.3% תמך בהחלטה ■ "האינדיקאטורים הכלכליים מראים על המשך שיפור בפעילות הכלכלית במשק הישראלי. מאידך, עדיין קיימת אי ודאות לגבי עוצמת ההתאוששות"

בנק ישראל פרסם הערב את החלטתו ביחס לגובה הריבית במשק לחודש נובמבר. הריבית נותרה על כנה ברמה של 0.75% בהתאם לציפיות המוקדמות שהיו בקרב מרבית הכלכלנים בשוק, זהו החודש השני ברצף בו בוחר הנגיד פישר שלא להעלות את הריבית, לאחר שבחודש ספטמבר העלה אותה משפל של 0.5% לרמתה הנוכחית. "הותרת הריבית ברמה של 0.75% תורמת לשמירת האינפלציה בתחום היעד ולביסוס ההתאוששות בפעילות תוך תמיכה ביציבות הפיננסית" נכתב בהודעת הריבית שפרסם בנק ישראל.

את הגורמים העיקריים להחלטה מנמק בנק ישראל בכך: "האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים היתה 2.8%. יחד עם זאת, בניכוי עונתיות והשפעתן של עליות המחירים שנבעו משינויים במיסוי והיטלים, עלו המחירים מתחילת השנה ב-1.9% במונחים שנתיים אמצע תחום היעד. הצפיות לאינפלציה של החזאים ואלו הנגזרות משוק ההון ל-12 החודשים הבאים, נשארו גם החודש מעט מעל מרכז היעד. קיומו של פער תוצר והצפי לקיומו גם ב-2010, חרף ניצני ההתאוששות בפעילות, וסיום ההשפעות קצרות הטווח של העלאות המחירים על ידי הממשלה, פועלים למתן את שיעור האינפלציה בשנה הקרובה.

האינדיקאטורים הכלכליים מראים על המשך שיפור בפעילות הכלכלית במשק הישראלי. מאידך, עדיין קיימת אי ודאות לגבי עוצמת ההתאוששות, בעיקר בגלל חוסר הודאות בנוגע להתאוששות במשק העולמי. בסחר העולמי נרשמה ירידה בחודש אוגוסט לאחר עליות בו בחודשים הקודמים; רמת הפעילות במשק האמריקני המהווה את אחד מיעדי היצוא העיקריים של ישראל עדיין נמוכה; האבטלה במשקים המפותחים עדיין גבוהה וגם בישראל שיעור האבטלה עדיין גבוה מזה של תעסוקה מלאה; הגירעונות בתקציבי הממשלות והחובות הציבוריים של המשקים המובילים לאחר המשבר גבוהים ומעלים את אי הודאות על קצב ההתאוששות במדינות אלה.

ריביות הבנקים המרכזיים במשקים המובילים נמצאות ברמות נמוכות וצפויות להישאר כך גם בחודשים הבאים.

בהחלטתו להותיר את הריבית ללא שינוי ולהמשיך במדיניות מוניטארית מרחיבה ומדיניותו בשוק המט"ח, מאזן בנק ישראל בין שמירה על יציבות המחירים, תמיכה בהמשך התאוששות הכלכלה והגברת התעסוקה, נוכח שיעור האבטלה, ושמירה על היציבות הפיננסית.

בנק ישראל ימשיך לעקוב אחרי ההתפתחויות במשק הישראלי ובעולם וישתמש בכלים העומדים לרשותו על מנת להשיג את מטרותיו יציבות מחירים, עידוד התעסוקה והצמיחה, ותמיכה ביציבות המערכת הפיננסית" נכתב בהודעת בנק ישראל.

בהתייחסו לשוק המט"ח כותב בנק ישראל בהודעת הריבית: "גם בחודש האחרון נחלש הדולר מול מרבית המטבעות בעולם. מאז הדיון המוניטרי האחרון שהתקיים ב-23 בספטמבר ועד ה-25 באוקטובר התחזק השקל מול הדולר ב-1.1, נחלש מול האירו ב-0.8% ונותר ללא שינוי מול שער החליפין האפקטיבי. התחזקות השקל מול הדולר לא הייתה חריגה ביחס לעולם, שכן חלק משמעותי מהמטבעות העיקריים התחזקו אף יותר. פעילות בנק ישראל בשוק המט"ח מיתנה את מגמת השקל מול הדולר".

ב-15באוקטובר פורסם כי מדד המחירים לצרכן ירד במהלך חודש ספטמבר בשיעור של 0.3% זאת לעומת הערכות כי ישאר על כנו או יעלה בעד 0.3%. הירידה במדד העלתה את ההערכות בשוק כי הנגיד סטנלי פישר יותיר את הריבית ללא שינוי גם בחודש נובמבר, כפי שעשה בחודש אוקטובר, וזאת לאחר שהיה הנגיד הראשון שבחר להעלות את הריבית במשק בספטמבר בשיעור של 0.25%. נציין כי הירידה במדד הושפעה בעיקר מהוזלת מחירי הנופש, ההלבשה והפירות הטריים. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים מצויה כעת בתוך יעד האינפלציה של בנק ישראל. ולראשונה מאז חודש נובמבר 2008 נרשמה ירידה בכמות הכסף.

-------

תגובות לריבית

רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה של בנק מזרחי טפחות: "הותרת הריבית על כנה צעד נכון. הריבית תישאר ללא שינוי גם בחודש הבא". להערכתו, שיעור הבלתי מועסקים (חרף ירידתו האחרונה) גבוה מספיק, והתחזקות השקל כנגד הדולר חזקה דיה, על מנת לבלום, לעת עתה, לחץ מחירים. בד בבד, הוא מעריך שתשתרר רגיעה בשוק הדיור, שתפחית אף היא את החשש מהתחממות בגזרת המחירים במשק.

רפי גוזלן אסטרטג המאקרו של לידר שוקי הון: "הותרת הריבית ללא שינוי חודש שני ברציפות מעבירה לשוק מסר כי הבנק אינו מעוניין בריסון אגרסיבי כל עוד קיימת אי ודאות לגבי עוצמת ההתאוששות בעולם. בהעדר הפתעות משמעותיות במדדים הקרובים סביבת האינפלציה הנמוכה תוביל ליציבות בריבית בחודשים הקרובים. סביר שעיקר ההתאמה בריבית תבוצע החל מהרביע השני של 2010."

נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה: "אי העלאת הריבית מוצדקת לאור העובדה כי התאוששות המשק עדיין שברירית, שחיקת השכר, הצפי לעליה בשיעור האבטלה ומחנק האשראי המתמשך. בנקודת הזמן הנוכחית יש לתת עדיפות למדיניות ריבית המסייעת לחידוש הצמיחה במשק ויציאתו מהמיתון, במיוחד על רקע הירידה המשמעותית בצפיות האינפלציה לטווח הקצר. "

כלכלני ישיר בית השקעות: "הותרת הריבית ללא שינוי מעודדת את ההשקעה הראלית במשק, אך תורמת גם לדחיפת הציבור לאפיקים פיננסיים מסוכנים. להערכתנו העליות בשוק ההון ובמחירי הדירות ימשיכו גם בחודש הקרוב בשל חוסר אלטרנטיבות של הציבור באפיקים הסולידיים".

אמיר כהנוביץ', כלכלן המאקרו של כלל פיננסים: " אנו מאמינים שבנק ישראל עשה כבר די ויותר בכדי לעזור ליצואנים והם באמת כבר צריכים לקחת את עצמם בידיים והגורמים שצריכים למשוך כעת את תשומת ליבו של בנק ישראל הם בעיקר עליית מחירי הדיור, סביבת האינפלציה החיובית, התייצבות רמות האבטלה ובכלל, יציאה ממשבר דורשת סביבת ריבית גבוהה יותר. בנק ישראל, כבר די ברור, לא נלחם נגד ספקולנטים אלא נגד החלשות הדולר בעולם.

גורם נוסף שלוחץ להעלאת הריבית הוא העובדה כי הריבית הריאלית כיום שלילית, וככזאת אינה תקינה ועשויה לגרום לעיוות מחירים כלפי מעלה ויצירת בועתיות. כלומר, אנו מאמינים כי העלאת הריבית נדרשה, ואם לא החודש אז בחודש הבא. מעריך כי בנק ישראל יעלה את הריבית בחודש הבא לאחוז ובינואר 2010 כבר ל-1.25%. וכי עד לסוף 2010 תגיע ריבית בנק ישראל ל-2.75%, גבוה מהמגולם בשוק.

עוד כתבות

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

כותרות העיתונים בעולם

מבוכה לסין: מערכת ההגנה לא הצליחה להגן על חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טילים במיליוני דולרים משמשים לנטרל רחפנים איראניים זולים, מערכת ההגנה הסינית שנפרסה על פי דיווחים באיראן נכשלה במשימה, וחיזבאללה הצטרף למערכה נגד ישראל וישלם על כך ביוקר • כותרות העיתונים בעולם

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן / צילום: ap, Seth Wenig

הוא בדרך כלל נביא זעם, אבל דווקא ביחס להשלכות המלחמה הוא אופטימי

מנכ"ל ג'יי. פי. מורגן, בנק ההשקעות הגדול בעולם, אמר בראיון ל-CNBC כי הוא אופטימי לגבי האפשרות שהמבצע הצבאי נגד איראן יוביל לשלום במזרח התיכון ● לצד זאת, ג'יימי דיימון הזהיר כי "ישנה אדישות רבה בשווקים" וסימן התפרצות מחודשת של האינפלציה בארה"ב כסיכון מרכזי

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

האם החגיגה בבורסת ת"א תימשך גם מחר?

האם המשקיעים בת"א הגיבו באופטימיות יתר? תשובה לשאלה הזו צפויה להתקבל עם שובו של המסחר בבורסה מחר ● "ת"א נסחרה אמש בבועת אופטימיות, כשהמשקיעים מתמחרים את ההישג האסטרטגי ואת אשרור מעמדה של ישראל כמעצמה אזורית" ● "העליות המקומיות יצרו פער ארביטראז' משמעותי מול המגמה השלילית בעולם"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

פרסומים כוזבים / צילום: צילום מסך מרשת אקס, 02.23.26

האיראנים משקרים, והעולם מהדהד את זה

מאז תחילת מבצע "שאגת הארי", את הרשתות החברתיות שוטפים פרסומים כוזבים שמבקשים להאדיר את הישגי איראן ● אחד מהם אפילו הגיע אלינו ● המשרוקית של גלובס 

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

עשן מיתמר מעל אזור תעשיית הנפט בפוג'יירה שבאיחוד האמירויות / צילום: Reuters, REUTERS

מדינות המפרץ פועלות נגד הזמן במאמץ להדוף את המתקפות של איראן

יש בידי מדינות המפרץ מספר מוגבל של מיירטים להגנה אווירית, לעומת מספר כמעט בלתי מוגבל של כטב"מים איראניים ● המלחמה בין רוסיה לאוקראינה הוכיחה שכטב"מים מסוגלים לגרום נזק קטסטרופלי למתקני אנרגיה דליקים כמו בתי זיקוק, תחנות שאיבה ומסופי נפט

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת הדירוג S&P: "התרחיש מול איראן חמור, אבל ישראל הוכיחה חוסן היסטורי"

סוכנות הדירוג היא הראשונה שמתייחסת למלחמה עם איראן ● ישראל מקבלת הערכה טובה באופן יחסי לנקודת המוצא של המלחמה: "הכלכלה הישראלית הוכיחה חוסן היסטורי בזכות מגזר הטכנולוגיה העילית שלה"

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

ביהמ"ש אישר לנהל ייצוגית נגד רמי לוי על טעות בדוחות

התביעה הוגשה על ידי בעל מניות ברמי לוי שיווק השקמה, בשל נזק שספגו המשקיעים לאחר שהחברה דיווחה על טעות שהגדילה את הרווח שלה ב-44 מיליון שקל ● רשות ני"ע הטילה קנס אישי על לוי בפרשה ● החברה: "אוחזים בטענות הגנה טובות"

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

בשל חסימת מיצרי הורמוז והמתקפות של איראן: קטאר עוצרת ייצור גז, דשנים וכימיקלים

על פי סוכנות הידיעות הקטארית, חברת האנרגיה הלאומית QatarEnergy הודיעה שהיא עוצרת את הייצור של חלק מהכימיקלים והמוצרים התעשייתיים המיוצרים במדינה ● קטאר היא יצואנית הגז השלישית בגודלה בעולם אחרי ארה"ב ורוסיה

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?

מטה אמזון / צילום: Shutterstock

העדיפו את המפרציות על פני ישראל ומשלמות את המחיר

מדינות המפרץ הפכו בשנים האחרונות ליעד מועדף לחוות השרתים של ענקיות הטכנולוגיה בזכות אנרגיה זולה והטבות מס, בזמן שהאטרקטיביות של ישראל ירדה בשל המלחמה ● כעת, המתקפות על האמירויות, בחריין וסעודיה חושפות את הסיכון הביטחוני באזור, כאשר אמזון מדווחת על פגיעה בשירותי הענן

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי