גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד חג'ג': "בלי קבוצות רכישה אין נדל"ן בישראל; גם גינדי שמה יותר מ-400 מיליון שקל במכרז וצריכה לארגן קבוצה"

גלובס tv מארגני קבוצות הרכישה המובילים הגיעו לפאנל של "גלובס" נדל"ן כדי להשיב על העליהום מצד הקבלנים: "הקמפיין שלהם אנוכי, מגמתי ואינטרסנטי" ■ "מי שיוציא את העולם מהמשבר הכלכלי זה המעמד הבינוני וההתארגנות שלו; הדירות שמכרנו היו לאנשים חכמים שבדקו את כל האפשרויות"

הנושא החם והטעון ביותר של השנים האחרונות בענף הנדל"ן, לצד הנושא המסורתי של מחירי הדירות, הוא קבוצות הרכישה. דומה כי נאמר כמעט הכל על התופעה, וכי לא נותר כמעט לחדש דבר. אולם, בכל פעם שעוסקים בנושא מתברר עד כמה רב הערפל, כיצד שחקנים מכל קצוות ענף הנדל"ן מפזרים נתונים והצהרות לא מדויקים, ועד כמה האינטרסים המנוגדים מקשים לבחון את ההתרחשויות בתחום.

נוכח המתקפה החריפה של הקבלנים בתקופה האחרונה נגד מארגני קבוצות הרכישה, כדי לנסות להבהיר חלק מהקושיות ובכדי לשמוע את דעתם של מארגני הקבוצות, כינס גלובס נדל"ן לפאנל חמישה ממארגני קבוצות הרכישה המובילים: ענבל אור, מנכ"לית אור סיטי נדל"ן; עו"ד קרן בן דוד, מנכ"לית משותפת (יחד עם האדריכלית חני הורוביץ) בחברת מגדלים; דרור הלוי, מנכ"ל קבוצות רוכשים; דני הרצוג, מנכ"ל קפיטל גרופ (יחד עם בנו, אלון הרצוג); ועו"ד יצחק חג'ג', בעלי קבוצת חג'ג' (יחד עם אחיו עידו חג'ג').

גלובס: הטענה הכי שכיחה מצד הקבלנים אומרת שאתם פועלים כמותם, אבל כללי המשחק לא שווים לכולם, למשל בכל הנוגע לתשלומי המיסוי.

חג'ג': "הטענה לגמרי לא נכונה. יש פער מיסים, אבל הוא החלק הקטן בעסקאות. ב-95% מהעסקאות שילמנו מע"מ בדיוק כמו קבלן, ולכן נשאר הפער של מס הרכישה שהוא שולי. אם התאחדות הקבלנים היו מכוונים את הביקורת שלהם נכון הם היו צריכים להעביר לובי לכיוון הפוך, ולומר שיש לבטל את מס הרכישה כאשר קונים קרקע כחלק מעסקה והרכישה נועדה למכירה, ולהשאיר את מס הרכישה כמס על רכישת דירות או נכסים חדשים. כל ההתמודדות שלהם מול קבוצות הרכישה היא פסולה ברמה הלאומית. מה שהציל את השוק הישראלי מול כל השווקים הבינלאומיים בעולם שקיבלו סטירה מצלצלת, היו קבוצות הרכישה. מחולל הצמיחה הגדול ביותר זה השקעה בתשתיות ונדל"ן, הגופים היחידים שבנו מאז תחילת המשבר או לפחות החלק הארי הן קבוצות הרכישה.

"למה הופיעו הקבוצות? תשאל את הקבלנים. למה חצי מהדירות בפארק צמרת בתל אביב הן של קבוצות רכישה? כאשר חבס קנה קרקע ב-150 אלף דולר ליחידת דיור, הוא מכר לפי קרקע שמתגלמת במכירה ב-800 אלף דולר, כמעט פי 6. אז באה קבוצה ואומרת למה אני צריך לקנות ממנו במחיר הזה, אני אקנה ב-150 אלף דולר לקרקע, אתן שירותים מקצועיים לקבוצה, הבנייה תעלה 300 אלף דולר, סה"כ 450 אלף דולר ואני אגמור ב-500 אלף, מה שגוף אחר מוכר ב-1.5 מיליון דולר. הפערים שנולדו במחירים בין קבוצות הרכישה לחברות בכלל לא קשורים למיסים, כמעט כל הקבוצות בצמרת רכשו עם מע"מ".

אור: "לפני שיהיה מאוחר, קבוצות הרכישה חייבות לשלב ידיים ולתאם פגישה עם שר הבינוי והשיכון, על מנת למסד את הנושא מול הממשלה. הממשלה הולכת בהחלט להיכנס בקבוצות הרכישה. אני הצלחתי להבין ששר השיכון רוצה לתמוך בקבוצות הרכישה, אבל הוא מחפש דרך למסד אותן באופן שלא יפגע בקבלנים. הקבלנים שבים ומתלוננים אצלו שממסים את הקבלנים ואילו קבוצות הרכישה לא ממוסות ושאין ערבויות".

הרצוג: "הקמפיין של הקבלנים אנוכי, מגמתי ואינטרסנטי. במקום שבו הקבלנים 'מפסידים', מרוויחים צרכני הקצה, שהם הקונים בקבוצות הרכישה. יש פה איזה שקר לאומי או טעות לאומית, המדינה לא רק שלא מפסידה היא מרוויחה בענק. זה לא רק העניין של כמות הדירות, אלא גם שבמקום לקנות דירות להשקעה בקנדה האנשים קונים בארץ. בכל העולם הנדל"ן התרסק ופה הוא התרומם כי יש תנועה. אף אחד לא מונע מהקבלנים לארגן קבוצות רכישה. הקבלנים בוכים על מה שהרוויח הקונה במקום הקבלן, אותם 12%-13% שמארגני הקבוצות חוסכים לקונים. עצירת התופעה משמעותה שהממשלה באה לדאוג לאינטרס של הקבוצה הצרה של הקבלנים. הקונים בקבוצות הם העם.

"הכותרת כאילו המדינה הפסידה ממיסים חצי מיליארד דולר בגלל הקבוצות היא אולי קליטה ונהדרת, אבל זה לא שאנו המארגנים הרווחנו אותה אלא כל הרוכשים. אנחנו משלמים מס מלא על כל דולר שאנו מרוויחים כמארגנים. אולי אחוז אחד מהעסקאות הן נטולות מע"מ. מה שנשאר זה מס הרכישה, ועל קרקע משלמים מס רכישה קבוע של 5%. על מגרשים משלמים מס של 5% מהדולר הראשון, בעוד בדירות זה מדורג, כך שמתמטית המדינה מרוויחה יותר. עד לרמת דיור של מיליון שקל, עדיף למדינה למסות את האזרח כקרקע. אלו אמיתות פשוטות שעם ישראל לא יודע. הכותרות צועקות המדינה מפסידה, הקבלנים מפסידים, אבל אם כולם מפסידים אז מישהו מרוויח, וזה הקונה. ווליום העסקאות ענק, וכולם מרוויחים".

בן דוד: "קבוצות הרכישה זה כוח צרכני והרוכש בוחר בקבוצות הרכישה. דירות שמכרנו בחודשים האחרונים היו לאנשים חכמים שבדקו את כל האפשרויות ובחרו להצטרף לקבוצת רכישה. למעלה מ-80% הם לא משקיעים, אלא אלה שיגורו בדירה. במידה ורשויות המס יחליטו לתת את האפשרות לאותם רוכשים לשלם מס רכישה על הדירה, ולא על הקרקע, המדינה תקבל הרבה פחות".

קבוצות רכישה קבוצת רכישה / צלם: תמר מצפי

"המדינה מקבלת יותר"

חג'ג': "אם מסתכלים על מיסים נטו, המדינה מקבלת יותר ובגדול. כשאנחנו נכנסנו לצפון תל אביב הקרקע הייתה נרכשת אז ע"י קבלנים במחיר של 140 אלף דולר ליחידה. מי שמוכר את הקרקע זה מישהו שמשלם מס שבח. מישהו פרטי שקנה ב-30 אלף דולר והיה משלם 50% מס שבח על הרווח. לאחר מכן הגיעו הקבוצות והעלו את המחירים, ובאותה תקופה שרכשו קבלנים ב-140 אנחנו רכשנו ב-220 אלף ואח"כ ב-260 אלף דולר. המס שבח הוא לא 5% אלא 50%, והמס שבח מחושב על הקרקע על כל שקל שהורווח פה".

אתה מדבר פה על תופעה אחרת. בעקבות המיתון, כולם המתינו לירידת מחירים, אבל הקבוצות באו והעלו את הביקוש ואת המחירים.

אור: "העלנו את מחירי המגרשים אבל עדיין המוצר לרוכש הוא הרבה יותר זול".

חג'ג': "להיפך. קבוצת רכישה מצליחה להיות אטרקטיבית אם היא מראה שהיא נופלת ממחירי השוק של הקבלן הסמוך ב-15%-30%. כלומר, לא רק ששילמנו הרבה יותר מיסים, אלא שהצרכן שילם הרבה פחות ממחירי השוק, וזה בהגדרה. אחרת לא יכולה להתקיים קבוצת רכישה. אני אומר לך, אם קבוצת רכישה מוכרת באותו מחיר של קבלן תקנה מקבלן. באותו מחיר, אסור לך לקנות מקבוצת רכישה".

בן דוד: "הפרופגנדה של הקבלנים מסיטה את האש לכיוון אבדן המיסים מהמקום המרכזי: הרווח היזמי שהקבלן גוזר ושהוא מעמיס על המחיר והוא לא יכול להתחמק ממנו, כי זה הרווח האמיתי שלו. בפרויקט האחרון קנינו מגרש מאפריקה ישראל בלב הסביונים ושילמנו מע"מ ותוך שבועיים נמכרו 82 דירות עם מחיר משוער הנמוך ב-25% מהבניינים הנבנים בסמוך. 90% מהאנשים שקנו שם הולכים לגור בדירות, ומדובר בדירות במחיר שבין 930 אלף שקל ל-1.3 מיליון שקל, כלומר 90% היו יכולים להיות פטורים או כמעט פטורים ממס רכישה, אבל היות וקנו קרקע דרך קבוצה שילמו מס רכישה של 5%".

הרצוג: "עניין המיסים זה פופוליזם זול. המדינה עושה כאילו רוצים להוזיל ומן הצד השני היא בפאניקה כשיש ירידת מחירים בנדל"ן. כשהיה מיתון החשב הכללי השתגע לאן הלכו המיסים, כי יש ירידה עצומה בגבייה. מבחינת המדינה בחדר סגור הם שמחים על כל שקל כשעולה המחיר בשוק. אם באמת היו רוצים שיוזלו הדירות, בהחלטה פשוטה בכנסת ניתן לפטור ממע"מ זוגות צעירים ולהוזיל את הדירות. זה שקר קולקטיבי שכולם עסוקים בו, המדינה היא הנהנית העיקרית מעליית המחירים, ממסי השבחה ורכישה וזו הפרה החולבת של המדינה. קבוצות הרכישה הן היחידות שמנסות להוזיל משהו. את מחיר הקרקע ואת מחיר הבנייה אף אחד לא מוזיל לנו, הדבר היחידי שניתן להוזיל זה הרווח היזמי. הקבלנים קופצים וזועקים געוואלד כאילו לא על עצמם, אלא על המדינה שמפסידה. עוד מעט הם יבקשו להתערב גם למי שבונה צמוד קרקע. אצלי יש לך סיכוי לחסוך, אצל הקבלן בטוח לא תחסוך".

* דרור הלוי, אתה אחד ממחוללי הבאזז של קבוצות הרכישה עם קבוצת "מגדלי ההייטקיסטים" שארגנת לפני כשנתיים. התופעה גם העלתה מחירים וגם את חמתם של הקבלנים כנגד הקבוצות.

הלוי: "אני תומך בכיוון שהקבלנים מבקשים שיהיו הבהרות לגבי מה מותר ומה אסור מבחינת מיסוי ומבחינת התהליכים. הרעיון שצריך להבהיר את הכללים מקובל עלי. אני לא רוצה לעשות ספקולציות. יש מקרים בהם יועצי מס בכירים אומרים 'זה חוקי, אבל אל תעשה כי יחפשו אותך'. אני לא רוצה להיות בתחום האפור ואני שם. אם יש שאלה האם צריך להטיל מס על המגרש או על מלוא מחיר הדירה אני מראש מגדיר שזה על מלוא מחיר הדירה. היתרון בקבוצות מדברות על הפחתה בחלק של הרווח היזמי ובנושא המימון. הנושא של המיסוי שולי לגמרי. אם אפשר להביא ללקוח מוצר זול יותר ולהביא אותו ישר למפעל עם פחות מתווכים זה טוב לשוק, טוב לקונים וטוב לבעלי הקרקעות. התחום יחסית חדש ופרוץ ויכולות וצפויות להיות נפילות, כמו שהיו אצל קבלנים, ואני מציע לרוכש לראות מי כבר אכלס דירות בעבר ברוכשים והאם יש לו ניסיון".

ומה בנוגע לסיכון הגדול עליו מדברים הקבלנים, נוכח העובדה שאתם לא מספקים ערבויות לפי חוק מכר?

חג'ג': "הצד הקנייני זה הסיכון הכי פחות חשוב. אתה מקבל מהיום הראשון הערת אזהרה המקנה הגנות בחוק וקדימות. אתה מקבל את כל ההגנות שאדם שקנה קרקע לעצמו מקבל מבחינה קניינית. אתה מקבל הערת אזהרה ולא משלם שקל לפני שנעלנו את הקרקע והקרקע היא לא על שם הקבלן, אלא על שם הרוכש.

"הסיכון בקבוצות רכישה גלום בעיקר בנושא התמחור. הכל זה אומדנים. אומרים שיעלה לך 1,000 דולר למ"ר. אני יכול לדעת את זה, הרי רק עוד שנה אני יוצא למכרז? זו הערכה. יש מי שיעריך את זה בצורה שמרנית במחירים נכונים שמשקפים את מחיר הבנייה באמת, ויש מי שמעריך באופן לא מקצועי או מתמחר לא נכון כדי להציג מחיר משוער נמוך, וכשיגמרו, המחיר יהיה הרבה יותר גבוה, ויש מקרים כאלה בקרב קבוצות הרכישה.

"בנוסף, סיכון שני, השונה בעליל מקבלנים, שבקבוצה לא קנית דירה אלא חלק בקרקע שעליה תקבל שירותי תכנון ובנייה, וכל דבר שנתקע זה נתקע לך. מרגע שרכשת קרקע ואתה הולך לבצע לעצמך אין לך את הגנת המחיר הסגור, אין לך קבלן שהבטיח לך מועד סיום, וכל יום אחרי זה תקבל פיצוי. בקבוצות חותמים חוזה עם קבלן ביצוע רק לאחר היתר בנייה, ועד אז עוברים הרבה מים בירדן. בטווח הזה שבין תכנון לבין היתר בנייה, אין מועד מסירה ברור". מה קורה אם מישהו רוצה לצאת מהקבוצה?

אור: "רוכש ששם 30% בהתחלה יהיה לו מאוד קשה לצאת במהלך הדרך, אבל אם הוא נקלע לקשיים ולא מוצא רוכש במקומו, הבנק נכנס בנעליו ומממש במקומו את הזכויות שלו ולא פוגע בחברי הקבוצה. אנחנו ממשיכים לבנות והבנק ממשיך להזרים כספים לבנייה. מאידך, אני ליוויתי בעבר קבלן שעשה טעות עסקית ונכנס לפרויקט בירושלים בזמן האינתיפאדה וזה הפיל את כל שרשרת הפרויקטים שלו, לרבות פרויקט מאוד רווחי באזור אחר. הוא הבעלים של הקרקע, והרוכש לא יכול היה לעשות כלום. בקבוצות זה לא יכול לקרות.

"בעבר היו רוכשים מתוחכמים יותר ומשקיעים. היום הרוב רוכשים למטרת מגורים, אפילו זוגות צעירים שרוצים לחסוך ולקנות באזור המרכז והם קונים בקבוצות רכישה. הם לא מתוחכמים, אבל הם לוקחים עו"ד טוב, בודקים את המארגן ואת העלויות ואז נכנסים לקבוצת הרכישה".

- יש טענה שהקבוצות בונות בניינים מכוערים, שטובים למשקיע ובמחיר זול אבל לא טובים לדייר. ישבו כאן גינדי החזקות שבועיים לפני מכרז דרום הקריה (שרונה) ואמרו שאם קבוצות הרכישה יזכו זה יהיה מצער כי לחברה יש תכנונים יפהפיים ובנייני הקבוצות יהיו 'זבל'.

חג'ג': "גינדי החזקות מתנהגת כמו מארגן קבוצת רכישה. היא מוכרת לאנשים מקבוצות רכישה ואומרת להם אני לא יודעת מתי יהיה היתר, איך תראה הדירה בדיוק ומה המפרט. היום, בגלל בעיית מימון קשה יזמים לא יכולים לקחת פרויקטים גדולים. אם אתם רוצים להגיד שאין קבוצות רכישה, אז אין נדל"ן בישראל, כי זה שם נרדף היום. יזם לא יכול לקנות ולבנות בהיקפים שלנו ולשלם כמונו על קרקעות 200 מיליון שקל במגדלי תל אביב או בפארק צמרת. היום אין יזם שיכול לקבל ליווי להיקף כזה של פרויקט. גינדי שמה יותר מ-400 מיליון שקל במכרז, ובשביל להביא את הכסף צריכה לארגן עכשיו קבוצת רוכשים, והם עשו בדיוק עסקת קבוצה. אם התופעה כה פסולה, היא פסולה לכולם, וכל יום אתה מתבשר על קבלנים אחרים שהולכים בדרך הזו. קבוצת רכישה זה בעצם אקט שעושים את כל השיווק בסמוך לרכישת הקרקע כדי לפזר סיכונים. בנגזרת של השוק של היום זו הדרך היחידה לעשות עסקאות. אם אתה לא משווק את כל היחידות ביום הראשון אתה נחשף לסיכון של השוק, שאתה לא מוכל לקחת אותו וגם לא הבנק המלווה, ואז אין לך פרויקט בעצם. זו שיטה שמתחייבת היום מהשוק הישראלי".

הרצוג: "אתם העיתונאים מחפשים את הגימיק, אבל הגימיק הוא שהכלכלה מנצחת. מי שיוציא את העולם מהמשבר הכלכלי זה המעמד הבינוני וההתארגנות שלו. היום קבלן לא יכול לבוא לקנות פרויקט של 100 מיליון דולר, קבוצת רכישה מסוגלת. אותם פרויקטים לא היו נמכרים אלא לקבוצת רכישה".

עוד כתבות

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בת"א: הבורסה סיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים

מדד ת"א 35 זינק בכ-4.6% ● מדד הביטוח הוביל את העליות והתחזק במעל 8% ●  ● המשקיעים ברחו לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר התחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי היום במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שרת התחבורה: השמיים בישראל לא יפתחו לפני שבוע הבא, בינתיים ניתן להגיע דרך טאבה

בתום הערכת מצב בנתב"ג הבהירה השרה כי פתיחת המרחב האווירי לא צפויה לפני השבוע הבא ותתבצע בהדרגה ובתיאום ביטחוני ● עד אז, המעבר היבשתי בטאבה ממשיך לשמש חלופה מרכזית לשבים ארצה

טילים הערב בירושלים / צילום: Mahmoud Illean

שיגורים לרחבי הארץ; מצב החירום בעורף הוארך עד 12 במרץ

חיל האוויר השלים יותר מ-30 תקיפות נגד מערך הטילים הבליסטיים של המשטר האיראני ● שרי הממשלה מאשרים במשאל טלפוני את הארכת מצב החירום המיוחד בעורף לעוד 12 יום ● 9 הרוגים ועשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● "טראמפ: הטבענו 9 ספינות איראניות" ● עדכונים שוטפים

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קפצה? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

חלון הראווה של חנות iBags שנופץ / צילום: אורון גנץ

המילואימניק גילה: העסק נפגע מהדף מטיל ואז נבזז

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

ועדת הכספים בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מבלי להתייחס להוצאות המלחמה באיראן: ועדת הכספים החלה לדון במסגרת התקציב

ועדת הכספים של הכנסת החלה לדון במסגרת התקציב לשנת 2026, אך לא התייחסה להוצאות המלחמה הנוכחית ● לדברי ראש אגף התקציבים באוצר, קיים קושי מהותי לבנות תקציב מאפס בשל אי הוודאות הביטחונית ● ולמרות הכל, תחזיות הצמיחה של בנק ישראל עדיין רלוונטיות

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"