גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיידקים בדלניים

בנוסף לכל הרעות החולות שנמצאו עד היום בסיגריות, נראה כי יש בהן גם חיידקים שיכולים להזיק לבני אדם ■ וגם: האם הבישול הוא זה שהאיץ את האבולוציה?

1. עשן נושא חיידקים

בתיאוריה, החומרים מהן עשויות סיגריות אמורים להיות לא בריאים, עד שכמעט לא ייתכן שיצור חי בהן. מחקר חדש טוען כי סיגריות מכילות, בנוסף לשאר הרעות החולות ה"רגילות" הכלולות בהן, גם חיידקים שעלולים להיות מזיקים לבני אדם.

אם עד היום המעשנים ניחמו את עצמם כי העשן לפחות הורג את המיקרובים באוויר בו-זמנית לכך שהוא מזיק לבריאותם - אפילו נחמה פעוטה זו מוטלת כעת בספק.

לא רק זאת, אלא שעשן הסיגריות עלול להיות נשא מוצלח לחיידקים שמעוניינים לעבור מאדם לאדם, בין אם ממעשן למעשן ובין אם לעוברי אורח שנחשפים לעשן באופן פאסיבי.

"הערכנו שסביר שסיגריות יכילו חיידקים, אך היינו מופתעים מהכמות הגדולה של חיידקים מדבקים לבני אדם שמצאנו בתוכן", אמרה ל-Science Daily החוקרת פרופ' איימי ספקוטה מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת מרילנד, ארה"ב, שהובילה את המחקר בשיתוף חוקרים מבית הספר הגבוה להנדסה Ecole Centrale de Lyon בצרפת.

"בהנחה שהחיידקים הללו יכולים לשרוד את תהליך העישון - ואנחנו מאמינים שהם יכולים - הם עלולים לגרום למחלות זיהומיות הן אצל המעשנים והן בסביבתם". המחקר יפורסם בקרוב בכתב העת Environmental Health Perspectives.

מחקרים קודמים נטלו דגימות קטנות של טבק ובחנו אם יצמחו אוכלוסיות חיידקים בתרבית, אך הממצאים לא היו משמעותיים. הקבוצה הנוכחית נקטה בגישה מעט אחרת: היא ביצעה בדיקה לאיתור דנ"א חיידקי בתוך הסיגריה, ומצאה מגוון גדול של זנים, מאות סוגים בכל סיגריה. לא ניכר הבדל גדול בין מותגי הסיגריות שנבדקו - קאמל, לאקי-סטרייק, מרלבורו ו-Kool.

בין היתר, נמצא חיידק ה-Acinetobacter, חיידק הגדל באדמה וניזון מפחמן ויכול לגרום לזיהומי ריאות ודם בחולים מאושפזים; Bacillus - חיידק המזוהה עם זיהומים במערכת העיכול; Burkholderia, שיכול לגרום למחלות ריאות, Pseudomonas aeruginosa שאחראי לכ-10% מזיהומי בתי החולים בארה"ב, ועוד רבים.

מחקרים שנערכו בעבר זיהו כי בגרונם ובריאותיהם של מעשנים, נמצא שיעור גבוה יותר של חיידקים עמידים ובעלי פוטנציאל אלים. אך ההערכה עד כה הייתה כי הסיבה היא המערכת החיסונית החלשה יותר של המעשן. מחקרים נוספים יבחנו אם החיידקים שורדים את תהליך הבעירה ואם ניתן לקשור בין חיידקים הנפוצים בסיגריות לבין מחלות האופייניות למעשנים באופן מיוחד.

2. "הבישול הפך אותנו לבני אדם"

בפעם הבאה שאתם במטבח, נאבקים עם בצק המסרב לתפוח או חותכים את עצמכם במקום את הבצל, ותוהים מדוע אתם עוד מתעקשים לעשות זאת, כאשר העולם מלא מסעדות מצוינות - נחמו את עצמכם בכך שאתם מבצעים פעולה חשובה. כך לפחות על-פי פרופ' ריצ'ארד וורנגהם, חוקר מבית הספר לביולוגיה אנתרופולוגית באוניברסיטת הארווארד.

"לתפוס את האש: איך הפך אותנו הבישול לבני אדם", הוא שמו היומרני של הספר החדש, אשר טוען כי הבישול קידם את האבולוציה של המין האנושי בצורה משמעותית יותר מן החקלאות, מהמעבר לאכילת בשר או מהמצאת כלי העבודה.

לדברי וורנגהם, הבישול העביר חלק מתהליך עיבוד המזון אל מחוץ לגוף. כתוצאה מכך הוא אפשר לאדם לאכול יותר מהר ולהשקיע פחות אנרגיה באכילה, ולכן, להוציא יותר קלוריות מכל ביס. טרם בושל המזון, הקופים הקדמונים היו צריכים לבלות כמעט חצי משעות העירות שלהם בלעיסה.

כתגובה אבולוציונית החלה מערכת העיכול של האדם להצטמק, ועל חשבונה גדל המוח האנושי, שבגודלו הנוכחי זקוק לכמויות גדולות וזמינות של אנרגיה, ולא יכול היה - כך על-פי מחקריו של וורנגהם - לצמוח לגודלו הנוכחי לפני המצאת הבישול.

התוצאה של ההתפתחויות האבולוציוניות הללו הייתה הולדתו של ההומו-הביליס, אביו של ההומו-ארקטוס, האב הקדמון של ההומו-סאפיינס - אנחנו. ההתרחשות הזו חלה לפני כ-1.8 מיליון שנה. וורנגהם מגיע למסקנה הזו מתוך חקר מבנה הגוף, ובעיקר הלסת של בני האדם הקדמונים והשינויים שחלו באלה לאורך השנים.

מששוחרר ההומו-ארקטוס מן הצורך ללעוס ולעכל במשך כל זמנו החופשי, הוא התפנה לבצע את כל התהליכים הנוספים שאנחנו קושרים לאבולוציה - לפתח כלי עבודה, מערכות יחסים חברתיות וחקלאות.

האש הפכה למקום כינוס וכך הובילה לבניית תאים משפחתיים ושבטיים. האש, כך טוען החוקר, היא שהובילה לחלוקת העבודה בין גברים ונשים, כשמין אחד מביא את האוכל ומגן עליו מפני גניבות והמין השני מבשל אותו.

במסגרת המחקר נפגש וורנגהם גם עם קבוצות הדוגלות בגישה תזונתית של אכילת מזון טרי בלבד, כסוג של חזרה לחיים פשוטים יותר, אולי גם טבעיים יותר. הוא טוען כי חברי הקבוצות הללו היו בדרך-כלל רזים, אך גם עייפים, והנשים לעיתים איבדו את הביוץ.

עתה, מעניין יהיה עבורו לבחון אם חובבי המזון הטרי עוברים גם שינוי אבולוציוני שהופך אותם לפחות תקשורתיים, פחות שבטיים ופחות יזמיים - בגלל העיסוק התמידי שלהם בלעיסה.

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-15%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35