גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכדור הרותח

מחקר חדש מאשש את ההשערה כי יש קשר בין חום ואלימות ומנבא: ההתחממות הגלובלית תחריף את מלחמות האזרחים באפריקה ותוביל לכ-400 אלף הרוגים נוספים

בימים נעימים אלה של חורף קשה להיזכר בזה, אבל רוב הישראלים כבר מנחשים - חום רב מגביר את העצבנות, וכתוצאה מכך את האלימות. כעת מקבלת התחושה הזו חיזוק מדעי: קבוצת חוקרים מהאוניברסיטאות סטנפורד וברקלי - ממתחם מזג האוויר האידיאלי של קליפורניה - יחד עם עמיתים מבוסטון הקרה, מאששים את הקשר וטוענים כי מדובר בסכנה נוספת של ההתחממות הגלובלית.

הקבוצה חקרה אלימות במסגרת סכסוכים בין קבוצות. החוקרים הראו, בהתבסס על מידע היסטורי, כי בשנים חמות מן הממוצע באפריקה עולה מספר הסכסוכים בין שבטים, סקטורים דתיים וגזעיים ומדינות שלמות. החוקרים אף פיתחו משוואה שהראתה כי עליה של מעלה בחום הממוצע בשנה מסוימת יכולה להגדיל את שיעורי הקונפליקט בכ-50%.

אם נניח שההתחממות הגלובלית תמשיך באותו קצב כמו ב-30 השנים האחרונות, ובהנחה שניתן לעשות למודל אקסטרפולציה ליניארית, הרי שצפויים לנו ב-2030 עוד 390 אלף מקרי מוות באפריקה, בגלל הלחימה בלבד.

הנחת המפתח של המאמר היא - מה שהיה הוא שיהיה. החוקרים מניחים כי ההתחממות תמשיך כמו קודם ותשפיע על המלחמות כפי שהשפיעה עד כה. מכאן, שקונפליקטים יחמירו בקצב ליניארי, ומספר הקורבנות בנפש יגדל גם הוא בקצב ליניארי, גם אחרי 20 שנות שיפור בטכנולוגיות הלחימה.

על רקע תחזית מורבידית זו, מסיימים החוקרים את המחקר בקריאה נרגשת לעולם להאט את ההתחממות הגלובלית, ובקריאה נוספת לממשלות האפריקניות לעזור לאוכלוסיה להתמודד עם החום, כדי למנוע את המוות המיותר.

"אף שמחקרים קודמים רמזו כי שינוי אקלים יכול להגביר את הסיכון למלחמות אזרחים, רק עתה הובא מידע כמותי המאשש זאת", אומר פרופ' דיוויד לובל מאוניברסיטת סטנפורד לאתר האינטרנט של האוניברסיטה.

לדברי פרופ' לובל, "בהחלט הופתענו מכך שהקשר בין חום ואלימות הוא כה חזק, אך יש בו גם היגיון. בחנו בעיקר מדינות אשר מתבססות על חקלאות בעל למחייתן, כך שבתקופות חמות יותר הם נמצאים במצוקה כלכלית גדולה יותר, ומכאן הדרך למלחמה היא סבירה". החוקרים קראו לאפריקנים לעבור לחקלאות של גידולים עמידים יותר לחום.

עתה נשאלת השאלה מהי מידת האלימות בה ינקטו לוחמים אפריקנים מול פרופסורים במערב אשר מתעקשים ליישם את תחומי המחקר האזוטריים והמודלים הפשטניים שלהם לסכסוכים המורכבים ועתירי הניואנסים התרבותיים ביבשת.

רוחני, בהגדרה

בארה"ב, כמו במדינות אחרות, יש יותר אנשים דתיים אך פחות חברים בדתות רשמיות. המדינה הוגדרה בעבר בתור "מדינה חילונית של אנשים דתיים": יותר מ-80% מהאמריקנים מתפללים באופן קבוע, אך בחוק קיימת הפרדה בין דת ומדינה.

תקופת נשיאותו של ג'ורג' בוש הבן - נוצרי אדוק, שלא חשש לומר שהנצרות היא בסיס לתפיסה הפוליטית שלו - נראתה כמערערת על התפיסה הזו, אך מחקר חדש שביצעו חוקרים מאוניברסיטת שיקגו מגלה כי ייתכן שהיא דווקא התחזקה, בין היתר בשל שינויים עדינים בגישה של האמריקנים לדת.

על פי המחקר, יותר אמריקנים מבעבר מגדירים את עצמם כמאמינים באלוהים וכמאמינים בחיים שלאחר המוות, ויותר אמריקנים מאי פעם עוסקים בפעולות דתיות, כמו טקסים ותפילות, אך פחות אמריקנים מזהים את עצמם כחברים בדתות רשמיות.

ההגדרה של החוקרים לדתי אקלקטי כזה היא "ספיריטואלי", ורבים מן הנבדקים שענו לקריטריון אף הגדירו כל את עצמם: "ספיריטואלים, אך לא דתיים". בעברית ניתן לתרגם זאת ל"רוחני".

שיעורם של הרוחניים - מאמינים באלוהים אך לא בדת מסוימת - עלה מ-5% מאוכלוסיית ארה"ב ב-1964 לכ-10% כיום. במקביל, שיעור האמריקנים אשר טענו כי הם מאמינים באלוהים כלשהו, ירד מ-99% בשנות ה-50 לכ-92% כיום.

כשהרוחניים נשאלים על מהות האלוהים בעיניהם, הם מדברים על "כוח עליון" או על "כוח החיים". אך בבואם לתאר את התמונה של דמות האלוהים בעיני רוחם, רובם מספרים את הסיפורים המוכרים על דמות של שופט, אב או מלך, ארוך זקן וטוב פנים. שיעור האמריקנים אשר מדברים על אלוהים כ"אמא" נותר קבוע לאורך העשורים האחרונים - בערך 3%.

כצפוי, הדתיים הממוסדים יותר הם מבוגרים יותר, ואילו הרוחניים הם צעירים יותר, אם כי עם ההתבגרות גם הם עשויים להתמסד.

נראה כי הדת הקלאסית היא הנפגעת העיקרית מן הטרנד. 22% מהאוכלוסייה טענו כי מעולם לא השתתפו בטקס דתי רשמי, לעומת רק 9% ב-1972. עם זאת, מספר המתפללים באופן יומיומי עלה מ-52% בסקר שנערך בשנות ה-80 ל-59% בסקר הנוכחי. חלק מן הכנסיות והמוסדות הדתיים האחרים מגיבים בהתאם, ומנסים להפוך את הפעילות הדתית בהם לקשוחה פחות, פתוחה ומקבלת יותר ולמתג את עצמם כמקומות המתאימים למאמין החדש.

"לא הסקנו כי האדם הרוחני הוא כזה משום שהוא נמנע באופן כללי מהשתתפות", אומר עומאר מ'רוברטס, פרופ' לסוציולוגיה באוניברסיטת שיקגו ואחד החוקרים הראשיים במחקר. "עלינו לחפש את המסגרות החלופיות שבהן מוצאים הדתיים מן הסוג הזה את מקורות התוכן ואת החברה המשותפת לאמונתם".

הדו"ח בחן באופן שטחי יותר את התפיסות גם במדינות אחרות. באירופה המערבית הדת כולה נמצאת בירידה, ואילו במדינות האיסלאם הדת הממוסדת עדיין חזקה מאי פעם. במזרח אירופה, כך על פי הדו"ח, הקומוניזם ערער את רוב מוסדות הדת, אך עתה כשהסתלק הקומוניזם, האמונה באלוהים חוזרת.

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

עם נשיא שמקורב גם לנתניהו וגם לארדואן: האם הפתרון לאיראן יגיע דווקא מהמדינה המפתיעה הזו

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-15%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם