גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רפא אותי בפרחים

מחקר מפריך מיתוסים על הנזק של פרחים בבתי חולים, וטוען כי האיסור על הבאתם קשור בעיקר לטרחה הנגרמת לצוות ■ וגם: קריאה לשינוי מערך אספקת המזון בארה"ב

1.הגישה הסטרילית - אאוט

משלוח פרחים לחולים הוא מסורת עתיקה, אך במקומות שונים בעולם אסור להכניס פרחים לבתי חולים בגלל חששות בריאותיים.

האם פרחים באמת מסכנים אותנו? בישראל עדיין מקובל להביא פרחים למאושפזים ברוב המחלקות. בעולם התגבר בשנים האחרונות החשש, כי המים שבהם שמים את הפרחים, ואולי גם הפרחים עצמם, עלולים לשאת חיידקים. בנוסף, עלתה השערה כי הפרחים צורכים בשעות הלילה חמצן שהחולים זקוקים לו. בבריטניה, למשל, בתי חולים רבים אוסרים על הבאת פרחים, והציבור עבר בשמחה לשוקולד.

מחקר חדש שמתפרסם בגיליון חג המולד של ה-British Medical Journal סוקר את הספרות בנושא, בניסיון להבין אם מדובר בחוק בעל בסיס מדעי, או רק במיתוס.

באותה הזדמנות, סוקר המחקר את השפעתם הכוללת של פרחים על סביבת בית החולים.

מסקנת החוקרים גיסקין דיי ונעמי קרטר מה-Imperial College בלונדון היא, כי אין סכנה ממשית בפרחים. אמנם, מחקר משנת 1973 גילה כי המים בהם נמצאים הפרחים מלאים בבקטריות, אך לא תועדו מקרים בהם החולים נדבקו במחלות נוספות ממקור זה.

מספר בתי חולים מגבילים את הבאת הפרחים מתוך חשש שיפריעו לשימוש בציוד רפואי מתוחכם, אך דיי וקרטר מתייחסים לכך בביטול. "אין הבדל אמיתי בין הפרחים הללו לבין אוכל או שתיה שנמצאים בחדרי החולים", הם מציינים.

לדבריהם כבר בתחילת המאה הובהר שהשפעת הפרחים על מצב החמצן באוויר בלילה היא זניחה, ואין צורך להוציא אותם מהחדר בשעות הלילה, בעיקר אם לוקחים בחשבון את הטרחה הנגרמת בכך לצוות הרפואי.

העניין האחרון יכול להסביר אולי חלק מן הלהיטות של בתי החולים להרחיק את הפרחים מן המקום. סקר שנערך בקרב אחיות הראה כי הן פשוט לא אוהבות להתעסק עם הפרחים - להזיז אותם בעת הצורך או לפנות אותם עם נבילתם.

למרות הטרחה לצוות הרפואי, מסקנת החוקרים היא כי פרחים הם אלמנט חיובי בבתי החולים. בספרות מופיעים גם מחקרים הקושרים בין פרחים לבין מצב רוח טוב, חברותיות ואפילו עליה ביכולות הקוגניטיביות של החולים המאושפזים.

כמו-כן נמצא כי חולים בחדר עם פרחים השתמשו בפחות משככי כאבים, סבלו פחות מלחץ דם גבוה וקצב לב לא תקין, והתלוננו פחות על כאב, חרדה ועייפות מאשר חולים בחדר בלי פרחים.

"אף שהפרחים יכולים להוות בזבוז זמן ומטרד לצוות, הרי שמתן פרחים הוא תהליך סמלי בעל חשיבות תרבותית גבוהה", מסכמים החוקרים.

לטענתם, "האיסור על הבאת פרחים לבתי החולים מעיד יותר מכל על שינוי בהגדרות הרפואה, וזניחת הטיפול באדם החולה לטובת גישה סטרילית וממוכנת לטיפול במחלות, באופן שאינו משאיר מקום לכול אלמנט של לכלוך, הגמשת כללים או בזבוז זמן".

2. אוטו-ירק נגד השמנה

ארה"ב מוטרדת ממגיפת ההשמנה ומהנטייה של אזרחיה להעדיף מזון שאיננו טרי או בריא.

הנתונים על קצב ההשמנה בארה"ב מדהימים: בין 1980 ל-2006, עלה מספר בני הנוער במדינה הסובלים מהשמנת יתר חמורה מ-5% ל-18%. שיעור הילדים הסובלים מהשמנת יתר חמורה עלה מ-7% ל-17%.

קבוצת חוקרים מהאוניברסיטאות הרווארד ו-MIT מציעה פתרון לבעיה. ד"ר טנלי אולברייט מהרווארד טוענת כי הבעיה לא נובעת רק מהיעדר כוח רצון, אלא גם מכך שהאדם המערבי (וכיום גם האדם הלא-מערבי) מוקף במזון לא בריא ועתיר קלוריות ושומן, כמעט ללא תחליפים.

התפיסה של אולברייט אינה חריגה, אך הפתרון שהיא וצוותה מציעים חדש. לדבריה, במקום לחנך מבוגרים וילדים להחזיק סביבם מזון בריא ולצרוך רק אותו, במקום רגולציה של בתי הספר ומקומות בהם נמצאים ילדים, יש לשנות את כל מערך אספקת המזון בארה"ב, כך שמזון בריא יהיה זמין יותר וזול יותר, בעיקר לאוכלוסיות עניות.

איך עושים זאת? ההצעה היא להקים בכל מחוז בארה"ב מערך אספקת מזון טרי ממשלתי, בדומה למערך אספקת המים. המזון יהיה מסובסד, אך הוא אמור להיות זול יותר מראש, מאחר והוא יסופק על-ידי חקלאים מקומיים.

כיום רק אחוז או שניים מן המזון הנצרך בארה"ב גדל ומיוצר בה. כך, עולה הצורך בעיבוד המזון, באופן שלעתים קרובות מעלה את ערכו הקלורי.

הרעיון תואם את התפיסה של ארגוני איכות סביבה, שטוענים כבר שנים כי שינוע המזון והסחורות הוא גורם משמעותי לפגיעה בסביבה.

לטענתם, ניתן לחסוך בשינוע, וכך גם בזיהום, על-ידי קנייה מעסקים מקומיים, שהם בדרך-כלל גם עסקים קטנים יותר.

הצוות שגיבשה אולברייט כולל מומחים לתזונה, וגם מתכנני ערים וארכיטקטים, שתפקידם לתכנן עיר חדשה הכוללת חוות קטנות לגידול מזון.

הרעיון הוא להחליף את המדשאות העירוניות, שצורכות יותר משאבים משדה של תבואה, ומטרתן היא נוי בלבד, בחוות כאלו. הקבוצה מציינת כי במהלך מלחמת העולם השנייה, גינות קטנות סיפקו כ-40% מתצרוכת המזון של ארה"ב.

מספר ערים בארה"ב נותנות היום מענקים מיוחדים לשווקים עירוניים של מזון טרי. הצוות של אולברייט מציע רעיון אחר - סופרמרקטים המוקמים ממש ליד השדה או החממה. על-פי התוכנית, אל מרכזי הערים, בהם גרות משפחות בלי רכב, יגיע מדי יום אוטו-ירק שימכור מזון טרי.

לתוכנית יש מבקרים, הטוענים כי הבעיה טמונה לא במחיר המזון אלא בסגנון החיים, ובעיקר ברצון לצרוך מזון מהר ובקלות ולהימנע מבישול. על זה עונים החוקרים: "חשוב להראות שהאלטרנטיבות קיימות".

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס