גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סמדר ברבר-צדיק: "כל פעם שאני נפגשת עם העובדים אני לומדת"

גלובס tv "כמה עמלות אתה משלם בממוצע בחודש, אתה יודע? קפה וחצי. 19 שקל בחודש ללקוח בנק בישראל" ■ "אי-אפשר שלקוח שמשלם הלוואה, ישלם גם על העלויות של לקוח אחר שרק מבצע פעולות בדלפק"

"כשלמדתי לתארים הראשון והשני והייתי סטודנטית מצטיינת, לא ידעתי מה אהיה. לא תכננתי בגיל 44 להיות מנכ"לית של בנק. שאפתי להיות רואת-חשבון. אמי רצתה שאהיה גננת, והייתה תקופה ששקלתי להיות מורה". כך סיפרה סמדר ברבר-צדיק, מנכ"לית הבנק הבינלאומי בפורום המנהיגות-שבדרך של אוניברסיטת ת"א ו"גלובס". ברבר-צדיק נפגשה עם סטודנטים מצטיינים ושוחחה איתם על ניהול.

לדבריה, "אחרי ארבעה חודשים של מנכ"לות בנק חוויתי את אחת החוויות הקשות שאפשר לחשוב עליהן - המשבר הכי חמור ב-80 השנה האחרונות. זו חוויה כמעט בלתי נתפסת. אני משווה את זה לתקופת מלחמה, כי ככה זה מרגיש".

*"גלובס": מה היה הרגע שבו הבנת שיש משבר?

"כשראינו שמרווחי (SPREAD) האג"ח AA מתרחבים כאילו היו אג"ח זבל, הבנו שמשהו מתרחש. נפילת ליהמן-ברדרס הייתה הנקודה שבה הבנו שזהו זה, יש משבר".

*מה היה הרגע הקשה עבורך במשבר?

"בראש השנה קיבלתי טלפון מבכיר בבנק ישראל, ששאל אותי אם יש לנו פיקדונות בוואקוביה, אז הבנק החמישי בגודלו בארה"ב. ידעתי שמשכנו משם את הפיקדונות, חוץ מאחד שהעברנו פקודה, ולא הייתי בטוחה אם היא בוצעה. הבכיר אמר לי שהוא רואה את המניות צונחות, והוא חושש שהבנק עומד ליפול.

"לא אכלתי עד עשר בלילה, כשקיבלתי טלפון מחדר המסחר שלנו שבישר שהכסף עבר. בן-רגע זה הפך להיות החג המאושר בחיי. היו הרבה רגעים קשים, כי נשברות אקסיומות. לקוחות שנחשבו לאמידים, חברות שנחשבו לאיתנות - ופתאום הכול קורס ואין להם יכולת להחזיר".

*מחנק האשראי יצר לבנקים דימוי קשוח. יש אמת בדימוי הזה?

"הבנקים צריכים לדאוג לכספי המפקידים. זו אחריות כבדה. בתקופת המשבר חובתם לבדוק אם מי שלקח כסף יכול להחזירו ואם הביטחונות לנטילת אשראי הולמים את היקף ההלוואה. ללקוח שיש בעיית ביטחונות או החזר - לא אתן אשראי, בשום תקופה. חשוב לי להדגיש שאני קודם-כול בנאדם, ואח"כ מנכ"לית בנק. אבל יש לי אחריות. ולכן אבדוק הכול. כל אשראי שנותנים וכל בטוחה שמקבלים. אי-אפשר לנהל הכול מלמעלה, מנכ"ל צריך לעשות גם עבודת שטח".

*סטודנט: איך התכוננת למשבר?

"כמנכ"לים חשוב לתכנן בזמן שלום את מצב המלחמה. גם בתקופות טובות, צריך לזכור שמחר יכול להיות טוב פחות, שיהיו זמנים אחרים, כי יש מחזוריות בכלכלה, גם אם היא תהיה פחות חדה ותנודתית.

בהתאם, תכננו את תיק האשראי וההשקעות לתקופת משבר. אנחנו מקפידים על ניהול כספים ותיק אשראי מפוזר היטב".

מנהל חייב לדעת לקרוא מספרים

*"גלובס": איזה צעדים עשיתם לקראת השנה הבאה בעקבות המשבר?

"אני חושבת שמבחינת המשבר הפיננסי, הרע מכול חלף, כי הממשלות התארגנו. קשה לדמיין מצב שבנקים גדולים ייפלו, אבל חברות ריאליות נמצאות בקשיים, כי השוק מתכווץ ויש פחות צריכה. לתחושתי, המשבר הריאלי עדיין לא נגמר. מבחינת הבנק הבינלאומי, הדבר הנכון הוא להכין את המערכת בהנחה שהמצב לא בהכרח ישתפר.

"ב-2002 הבינלאומי הפסיד כסף בגלל ריכוזיות תיק האשראי, ולכן התחיל לפזר את התיק. הבנו שצריך לעבוד עם כרית ביטחון לתקופות קשות. הקטנת ריכוזיות תיק האשראי, רכישת שלושה בנקים, מדיניות השקעות שמרנית, הביאו אותנו לתוך המשבר כשהאג"חים שלנו נפרעו תוך כדי המשבר".

*סטודנט: מה מקורות הצמיחה של הבנק? לקוחות מבנקים אחרים?

"קשה להעביר לקוחות מבנק לבנק. לרוב עוברים בנק כשעוברים דירה.

בעקבות רכישת UBank ובנק אוצר החייל עלינו תוך 3 שנים מ-100 סניפים ל-175, שזה יותר מהבנק הרביעי בגודלו (מזרחי-טפחות). גם טבע גדלה באמצעות רכישות. קשה לצמוח אחרת. איני רוצה לקחת קרדיט לא לי: רכשנו מה שאפשר. אין הרבה בנקים זמינים לרכישה בישראל, אבל מבחינת הרעיון, בנקים גדולים בעולם חוזרים ל-core banking, וצומחים באמצעות רכישת בנקים קטנים ובינוניים".

*מדוע שהבינלאומי לא יציע בנקאות נטולת עמלות?

"כמה עמלות אתה משלם בממוצע בחודש, אתה יודע? קפה וחצי. 19 שקל בחודש ללקוח בנק בישראל. בכל העולם בנקים גובים עמלות, שתמחרות שירות שניתן. אי-אפשר שלקוח שמשלם הלוואה, ישלם גם על העלויות של לקוח אחר שרק מבצע פעולות בדלפק. הורדת עמלות היא צעד פופוליסטי, אבל לא הוגן לקבוצה גדולה של לקוחות".

הלקוחות מכירים את הפקיד, לא את המנכ"ל

*סטודנטים לראיית-חשבון שואלים את עצמם מהי הנקודה שבה צריך לצאת מהתחום ולהמשיך הלאה בעסקים.

"חשוב מאוד לצבור ניסיון. ראיית-חשבון היא כלי מצוין. כל מנהל צריך לדעת לקרוא מספרים. באיזה שלב לעזוב? כשאתה מרגיש שמיצית את התחום, לא לפני. יכול להיות שתאהב להיות חשב או להיות בתפקיד עסקי אחר".

*"גלובס": בשנה האחרונה עלו לכותרות מערכות היחסים בין בעלי שליטה למנכ"לים ויו"רים של בנקים. לך יש מערכת יחסים אישית עם צדיק בינו זה שנים. האם להיכרותכם האישית יש השפעה על ניהול הבנק?

*"את צדיק בינו הכרתי כשליוויתי את פז במסגרת סומך-חייקין. 18 שנה אנחנו יחד, כשבדרך עברתי איתו לא מעט, ולמדתי לא מעט. לבנק יש מנכ"ל, ויש דירקטוריון שפועל באופן עצמאי, ושמתווה דרך, ובו יושבים גם נציגי בעלי השליטה. בינו היה מנכ"ל בנק לאומי כשהיה צעיר יותר ממני, ואיני רואה בעיה עם זה שבעל השליטה בבנק הוא בעל ניסיון בבנקאות, אלא להיפך".

*כשהגעת לבנק, התמודדת לראשונה עם ניהול של אלפי עובדים. איך מנהלים צוות כזה?

"בבנק ישנם 4,500 עובדים. אני משתדלת להגיע לכולם, למרות שאני לא תמיד יכולה. בכל פעם שאני נפגשת עם העובדים אני לומדת משהו. כשאני יורדת לסניפים, אני מקבלת תחושה בלתי אמצעית על החוויות שהם חווים בהתמודדות עם הלקוחות. אין לזה תחליף. וזה חשוב כי אין הרבה לקוחות של הבנק שמכירים את המנכ"ל, אבל מכירים את הפקידים שנותנים להם שירות. כשאתה בא במגע ישיר עם האנשים בסניפים, אתה בא דרכם במגע עם הלקוחות".

*חלק מאנשי ההנהלה מבוגרים ומנוסים ממך בבנקאות. איך זה משפיע על הניהול שלך?

"בהנהלת הבנק יש שבעה אנשים. אני מאמינה שכדי לקבל החלטות נכונות צריך מעט אנשים בחדר. לכל חבר הנהלה יש תחום התמחות. כל אחד רואה את הנקודה שלו, ותפקיד המנכ"ל לסנכרן בין נקודות הראות השונות כדי לייצר תמונה כוללת. בסרטים רואים מנכ"ל יושב ליד שולחן גדול ומקבל החלטות אינטואיטיביות, אבל צריך לראות את המספרים. כאן ראיית-חשבון עוזרת. מנכ"ל שלא יורד לפרטים לא יכול להצליח לאורך זמן".

*איך את לומדת דברים חדשים? עשית הפסקה פעם כדי ללמוד תחום?

"בחיים לא עשיתי סטופ, אף פעם. גם כשילדתי ילדים חזרתי מהר לעניינים. גם בחדר לידה, בזמן לידת ילדי הראשון, כשהייתי מנכ"לית פיבי אחזקות, עשיתי כמה עסקאות מט"ח (צוחקת). אני תמיד לומדת, מקשיבה ומתפקדת תוך כדי תנועה. הכלים שקיבלתי באוניברסיטה טובים כדי להבין כל תפקיד".

מנכ"לית ל-20 השנים הבאות

*"גלובס": האם היותך אישה משפיע על ניהול הבנק?

"מה שחשוב הוא כישורים ויכולות. אישה יכולה לנהל כמו גבר. 3 מ-7 חברי הנהלת בינלאומי הן נשים. 70% מעובדי הבנק ו-50% ממנהלי הסניפים הם נשים. לא הרמתי את דגל הפמיניזם, מי שטוב מתקדם. מעבר לתפקידים שדורשים פיזיות, אישה יכולה להגיע לכל תפקיד. היותי אישה לא הפריע לי, ואפילו היווה יתרון (מחייכת). יותר קשה בקטע של ילדים ומשפחה, אז ישנים פחות ולפעמים בכלל לא. עם הזמן נשים ימונו למנכ"לים, כי אנשים ממליצים על אנשים שהם מכירים, וזה יקרה".

*איזו עצה תיתני לצעירים בתחילת דרכם?

"אולי אשמע כמו סבתא, אבל קודם-כול סבלנות. כשעובד בודק כל הזמן איך הוא יכול להתקדם, אנשים שנכנסים לתפקיד וישר רוצים להיות סמנכ"לים, זה מפריע לי. אפשר להיות מנכ"ל בנק בגיל 44 גם אם עובדים בסבלנות ובדרך מסודרת. תעשו כל תפקיד בצורה הטובה ביותר כאילו אתם הולכים לעשות אותו 20 שנה קדימה, ותעשו אותו לפחות 3-4 שנים. הניסיון חשוב, והזדמנויות יבואו. אין דרך טובה יותר להצליח, חוץ מלבחור במה שהכי מעניין אותך ולעשות את זה הכי טוב שאתה יכול".

*איפה תהיי בעוד 10 שנים?

"אני לא חושבת על התפקיד הבא (מחייכת). אני חושבת על זה שאהיה מנכ"לית הבינלאומי ל-20 השנים הבאות. *

לצפייה במפגש - גלובס TV

עוד כתבות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת