גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאן נעלמה המוטיבציה?

אנשים בלתי הישגיים יכולים להציג ביצועים טובים יותר מחבריהם ההישגיים, כל עוד המשימה מוגדרת כ"סתם בשביל הכיף"

מספרים על אחד משחקני הכדורסל הידועים בחו"ל, כי כשהיה נוסע לחופשה בבית ומשחק רמי עם סבתא שלו, סתם בשביל הכיף, היה עדיין משחק בשביל לנצח, מתעצבן אם היה מפסיד ואוי לבושה - לפעמים אפילו מרמה כדי לוודא שידו תהיה על העליונה.

הסיפור הזה תואם את הגישה הרווחת לגבי הישגיות ותחרותיות - מי שהישגיו גבוהים בתחומים מסוימים יתקשה לוותר על המוטיבציה להצליח ולנצח גם בתחומים אחרים. מי שההישגיות לא חשובה לו, יוותר במקומות החשובים והלא חשובים גם יחד.

אולם, מחקר חדש מראה כי בתנאים מסוימים, האחידות לא בהכרח תישמר, ובמקרים ייחודיים דווקא אנשים שלא רואים את עצמם כהישגיים, יציגו ביצועים טובים יותר מחבריהם חדורי המוטיבציה.

המחקר, בראשות פרופ' גלורס אלברצ'ין ו-ויליאם הארט מאוניברסיטת פלורידה, עסק באנשים בעלי "חוסר עניין כרוני בהישגיות". הוא נערך באוניברסיטה, מקום אליו מגיעים אנשים בעלי מידה מסוימת של מוטיבציה להצליח ושהראו יכולת להצליח בעבר, ובכל זאת אותרה תת הקבוצה.

בניסוי תוחקרו הסטודנטים תחילה בשאלון שאמד את היחס שלהם להישגיות. הם חולקו לקבוצת הישגיים ולקבוצה של סטודנטים שאינם מחשיבים הישגיות. תחילה, ניתנה לשתי הקבוצות משימה של מיקוד קשב, והוצגו להם גם מילים באופן תת-סיפי (מהר מכדי שיוכלו לשים לב שראו אותן). בשלב הזה הוצגו מילים העוסקות בהישגיות, כמו 'ניצחון', 'יכולת', 'הצטיינות'. בשלב הזה, חובבי ההישגיות הצליחו יותר מאשר חסרי העניין בהצטיינות.

במהלך אחד המבחנים בוימה הפרעה מבחוץ, ולאחריה נשאלו הסטודנטים אם הם רוצים לסיים את המשימה, או לעבור מיד למשימה אחרת, שהוגדרה כ"כייפית". כצפוי, בקבוצת חובבי ההצטיינות נרשמו יותר מקרים בהם הסטודנטים רצו להשלים את המשימה המקורית (אף שלא היה כל שכר או תגמול גשמי בצידה), במקום לגשת מיד למשימה הבאה.

לאחר מכן ניתנה המשימה שהוגדרה כ"כיף". באופן תת-סיפי שוב הוצגו המסרים שדיברו על הצטיינות. ייתכן שהמסרים הסותרים בלבלו את קבוצת חובבי ההישגיות. הביצועים שלהם במשימה היו נמוכים יותר מאשר במשימה שהוגדרה מראש כ"בוחנת הצטיינות" אבל לא "כייפית". מעניין שבחלק מן המבחנים הללו, שהוגדרו כ"כיף", קבוצת חסרי העניין בהישגיות פתאום פרחה, ואף השיגה תוצאות טובות יותר מקבוצת ההישגיים, ובוודאות טוב יותר מביצועיה במשימה שלא הוגדרה כ"כיף".

"אולי האנשים שאיתרנו כנטולי עניין בהישגיות, מתנגדים לחתירה למטרה לא מתוך עצלנות או חוסר יכולת, אלא כי יש להם יעד אחר לא פחות חשוב - ליהנות מהחיים", אומרת אלברצ'ין. "במקרה כזה, הדגש על הישגיות הופך להיות דווקא מקור ללחץ, להתנגדות ולחוסר מוטיבציה ומכאן - להישגים נמוכים יותר. ייתכן שניתן יהיה לקבל תוצאות טובות יותר מסטודנטים כאלה, ואחר כך מעובדים כאלה, אם נציג להם יותר משימות כ'כיף' ונפחית את הדגשים על ההישגיות במקום עבודתם".

הישרדות החמודים

הממצא הוא הגיוני, ובכל זאת מטלטל: בני אדם והעדפותיהם משפיעים על האבולוציה של חיות המחמד, משל היו הטבע או אלוהים עצמו, או לפחות כלים חשובים בתוכנית העל של אלה.

מחקר חדש בחן את ההבדלים במבנה הגולגולת של כלבי מחמד, לעומת זנים אחרים במשפחת הכלביים, וכן לעומת חיות אחרות כגון דובים, חתולים וכלבי ים. מההשוואה עולה כי המגוון של כלבי הבית הוא רחב מזה של חיות אחרות. כך, למשל, מבנה הגולגולת של פקינז שונה מזה של קולי יותר מאשר שתי גולגולות של שועלים מאזורי מחיה שונים נבדלות זו מזו. יתר על כן, ההבדלים בין גולגולת של פקינז לזו של קולי גדולים יותר מאשר ההבדל בין גולגולת של סוס ים (Walrus) לבין זו של חתול.

"אנחנו בדרך-כלל חושבים על האבולוציה כתופעה איטית יחסית", אומר ד"ר אבי דרייק, שהוביל את המחקר, "אולם בחיות שעוברות הרבעה מכוונת ניתן ליצור זנים ייחודיים תוך כמאה שנים. רבים מגזעי הכלבים הידועים היום לא היו קיימים לפני 150 שנה. יש להם מבנה גולגולת חדש לגמרי בהשוואה לזני המקור שלהם. לעומת זאת, עדות לקיומם של חלק מגזעי החיות אוכלות הבשר המוכרות בטבע ניתן למצוא גם 60 מיליון שנה אחורה".

לדברי ד"ר קריס קלינגנברג מאוניברסיטת מנצ'סטר, שהוביל את המחקר, "חיות הבית לא צריכות באמת לשרוד בטבע, ולכן הן יכולות להעביר לדורות הבאים הרבה מאפיינים המשפיעים לרעה על מהירות, נשימה, לעיסה וכדומה, הבדלים שהיו מובילים את החיות הללו להיכחדות מהירה לו היו מנסים לשרוד בטבע. "הברירה שלהם היא הרבה יותר סלחנית, וניתן לומר כי ברירה טבעית הוחלפה כאן בברירה מלאכותית, שאוהבת דווקא צורות מובחנות וייחודיות של כלבים, גם על חשבון התפקוד שלהם".

לדברי החוקרים, המחקר תומך בתיאוריית הברירה הטבעית של דארווין, ומראה כי הברירה יכולה להתרחש תוך זמן קצר, אם משתנים לפתע תנאי הסביבה המגדירים מהו הדבר המתאים.

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל