גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נטל המס: מהו שיעור המס על מוצרי הצריכה של משק-בית?

הזמנתם טלוויזיה חדשה? החלפתם צמיגו? קניתם צעצוע לילד? משכורת נטו שלמה בשנה מופנית למסים העקיפים שאנו משלמים על מוצרי צריכה ■ בסך-הכל, בתוספת מסים על רכב ודירה, שני שלישים מההכנסה נטו שלנו הולכת למסים

נטל המס העקיף בישראל כבד, ואינו מבחין בין בעלי הכנסה גבוהה לבעלי הכנסה נמוכה. ראינו כבר כי משק-בית שרכש דירה בת 4 חדרים במעגל השני של מרכז הארץ (מקבלן או מיד שנייה) משלם 4.2 משכורות ממוצעות נטו בשנה רק עבור מרכיב המס בדירתו, ואילו עבור החזקת רכב יפני משפחתי, חדש או משומש, הוא משלם 2.2 משכורות נטו נוספות בשנה.

6.4 המשכורות שכבר הופנו למימון המסים על הדירה והרכב אינן סוף פסוק. אליהן יש להוסיף מסים עירוניים - איש איש לפי מקום מגוריו וגודל דירתו. את הכסף הפנוי שנשאר אנו מפנים לשני אפיקים: צריכה וחיסכון. מהו שיעור המס על מוצרי הצריכה של משק-בית ישראלי ממוצע?

בבואנו לנתח את גובה המיסוי על מוצרי צריכה, נתמקד במסים העקיפים המוטלים על המוצר המוגמר - מע"מ, מס קנייה ומכס. מובן מאליו שכל מוצר מגלם בתוכו גם מסים נוספים במהלך הייצור, הייבוא והמסחר - בהיקף שקשה לאמוד אותו.

לדוגמה, כשקונים עוף בסופר - מחירו מגלם גם את המסים ששולמו לכל אורך שרשרת הייצור: החל ממס קנייה ששילם המגדל על תערובת מזון לתרנגולות, דרך בלו על דלק ששילם המוביל על הובלת העופות, ועד מס חברות ששילמה רשת השיווק שבה קנינו את העוף (ועוד ועוד).

אפשר לשער כי בעולם תיאורטי שבו רמת המס היא אפס, עלויות הייצור והשיווק של העוף יירדו לפחות ממחצית מהעלויות כיום, אך בסקירה זו נתמקד כאמור במס הסופי: 16% במקרה זה - שיעור המע"מ שחל עלינו, הצרכנים, בעת קניית העוף.

כבר לא מותרות

מבין המסים המוטלים על מוצר מוגמר, מס ערך מוסף הוא היחיד שחל על כל המוצרים. שיעורו עודכן בתחילת 2010 ל-16%, למעט פירות וירקות טריים הפטורים ממע"מ וכן פטור מיוחד לאזור אילת. מע"מ חל גם על כל שירות שאנו צורכים בארץ (מחשמלאי, ספר, רואה חשבון, מתרגם, שליח או מכונאי). מוצרים בודדים מתוצרת הארץ מחויבים גם במס קנייה כדי ליצור תמריץ שלילי לצריכתם - מדובר כמעט אך ורק בסיגריות ובמשקאות אלכוהוליים.

מוצרי יבוא עשויים להיות ממוסים, בנוסף למע"מ, גם במס קנייה ובמכס. בשני העשורים האחרונים הופחתו או בוטלו חלק גדול ממסי הקנייה והמכסים, במיוחד בכל הקשור למוצרי חשמל ואלקטרוניקה, שבעבר היו עתירי מסים ונתפסו כמותרות. מסי קנייה גבוהים במיוחד נותרו בעצם רק על כלי רכב וחלפים (שכולם למעשה מייבוא), על משקאות חריפים ומוצרי טבק (כולל מתוצרת הארץ) - בעוד שעל כל יתר המוצרים מוטל מס קנייה בשיעור 15%, או שהם פטורים לגמרי ממס קנייה.

לפני שנצלול לרשימה המעודכנת, נסביר את ההבדל בין מס קנייה למכס.

מס קנייה הוא שיעור מס שקבעה המדינה על טובין מסוימים, והוא משתנה בין מוצר למוצר ללא קשר לארץ הייצור.

מכס הוא שיעור מס שמוטל על יבוא טובין בהתאם לארץ היבוא. מוצרים המיובאים ממדינות אשר להן הסכמי סחר עם ישראל, פטורים ממכס אך אינם פטורים ממס קנייה. המדינות שבהסכם הן: ארה"ב, קנדה, מכסיקו, האיחוד האירופי (וכן נורבגיה, שוויץ ואיסלנד שאינן חברות באיחוד), טורקיה, מצרים, ירדן וכן ברזיל, ארגנטינה, אורוגוואי ופרגוואי.

במילים אחרות - מוצרי יבוא ממדינות אסיה, מאוסטרליה ומרוסיה הם בעיקר אלה שחשופים למכס. שיעורי המכס הם 7% על כלי רכב, ו-10%-12% על מוצרים כמפורט להלן.

המסים אינם מתחלקים לקטגוריות כלליות כמו "מוצרי חשמל", "מוצרי מזון" וכו', אלא לכל מוצר ומוצר נקבע שיעור מס מסוים.

דוגמאות פופולריות:

מוצרים שחייבים במע"מ בלבד (16%) ופטורים לחלוטין ממס קנייה וממכס (לפי סדר ה-א'-ב'): אופניים, אורגן חשמלי, גיטרה, חומרי ניקוי, חיות מחמד, טלפון שולחני, כלי בית, מאוורר, מגהץ, מדפסת, מחשב (כולל לפטופ), מייבש שיער, מכונת גילוח, מכונת קפה, מכונת תפירה, מערבל מזון, מצלמות מכל הסוגים, משור, משקפיים, סדין חשמלי, ספרים ועיתונים, פקסימיליה, קומקום, קסדה, שעונים, תיקים, תכשיטים, תנורי חימום ותקליטורים (רשימה חלקית).

מוצרים שחייבים במע"מ (16%) ובמס קנייה בשיעור 15%: די.וי.די, וידיאו, טלוויזיה, טלפון סלולרי, מגבר קול, מיקרופונים, מערכת משולבת, מקרן וידיאו, משיבון, רדיו, רמקולים, רשמקול, שלט רחוק. כל המוצרים בקטגוריה זו פטורים ממכס, ולכן שיעור המס הכולל בגינם עומד על 33.4%.

מוצרים שחייבים במע"מ (16%), פטורים ממס קנייה וחייבים במכס בשיעור 10% (כלומר, חייבים רק במע"מ אם מיובאים ממדינות ההסכם, ובשיעור מס כולל של 27.6% משאר המדינות): אופני כושר, ציוד ספורט וציוד סקי.

מוצרים מיובאים שחייבים במע"מ (16%), פטורים ממס קנייה וחייבים במכס בשיעור 12% (כלומר, חייבים רק במע"מ אם מיובאים ממדינות ההסכם, ובשיעור מס כולל של 29.9% משאר המדינות): אוהלים, גריל חשמלי וגריל גז, מוצרי הלבשה והנעלה, וילונות, כלי מיטה, מגבות, מדיח כלים, מזגן אוויר, מייבש כביסה, מכונת כביסה, מיקרוגל, מפות שולחן, מקרר ומקפיא, משחקי טלוויזיה, צעצועים, קולט אדים, קוסמטיקה וטואלט, רהיטים, שואב אבק, שמיכות ותנור בישול.

שיעורי מס מיוחדים

כאמור, 3 קטגוריות מופלות לרעה מבחינת היקפי המס:

כלי רכב: מס קנייה בשיעור 83% (עם הנחות לפי קבוצות זיהום), מכס בשיעור 7% ומע"מ כמובן. סך-הכל: עד 127%. חלקי חילוף לרכב ממוסים במס קנייה של 19.2%, מכס של 6% ומע"מ. סך-הכל: עד 46.6%.

מוצרי טבק: טבק למקטרת - בנוסף ל-16% מע"מ, מוטל מס קנייה בגובה 58 שקל לקילוגרם. סיגריות - בנוסף ל-16% מע"מ, חל מס קנייה בשיעור 231.7%, וכן 3.88 שקלים לחפיסה של 20 סיגריות. בכל מקרה נקבע כי המס לחפיסת סיגריות לא יקטן מ-8 שקלים. מכאן, שחפיסה שמחירה 20 שקל, שהסוחר מרוויח 3 שקלים על מכירתה, מגלמת במחירה מסים בגובה של 14.6 שקל (73% מהמחיר). מחפשים עוד סיבה להפסיק לעשן?

שתייה חריפה: יין - בנוסף ל-16% מע"מ, מוטל מכס לפי הגבוה מבין השניים: 6 שקלים לליטר, או 12% בתוספת 1.67 שקלים לליטר. מכאן, שבקבוק יין צ'יליאני שמחירו 30 שקל, והסוחר מרוויח עליו 5 שקלים - סך המסים בבקבוק עומד על 10.14 שקלים (34% מהמחיר).

במשקאות המשכרים חלו שינויים גדולים במיסוי בתחילת החודש, ונוצרה הפרדה בין "זולים" ל"יקרים". ניקח לדוגמה בקבוק וודקה "זולה": מס הקנייה עלה ל-132%, ובנוסף 34.8 שקל לליטר כהל. המכס מוסיף עוד 12% מס ועוד 5.8 שקלים לליטר כהל. מכאן, שבקבוק וודקה רוסית 40% כהל, ליטר אחד שמחירו 50 שקל, והסוחר מרוויח עליו 10 שקלים - סך המסים בבקבוק עומד על 34.92 שקל (70% ממחירו על המדף).

שיעור מס מיוחד אך מתון חל על מזון ומשקאות. במשקאות קלים המס היחידי שמצטרף למע"מ הוא מס קנייה בגובה אחיד של 2.9 שקלים לק"ג. אותם מסים בדיוק חלים גם על "מזון מעורב", בעוד שלמזונות שונים נקבעים שיעורים שונים.

יוצא דופן אחד בולט ברשימה: שטיחים בעבודת יד. כאן המיסוי יצירתי במיוחד, ופרט למע"מ מוטל מכס של 4% וכן 12.37 שקל לכל מ"ר של שטיח... המדינה באה לקראת חובבי השטיחים הפרסיים הענקיים, והציבה רף עליון למכס על שטיחים: לא יותר מ-415%. תודה רבה.

הרגלי הצריכה קובעים

אז כמה מסים עקיפים משלם שכיר ממוצע בישראל? התשובה כמובן תלויה בהרגלי הצריכה שלו, בשאלה האם הוא מעשן ושותה, האם הוא אוכל הרבה פירות וירקות על חשבון מוצרים מעובדים, כמה ממשכורתו הוא מצליח לחסוך ועוד ועוד.

לצורך המחשה, משכורת נטו ממוצעת בישראל (בלי נקודות זיכוי מעבר לזיכוי תושב) היא 6,838 שקל. אם נצרף את סך ההוצאות שאין בהן מס עקיף כלל, כגון פירות וירקות, ארנונה, ועד בית, חסכונות וכו' - נגיע לסך של אלף שקל בקירוב. יתרת המשכורת מופנית לצריכה שחייבת במע"מ.

מכאן, ששכיר ממוצע משלם מע"מ בסך כ-800 שקל בחודש. קצת עישון, קצת יין טוב ובית מצויד במכשירי חשמל, יוסיפו לחשבון גם מסי קנייה ומכס בהיקף של 150-300 שקל בחודש.

לפי סקר הוצאות מקיף שערכה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ב-2003, כל משק-בית ישראלי משלם מע"מ בסך 1,068 שקל בממוצע לחודש, כולל מוצרים להשקעה - כך שההערכות שלנו קרובות למציאות.

לצורך השוואה עם פרקים קודמים בסדרה, נפחית את המסים העקיפים על דלק (500 שקל), שחושבו כבר בפרק על מיסוי ענף הרכב, ונגיע לכמעט 600 שקל בחודש תשלום מסים עקיפים, ללא רכב. במילים אחרות: כמשכורת נטו בשנה של שכיר ממוצע.

נסכם: 4.2 משכורות נטו בשנה למימון המסים על דירה; 2.2 משכורות נטו בשנה למימון המסים על הרכב; משכורת נטו בשנה למימון מסים עקיפים נוספים;

סך-הכל: 7.4 משכורות בשנה - 62% מההכנסה נטו. נשארנו עם 31,450 שקל בכיס לשנה.

ורגע רגע: ארנונה כבר שילמתם (260 שקל לחודש למשק-בית ממוצע)? ואגרת טלוויזיה (390 שקל לשנה)? ואגרות חינוך? ומע"מ על שירותים?

22

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט