גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": הבטחות ותוצאות בשנה הראשונה של אטיאס

בשנה שחלפה, כשהוא רוכב על גאות בנדל"ן ונישא על הצהרות וכותרות שהציבור הרחב אוהב לשמוע, הפך אטיאס, לשם הכי חם בכלי התקשורת ■ כשר השיכון הוא יצא להגנת רוכשי הדירות - הזוגות הצעירים שידם אינה משגת בשוק לוהט של משקיעים שברחו מהבורסה ■ האם הצליח?

לאחר שנה בכיסא שר הבינוי והשיכון, ביסס אריאל אטיאס את מעמדו כאחד השרים הכי מתוקשרים והכי מוכרים בממשלה הנוכחית. שנה שאמנם החלה בקיפאון בענף הנדל"ן - תוצאה של המשבר הכלכלי העולמי בסוף 2008 - אך המשיכה כשנה של עליות דרמטיות במחירי הדיור שהניעו משקיעי נדל"ן, התחזקות קבוצות הרכישה, ורפורמות מרחיקות לכת בתחומי התכנון, הבנייה והקרקעות של מדינת ישראל - מה שכאמור העלה את אטיאס שוב ושוב לראש הכותרות בכל כלי התקשורת.

אטיאס, שנתפש כמגנם של הצרכנים עוד מימי כהונתו כשר התקשורת, יצא בשנתו הראשונה כשר השיכון להגנת רוכשי הדירות - הזוגות הצעירים שידם אינה משגת לקנות דירה בשוק לוהט של משקיעים שברחו מהבורסה אל שוק הנדל"ן. "אני צריך להתחשב במשקיעים שקנו דירה שנייה ושלישית?!", אמר אטיאס בראיון ל"גלובס" לפני כשלושה חודשים, בו העריך כי ברבעון הרביעי של 2010 ייעצרו מחירי הדירות ואז תחל ירידה.

כן, מישהו צריך היה לקרר את שוק הנדל"ן, אפילו בדרך של לוחמה פסיכולוגית. אטיאס, חביב התקשורת, ידע לייצר כותרות מרגיעות כשהקבלנים צעקו שאין מספיק היצע ומחירי הקרקעות והדירות עולים, כשהמתווכים דיווחו על עליות מחירים מטאוריות בשוק הדירות מיד שנייה עליהן הסתערו מאוכזבי שוק ההון, וכשקבוצות הרכישה שילמו יותר ויותר עבור קרקעות. "זוגות צעירים, אל תאמינו לסיסמאות שהמחירים ימשיכו לעלות", הזהיר אטיאס באוקטובר 2010, והבטיח לשחרר מאסות של קרקעות לבנייה ולהגדיל משמעותית את ההיצע על מנת להוריד את מחירי הדירות.

אבל בשנה אחת קשה ליצור שינויים משמעותיים בשטח - מובן כשמדובר בפרק זמן בו תכניות ויוזמות רק מתגבשות, ובטח בתחום כמו בנייה. או כמו שאמר אטיאס בראיון ל"גלובס": "להבדיל מהפעילות שלי במשרד התקשורת, שהשפיעה על כיס הצרכן באופן מיידי, הפעם המהלכים שאני מוביל יעצבו את שוק הדיור בעשורים הקרובים".

גולת הכותרת: הצפת השוק בקרקעות לבנייה

מאז אוקטובר 2009 מיישם המינהל את האסטרטגיה של אטיאס ומשווק אלפי יחידות דיור ב"בליצים" מתוכננים של מכרזים. רק שבסיכום 2009 נרשם גידול יחסית מתון של כ-16% בכמות הקרקעות ששווקה - בהחלט לא הצפה - המספיקה לבניית כ-20 אלף יחידות דיור חדשות. השנה מקווים במינהל מקרקעי ישראל לשווק קרקעות ל-35 אלף יחידות דיור.

בינתיים, תכניות השיווק האגרסיביות לא מצליחות להוריד את מחירי הדיור. מאז דצמבר 2008 לא נרשמה ירידת מחירים באף חודש, על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. בינואר 2010 עלו מחירי הדירות ב-1.6% ובסך הכל ב-19% ב-12 החודשים האחרונים.

הקבלנים וקבוצות הרכישה אמנם מאשימים את "השיטה" - שיטת מכרזי "כל המרבה במחיר זוכה בקרקע" - אך בפועל הם מציעים מחירים גבוהים בהרבה ממחירי המינימום, למרות שאטיאס קרא להם לאחרונה "להרגיע את המחירים".

ניסים בובליל, נשיא התאחדות הקבלנים, מברך על יוזמת השיווקים המוגברים, אך מעריך כי בתקופה הקרובה לא יחול שינוי של ממש.

"במחוז תל אביב, המרכז את עיקר הביקושים בישראל, חלה ירידה של 32% בהתחלות הבנייה ב-2009", מזכיר בובליל. "מכיוון שהמחסור בדירות מתרכז באיזור תל אביב והמרכז, הרי ששיווקי הקרקעות כיום לא מסייעים בהפחת הפער בין ההיצע לביקוש ולכן לא תתאפשר ירידת מחירים. ואכן ניתן לראות כי למרות השיווקים הערים מחירי הדירות המשיכו לעלות עד סוף 2009".

לדבריו, מינהל מקרקעי ישראל החל לשווק את הקרקעות בתקופה שבה העוסקים בענף היו צמאים לפרויקטים חדשים, לאור העלייה בביקושים לדירות במחצית וחיסול המלאים. "השיטה של מכרזים בה הזוכה הוא המרבה במחיר מביאה לעלייה של עשרות אחוזים במחירי הקרקעות - עלייה שלא תאפשר את הוזלת מחירי הדירות", אומר בובליל.

אטיאס התחיל, חזקיהו יסיים?

די מוקדם בקדנציה שלו, הודיע אטיאס ש"יטפל" בנושא קבוצות הרכישה והסיכונים הגלומים בהן, בעיקר על מנת להבטיח את כספי הרוכשים, אם כי הוא חזר ואמר שהוא בעד דירות מוזלות. לאחרונה יזם השר שימוע בנושא קבוצות הרכישה, במסגרתו בוחן משרד השיכון שורה של נושאים, לרבות סוגיות התשלום וההגנה על הרוכשים בקבוצות רכישה; הערכת המחיר של הדירה; מימון הפרויקט וזמן ביצועו; וסכסוכים בין חברי קבוצה.

בינתיים, הוקמה ועדה מיוחדת ברשות המיסים לבדוק את ההטבות המס להן זוכות הקבוצות. ולאחרונה הורה לבנקים המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, להקצות הון בשיעור של 100% על כל הלוואה הניתנת לקבוצות הרכישה, מהלך שעשוי לצמצם את היקף הפעילות של קבוצות הרכישה וכדאיותן.

נראה כי אטיאס טרם החליט כיצד לתקוף את הנושא מצד הצרכן - והשאלה האם מהלך שלו יהיה אפקטיבי יותר מאיגוף הקבוצות מכיוון המערכת הבנקאית עדיין נתונה במחלוקת.

עו"ד צחי חג'ג', יו"ר פורום קבוצות הרכישה באיגוד לשכות המסחר, מקדם בברכה את הסדרת תחום קבוצות הרכישה, אך קורא לאטיאס "להבין שהכלי של קבוצות הרכישה חייב להיות מנשמת אפו של משרד השיכון, בהיותו הכלי היחידי כמעט שנותר היום ושעשוי לשמש את המשרד ואת העומד בראשו בדרך להפחתת מחירי הדירות בישראל, מגמה אותה חרט על דגלו מזה זמן". לדברי חג'ג', "התחרות היום בין הקבוצות לבין עצמן ובינן לבין קבלנים הבונים באזורים שכנים הינה ערה ונמרצת והמרוויח העיקרי הינו הצרכן".

המלכוד ברור: אם משרד השיכון יטיל על מארגני קבוצות הרכישה חובה להנפיק ערבות חוק מכר, בדומה לקבלנים, או יחייבן להתחייב על מחיר דירה סופי, יהיה זה "סותר בעליל את המהות של קבוצות הרכישה", כדברי חג'ג'.

הרפורמה במינהל מתעכבת

נראה כי יישום הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל, לפיה תעבור הבעלות על הקרקע לידי החוכרים, מתקדם בעצלתיים. מדובר במהלך שמטרתו לפנות כוח אדם ניכר המטפל בחוכרים לטובת שיווק קרקעות - חוד החנית של "מבצע אטיאס".

יישום הרפורמה מתעכב בין השאר בשל סכסוך העבודה שהכריז ועד עובדי המינהל בשנה שעברה במחאה על הרפורמה. הוועד העריך שכ-700 עובדי המינהל ייאבדו את מקום עבודתם.

תמ"א 38, פרק ב'

תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, תמ"א 38, לא הצליחה להמריא בשנים האחרונות, אפילו לא בתל אביב ובאזור המרכז. "תמ"א 38 במתכונת שהיתה קיימת עד היום לא הוכיחה עצמה ואפילו נכשלה במבחן התוצאה", אמר אטיאס כשבועיים לאחר רעידת האדמה בהאיטי, כאשר הציע תכנית משלו לחיזוק מבנים, שעיקרה הקדשת הכנסות שיגיעו מחיזוק מבנים בתל אביב לחיזוק מבנים בפריפריה.

איציק אמסלם, מבעלי חברת הבנייה אלמוג כ.ד.א.י וסגן נשיא התאחדות הקבלנים, מדבר על שיטה אחרת, של התניית הבנייה המורחבת בתל אביב בהושטת יד לתמיכה בבניינים בפריפריה. "בצורה כזו, ללא עלות תקציבית, המדינה תוכל לקבוע את סדרי העדיפויות לחיזוק המבנים ותדאג לכך שקודם יחוזקו הבניינים באזורים הבעייתיים ותוספת הקומות תתבצע בשכונות חדשות המסוגלות לקלוט את תוספת הדיירים".

סביוני "שדה דב"?

בראיון ל"גלובס" בינואר השנה, חשף אטיאס את כוונתו לפנות את שדה דב לטובת מבני מגורים חדשים ב"גוש הגדול" בתל אביב. זאת, אחרי שנים רבות בהן דובר על העתקת שדה התעופה. "בקדנציה הזו יקרה משהו משמעותי בשדה דב, כי זה פשוט מיותר שיש שם שדה תעופה על עתודת קרקע מאד יקרה", אמר אטיאס.

כזכור, אטיאס ושר התחבורה ישראל כץ מינו לאחרונה צוות מקצועי בין-משרדי שיבחן את החלופות לפינוי שדה דב, לאחר שהשניים החליטו לפעול במשותף לפינוי המתחם לטובת בנייה של כ-12 אלף יחידות דיור באחד האזורים הכי אטרקטיביים בארץ.

בשוק הנדל"ן התייחסו להכרזת השרים בספקנות רבה, ונטען כי זו תכנית שכבר עשרות שנים מוצעת בגלגולים שונים וכי היא לא ישימה, בעיקר בשל העלויות הכבדות של העתקת השדה. מדובר בעלויות פינוי של מאות מיליוני שקלים. לאחרונה גם אמר ל"גלובס" דדי בורוביץ', בעל השליטה בחברת כנפיים (המחזיקה באל-על), כי החברה לא תיתן את הקרקע שלה (כ-30 דונם) בשדה דב לטובת תכניתם של אטיאס וכץ.

חיים פייגלין, מנכ"ל חברת הבנייה צמח המרמן הפעילה ב"גוש הגדול", מאמין שלמרות שתכניות קודמות לפינוי שדה דב נגנזו, "היום נראה כי התוכנית של אטיאס קורמת עור וגידים". לדבריו, "מיקומו של שדה דב בתוך מרקם מגורים אורבאני מהווה מזה שנים מפגע של רעש וסכנה בשל המטוסים המנמיכים טוס באזור מגורים צפוף. הפינוי המיוחל של שדה דב יהפוך את החיסרון היחיד הקיים באזור הגוש הגדול ליתרון הגדול ביותר של השכונה".

עוד כתבות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה