גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהם יחסי נזילות ומה אפשר ללמוד מהם?

ניתוח של יחסים פיננסיים מלמד הרבה על מצבה של חברה, על עוצמתה ועל הנזילות שלה

בשבועות האחרונים ראינו כי ניתוח נכון של ארבעת חלקי הדו"ח הכספי של חברה יכול לחזות בעיות עתידיות או כשלים בתפקודה היומיומי של החברה. אולם בידי ציבור המשקיעים קיים כלי נוסף והוא ניתוח של יחסים פיננסיים. יחסים פיננסיים - כשמם כן הם - הם יחסים בין סעיפים שונים במאזן או יחסים בין סעיפים שונים בדו"ח רווח והפסד או יחסים בין סעיפים מהמאזן לבין סעיפים מדו"ח רווח והפסד.

ניתוח יחסים פיננסיים נועד לסייע בהבנת המגמות העיקריות בפעילות החברה תוך דגש על נושאים כמו שיעורי רווחיות, רמת הסיכון תחתה פועלת החברה, מבנה ההון, יעילות תפעולית, רמת נזילות, כושר פירעון של הלוואות וכדומה.

עם זאת, ניתוח יחסים פיננסיים מתבסס על נתוני עבר, ולכן לאחר חישובם יש לבדוק האם סביר להניח שהמגמות שעליהן הם מצביעים יימשכו גם בעתיד. בנוסף, ליחס פיננסי בודד אין הרבה משמעות, ולכן כדי להבין את משמעות התוצאות המתקבלות מחישוב יחסים פיננסיים יש להשוות אותם עם ממוצעים ענפיים (אם יש כאלו ולרוב יש כאלו) או עם נתוני עבר, נתונים של חברה דומה בענף, או יחסי יעד שנקבעו מראש על-ידי הנהלת החברה.

נהוג לחלק את היחסים הפיננסיים לארבע קבוצות משנה שכל אחת מהן מנתחת תחום מוגדר בפעילות החברה: יחסי נזילות; יחסי רווחיות; יחסי מבנה הון; יחסי יעילות תפעולית.

חמישה סוגים של יחסי נזילות

את המדור הנוכחי נקדיש לקבוצה הראשונה, של יחסי נזילות, ונפרט אלו יחסים כלולים בה.

יחסי נזילות בוחנים את יכולת החברה לעמוד בהתחייבויותיה ולהתמודד עם לחצים פיננסיים בלתי צפויים בטווח הקצר (כמו משבר האשראי האחרון שערער את יכולתן של חברות לא מעטות לפרוע אג"ח שהנפיקו בעבר).

יחסי הנזילות מעניינים בעיקר את הבנקים ונותני הלוואות אחרים המבקשים לבחון בעזרתם את כושר החברה לפרוע את התחייבויותיה השוטפות. עם זאת, גם משקיעים ומלווים לטווח ארוך מרבים להשתמש ביחסים אלו כדי שלא יהיו מופתעים בעתיד מקשיי נזילות שניתן היה לצפות אותם מראש.

1. יחס שוטף

היחס השוטף מודד את היחס שבין הנכסים השוטפים של החברה לבין התחייבויותיה השוטפות, לפי הנוסחה הבאה:

יחס שוטף = סה"כ נכסים שוטפים/סה"כ התחייבויות שוטפות

הנחת הבסיס של היחס השוטף אומרת כי במקרה של קשיים פיננסיים, הלחצים הראשונים שיופעלו נגד החברה יהיו בסעיפי ההתחייבויות השוטפות. במילים אחרות, ספקים ידרשו מהחברה תשלום במזומן ויסרבו לתת לה אשראי ספקים, ואילו בנקים ונותני אשראי אחרים יסרבו לחדש לחברה הלוואות שמועד פירעונן הגיע.

בשני המקרים תצטרך החברה להשיג מקורות כספיים כדי לממן את אשראי הספקים ואת ההלוואות שלא יחודשו, והדרך היחידה לעשות זאת היא על ידי מכירת נכסים שוטפים דוגמת פיקדונות בנקאיים, ני"ע לטווח קצר ומלאי.

ככל שהיחס השוטף גבוה יותר, פירוש הדבר שהנכסים השוטפים שאותם ניתן לממש כדי לפרוע את ההתחייבויות השוטפות - גדולים יותר מההתחייבויות, וכך סיכויי החברה להיחלץ מקשיי נזילות בטווח הקצר טובים יותר.

דוגמה:

אם היחס השוטף הוא 2 (כלומר, הנכסים השוטפים גדולים פי שניים מההתחייבויות השוטפות) הרי שאם החברה תיאלץ לפרוע במהירות 30% מההתחייבויות השוטפות מספיק שתמכור רק 15% מנכסיה השוטפים כדי להיחלץ מהמשבר.

אחד החסרונות הבולטים של היחס השוטף הוא בכך שאם החברה נקלעה לקשיי נזילות בגלל האטה במכירות והצטברות של מלאים במחסניה הרי שבאופן פרדוקסלי היחס השוטף עשוי לגדול (כי מלאי הוא חלק מהנכסים השוטפים).

לכן, כדי להתגבר על בעיית מלאי נהוג לחשב, בנוסף ליחס השוטף, גם את היחס המהיר שהוא היחס שבין הנכסים השוטפים ללא המלאי לבין ההתחייבויות השוטפות:

2. יחס מהיר

היחס המהיר מודד את היחס שבין הנכסים השוטפים של החברה (ללא מלאי) לבין התחייבויותיה השוטפות, לפי הנוסחה הבאה:

יחס מהיר= נכסים (לא כולל מלאי)/התחייבויות שוטפות

למעשה, זהו יחס שבודק את היקף הנכסים הנזילים ביותר של החברה - אלה שאותם ניתן לממש במהירות ביחס להתחייבויות השוטפות. יחס מהיר גבוה מעיד על כך שמצב הנזילות של החברה טוב יותר.

3. רמת נזילות מיידית

ניתן להמשיך ולצמצם את הגדרת הנזילות של חברה ולכלול בנכסים השוטפים רק רזרבות כספיות ממשיות של החברה, וכך לקבל את היחס רמת נזילות מיידית:

רמת נזילות מיידית = מזומנים, שווי מזומנים וני"ע סחירים/התחייבויות שוטפות

ככל שהרזרבות הכספיות של החברה גדולות יותר, כך רמת הנזילות המיידית טובה יותר. עם זאת, קיומן של רזרבות כספיות יכול להיות זמני ותלוי בגורמים שונים כמו גיוס הון בהנפקת מניות שנועד לממן השקעות עתידיות אך עד שאלו מתבצעות ההון שגויס מוחזק בפיקדונות נזילים.

4. הון חוזר נטו ביחס למאזן

זהו היחס שבין ההון החוזר נטו (ההפרש שבין הנכסים השוטפים לבין התחייבויותיה השוטפות) לבין סך המאזן.

ההון החוזר נטו מבטא את עודף הנכסים הנזילים שיש לחברה לעומת התחייבויותיה השוטפות.

ככל שיש לחברה יותר עודפים, פירוש הדבר שיש לה יותר רזרבות נזילות כדי להתמודד עם קשיים ועם לחצים פיננסיים בטווח הקצר.

את ההון החוזר נטו מחלקים בסך המאזן (או במילים אחרות, בסך הנכסים) מכיוון שהניסיון מלמד כי חברה הנקלעת לקשיים מצמצמת בהדרגה את נכסיה השוטפים כדי לממן את חובותיה. ככל שהקשיים נמשכים, ההון החוזר נטו הופך לשלילי והיחס יורד משנה לשנה, עד שגם הוא הופך לשלילי.

5. יחסי תזרים מזומנים

כאשר כתבנו על חשיבותו של דו"ח תזרים מזומנים, ציינו שככל שהחברה מצליחה להפיק תזרים גבוה יותר, כך פוחתת תלותה במקורות מימון חיצוניים וגוברת יכולתה להתמודד עם קשיי נזילות זמניים בכוחות עצמה.

לכן, על מנת לאתר את גודלו היחסי של התזרים נהוג להשוות אותו הן למכירות החברה, לסך המאזן ולסך תשלומי הריבית:

תזרים מזומנים ביחס למכירות = תזרים מזומנים מפעילות שוטפת/סך מכירות שנתיות

תזרים מזומנים ביחס למאזן = תזרים מזומנים מפעילות שוטפת/סך מאזן

תזרים מזומנים ביחס לתשלומי ריבית = תזרים מזומנים מפעילות שוטפת

תשלומי הריבית וההצמדה השנתיים: ככל שהיחס גבוה יותר, כך מצב החברה טוב יותר, והדבר נכון לשלושת היחסים לעיל.

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • משפחות חטופים חסמו את משאיות הסיוע לרצועה: "רק עצירת הסיוע לחמאס תמנע ממנו לשלוט ברצועה" • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות