גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מטריד את הנגיד?

ההנחה כי יעד האינפלציה הוא המוטיב המנחה את הנגיד בנוגע לריבית הוכחה כהנחה מוטעית

ד"ר אופיר ברנע הוא מרצה במרכז האקדמי למשפט ועסקים רמת גן

מדד המחירים לצרכן לחודש מארס עלה ב-0.1%, רמת המחירים במשק ברבעון הראשון של 2010 ירדה ב-0.9%, ב-12 החודשים האחרונים עלה מדד המחירים ב-3.2%.

את שנת 2009 חתם המשק הישראלי עם אינפלציה של 3.9%, מעל יעד האינפלציה של הממשלה העומד בתחום של 1%-3%, נכון לרבעון הראשון של 2010 האינפלציה נשמרת ביציבות ובתחזית ל-12 החודשים הקרובים נמצאת בתוך יעד האינפלציה.

האינדיקטורים לבחינת הפעילות המאקרו כלכלית במשק מעידים כי המשק נמצא בתהליך צמיחה, הפעילות הריאלית מתרחבת וצפויה להמשיך ולהתרחב גם בחודשים הבאים, אך אינדיקטורים אלו אינם תומכים בהעלאת ריבית נוספת בשלב זה.

שיעור הצמיחה השנתי ע"פ נתוני הרבעון האחרון של 2009 עומד על 4.9%, לעומת 3.6% בחישוב שנתי ע"פ הרבעון שקדם לו, תחזית הצמיחה של בנק ישראל לשנת 2010 עומדת על 3.5% עליה של 1% ביחס לתחזית הקודמת אשר עמדה על 2.5%.

התוצר לנפש צמח בשנת 2009 ב-0.9%, לצורך ההשוואה התוצר לנפש במדינות OECD ירד בשנת 2009 ב-3.5%. שעור האבטלה במשק נמצא בירידה ועומד על 7.3%.

המצרף המוניטרי - המזומן שבידי הציבור + פיקדונות העו"ש נמצא בירידה, לאחר ירידה של 1.2% בחודש פברואר, המשך לירידה של 1.9% בינואר.

במהלך חודש מרץ התחזק השקל מול הדולר בשיעור של כ-2.2%, זאת במקביל להיחלשותו של הדולר מול מטבעות רבים בעולם, ביחס לאירו התחזק השקל בשיעור של כ-3.1%, וביחס לשער החליפין הנומינלי האפקטיבי, המייצג את השינוי בשקל מול שותפות הסחר העיקריות של ישראל, התחזק השקל בשיעור של כ-2.3%.

שוק ההון - החזרה לרמות "השיא" של 2007, גורמת לתסיסה ורתיחה בעיקר אצל הכתבים הכלכליים וכותרות כ"שוק ההון רותח"- צצות חדשות לבקרים. כאשר בודקים לעומקם של דברים, מדד המעו"ף אכן נמצא סביב שיאו מ-2007 אך בהבדל משמעותי: המדד מגובה ברווחי החברות - הרווח המצרפי של חברות המעוף לשנת 09 עומד על 36 מיליארד שקלים לעומת 21.5 מיליארד בשנת 2008, ברבעון האחרון של 2009 עמד הרווח המצרפי על 8.7 מיליארד שקלים לעומת הפסד של 0.9 מיליארד ברבעון המקביל ב-2008 (של אותן חברות).

ולאוהבי המכפילים- מכפיל הרווח המצרפי של חברות המעוף בשיא המשבר עמד על 25, לעומת מכפיל הרווח כיום העומד על 15.

הערה קטנה לגבי מכפילים- מנית גוגל הונפקה ב-18/8/04 בשער של 85 דולר, שערה כיום עומד על 566 דולר וזאת למרות מכפילי רווח של 60 ויותר.

ההנחה כי יעד האינפלציה הוא המוטיב היחיד המנחה את החלטת הנגיד בנוגע לריבית הוכחה כהנחה מוטעית. בהסתמך על יעדי האינפלציה, גם בחודש הקודם היה מוקדם עדיין להעלות את הריבית.

אז מה בכל זאת מטריד את הנגיד?

שתי הגדרות מעניינות מוצנעות בפרוטוקול החלטת הריבית של בנק ישראל לחודש אפריל

"עליות במחירי הנכסים" ו"תמיכה ביציבות המערכת הפיננסית".

שתי הגדרות פוליטקלי קורקט ל"בועת נדל"ן", "ובועת אג"ח", או בשם כולל "בועת אשראי".

החשש מהתפתחות בועות או יותר נכון הצורך להתחיל ולהוציא את האוויר מבועות קיימות, עומד מול עיני הנגיד, כגורם אשר יכול לתמוך בהחלטה להעלות את הריבית פעם נוספת.

שוק האשראי

משכנתאות - בשנתיים האחרונות גדל היקף המשכנתאות החדשות ב- 56 אחוזים והגיע ל- 65 מיליארד שקל, לעומת 41 מיליארד בשנים 2007-2006. הגידול גרם לעלייה של למעלה מ- 30% במחירי הדיור.

העלייה בהיקף המשכנתאות החדשות היא תוצאה ישירה של ירידת שערי הריבית במשק, אשר הובילה לירידת הריבית על המשכנתאות, ולעליית הביקוש לרכישת דירות, ועליית מחירי הנדל"ן.

רמות הריבית הנמוכות "העלו את קרנן" של המשכנתאות בריבית משתנה ומשכנתאות הפריים, היקפן של משכנתאות אלו הגיע לשיא של 77% מכלל המשכנתאות החדשות במהלך 2009, והחל לרדת במקביל להעלאות הריבית האחרונות ועומד כיום על כ- 51% מכלל המשכנתאות החדשות.

משכנתאות אלו הן המושפעות באופן מיידי משינויים בריבית, ע"פ נתוני בנק ישראל הריבית הממוצעת על משכנתאות הפריים עמדה בשנת 2009 על כ- 1.7%, ריבית אשר ע"פ נתוני הבנק יכולה להגיע עד סוף שנת 2010 ל -4.5-5% (בשנים שקדמו לירידות הריבית עמדה ריבית זו על כ-7%).

המשמעות הכלכלית - ההחזר החודשי על משכנתא ממוצעת בגובה של 600,000 שקל ל-20 שנה, במסלול של פריים עלול לעלות בשיעור מצטבר בכ- 1,000 שקלים לחודש, והעלות הכוללת של המשכנתא תוכפל, מ- 842,765 שקל ל- 1,627,584 שקל, (בפער בין 1.7%-5% בערכים נומינליים), תלוי כמובן בריבית ההתחלתית, ובהנחה ששינויי הריבית לא יעלו מעבר לתחזיות.

אג"ח קונצרני

כחלק מהמגמה של חיפוש תשואה, שאפיינה את 2009 ועדיין מאפיינת את המשק, נוכח שיעורי הריבית הנמוכים באפיקי השקעה סולידיים, כפיקדונות בבנקים ואג"ח ממשלתיות, פנה כסף רב אל שוק האג"ח הקונצרני והשוק רותח. כל מדדי האג"ח הקונצרנים נמצאים ברמתם הגבוהה ביותר: מדד האג"ח הקונצרניות עומד על 225.91 נק' - עלייה של 33.95% מתחילת 2009 . תל בונד 60 עומד על 252.02 נק' - עליה 28.97% מתחילת 2009, וערכים דומים נמצא גם בתל בונד 20.

אפיק סולידי עם תשואה שאינה מביישת אפיקים מנייתיים

הביקוש להשקעות באג"ח מחד, ומאידך הרצון בגיוס הון הביאו לגידול בהנפקות האג"ח הקונצרניות. בשנת 2009 היו בבורסה 130 הנפקות בהן לוו המנפיקות 36,041.2 מיליון שקל, היקף ההנפקות נמצא במגמת עליה, ובשלושת החודשים הראשונים של 2010 היו 58 הנפקות בהיקף של 9652 מיליון שקל, לעומת שנת 2008 בה היו בסה"כ 58 הנפקות בהן לוו המנפיקות 17,639 מיליון שקל.

אולם הבעיה היותר משמעותית המטרידה את הנגיד בשוק האג"ח ואני מצטט "נמשך הגידול בהנפקות האג"ח הקונצרניות אולם נמשכת הירידה בדרוג האשראי של החברות המנפיקות לאחרונה", ובלי תקינות פוליטית - חלה עליה במספר ההנפקות ובמקביל עלייה בהנפקות אג"ח זבל.

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

טוקיו, יפן / צילום: טלי בוגדנובסקי

הפד במלכוד: הריבית בארה"ב עלולה להחריב את הין היפני

מדיניות הריבית של הפד מייצאת את בעיותיה של ארה"ב ליפן, והין יורד למחיר שלא היה כמוהו זה 34 שנה ● יפן החלה לתמוך במטבע ובהיותה המחזיקה הזרה הגדולה ביותר של אג"ח אמריקאיות, היא עלולה לפנות למכירה מסיבית וללחוץ על הריבית בארה"ב עוד יותר כלפי מעלה ● הסחרור היפני מאיים על הכלכלות והשווקים הבינלאומיים

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הסקר ממנו עולה אופטימיות בקרב יועצי השקעות ישראלים ● אחרי שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים ● המשקיע המיליארדר שסבור כי מפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב ● וגם: מה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל?

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

באותו אירוע שבו נפלו הלוחמים, נפצעו קשה קצין ולוחם. בדרום הרצועה נפצעו קשה שני לוחמים נוספים • בקבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובגליל • זוהתה נפילה בבאר שבע, נזק נגרם לבית • עדכונים בולטים

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

זהבה נבט תושבת קריית טבעון, הקימה בתחילת הקורונה מיזם הצלת מזון בעיר / צילום: דנית כהן

כשיוקר המחיה מכביד, יש מי שמנסים להציל אוכל וכסף מפח האשפה

במציאות בה גלי עליות מחירים לא מפסיקים להגיע, אחת הדרכים לחסוך אלפי שקלים בשנה היא להפסיק לבזבז מזון ● כשליש מהמזון שמיוצר בישראל, בשווי של מיליארדי שקלים, יורד לטמיון, כאשר מחצית ממנו בר הצלה ● אלה המיזמים החברתיים שבחרו למזער את הבזבוז, לעזור לקהילה ולכדור הארץ ולסחוף את הציבור

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

הפקולטה לניהול. עד כמה אפשר לסמוך על AI בקבלת החלטות / צילום: Shutterstock

מאסר שווא או דיאגנוזה רפואית שגויה: עד כמה אפשר לסמוך על AI בקבלת החלטות?

רבים הפכו את הבינה המלאכותית לחלק אינטגרלי בחייהם ונותנים משקל כבד להכרעותיה • אלא שמחקרים מראים שבפועל זה לא הדבר האחראי ביותר לעשות • איך בכל זאת אפשר להמשיך להשתמש בה גם בהחלטות משמעותיות?

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

תמיר פרדו, נשיא הייסקיי / צילום: רן בירן

החברה הקטנה מראש העין שרוצה להתחרות ראש בראש עם אילון מאסק

ספקית התקשורת הלוויינית הייסקיי פועלת כבר מ-2015 מתחת לרדאר, אבל עכשיו זה השתנה ● בדצמבר היא חתמה על שיתוף פעולה עם אינטלסאט, שזכתה לאחרונה במכרז של חברת ענק לייצור כלי רכב חקלאיים, ובעולם משווים אותה למיזם הלוויינים של אילון מאסק

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים