גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלפרד מאן ל-G: "המיליארדים שלי הפכו את ילדיי לעצלנים"

הוא פיתח מערכות לטילים, מכשירים שסייעו לחירשים לשמוע ולמשותקים ללכת, ועכשיו, בגיל 85, הוא רוצה גם לשנות את חייהם של חולי הסוכרת. מה יקרה אם זה לא יצליח? "אז יהיה פחות מיליארד. ממילא שום דבר לא הולך למשפחה"

אלפרד מאן כבר הצליח בימי חייו לגרום לחירשים לשמוע, לעיוורים לראות, לפיסחים ללכת, לשנות את חייהם של חולי סוכרת מהקצה אל הקצה, ועל הדרך להפוך לאחד היזמים-משקיעים-מיליארדרים הבולטים ביותר בעולם בתחום מדעי החיים. מה שהוא לא הצליח לעשות, לדבריו, הוא למנוע מהמיליארדים שלו להפוך את שבעת ילדיו - מארבע נשים שונות - ל"עצלנים".

"ילדיי קיבלו כאחוז אחד מרכושי", הוא אומר בראיון ל-G. "תכננתי את זה בזהירות, כך שאף אחד מהם לא יהיה עשיר מכדי שתהיה לו מוטיבציה לעבוד וליצור. הבעיה הייתה שהחברות שלי נעשו מצליחות מדי, ולכל הילדים יש מספיק כסף שהם לא צריכים לעבוד, ולמען האמת, רובם גם לא רוצים. שלושה מהם עובדים, אבל השאר פרשו. אחד מהם יצא לפנסיה עוד לפני שהתחיל לעבוד והשני פרש אחרי שני ימי עבודה".

את שאר הכסף - כלומר 99% ממנו - מאן רוצה לתרום למוסדות אקדמיים ברחבי העולם, אבל גם שם הוא מתקשה. "100 מיליון דולר, מישהו?" הייתה הכותרת ב"פורבס" לפני שנים אחדות, לכתבה שטענה כי אוניברסיטאות רבות מסרבות למתת, בגלל התנאים שמציב מאן בתמורה לתרומה.

אחד המוסדות שכן הסכים להתאים את עצמו לתנאים של מאן, וקיבל בתמורה התחייבות להשקעה של 100 מיליון דולרים במכון ליישום ולמסחור טכנולוגיות בתחום הביו-רפואה, הוא הטכניון בחיפה. על כן אנחנו נפגשים בחדרי מכון AMIT (The Alfred Mann Institute at the Technion), בעוד אשתו הרביעית קלוד, הפעילה מאוד ב-AMIT, מצטרפת מדי פעם לשיחה במבטאה הצרפתי הבולט, מה שמביא את הזוג מאן לעוד סדרה של חיבוקים ונישקוקים פומביים.

הדבר האחרון שאפשר לומר על מאן, גוש אנרגיה תוסס המתקרב לשנתו ה-85, זה שהוא מאופק, זהיר או חששן. אם מחברים את הסכומים שבהם מכר את חברותיו במהלך השנים מגיעים לכ-9 מיליארד דולרים. אבל מהאקזיט הראשון שביצע, עוד לפני שקראו לזה אקזיט, בשנות ה-60, נהג לקחת את כל הכסף ולהשקיע אותו הלאה, במיזם הבא.

לפני כחמש שנים, בהגיעו לגבורות, ביצע את ההימור הגדול ביותר בהיסטוריה של משקיע בודד על חברה: מיליארד דולרים שהשקיע בחברת Mannkind, משחק מילים על שמו, לייצור משאפי אינסולין. ערכה ירד בינתיים לפחות ממחצית מסכום ההשקעה (נסחרת בנאסד"ק על-פי שווי של 390 מיליון דולרים), אבל זה קורה מפני שדרכה לאישורים - כך על-פי מאן - רצופה רגולטורים מה-FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקאי) ומומחים לסוכרת שעומדים בדרכו, "כי הם טיפשים", שלוקח להם זמן להבין את מה שהוא מטיף לו כבר שנים בתחום הטיפול במחלה.

מאן הוא איש סוער ורגשני אבל גם סוחר לא קטן. אמנם יש לו נוסחה שלפיה הוא קובע במה ישקיע וכמה, אבל לא פחות מכך הוא מונחה על-ידי אתגרים, רגשות, כעסים ורצון להוכיח את עצמו. אולי ההשקעה האדירה בפיתוח, שאם יצליח עשוי לשנות את חייהם של חולי סוכרת מהקצה אל הקצה, קשורה גם לרצון מונומנטלי להשאיר אחריו משהו בלתי נשכח.

הימור רציני, מיליארד דולרים.

"אילו הייתי יודע בתחילת הדרך שההשקעה תגיע למיליארד דולרים קרוב לוודאי שלא הייתי עושה את זה, אבל בשלב הזה בחיי אני יודע שהסוכרת היא האתגר הגדול ביותר לרפואה בעולם".

עד עכשיו הכול הצליח לך, אבל מה יקרה אם מנקיינד לא תצליח, אם משהו ישתבש?

"אז יהיה פחות מיליארד. ממילא כל כספי הולך לפילנתרופיה, למשפחה שלי כבר דאגתי, ושום דבר לא הולך אליה".

צפי מכירות של 700 מיליון דולרים

אלפרד מאן, אל בפי כל מודעיו, אמנם יהודי, אבל הקשר שלו לישראל נוצר בשלב מאוחר יחסית בחייו, ודרך שותפות עסקית עם קרן הון סיכון "תעוזה" החיפאית, בניהולו של אבי קרבס. מאן הוא בעלים של 24.8% מתעוזה - מה שהופך אותו לבעל השליטה בחברה - ותעוזה היא שותפה זוטרה של מאן במניותיה של חברת ביונס, המייצרת מכשיר שמסייע לבעלי שיתוק חלקי להשתמש ברגל או ביד הפגועה.

בסרטוני ההמחשה של המכשיר הזה, ובכתבות הטלוויזיה שסיפרו על אודותיו, נראה השימוש בו כמו מעשה כשפים של קדושים שמקימים משותקים. אך למעשה מדובר בחיקוי של מה שגוף בריא יודע לעשות בעצמו: במקרים מסוימים שבהם מערכת העצבים אינה יכולה - כתוצאה משבץ או מחלה - להעביר את הפקודות הנדרשות לאיבר, גירוי חשמלי יכול לעשות זאת במקומה.

באמצע שנות ה-90, חברה ישראלית קטנה בשם נס שקדה על פיתוח מכשיר כזה לרגל, וקרן תעוזה שהשקיעה בה גילתה שהקרן של מאן בקליפורניה מפתחת מוצר דומה להפליא: מכשיר בגודל מחט המוחדר מתחת לעור כדי להניע כף יד שאיבדה את היכולת לנוע, שנקרא ביון. לנס כבר היה אישור של ה-FDA, אבל לא הייתה לה גישה לשוק. הביון, שמאן כבר הספיק להשקיע בו 100 מיליון דולרים עד אז, עדיין היה בתהליכים. אז בשלב ראשון הוחלט להקים חברת שיווק משותפת עבור שני המכשירים.

בתחילה מאן לא היה מעוניין לרכוש את נס. "אשתי גויה, היא מפחדת מההפצצות אצלכם", אמר. בסופו של דבר ה"גויה" התבררה כאוהדת ישראל נמרצת הרבה יותר מבעלה: קלוד מאן, שנולדה במחנה ריכוז מפני שהוריה נשלחו לשם לאחר שסייעו ללוחמי מחתרת וליהודים במלחמת העולם השנייה, היא זו ששכנעה את בעלה להשקיע בטכניון.

בשלב מסוים, מספר קרבס, מאן רצה לקנות את נס "במחיר נמוך מדי", לטעמה של תעוזה. מאן גזר את מחירה של נס מהערך הבורסאי של תעוזה, שבעיני הנהלתה - קרבס הנשיא ומשה ארנס היו"ר - היה רחוק מלשקף את ערכה של נס. כיוון שתעוזה סירבו לעסקה, מצא מאן דרך אחרת להיות שותף להצלחה שניבא לנס: הוא השקיע בתעוזה עצמה, בשלושה גלים.

את אחד הגלים הללו קרבס לא יכול לשכוח: לפני שלוש שנים עמדה הקרן, בדיוק בשל אותם ערכים נמוכים בשווייה הבורסאי, בסכנה של השתלטות עוינת. "בשש בערב שעון ישראל", נזכר קרבס, "התקשרתי לאל ואמרתי לו, יש לי בעיה. בשמונה בבוקר למחרת הוא שלח לי 2 מיליון דולרים לקנות מניות תעוזה, כדי לחסום את ניסיון ההשתלטות".

בסופו של דבר, בסוף 2007 החליט מאן שנכון יותר למזג את החברות, ורכש מתעוזה את נס ב-75 מיליון דולרים, כאשר 12 מיליון דולרים מהסכום הזה שולמו ב-6% ממניות החברה המאוחדת, ביונס. על אף ההבטחה הגדולה הגלומה בביונס, לאחרונה הציע מאן לשותפיו בתעוזה לקנות חצי ממניותיה (3%) על-פי שווי של 190 מיליון דולרים. גם אם מביאים בחשבון שמאן אוהב לקנות בזול, וגם אם זוכרים לה שהיא כבר מוכרת בקצת מתחת ל-30 מיליון דולרים לשנה, עדיין רואים כי בניגוד לנהנים ממוצריה, החברה עדיין רחוקה מלרוץ.

זה לא מונע ממאן, אופטימיסט מושבע, לחזות לה, בלי הנד עפעף, עתיד מזהיר. "בתוך ארבע-חמש שנים אנחנו צופים מכירות של 700 מיליון דולרים בשנה. אולי זה עסק קטן היום, אבל הוא יהיה הצלחה אדירה כאשר נפתור כמה מכשולים בדרך".

המדע עובד, הרגולציה מפריעה

אם תבקשו ממאן לנקוב בשם של מחלה אחת ויחידה שהיא המגפה של המאה ה-21, הוא יאמר שזוהי הסוכרת. את עיקר שאיפותיו תולה מאן במשאף האינסולין שפיתחה מנקיינד שלו, מכשיר שנמצא בכיסו בכל עת ונשלף להדגמה. חברת פייזר הפסיקה פיתוח של משאף משלה לאחר השקעה של מאות מיליוני דולרים, אבל מאן לא מודאג. המכשיר של פייזר, הוא אומר, היה מגושם ונטול יתרונות קליניים, וקהל היעד היחיד שהוא רואה לו הוא בעלי פוביה מזריקות. שלו קטן, יעיל ונטול סיכונים, ויש לו, כך מאן, עתיד מזהיר.

"מהניסיון שלי במינימד הבנתי שהבעיה הגדולה בטיפול באינסולין המוזרק בסביבות הארוחה, היא שהוא נשאר בגוף הרבה אחרי שהארוחה כבר התעכלה. זמן ממוצע לעיכול ארוחה הוא שלוש שעות, האינסולין מתפרק רק אחרי חמש עד שבע שעות".

המכשיר של מאן פותר את חולי הסוכרת מלהגדיר טרם הארוחה מה וכמה יאכלו, להצליב עם רמת הרגישות שלהם לאינסולין שלהם, ואז להחליט מה מינון התרופה. סוכרתי מסוג 2 יכול לאכול מאפס עד 150 פחמימות בלי לשנות את הכמות, סוכרתי מסוג 1 (הסוכרת מהסוג הקשה יותר, המכונה גם "סוכרת נעורים") צריך להקפיד יותר, אבל גם הוא מקבל חופש שקודם לא היה לו. המכשיר פותר אותם אפילו מהצורך לחשב מתי יאכלו, כי בשל המהירות שבה החומר מגיע לגוף בשאיפה אפשר להשתמש בו אפילו בין המנה הראשונה לשנייה. לגבי סוכרת מסוג 2 בשלביה הרגילים המכשיר כבר מזמן הוכיח את יעילותו. אבל לגבי החולים הקשים יותר - סוג 1 וסוג 2 בשלב מאוחר של המחלה - מאן מתקשה להראות שאפשר להגיע אצלם לרמה ממוצעת של סוכר בדם.

"המדע הקליני ברור. הבעיה היא איך לעבור את התהליך הרגולטורי. הם דורשים ממני מטרות מאוד ספציפיות, ואני לא יכול להשיג אותן בגלל הפחדים של הרופאים. אני יכול להגיע לרמת סוכר אחידה ונמוכה ממה שהם מרשים, אני מטיף לזה כבר שנים, ולא עוזר לי, כי הם טיפשים. הרי ברור שרמה עקבית עדיפה על התנודתיות שהם כופים על החולים".

למה לא הצהרתם על המשאף כעל מוצר לסוכרת מסוג 2 וגמרנו?

"רצינו, אבל אנשים מהFDA- אמרו שהוא יאושר רק אם יתאים גם לחולי סוכרת מסוג 1, שזה די טיפשי: בארצות הברית, לדוגמה, יש 27 מיליון סוכרתיים; מהם רק כמיליון הם מסוג 1, וכל השאר מסוג 2".

אז אתה מצטער שהשקעת מיליארד דולרים?

"לא. כי זה ישנה לחלוטין את הטיפול בסוכרת".

ומה תעשה אחר כך?

"לא אשקיע בדבר חדש, אני מנסה להוריד את מספר שעות העבודה השבועיות לשישים".

רעייתו קלוד מצטרפת פתאום לשיחה. "או לא!", היא קוטעת את בעלה. "הוא מתכנן להיות עם אשתו. תמכתי, לא הייתי תובענית, אני מבינה, אבל הוא עומד להיות בן 85 ואני עומדת להיות בת 70. אז שייתן לי קצת זמן להיות יחד וליהנות זה מזה". ומיד אחרי המילים האלה, הם חותמים בנשיקה.

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן