גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזוכה ב"אות גלובס" ע"ש חיים בר און לשנת 2010: הקריה האקדמית אונו - הקמפוס החרדי

"כל חג חבר הנהלה אחר מקבל טלפון מבוגר חרדי שמבקש להגיד תודה, על שהצליח לקנות אוכל לחג בכוחות עצמו ולא בזכות גמ"ח", מתגאה רנן הרטמן, יו"ר הקריה האקדמית אונו, שלפני כעשור הקימה את הקמפוס החרדי הראשון בישראל. בזכות החזון העסקי, ההובלה והמימוש, זוכה הקריה הקדמית אונו ב"אות גלובס" 2010

שוק העבודה הישראלי מדורג במקום הנמוך והמפוקפק - 90, במדד ה-Doing Business (קלות עשיית עסקים) של הבנק העולמי. הצטרפותה באחרונה של ישראל לארגון מדינות ה-OECD וכוונותיה של הממשלה לבחון דרכים לשיפור הסביבה העסקית בישראל בעקבות ההצטרפות ולאור ממצאי המדד, מפיחה תקווה לשינוי אמיתי גם בקרב ראשי הקמפוס החרדי של הקריה האקדמית אונו. "ארגון ה-OECD הוא בעקיפין אחד התומכים הגדולים שלנו, כי בזכותו נושאים כאובים כמו אי-שילוב חרדים וערבים בשוק העבודה המקומי עולים לסדר היום", אומר יו"ר הקריה, רנן הרטמן. לדבריו, "נראה שהאוצר מתחיל להפנים עובדה עגומה זו ומנתב יותר כספים לנושא של השכלת חרדים".

הקמפוס החרדי של הקריה האקדמית אונו - שנוסד לפני כעשור ביוזמת הקריה ונחשב לקמפוס האקדמי החרדי הראשון בישראל - הוא זוכה "אות גלובס - ע"ש חיים בר און" לשנת 2010.

איך נולד הרעיון לקמפוס חרדי?

הרטמן: "הסלוגן שלנו: 'משנים את פני החברה בישראל', איננו מקרי. תפישת העולם של הקריה היא שדרך השכלה גבוהה ניתן לשנות ולאתגר אוכלוסיות חלשות בישראל להצטרף אל מעגל העבודה המכובד. האוכלוסייה האתיופית, היא הראשונה שנהנתה מתפישה זו. אם לפני עשור אי-אפשר היה למצוא עורך-דין או רואה-חשבון ממוצא אתיופי, היום יש לנו 50 בוגרי משפטים וראיית-חשבון מבני העדה. מנהיגי ארבע הדתות, הם אוכלוסייה נוספת שנהנית מהתפישה שלנו. מחזור ראשון של רבנים, אימאמים, כמרים וגם ראש העדה הדרוזית, השיח' אמין טריף, לומד אצלנו משפטים בכיתה ייעודית. מנהיגי הדתות, שלצערנו לא מהווים כיום גשר לדו-שיח ושלום, ולראיה השיח' ראאד סלאח שמלבה את הסכסוך הישראלי-ערבי, לומדים אצלנו לדבר בלי חומות. מדהים לראות איך אפשר לדבר כשמוציאים לרגע את אלוהים מהתמונה. פתאום מגלים את המשותף. בחרנו לטפל גם בחרדים, מתוך אמונה שרק רכישת השכלה גבוהה ומקצועות מבוקשים בשוק העבודה, תביא לשינוי אמיתי במצבם הכלכלי ובתרומתם למדינה. בעצם להפוך ממקבלי קצבאות, למשלמי מסים. לקחנו על עצמנו את המשימה לפתוח את שערי האקדמיה בפני המגזר החרדי".

כדי להשתלב בשוק העבודה צריך, כידוע, גם קשרים ולא רק תארים.

"בדיוק בגלל זה הקמנו מרכז השמה, המסייע במציאת מקומות עבודה לבוגרי הקמפוס בכלל ולאלה הזקוקים לעזרה בפרט. לחרדים, כמו לערבים ולאתיופים, יש בעיה קשה של השמה. שוק העבודה הישראלי לא שש לקבל אותם. אסור שזה יקרה. למדינה צריכה להיות אמירה ברורה מאוד בעניין הזה ולחולל שינוי".

לאור הקושי בהשמה, יותר בוגרים פותחים בעל כורכם משרדים עצמאיים?

הרב יחזקאל פוגל, מנהל הקמפוס החרדי: "בוגרי מינהל-עסקים וראיית-חשבון, רובם משתלבים בשוק העבודה כשכירים. בוגרי משפטים, כמחציתם פותחים משרד פרטי, גם בגלל הסיבה הזו".

"רוב הסטו' שלנו עובדים, אך חיים מתחת לקו העוני"

2,100 סטודנטים לומדים כיום בקמפוס החרדי של הקריה האקדמית אונו, משפטים ומינהל-עסקים בהתמחויות שונות כמו בנקאות ושוק הון, ראיית-חשבון וניהול משאבי-אנוש. בעתיד צפויים להתווסף גם מקצועות ריפוי בעיסוק וקלינאות תקשורת. 1,800 מהם לומדים בקמפוס באור-יהודה ו-300 בשלוחה בירושלים. מחציתם נשים, בהפרדה מלאה מהגברים. על-פי נתוני הקמפוס, יותר גברים חרדים לומדים משפטים ויותר נשים חרדיות לומדות מינהל-עסקים, אם כי לא מדובר בפער מהותי לכאן או לכאן.

בניגוד לסטודנט האתיופי, שחלקו בשכר הלימוד עומד כיום על 1,200 שקל (את יתרת שכר הלימוד - 25.8 אלף שקל - מממנים הקריה, הסוכנות היהודית ומשרד הקליטה), הסטודנט החרדי נאלץ לשלם מכיסו כמחצית משכר הלימוד: 13.5 אלף שקל (את יתרת שכר הלימוד מממנים הקריה, משרד החינוך וקרן קמ"ח - קידום מקצועי חרדי). "רוב הסטודנטים שלנו עובדים, אך חיים מתחת לקו העוני וכמעט כולם נזקקים לגמ"חים", מצר הרב פוגל. עוד לדבריו, בפני הסטודנט החרדי ניצבים לא מעט קשיים כמו מעבר מלימודים תורניים ללימודים כלליים, אך הקושי הגדול ביותר הוא הכספי. "על מנת להקל על הסטודנט החרדי, שהוא לרוב בעל משפחה, ולאפשר לו לעבוד, ריכזנו את הלימודים בשעות הערב שלוש פעמים בשבוע".

למה קיים פער בסיוע לסטודנט האתיופי והחרדי?

הרטמן: "האתיופים מקבלים סיוע גבוה יותר כי מספרם בקמפוס נמוך יותר: יש לנו 50 סטודנטים אתיופים בשנה אל מול 2,000 חרדים. כמו-כן, מצבם הכלכלי של רובם לעתים גרוע יותר. נסיבות אלה ואחרות מצדיקות מלגות גבוהות יותר".

מהם מקורות מימון המלגות של הקריה?

"לומדים אצלנו בסך-הכול 7,000 סטודנטים, ברובם אוכלוסייה חזקה שבזכותה אנחנו מצליחים לממן השקעות חברתיות דוגמת הקמפוס החרדי".

האם נשים וגברים חרדים מקבלים מלגות בהיקף דומה?

"חלקם של הגברים החרדים בשכר הלימוד נע בין 5,000-7,000 שקל. מאידך, חלקן של הנשים גבוה הרבה יותר ונע בין 15-17 אלף שקל. הנשים משלמות יותר כי אחד הגורמים המממנים של המלגות - קרן קמ"ח - קידום מקצועי חרדי - החליטה לסייע לגברים חרדים ולא לנשים חרדיות. יתר הגורמים המממנים - משרד החינוך והקריה האקדמית אונו - מסייעים באופן שווה לשני המינים".

מדוע קרן קמ"ח מפלה נשים חרדיות?

"עד לפני שנה, הקרן, שהוקמה ע"י נדבנים יהודים חרדים, חילקה מלגות באופן שווה לשני המינים עפ"י מידת הנזקקות. ברגע שמשרד החל לתקצב את הקרן באמצעות מיזם 'חרדים לעתידם', בשיתוף הג'וינט, הופסק הסיוע לנשים. האוצר מתקצב 700 מלגות בשנה, אך ורק לגברים (75% מהמלגות במימון האוצר והיתר במימון הקרן). זה קורה כי המדינה יוצאת מנקודת הנחה שהנשים החרדיות ממילא מפרנסות, ואת הגברים שלומדים בישיבות ולא עובדים צריך לעודד ולתמרץ. אנחנו רואים בזה טענה חלשה, מפלה ולא חכמה במיוחד. מבחינתנו, חשוב שמשפחה חרדית תצא ממעגל העוני, ולא משנה בזכות מי: הגבר, האישה או שניהם. לכן, שניהם חייבים לקבל יחס שווה ולא מפלה. זה מקומם".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "התמיכה בהשכלה אקדמית למגזר החרדי היא חלק ממכלול הפעולות שהאוצר נוקט בשיתוף משרדי הממשלה השונים לעידוד התעסוקה במגזר החרדי. במסגרת זו תוקצבה תוספת מכסת סטודנטים לטובת סטודנטים חרדים. מכסה זו פתוחה לגברים ולנשים כאחד, אולם הנתונים שהצטברו עד כה הצביעו על כך שעיקר הלומדות הינן נשים חרדיות. לפיכך, בשיתוף התמ"ת והג'וינט, גובש פרויקט נוסף 'חרדים לעתידם', שבמסגרתו נעשה ניסיון לאפשר לגברים חרדים העונים על קריטריונים מסוימים ללמוד במסגרת אקדמית. יש להבהיר, כי משרד האוצר לא מתקצב ואינו אחראי על תקצוב קרן קמ"ח ואינו אחראי ליתר הפעילויות של הקרן ומעולם לא מנע ממנה לסייע לגברים ולנשים חרדים כאחד. הדבר הובהר לראשי הקרן לא אחת".

"בזכות מבחני המיון נושרים רק כ-20%"

מה ההבדל בין הסטודנט החרדי לחילוני?

ד"ר איל מעוז, המנהל האקדמי של הקמפוס החרדי: "החילוני מגיע עם בגרות מלאה וידע נרחב במקצועות הליבה כמו מתמטיקה ואנגלית. החרדי, לעומתו, מגיע בלי בגרות ובלי רקע במקצועות הליבה ועם דגש על לימודי קודש. נקודת המוצא שלו שונה לחלוטין, ולכן הוא נדרש לשנת מכינה של 960 שעות, כדי להביאו לנקודת שבה יוכל להתחיל את התואר. כמו-כן, הדיון בכיתה החרדית שונה. הרבה יותר מתפלפל ומעמיק. המרצים שלנו צריכים למצוא דרכים מעניינות כדי להגיע לסטודנטים החרדים. מאידך, לסטודנט החרדי קשה יותר עם סגנון כתיבה וקריאת מאסת חומר".

פוגל: "לסטו' החרדי יש צימאון אדיר ללמוד וצורך לשאול שאלות, יותר מזה של החילוני. הסטו' שלנו לא מקבלים שום דבר מאליו. הם רוצים לדעת כל דבר למה, כי זו צורת הלימוד המקובלת בישיבות".

איך התוצאות בפועל?

הרטמן: "בעבודות ובבחינות פנימיות יש זהות מוחלטת בממוצע הציונים בין הסטודנטים החרדים לחילונים. אולם בבחינות חיצוניות שיעורי ההצלחה של החרדים גבוהים יותר. כך למשל, 100% מהסטודנטים החרדים עברו אשתקד את בחינות לשכת רואה-החשבון בהצלחה, לעומת 95% מהסטודנטים החילוניים".

מהם אחוזי הנשירה מהלימודים?

"לא גדול, כ-15%-20% נושרים. האחוז נמוך גם בזכות מבחני המיון שהמועמדים עוברים לפני המכינה. כמו שבציבור החילוני לא כולם מתאימים ללימודים אקדמיים, כך גם בציבור החרדי".

"יש לנו אינטרנט מצונזר, שעוזר לסטודנטים מאוד"

המגזר החרדי, המונה 125 אלף בתי-אב, נחשף יותר ויותר למודרניזציה. ועל כך מעידה גם תשומת הלב הגוברת של רוב החברות הגדולות במשק למגזר זה, שהפך בשנים האחרונות לגורם שאי-אפשר להתעלם ממנו במפה הצרכנית. הכשר של טלפונים ניידים ואינטרנט, הם אחת הדרכים לכבוש את לבו וכיסו של הצרכן החרדי. הרב פוגל, בניגוד לרבנים אחרים בעולם החרדי, מברך על כך. "יש לנו בקמפוס אינטרנט מצונזר הקרוי 'אינטרנט רימון', שעוזר לסטודנטים מאוד", הוא אומר. והרטמן מוסיף, כי "אי-אפשר ללמוד היום לימודים אקדמיים בלי אינטרנט, אבל בהחלט אפשר להסתדר בלי פייסבוק".

האם קיימת פתיחות גם לגבי השתלבות נשים במקצועות כמו עריכת-דין?

פוגל: "עריכת-דין נתפש בציבור החרדי כמקצוע שלא הולם אישה, בשל אווירת ההתחככות שאיננה הולמת אישה. אבל, יותר ויותר אנשים מגלים שהדברים לא כל-כך נוראים, ושעורכת-דין טובה לא חייבת להופיע רק בבית משפט כדי להתפרנס יפה מהמקצוע. אפשר לעבוד במקצוע הזה מבלי לצאת מהמשרד".

אפשר לומר שהרתיעה של החרדים מהאקדמיה פחתה בשנים האחרונות?

"במאה הקודמת רבים התפקרו בגלל השכלה, ולכן קיימת רתיעה מהמילה 'אקדמיה'. היום, יותר רבנים שנותנים את הטון בציבור החרדי מבינים שיש מוסדות להשכלה גבוהה, דוגמת הקמפוס שלנו, שלא מנסים למכור פילוסופיה, הגות או שינוי אורח-חיים; אלא, מלמדים נטו מקצוע שעוזר בהמשך החיים. בזכות זה, אפשר לומר שלימודים אקדמאיים הפכו לבון-טון במגזר החרדי. היום, סטודנטים חרדים לא מתביישים כבעבר, בכניסה לקמפוס".

האם גם המרצים בקמפוס חרדים?

הרטמן: "הרעיון הוא מצד אחד, לאפשר תנאי לימודים התואמים את אורח חייהם של החרדים, דהיינו הפרדה בין גברים ונשים; ומצד שני, לתת להם מעטפת אקדמית הזהה לזו החילונית. מסיבה זו, המרצים בקמפוס הם חילונים".

האם אתם רואים בקמפוס סיפור הצלחה?

"הקמפוס הוא מבחינתנו סיפור הצלחה אדיר. כל חג חבר הנהלה אחר מקבל טלפון מבוגר שמבקש להגיד תודה על שהצליח לקנות אוכל לחג בכוחות עצמו ולא בזכות גמ"ח. אין סיפור הצלחה מרגש יותר מזה, לדעת שבזכות לימודים אקדמאים משפחות שלמות יוצאות ממעגל העוני".

באילו תפקידים בכירים בוגרי הקמפוס הצליחו להשתלב?

פוגל: "בוגרים שלנו השתלבו במגוון תפקידים בכירים. יש לנו ארבעה מנהלי סניפי בנק, מהנדסי ערים ויועצים משפטיים ברשויות מקומיות, עורכי-דין במשרדים המובילים, ואפילו מפקח מס ברשות המסים. צריך להבין, שבציבור החרדי לעבוד ברשות המסים זה כמו לעבוד אצל האויב".

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי