גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש עם מי לדבר

לא רק השריקות משמשות את הדולפינים כאמצעי תקשורת אלא גם קולות "התפרצות-פעימה" ■ וגם: יש חיים במאדים?

היררכיה חברתית ודיפלומטיה למניעת סכסוכים הן לא מאפיינים של המין האנושי בלבד - מחקר שנערך על-ידי חוקרים מספרד ומפרגוואי מצא שגם דולפינים עוסקים בכך. החוקרים עקבו אחר דולפינים מסוג Tursiops truncatus (דולפינן מצוי) במרכז מחקר באיטליה וגילו שכל מה שידענו קודם על תקשורת בין הדולפינים הוא רק חלק קטן ממה שקורה בפועל.

עד היום, החשיבה המקובלת הייתה שדולפינים מתקשרים בעיקר באמצעות שריקות. אולם מסתבר שישנו סוג נוסף של תקשורת: "קולות התפרצות-פעימה" (burst-pulsed). לדברי החוקרים, קולות צורמניים אלה חיוניים לחיי החברה של הדולפינים ולשיקוף התנהגותם. החוקר ברונו דיאז מסביר כי קולות הדולפינים משתמשים בקולות התפרצות-פעימה על-מנת לשמר את מעמדם בהיררכיה החברתית, במטרה למנוע קונפליקט פיזי.

ממצאי המחקר מצביעים על כך שלמעשה, צלילי השריקה שנחשבים למלודיים יותר מאפשרים לדולפינים לשמור על קשר זה עם זה, בעיקר קשר בין אם לצאצאיה, והם משמשים גם לתיאום אסטרטגיית הציד של הדולפינים. מנגד, קולות ההתפרצות-פעימה, שנחשבים למורכבים ומגוונים יותר מהשריקות, משמשים, לדברי דיאז, "למנוע תוקפנות פיזית במצבים של התרגשות גדולה, כמו תחרות על אותו מזון".

גם לאורך הקולות יש חשיבות בתקשורת בין הדולפינים. דיאז מציין שהדולפינים מפיקים קולות התפרצות-פעימה ארוכים יותר במצבים של תוקפנות וציד. הקולות מסייעים לכל אחד מהדולפינים להישאר במקומו "הנכון" בהיררכיה החברתית. במקרה ששני דולפינים נעים לכיוון אותו טרף, הקולות הללו משמשים כאיתות לדולפין הפחות דומיננטי להתרחק מהאזור ולמנוע עימות.

"מה שמפתיע בקולות האלה הוא שיש להם מידה גבוהה מאוד של חד-כיווניות, בניגוד לקולות האנושיים", אומר דיאז. "דולפין יכול להפיק קול כזה שמיועד לדולפין אחר שאותו הוא מזהה כמתחרה, והדולפין השני יודע בוודאות שהפנייה היא אליו".

המחקר, שנערך מאז שנת 2005 על-ידי מכון המחקר BDRI במימי הים שליד האי סרדיניה, מתפרסם כחלק מספר העוסק באנטומיה והתנהגות של דולפינים.

הדולפינן המצוי נחשב לאחד מהזנים האינטליגנטים הקיימים, והוא מסוגל לבצע משימות מורכבות לאחר אילוף. ב-National Geographic מציינים כי בטבע, הדולפינן נע בדרך כלל כחלק מקבוצה ויכול להגיע למהירות של 30 קילומטר לשעה.

בקטריות על "מאדים"

כוכב מאדים נמצא ממש לא רחוק, וליתר דיוק הוא ממוקם בקנדה. טוב, לא ממש הכוכב, אלא תחנת מחקר של אוניברסיטת מקגיל, שממוקמת באזור הארקטי של קנדה ומדמה את התנאים הסביבתיים שקיימים במאדים. לתחנת המחקר יש שם הולם - מארס, שמו של כוכב מאדים באנגלית, וראשי תיבות של McGill Arctic Research Station.

מחקר שערך בתחנה ד"ר לייל ווייט, מיקרוביולוג מאוניברסיטת מקגיל, גילה אפשרות לקיום חיים במאדים. באותו אזור בעל אקלים קיצוני, התגלתה בקטריה שניזונה מגז מתאן והיא הצליחה לשרוד. להערכת החוקר, בכוכב מאדים יש, או לפחות היו בעבר, תנאים דומים למעיין בו התגלתה הבקטריה. מכאן שגם סביבה כזאת עשויה לתמוך בקיום חיים.

המעיין בו שרדה הבקטריה הוא מלוח במיוחד, ולכן על אף הקור העז והטמפרטורה של מתחת לאפס, הוא אינו קופא. בנוסף, אין בו חמצן, אך יש בו בועות מתאן גדולות שעולות על פני השטח. החוקרים החליטו לבדוק אם הגז נוצר כתופעה גיאולוגית או ביולוגית. "הופתענו שלא מצאנו בקטריות שמייצרות את המתאן, אך מצאנו סוג אחר של אורגניזם שמתקיים ללא חמצן, ושורד על-ידי 'אכילת' המתאן ונשימת גופרה (sulfate) במקום חמצן", אמר ווייט.

לדברי ווייט, כלל לא משנה מהו מקור גז המתאן. "אם יש מצב שבו קיימים מים מלוחים קרים מאוד, פוטנציאלית הם יכולים לתמוך בקיום 'קהילה מיקרוביולוגית', גם אם תנאי הסביבה אכזריים במיוחד", הוא אומר. ווייט מציין שבתחנת המחקר הטמפרטורה יורדת עד למינוס 50 מעלות צלזיוס, כך שמזג האוויר שם הוא קיצוני מאוד. לעומת זאת, ישנם אזורים על-גבי מאדים בהם המצב נוח יותר והטמפרטורה "חמימה" יחסית, כלומר סביב 0 מעלות צלזיוס.

המחקר, שמומן על-ידי סוכנות החלל האמריקנית NASA, פורסם במגזין האגודה הבינלאומית לאקולוגיה מיקרוביולוגית. בעבר ,שלחה נאס"א רובוטים שצילמו את פני השטח על הכוכב האדום.

עוד כתבות

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן