גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת דשדוש ממושך

בעיה: ארסנל הכלים של מקבלי ההחלטות מוצה כמעט לחלוטין במשבר הקודם

גם אם העולם לא בפתחו של משבר חדש, אלא "רק" לפני דשדוש מתמשך, מקבלי ההחלטות יתקשו להתמודד עימו, שכן ארסנל הכלים שלהם מוצה כמעט לחלוטין במשבר הקודם. אך גם לו היו הכלים ברשותם, הניסיון היפאני מוכיח שגם הם לא בהכרח פותרים מצב מעין זה.

המשבר באירופה, הנתונים הפושרים בארה"ב וההאטה המסתמנת בסין מבשרים על התפוגגות התאוששותה המרשימה של כלכלת העולם מהמשבר הגדול שפקד אותה. אינדיקציות רבות לכך מופיעות לאחרונה, לרבות האטה במדד מנהלי הרכש העולמי, בלימת העליות במדדים המשולבים של מדינות רבות, חלקן מפותחות וחלקן מתפתחות, ועוד.

מוקדם לדבר על מיתון עולמי חדש, מה עוד שבתחום הרגולאטורי נעשות רפורמות שתמנענה הידבקות מהירה של השווקים הפיננסיים. אולם, בהחלט ייתכן שלפנינו תקופת דשדוש מתמשכת, שצריכה להדאיג אותנו לא פחות, אם להסתמך על הדוגמא היפאנית.

יפאן, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם (בינתיים, סין כבר נושפת בעורפה), חוותה ירידות חדות בשוקי המניות והנדל"ן בתחילת שנות ה-90 ובדיעבד התברר שבשווקים הללו התפתחו בועות, חלקן "בעידוד" הממשלה. כתוצאה, קצב הגידול בתמ"ג, שהסתכם בכ-4% בממוצע בשנות ה-80, הצטמצם עד כדי פחות מאחוז אחד בשני העשורים הבאים, שכבר זכו לכינוי - העשורים האבודים. קצב האינפלציה הממוצע נפל מ-2.5% לכמעט 0% ובשנים רבות אף הייתה דפלציה. שיעור האבטלה הממוצע גדל מ-2.5% ל-4%. לשם השוואה, בארה"ב, הכלכלה הגדולה בעולם, קצב הצמיחה נותר זהה (2.7%) ושיעור האבטלה הממוצע אף ירד מ-7.1% ל-5.6%.

אחת הרעות החולות של אינפלציה כה נמוכה במשך שנים ארוכות היא שהציבור מתרגל לחשוב שקצב האינפלציה לא יואץ ולכן אין לו סיבה להזדרז ולצרוך כדי להקדים עליות מחירים עתידיות. בכך למעשה מגשימות הציפיות את עצמן, הביקוש נותר חלש והחברות לא מצליחות לייקר את המחירים ללקוחות.

הממשלה היפאנית ניסתה פעם אחר פעם להניע מחדש את גלגלי המשק ושפכה כספים רבים לצורך כך, אך לשווא. כל שקרה הוא שהגירעון הממשלתי הממוצע גדל מ-1.5% ל-5% מהתמ"ג! והחוב הממשלתי הממוצע תפח אף הוא כמובן, מ-65% ל-143% מהתמ"ג. כיום, חוב זה גבוה פי 2 מהתוצר.

גם הבנק המרכזי ניסה לסייע וגם הוא נכשל. הריבית הממוצעת הופחתה מ-4.85% בשנות ה-80 ל-0.75% בשני העשורים הבאים, ולמעשה מתחילת 2009 היא עומדת על 0.25%, אך משקי הבית במדינה, שהורגלו כל השנים לחסוך ומיעטו לצרוך, לא ניצלו זאת כדי להגדיל את הוצאותיהם. דבר זה הקשה עוד יותר על מלאכת הגדלת הביקושים המקומיים.

הבנק המרכזי נותר חסר כלים שכן אין ביכולתו להפחית עוד את הריבית. מנגד, הרצון לייקר את הריבית ולהביא אותה לרמה נורמאלית יותר עצום ועלול לגרור טעויות בעיתוי. כך קרה שהריבית עלתה מ-0.1% ביוני 2006 ל-0.75% בספטמבר 2008 ואז נאלץ הבנק המרכזי להורידה שנית.

הריבית הנמוכה אף יצרה השפעה שלילית נוספת - היין, שהוא המטבע השלישי בסחירותו בעולם, החל לשמש מטבע מימון לעסקאות carry. משקיעים שרצו לרכוש מטבעות עם ריביות גבוהות לקחו אשראי ביין, תוך ניצול העלות הנמוכה הכרוכה בכך. כעת, בכל פעם שהמשקיעים חוששים ממשבר (ובשנים האחרונות היו להם הרבה סיבות לכך), שנאת הסיכון שלהם גדלה והם ממהרים להיפטר מהמטבעות הללו, תוך פירעון האשראי ביין, דבר היוצר ביקוש למטבע היפאני, גורם להתחזקותו ומקשה דווקא אז על הייצוא, שהוא מנוע הצמיחה המוביל במדינה.

יפאן גם הייתה חשופה למשברים אזוריים, כגון זה שפקד את אסיה ב-1997. וכך חלפה שנה אחר שנה וממשלת יפאן, כמו גם חוקרים רבים, גופים כלכליים בינלאומיים ורבים אחרים לא הצליחו עד היום לחדש את תקופת הזוהר של שנות ה-80 והכלכלה היפאנית ממשיכה לקרטע.

הממצא המדאיג ביותר הוא שלמרות שהממשלה היפאנית יצרה גירעונות עצומים והריבית הופחתה עד 0% (לעיתים אף ניסה הבנק המרכזי של יפאן להנהיג ריבית שלילית!), דבר לא עזר וכל שקרה הוא שיפאן שקעה בדשדוש מתמשך ומרגיז, עם ארסנל כלים ריק.

ברור, שקווי ההקבלה אינם שלמים. לדוגמא, הצרכן האמריקאי נוטה יותר לצרוך ופחות לחסוך מהצרכן היפאני, עובדה חשובה כשרוצים להוציא משק ממיתון. מנגד, הצרכן האירופי נוטה פחות להוציא מעמיתו האמריקאי. אולם, אם המקרה הפרטי של יפאן יהפוך תופעה עולמית, והכלכלות השונות תדשדשנה, ההשלכות עלולות להיות קשות.

קרן המטבע הבינלאומית טוענת שכדי שהכלכלה העולמית (בעיקר במדינות המפותחות) לא תיקלע לתרחיש היפאני, (דשדוש מתמשך, בנק מרכזי דל שיניים וחוב עתק ציבורי), עליה להפוך מאוזנת יותר. אולם, כשבאסיה לא מצליחים לקרר את שוקי הנדל"ן מחד ובארה"ב צונחים השווקים הללו ללא סיוע מהמדינה מנגד, יקשה עליה לעשות כן.

אני חושש שקובעי המדיניות לא ערוכים מספיק להתמודד עם תרחיש מעין זה: בעוד המשבר הקודם טופל בהצלחה על ידי הרחבה פיסיקאלית ומוניטארית (יצירת גירעונות והפחתות ריבית מאסיביות), כעת הממשלות נאלצות לצמצם ולבנקים המרכזיים מעט דרגות חופש.

אך יש חשש נוסף - דשדוש עשוי לגרום לתחושה שההתאוששות נמצאת מעבר לפינה ולכן ממשלות יתפתו לא לעשות דבר, מתוך הנחה שעשו מספיק עד כה. אם יטעו, והדשדוש יארך זמן רב, בעצם הימנעותן ממעשה כלשהו הן ינציחו אותו.

צומת הדרכים הנוכחי מכריע: אם ההאטה (שלדברי OECD מסתמנת זה 10 חודשים) תימשך ותהפוך לדשדוש, אפשר שלמקבלי ההחלטות לא יהיו די כלים לטפל בה; הם יסתפקו בגישת wait and see, יכבו התלקחויות נקודתיות ויקוו לטוב.

לעת עתה, לא ניתן לפסול תרחיש שלילי זה. אם יתאמת, תתחדש הנהירה לנכסים חסרי סיכון. איגרות חוב של ממשלות במדינות מפותחות תיהנינה מכך. אמנם הן עלו בחוזקה בחודשים האחרונים, אך אם יתברר שהריביות של הבנקים המרכזיים אינן עולות, והממשלות מנפיקות אותן במשורה, תשואות הפדיון הנוספות והביטחון שהן מציעות יתמכו בעליות נוספות.

עוד כתבות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

״השוק מתפוצץ״: 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגיאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ״ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון, הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מנהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך, והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

יורשים לא צורפו להליך שהכריע בזכויות על קרקע. מה קבע העליון?

העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו - אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב את החברה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, על חשבון הנפש שנשאר איתו ועל התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מג'יק יורדת בכ-4%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.4% ות"א 90 משיל מערכו כ-0.9% ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם