גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הר הבית בידינו

מוזיאון ישראל המחודש הוא מקדש-מעט לאמנות, ארכיאולוגיה, עיצוב, יהדות וכל מה שהוא "תרבות"

בשתי מילים: מוזיאון ישראל. במילה אחת: ירושלים. אל תתבלבלו. נכון שמתקפת התקשורת סביב פתיחתו המחודשת של המוזיאון הצליחה לגרום לכולנו להרגיש כאילו כבר ראינו ושמענו עליו ה-כ-ו-ל. אך לא היא.

החוויה שממתינה לכם על ההר, שבין חמוקיו ממוקם קמפוס המוזיאון, היא מהיפות והטובות שתוכלו לבקש בקיץ הזה: החל מביתני הכניסה החדשים, עבור במעלה ובגן הפסלים, או במעבר המקורה המוביל עד לאולמות פנימה, מבלי להיחשף לשמש הקופחת. והאולמות עצמם - שבהם נחשפו כעת במלוא תפארתם עמודי התמך המונומנטליים שתכנן אל מנספלד, ומהחלונות העיליים נוהר פנימה אור מחמיא.

בין הוגה המוזיאון ומקימו, טדי קולק, לבין מנכ"לו הנוכחי, ג'יימס סניידר, שהוביל ביד רמה את תהליך החידוש בתקציב עתק של 100 מיליון דולר, הצליח מוזיאון ישראל לבסס את מעמדו כאחד המוסדות החשובים והמקיפים מסוגו בעולם. מוזיאון רב תחומי, השולח זרועות לשורשי ההיסטוריה, הארכיאולולגיה והגיאוגרפיה של אזורנו, מכיל ומבטא תהומות של ידע העם והעולם, ומציג את כל אלה לצד אמנות מובחרת, מהתקופות הקלאסיות ועד לביטוייה העכשוויים ביותר.

אוהבי אמנות יצטרכו לבקר במוזיאון פעמיים (או לפחות לחבוש שני כובעים בביקור יעיל אחד): פעם אחת כתיירים ופעם נוספת, כשהם פנויים להתעמק ולספוג.

תערוכות הפתיחה באגף האמנויות מעולות. התערוכה המרכזית "פעימות באמנות עכשווית", שאצרה סוזן לנדאו, יוצקת בחללי המוזיאון שפע של חוויות ויזואליות ורגשיות. די להיכנס לחדר הצדדי שבו מיצב אור מינימליסטי של אולאפור אליאסון, או לסטודיו המשוחזר של קרלוס אמורלס, שהותקף ב"ענן שחור" של פרפרי עש מנייר, או לשקוע במבט בלב הפועם שמציג ביל ויולה, או להתלבט מול הכלוב חסר המוצא של מונה חאתום, ועוד רבים מהטובים באמני העולם והארץ.

פסלו האיקוני של יצחק דנציגר "נמרוד" ניצב בפתח האגף לאמנות ישראלית. מיד אחריו שוקעת העין ומתפתלת בעקבות ספירלת האבטיחים בעבודה "Dead See" המפורסמת של סיגלית לנדאו. האוצרים, יגאל צלמונה ואמיתי מנדלסון, בחרו להציגה על מסך הטבוע ברצפת האולם, וכך יצרו חוויית התבוננות כלפי מטה, כמבט טבעי אל המים. עבודות של זריצקי, ארדון, ולצידם עדי נס גל ויינשטיין, מוצבות זו לצד זו ומעידות על הלך הרוח החובק תקופות ודורות, שבחרו האוצרים.

לא רחוק משם, באגף לתערוכות מתחלפות, ממתינה סוכריית הפתיחה: שלוש תערוכות שאצרו האמנים סוזן הילר, צבי גולדשטיין וינקה שוניברי מתוך האוסף האדיר של מוזיאון ישראל. בשלושה חדרים מחוברים, מצליח כל אחד מהאמנים לצקת תוכן ואווירה משלו ולברוא עולם מלא, מפתה, מגרה ומעורר מחשבה.

חדרה של הילר, הראשון, מורבידי ונוסך דממה יראה. אחריו החדר שיצר גולדשטיין - מופת של "חפצנות", איסוף וגיבוב מושכל של יצירות רב תקופתיות, כמו תצוגת חיים שלמים. בחדר האחרון מצליח שוניברי, אמן בריטי ממוצא אפריקני, לשים את האצבע על איזו "אתניות ישראלית אקלקטית", באמצעות המפגש בין עבודות שלו-עצמו עם יצירות אמנים ישראלים ופריטים מרובים שדלה מהאוסף.

נקודת מגע

ביום חמישי הקרוב יתקיים במוזיאון אירוע רב-תחומי מרתק, ובו יוצרים שונים, שחקנים, מוזיקאים, רקדנים, סופרים ועוד, מקיימים דיאלוג עם יצירות ומוצגים בתערוכות, תחת הכותרת "נקודת מגע". רננה רז תחולל במיצב של אמורלס, שלמה גרוניך ינגן למרגלות "הנער מדרום תל אביב" של אוהד מרומי, ועוד אחרים, עד השעה 01:00 אחר חצות.

גינת זן בין קירות מנוכרים

מסע בין השתקפויות בתערוכת היחיד של אמן הזכוכית וצלאב ציגלר בגלריה ליטבק * רק מחיר הכניסה מרתיע

כאשר נפתחה גלריה ליטבק בתל אביב לפני קצת פחות מחצי שנה, היו לא מעט אנשים (ואני ביניהם), שפקפקו במעמדה של אמנות הזכוכית כאזרחית שוות זכויות בממלכת האמנות הפלסטית. היא יפה, היא מפגינה מיומנויות וניתן ליצור בה פיסול מרהיב, בגדול ובמיניאטורה. ובכל זאת היא מקובעת בתודעת הצופה, וכמוהו גם אצל רבים מאנשי המקצוע בעולם האמנות, כסוג של אמנות דקורטיבית.

הבחירה להתמקד באמן יחיד בתערוכה השנייה, שנפתחה לא מכבר, עושה חסד עם החלל ומחזקת את התזה של ליטבק, שלפיה אמנות - בכל מדיום וחומר שבו יבחר האמן - היא מעשה בריאה מחולל רגשות ומעורר השתאות.

התערוכה מוקדשת ליצירותיו של אמן הזכוכית הצ'כי וצלאב ציגלר. ציגלר, 81, גדל בצ'כוסלובקיה תחת המשטר הקומוניסטי, למעשה מנותק לחלוטין מהמגמות שהתחוללו בחצי המאה האחרונה בעולם המערבי. כבר בתחילת שנות ה-60 הוא מצא בזכוכית האופטית כלי לביטוי אישי, שבו הצליח ליצור אמנות מבלי להתנגש עם עקרונות השלטון החטטני.

הייתה בכך חשיבה חתרנית ויכולת המצאה, כמו גם שכלול היצירה בזכוכית לדרגת רב אומן. אך מפתיעה מכול, לדברי אוצר התערוכה, סטיבן הנרי מאדוף, היא העובדה שציגלר, המבודד מעולם האמנות, עבר תהליכים מקבילים לאלה שפקדו את מרכזי האמנות בעולם המערבי. גם בהצבת התערוכה בחלל ניכרים קווים המזכירים עבודות של דני קרוון למשל, אשר אף נפגש עם האמן בתערוכה.

ציגלר מוכיח את עצמו כאמן המינימליזם. דווקא העבודות המוזמנות, כמו מגן דוד ענק המרחף בחלון, שיצר בהזמנת הגלריה, הן היותר חלשות בתערוכה. אלה האישיות, הפחות מפורשות, מצליחות לרגש יותר.

תחת הכותרת "גן התבונה", הציב מאדוף בחלל הגלריה באר משאלות ובריכות השתקפות, מנסרות זכוכית וביצי הפתעה, קירות אור וגשרים תלויים. כל אלה יוצרים מעין "מסלול" לעין ולרגל, ובכל אחד מהם יש לעצור ולהתבונן כדי לגלות את הפרדוקס שבשקיפות, בהשתקפות ובמרחב הפנימי האינסופי של גופי הזכוכית והמים.

מן החומר הקר, התעשייתי, אך גם הצלול והאצילי של הזכוכית האופטית, מצליח ציגלר ליצור תמונות נוף בתוך חדר, כמעין גינת זן מפתיעה הלכודה בבניין משרדים.

התערוכה משייטת בין החוויה החושית-ויזואלית, המרתקת ומרגשת, לבין תחושה עזה של ריחוק אינטלקטואלי ומנוכר. שוב, אולי זה בגלל החומר הקר. אולי זו האווירה הקתדרלית של החלל המעוצב. ואולי אפילו המאבטחים שבכניסה, שגורמים לי להרגיש כאילו הסתננתי למועדון חברים סגור, ולא לגלריה. לאלה יש להוסיף את התמיהה על המחיר השערורייתי שגובה גלריה ליטבק מהבאים בשעריה - 48 שקל. יותר ממוזיאון תל אביב הסמוך (42 שקל למבוגר), והרבה יותר משלל הגלריות לאמנות שהכניסה אליהן חינם אין כסף.

את הדיסטנס שוברת במשהו תחרות "הוקוס FOCUS" שעליה הכריזה הגלריה, המזמינה צלמים חובבים להתחרות בצילום אמנותי בתערוכה (אחרי שירכשו כרטיס כניסה) ומבטיחה פרסים כספיים בין 1,000 ל-25,000 שקל.

גלריה ליטבק, מגדל המוזיאון, ברקוביץ' 4, תל אביב. ב'-ה' 10:00-19:30, ו' 09:00-14:00, ש' 17:00-21:00.

עוד כתבות

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מרגיע מפני החשש לעליות מחירים ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

הרחבת תחנת הרכבת בנתב"ג נעצרה כדי לא לפגוע בחניות העובדים

רשות שדות התעופה עצרה את העבודות להרחבת התחנה בנתב"ג בטענה לפגיעה בנגישות לטרמינל מהחניונים ● גורמים המעורים בפרטים טוענים שהסיבה נוגעת לצמצום חניות העובדים במהלך הפרויקט ● בענף חוששים מהיווצרות צוואר בקבוק בתפעול רשת הרכבות

רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים / צילום: ענבל מרמרי

המנהלת שמשוכנעת שהאינפלציה טובה לשוק המניות, וטיפ הזהב שלה למשקיעים

העצה המרכזית של רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים, למשקיעים היא לא לעשות יותר מדי שינויים בתיק: "משקיע מצליח הוא כזה שיושב על מניה לאורך שנים" ● למה האינפלציה והריבית לדעתה דווקא תומכות בהמשך עליות בשווקים, ומה הסיכוי למשבר חוב

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

ירידות באירופה; הראלי בשוקי אסיה נעצר

מדד ניקיי עולה ב-0.4% ● לאומי: "החשש מההשפעה של מות נשיא איראן, יכול לגרום בטווח הקרוב לעליית מחיר הנפט" • ג'יימי דיימון, מנכ"ל ג'יי.פי. מורגן, רמז שפרישתו קרובה, "אבל עדיין יש לי את האנרגיה שתמיד היתה לי" • וגם, בגולדמן סאקס אומרים שהמושג "שבע המופלאות" צריך לצאת לגמלאות

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

חברת דירוג האשראי S&P מזהירה: "ההתאוששות הכלכלית של ישראל תהיה איטית"

S&P צופה לישראל צמיחה ריאלית של 0.5% בשנת 2024 ● בחברת דירוג האשראי מסבירים כי סיכון האשראי נותר גבוה לאור "הידרדרות היחסים של ישראל ובעלות בריתה הקרובות" וכן הפוליטיקה הפנימית הלא ברורה אחרי ש"גנץ איים לעזוב את קבינט המלחמה"

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

חברת BYD הסינית. מנעה מחוקרי נציבות האיחוד האירופי גישה למידע חיוני? / צילום: ap, Ng Han Guan

ארה"ב לא לבד: גם באירופה רוצים לחסום את כלי הרכב החשמליים מסין

תהליך הפוליטיזציה של תעשיית הרכב הוקצן לאחר שארה"ב הטילה מכסים על כלי רכב חשמליים וסוללות מסין - ואירופה סימנה שבכוונתה להצטרף למגמה ● בישראל, גובר החשש בשוק הרכב שהממשל האמריקאי יעצור בקרוב את המכירות והשת"פים מול הסינים

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

יהודה ושומרון / צילום: Shutterstock, dominika zara

מסתערבים פתחו באש במבצע בג'נין: עשרות מחבלים נפגעו

שני לוחמים במילואים נפצעו קשה ברצועת עזה • צה"ל חיסל את מפקד מערך הרקטות והטילים בגזרת החוף בארגון הטרור חיזבאללה  • ביידן: "מה שישראל עושה בעזה הוא לא רצח עם" • שני כטב"מים יורטו בלילה באזור אילת - המיליציות הפרו-איראניות בעיראק קיבלו אחריות • פיקוד המרכז של צבא ארה"ב: יותר מ-569 טון של סיוע הומניטרי נמסרו דרך המזח הזמני בעזה  • עדכונים בולטים

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

מדד s&p 500 / אילוסטרציה: Shutterstock

מפחדים מהתיקון? המחקרים שבדקו מה קורה כשמשקיעים במדד S&P 500 בשיא

מדד הדגל האמריקאי שבר את שיא כל הזמנים 24 פעמים מתחילת השנה, פי שניים מהממוצע ההיסטורי ● לעתים ראלי חזק כזה יכול להרתיע משקיעים מכניסה לשוק בציפייה לתיקון חד שיוזיל את מחירי המניות, אבל הנתונים מ־75 השנים האחרונות מראים שהתיקון לא בהכרח מגיע

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בתל אביב; מניית נייס עולה ב-3%, אלביט ב-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● חוזה גדול לאלביט ממשרד הביטחון ● זוהר לוי, בעל השליטה בסאמיט הופך לבעל המניות הגדול בפז ● IBI: "ללא התאמות מצד הממשלה, צפוי גירעון של לפחות 8%-7.5% ● וגם, בגולדמן סאקס אומרים שהמושג "שבע המופלאות" צריך לצאת לגמלאות

מוחמד בן סלמאן, השליט בפועל של סעודיה / צילום: Reuters, HANS LUCAS

ארה"ב: התקדמות משמעותית במגעים לנורמליזציה בין סעודיה לישראל

צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • כל העדכונים