גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נובל אנרג'י בדיון בבג"ץ: "הגז שיופק מקידוח תמר הוא רכושנו"

(עדכון) - נציגי המדינה הביעו עמדה הפוכה, לפיה הגז הטבעי הינו רכוש מדינת ישראל, שלנובל יש בעלות חלקית בו מעצם החזקותיה בקידוח תמר ■ פרופ' ברק מדינה: "תמלוגי הגז נחשבים מס - ולכן המאבק נגד העלאתם כמעט אבוד"

בג"ץ דחה ביום חמישי את טענות המדינה ונובל אנרג'י בעתירת תושבי חוף הכרמל, שטענו כי נובל אינה יכולה להציע ולקבוע חלופות יבשתיות למתקן הגז בחוף כרמל, מאחר שהיא מצויה בניגוד אינטרסים בולט מעצם היותה היזם בפרויקט.

ההחלטה מהווה ניצחון נוסף לירוקים ולארגונים למען איכות הסביבה, המנהלים מאבק מתמשך נגד הקמת מתקנים יבשתיים כחלק מתשתיות העברת הגז הטבעי שיופק מקידוח "תמר".

החלק המעניין ביותר בדיון, עם זאת, היה הרגע בו טענו פרקליטי חברת נובל אנרג'י כי הגז שתספק החברה מקידוח "תמר" אינו כלל בגדר משאב של מדינת ישראל, כי אם משאב בבעלות נובל עצמה. נציגי מדינת ישראל בדיון הביעו עמדה הפוכה, לפיה הגז הטבעי הינו רכוש מדינת ישראל, שלנובל יש בעלות חלקית בו מעצם החזקותיה ב"תמר".

בנוסף, בג"ץ הוציא בסוף השבוע צו על-תנאי המכוון למועצה הארצית לתכנון ולבנייה במשרד הפנים, המורה לה לנמק בתוך 15 יום מדוע היא ממשיכה לתת בידי חברת נובל אנרג'י את הסמכות לצורך הכנת תוכנית המתאר הארצית להקמת מתקן הקבלה לגז שיוזרם מ"תמר".

3 שופטי בג"ץ - אליהו ריבלין, אשר גרוניס ומרים נאור - קיבלו בכך את בקשתן של המועצות המקומיות זכרון-יעקב ופראדיס והמועצה האזורית חוף הכרמל, במסגרת עתירה שהוגשה באמצעות עו"ד אלי וילצ'יק ורוית צימנט.

פרופ' מדינה: "המאבק נגד העלאת התמלוגים - כמעט אבוד"

"אנשים וחברות שקיבלו רישיון לחפש נפט השתלטו על מרבית מחווי הדעה האפשריים בשאלת העלאת תמלוגי הגז והנפט. ועדת ששינסקי פנתה לעוד אנשים, וכולם אמרו להם שהם כבר נמצאים בניגוד עניינים, כי הם קיבלו פנייה מהצד השני. אותי משרד האוצר תפס בזמן. גם אליי פנו יצרני הנפט, אבל הם פספסו אותי, כבר התחלתי להכין את חוות-הדעת לוועדה".

כך מספר ל"גלובס" פרופ' ברק מדינה, דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית ומומחה למשפט חוקתי וניתוח כלכלי של המשפט, שכתב חוות-דעת עבור משרד האוצר בשאלת העלאת שיעור תמלוגי הגז, שלפיה אין כל פסול בהעלאת תמלוגי המדינה מתגליות הגז.

"אני לא יודע את הנימוקים של שורת המומחים שיכתבו חוות-דעת לחברות הנפט", אומר פרופ' מדינה, "ואני לא מערער על האמינות שלהם, אבל להגנתי אומר שהעברתי את חוות-הדעת שלי לוועדת ששינסקי ללא תמורה, כך שהיא ניתנה ללא שום אינטרס אישי".

- נתת חוות-דעת מקצועית בלי לקבל שכר?

"כן. זו המדינה. הם ביקשו, אז נתתי. אם הייתי נותן חוות-דעת לצד השני - הייתי כנראה מרוויח יפה, אבל גם ככה לא הייתי נותן חוות-דעת המנוגדת לדעתי, כך שזה לא היה רלוונטי. מעבר לכך, אני דיקן שמקבל משכורת מהאוניברסיטה, אני לא מתפרנס מחוות-דעת. זו לא העבודה שלי".

לדברי פרופ' מדינה, "יש פה שאלה אם העלאת תעריף התמלוגים זו פעולה רטרואקטיבית או לא. אם היו מטילים היום מס יותר גבוה על נפט שכבר הופק ושווק זה היה למפרע, כי זה שינוי המצב על פעולה שכבר נעשתה. במקרה של תגליות הנפט והגז לא מדובר על נפט שהופק. הנפט עדיין לא הופק, נעשו רק פעולות הכנה במסגרת חיפוש הנפט. האם שינוי מערך המיסוי היום על פעילות שטרם נעשתה, אבל נעשתה לה פעילות הכנה, זה רטרואקטיביות או לא? זו שאלה פתוחה. בעיניי, טענת הרטרואקטיביות פה היא מצומצמת יחסית.

"הטענה הבסיסית שלי בחוות-הדעת היא שקודם כול מדובר במס. התמלוגים הם מס. וזה הוויכוח הגדול. מהצד השני של המתרס צריכים להסכים שאם מסווגים את התמלוגים האלה כמס - מותר למדינה להעלות את גובהו. להערכתי, התוצאה בבית המשפט תהיה - ואפשר לבדוק זאת בעוד 5 שנים אחרי ההחלטה - שהוא ידחה את העתירה בעניין.

"אין תקדים אצלנו, ואני לא חושב שגם בעולם, שבו מגבילים את כוחה של המדינה להטיל מסים או לשנות את גובה המס כשהיא רואה לנכון. זה עניין של יום-יום שמשנים את מדיניות המס, ולאיש אין אינטרס או זכות מוקנית לכך שגובה המס יישאר כמו שהוא. לכן, הוויכוח הוא אם זה מס או תמלוגים שהם לכאורה חלק מהסכם בין המדינה לחברות. אני חושב שזה מס באופן מובהק, ואם זה מס - המאבק נגד העלאת התעריף הוא כמעט אבוד".

"המשפט נפל על וינרוט כרעם ביום בהיר"

"התמחיתי אצל עו"ד יעקב וינרוט", מספר פרופ' מדינה, "וזו היתה חוויה נהדרת לעבוד אתו. הוא טיפוס בלתי רגיל. זה היה בשבילי בית-ספר נהדר, אבל די מהר הבנתי שאני לא מתאים להיות עורך דין, שזה לא בשבילי. הרגשתי שכעורך דין אתה מייצג את כל האנשים הרעים, צד שהיה קשה לי להזדהות אתו".

"מאז ההתמחות שלי אצל עו"ד יעקב וינרוט נשארנו בקשר קרוב", אומר פרופ' מדינה. "המשפט נפל על וינרוט כרעם ביום בהיר. הוא לוקח את זה מאוד קשה, וההתמודדות עם האישום תובעת ממנו תעצומות נפש גדולות.

"כשסיימתי את ההתמחות ועבדתי שנה וחצי כעורך דין צעיר, נתנו לי את כל התיקים שהמשרד קיבל ללא תמורה. היו הרבה תיקים כאלה, ללא תמורה או עם שכר-טרחה לא ריאלי, כך שזה מוזר שטוענים שזה מופרך שהיה לו תיק כזה. זה לא מופרך.

"מה שראיתי אצל וינרוט זה מחויבות טוטאלית ללקוח. ברגע שהוא לוקח תיק הוא כולו בתוך העניין, חושב על זה 24 שעות ביממה ויעשה הכול בשביל לעזור ללקוח שלו. לא היה אצלו את העניין של לדאוג לעצמו, לעשות קומבינות בין לקוחות או דברים מהסוג הזה. קשה לי להאמין שהוא עשה את מה שמייחסים לו, ושהוא עשה משהו לא בסדר. על פני הדברים זה נראה לי מופרך. העובדות היו גלויות, ולא היה פה משהו סודי".

פרופ' ברק מדינה, דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, בעל תואר ראשון ושני במשפטים ודוקטורט בכלכלה. עוסק במחקר ובהוראה בתחומי משפט חוקתי וניתוח כלכלי של המשפט. פרסם 6 ספרים ועשרות מאמרים בארץ ובחו"ל. מספק חוות-דעת למדינה בתחומי התמחותו. כתב בין היתר חוות-דעת עבור משרד האוצר בשאלת העלאת שיעור תמלוגי הגז, שלפיה אין כל פסול בהעלאת תמלוגי המדינה מתגליות הגז.

* הראיון המלא עם פרופ' ברק מדינה - במהדורה המודפסת של "גלובס הערב".

עוד כתבות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה