גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שירת הסירנה: כמה עולה להזמין אמבולנס באופן פרטי?

בשוק האמבולנסים פועלות בנוסף למד"א חברות פרטיות המספקות שירותי פינוי ומנויים לחולי לב ■ בעוד מד"א פועלת לפי מחירון מפוקח, רוב החברות הפרטיות פועלות לפי מחירונים גמישים

כל אחד עלול להזדקק לשירותי אמבולנסים - אם נקודתית ואם באופן סדיר, והשוק מציע לא רק את מד"א, גם אם זו האסוציאציה הראשונה שעולה בהקשר המדובר.

על-פי חוק בריאות ממלכתי, מי שהוסע באמבולנס לחדר מיון ואושפז - זכאי להחזר ההוצאה במלואה. במקרה שלא אושפז - הוא כלל אינו זכאי להחזר. מי שהוסע בניידת טיפול נמרץ (נט"ן) זכאי למחצית ההחזר גם אם לא אושפז; ההחזר נעשה כיום דרך קופות-החולים, כשהתקרה היא התעריפים של מד"א, כל עוד מדובר בחברה בעלת רישיון.

מחירי פינוי במד"א נקובים על-פי חוק - ומתפרסמים במלואם באתר האינטרנט של הארגון. התעריף נקבע על-פי קילומטרים הלוך וחזור (חזרתו של האמבולנס למוקד נלקחת גם היא בחשבון), ותלוי בשעות הפעילות ובאופן התשלום.

כך, למשל, יעלה פינוי בשעות היום בטווח של 20 ק"מ 333 שקל במזומן ו-351 שקל בהתחייבות, ובלילה - 400 שקל ו-419 שקל בהתאמה. כשמדובר בנט"ן נוסק התשלום ל-667-841 שקל, אך כאן אין משמעות למספר הקילומטרים בשל השתתפות משרד הבריאות, קופות-החולים והרשויות המקומיות במימון הפעלתו. כשמדובר במרחקים גדולים יותר להזמנת אמבולנס רגיל המחיר עשוי לחצות את רף 1,700 השקלים, כשכל 5 קילומטרים נוספים מתומחרים בנפרד.

התעריפים, יש להדגיש, אינם מתייחסים לנפגעי תאונות דרכים וליולדות. בנוסף מונהגת "הנחת כמות" - כשמספר נוסעים מפונים בנסיעה אחת התשלום יורד: מפונה אחד ישלם 100% מחיר מחירון, שני מפונים ישלמו כל אחד 75%, שלושה ישלמו כל אחד 60%, ומ-4 מפונים ומעלה ישלם כל אחד 50% מהמחירון.

על אף שהן אינן מחויבות לכך על-פי חוק (המציין מפורשות רק את מד"א), קופות-החולים מכירות בחברות שבפיקוח משרד הבריאות. הביטוחים המשלימים מציעים על-פי רוב החזרים נוספים מעבר לקבוע בחוק, בהתאם לקופה ולסוג הביטוח.

פרטי או מד"א

כ-140 חברות עם כ-400 אמבולנסים פועלות היום בשוק הפרטי. עד כמה הן מציעות תחרות מול מד"א?

"מערכת היחסים עם מד"א מורכבת", אומר גורם בענף. "לכאורה הם נועדו לפעילויות חירום ואמורים לבצע אך ורק פינויים לבתי-חולים. בפועל הם נכנסים גם לתחומים שלא היו כוונת המשורר, ומתחרים בחברות הפרטיות, שנמצאות בנקודת נחיתות - הן, למשל, לא מתבססות על מערך מתנדבים רחב".

הנושא, אגב, היה בעבר עילה לעתירה של ארגון האמבולנסים הפרטיים לבג"ץ, בקריאה לאסור על מד"א להציע את שירותיה על בסיס מסחרי - אך זו לא הניבה תוצאות.

מחירי הפינוי של מד"א נקובים על-פי חוק ואינם יכולים לרדת. בכל הנוגע להעברות של חולים, לא קיים תמחור רשמי של משרד הבריאות - וכאן המחירים משתנים מאזור לאזור בהתאם לתחרות הקיימת; כך, למשל, באזור חיפה שבו רבות החברות הפרטיות יהיו המחירים נמוכים ממחירי שירות באזורים נידחים יותר, ללא אלטרנטיבות דומות.

במקום בו הן קיימות, החברות הפרטיות נותנות פעמים רבות "פייט" למחירי מד"א - ולרוב מציעות מחירים נמוכים בעשרות אחוזים עבור לקוחות פרטיים. כך, למשל, בבדיקה שערכנו בין מספר חברות מורשות באזור המרכז, עמד המחיר הנמוך ביותר להסעת חולה מראשון לציון לבית-החולים איכילוב על 300 שקל - לעומת 561 שקל, תעריף מד"א לאזור המדובר (ראו טבלה).

במד"א טוענים ליתרון מוחלט על פני המתחרות: "כארגון ההצלה הלאומי של ישראל, מד"א מעניק שירותי רפואת חירום ברמה הגבוהה והמקצועית ביותר בכל קנה-מידה ארצי ובינלאומי. אזרחי ישראל יודעים היטב להבחין בין ארגון מקצועי כמד"א - המטפל בכחצי מיליון אזרחים בשנה - לבין גורמים פרטיים, שעיקר התמחותם בהעברות נפטרים וחולים".

ומה בדבר האיכות? בהליך הרישוי שעוברת חברה פרטית מעורבים הן משרד הרישוי (בכל הנוגע לאמבולנסים ולנהגים) והן משרד הבריאות (הכשרה, ציוד ונהלים). לאחר הרישוי הראשוני נערכות ביקורות פתע וביקורות תקופתיות.

"לזכות המשרד ייאמר כי הפיקוח נמרץ ביותר", מספר שמיל בצלאל, מנכ"ל אמבולנס השפלה (מוקד אנוש). "הם אורבים הרבה לאמבולנסים סביב בתי-חולים, ומבצעים ביקורות של הציוד, הצוות, רישיונות הנהגים, התגים ועוד. הבעיה היא שביקורת המשרד מוגבלת לצד הרפואי, ולא להתנהלות המסחרית - וכאן רמת היושרה משתנה. חברות רבות מנצלות את העובדה שיש החזר מקופת-חולים, וגובות מחיר כפול בהסתמך על ההחזר".

תלונות נגד חברות פרטיות שאינן מצייתות לנהלים הגיעו בעבר לדיון בכנסת, ובין השאר קמה ונפלה יוזמה לחקיקת "חוק האמבולנסים הפרטיים", שנועד להסדיר נהלי אכיפה, פיקוח וסנקציות במקרי הפרה.

"אחת הבעיות המרכזיות בתחום האמבולנסים הוא פער גדול בין מה שהציבור יודע למה שקיים בשטח", אומר יריב לרנר, מנכ"ל נטל"י ויו"ר ארגון האמבולנסים הפרטיים. "אנשים לא בהכרח מבינים מה ההבדל בין סוגי אמבולנסים שונים ומה הדרישות המקצועיות מכל סוג אמבולנס, ולפעמים יכולים לשלם על הדבר הלא נכון. הפעלה אופטימלית באמבולנס היא צוות של 3 אנשים, זה לא תמיד קיים בשטח. על אף הפיקוח, יש חברות שכדי לחסוך בכסף מאיישות את האמבולנסים שלא על-פי הנהלים".

בדבריו מכוון לרנר להבדלים בין אמבולנס רגיל, המופעל על-ידי נהג חובש; אמבולנס ביטחון (עם סירנה) - הדורש בנוסף חובש מלווה; נט"ן (ניידת טיפול נמרץ) - הכוללת נהג חובש; פרמדיק ורופא ואט"ן (אמבולנס טיפול נמרץ) - הכולל נהג חובש, פרמדיק וחובש מלווה (ללא רופא).

מנויי נט"ן

כשמדובר ברכישת מנוי לשירותי טלרפואה הכוללים נט"ן, עבור אנשים הזקוקים לזה, המצב מורכב הרבה יותר. מכיוון שמדובר בחוזה ארוך-טווח, יש לשים לב לא רק לעלות החודשית אלא גם להתחייבות הנדרשת, לקנסות יציאה, לטיב השירות ולאותיות הקטנות הנלוות.

במועצה לצרכנות, שבה התקבלו ב-2010 עשרות תלונות בנושא שירותי רפואה דחופה, מציינים כי עיון בחוזים האחידים בהם עושות החברות שימוש חברות האמבולנס מגלה כי חלק מהחברות כלל אינן מפעילות ניידות בכל האזורים בהם הן מחתימות מנויים, ובמקרה הצורך מזעיקות את מד"א או משתמשות בשירותי חברות פרטיות אחרות .

"כאשר הצרכן מגלה רק בדיעבד ולאחר החתימה על החוזה כי השירות לא ניתן ישירות על-ידי החברה אלא על-ידי ספק אחר, אליו הוא יכול לפנות ישירות, קיים חשש להטעיה בעניין מהותי בעסקה", נטען במועצה.

שתי החברות המובילות בתחום הן שח"ל (המונה כיום 12 ניידות) ונטלי סקיולייף (עם 6 ניידות), המציעות שירותי טלרפואה שונים הכוללים הזנקת נט"ן במקרה הצורך.

שח"ל

מחיר המנוי משתנה בהתאם לאזור: בסמיכות למוקד החברה המחיר הוא 320 שקל בחודש תוך התחייבות לשנתיים - או 400 שקל ללא התחייבות (ההתחייבות, יש לציין, תוגבל בקרוב לשנה על-פי חוק).

באזורים דוגמת ירושלים, בהן מופעלות בעת הצורך ניידות מד"א על-ידי מוקד שח"ל, המחיר יורד ל-250 שקל עם התחייבות ו-350 בלעדיה.

קנס היציאה הולך וגודל - במקרה של יציאה מוקדמת יידרש המנוי לשלם את ההפרש עבור כל חודש: כך, למשל, לאחר שנה ישלם מנוי ירושלמי 1,200 שקל קנס אם יבקש להתנתק מהשירות. המחירים משתנים בהתאם לסוג המכשור הרפואי ששוכר המנוי.

נטלי סקיולייף

המחיר נע בין 69 שקל (מנוי סקיולייף - לחצן מצוקה, זכאות לפינוי באמבולנס, ביקור רופא) ל-250 שקל לחודש (מנוי נטלי - כולל ציוד רפואי לניטור, פינוי בנט"ן וביקור רופא), נוסף לתשלום חד-פעמי בגובה 350 שקל עבור ראיון רפואי.

תקופת ההתחייבות תרד גם כאן בקרוב משנתיים לשנה, כשמנוי סקיולייף הוא נטול התחייבות.

אזורי הכיסוי של שני המנויים הם בכל הארץ למעט הקו הירוק, כשניידות נטלי עצמן פועלות באזור ירושלים, השפלה, המרכז והשרון.

10 טיפים לקראת בחירת שירותי אמבולנס

1. רישוי: צעד ראשון ומתחייב בדרך לבחירת חברה פרטית הוא בדיקת הרישוי שלה באתר משרד הבריאות באינטרנט.

2. צוות האמבולנס: בבירור ראשוני מול החברה, כדאי לבדוק שהצוות המצורף לאמבולנס אכן תואם לדרישות כמפורט. אם יש אפשרות להתרשם באופן אישי ממצב האמבולנסים ותחזוקתם, מומלץ לעשות זאת מבעוד מועד.

3. לא בהכרח מד"א: כשמדובר במחירי פינויים (ולא חירום), לרוב תציע חברה פרטית מחירים זולים יותר מאלה של מד"א המחויבת לתעריף משרד הבריאות.

4. לפעמים נהג מספיק: במקרים של הסעות, לא בהכרח נדרש אמבולנס ביטחון מסוג אלה שמפעילה מד"א. אמבולנס פרטי עם נהג-חובש עלול להספיק למשימה ולעלות פחות.

5. לא כל החברות מוכרות: לא כל קופות-החולים מכירות בכל חברות האמבולנסים הפרטיים לצרכי החזר הוצאות. אם אתם מתכננים לתבוע את הקופה, בדקו מראש האם קופת-החולים שבה אתם מבוטחים אכן מכירה בחברה בה אתם מעוניינים.

6. עמותות חינם: לא מעט עמותות מציעות את שירותיהן חינם אין כסף בהסעת חולים וקשישים. שמות העמותות המורשות מופיעים גם הם ברשימת משרד הבריאות. אם אתם מעוניינים: התיאום חייב להיעשות לרוב לפחות יום עבודה מראש.

7. היזהרו מ"חאפרים": בשוק קיימות חברות המאזינות לאיתוריות של מד"א, מתייצבות במקרה של קריאה (במיוחד כשמדובר בנפטרים) ומציעות את שירותיהן מבלי שאיש הזמין אותם. מתלונות שהגיעו לגופי הצרכנות עולה כי לעיתים מדובר בחברות לא מקצועיות.

8. אזורי פריסה: ברכישת מנוי לשירותי אמבולנס חשוב לבדוק היטב מה אזורי הפריסה של החברה, האם קיים מוקד בקרבת מקום ומהן החלופות במקרה הצורך.

9. מה כוללת התחייבות: בהתקשרות לטווח רחוק יש לעבור בעיון על פרטי החוזה ולקחת בחשבון עלויות נוספות, תקופת התחייבות נדרשת, קנסות יציאה ועוד.

10. מידע ברשת: כמו בכל תחום, בדיקה באינטרנט של שם החברה המבוקשת עשויה להניב התרשמויות קודמות של לקוחות.

22

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

יצחק קרויזר, עוצמה יהודית / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האם שיעורי הגיוס באוכלוסייה הכללית נמצאים במגמת ירידה?

האם שיעורי הגיוס יורדים בחברה הכללית כפי שטוען ח"כ יצחק קרויזר? פירקנו לגורמים ● המשרוקית של גלובס

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

האם זה מה שיעצור את הנשק האיראני?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה חיובית בפתיחת הבורסה; אורמת קופצת בכ-4%

ת"א 35 קופץ ב-0.9% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-0.2% ● הדולר בשיא של חמישה חודשים מול השקל ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי"

זה מה שאומר ציר בית נבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית נבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר ציר דמוקרטי

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק, והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

בארה"ב מדווחים: ישראל לא תתקוף באיראן לפני פסח

צה"ל תקף במהלך הלילה מטרות טרור בדרום לבנון ● דיווח: ביידן אישר לישראל לפעול קרקעית ברפיח - תמורת צמצום התקיפה באיראן ● שר החוץ האירני נחת בניו יורק, מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל • מתאם פעולות הממשלה בשטחים: יותר מ-300 משאיות סיוע נכנסו לרצועה, כ-100 משלוחים הוצנחו • עדכונים שוטפים 

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולארית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה. אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7.10 ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה

מסילות רכבת בחדרה, באזור מתחם 27 / צילום: תמר מצפי

המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הוועדה לתשתיות לאומיות רוצה להפקיע כ-400 דונם במערב חדרה ● בעלי הקרקעות עתרו לבג"ץ והזהירו: ההפקעה, הפיצויים וביטול אזור התעסוקה יגרמו נזק של יותר ממיליארד שקל

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

חיילי צה''ל מפעילים רחפנים בח'אן יונס / צילום: דובר צה''ל

מסירה ראשונה למערכת הביטחונית הישראלית המסקרנת ועסקת הענק של הסעודים

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

סודות מתוך ועדת ההשקעות: כך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים