גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת המטבעות נפתחה

לידיעת בנק ישראל: הפיחות הנמשך בדולר יגרום לכול המדינות לעצור את ייקור הריבית

בעולם מתנהלת מלחמת מטבעות, שמקורה בצניחת הדולר; אם תימשך, והסיכוי לכך סביר, תבלום את מגמת ייקור הריביות במדינות שכבר החלו בכך ותאלצנה אותן להחליש את המטבעות המקומיים בכל מחיר ולהגדיל במישרין את כמויות הכסף במשקיהן. בתרחיש כזה, הדעת נותנת שבישראל יקרו תהליכים דומים.

הכלכלה העולמית לא קרסה במשבר האחרון, אך לא תשוב בקרוב לצמיחה שאפיינה אותה לפניו: בשנים 2004-2007 צמח התוצר הגלובאלי בשיעור ממוצע של 4.9%, וקרן המטבע הבינ"ל צופה שבשנים 2011-2014 הוא יצמח ב-4.5%. המדינות המפותחות תמשכנה להציג צמיחה איטית יחסית, שתסתכם בממוצע ב-2.4% בארבע השנים הבאות, בהשוואה לשיעור ממוצע של 2.9% בארבע השנים שקדמו למשבר.

בעידן הגלובליזציה, מדינות רבות, ובמיוחד מדינות מתעוררות שצמיחתן מהירה, קולטות הון זר וכתוצאה מכך צמיחתן מתאפיינת בלחצים להתחזקות מטבעותיהן המקומיים. בארבעת החודשים האחרונים (נכון ל-28 בספטמבר), התחזקו כנגד הדולר: הדולר האוסטרלי ב-12%!, הריאל של ברזיל ב-6%, הפסו של מכסיקו ב-3%, הרנד הדרום אפריקאי ב-8%, הוון הקוריאני ב-4% והלירה הטורקית ב-6%.

המדינות המתעוררות והמתפתחות צמחו בממוצע 7.7% בארבע השנים לפני המשבר ותצמחנה בקצב מהיר של 6.6% גם בארבע השנים הבאות. כתוצאה, הן תמשכנה להוביל את הצמיחה הגלובאלית, ובשל הרכב המקורות והשימושים ותהליכי העיור (אורבניזציה) והעלייה ברמת החיים של רובן - המטבעות שלהן ימשיכו להתחזק.

כוח האדם הזול ועלות ההון הנמוכה במדינות הללו פיצו עד כה על תיסוף מטבעותיהן, אך לאחרונה הן מתקשות להתמודד עם ההשלכות השליליות שיש לכך על הייצוא. הבעיה קשה עוד יותר שכן קרן המטבע הבינ"ל צופה שנפח הסחר העולמי, שעלה 8.6% בממוצע בארבע השנים לפני המשבר, וקרס 10.7% ב-2009, לא ימהר להתאושש ויעלה 6.1% בלבד ב-2011.

כדי לסבך עוד יותר את המצב, לא רק מטבעות של מדינות מתפתחות מתחזקים. גם יפאן ושווייץ סובלות מכך, משום שהמטבעות שלהן נחשבים מטבעות חוף מבטחים,שנהוג להצטייד בהם כשהכלכלה הגלובאלית מקרטעת - כפי שאכן קורה בחודשים האחרונים.

לאחרונה החלו מדינות רבות לנקוט צעדים נמרצים מבעבר בנושא. למעשה, אנו רואים מערכה כוללת של מדינות הפועלות להחלשת המטבעות שלהן. שר האוצר של ברזיל אומר בלי היסוס שהעולם נמצא במלחמה בינלאומית חדשה - שתכליתה החלשת המטבעות המקומיים. יפאן שבה לשוק מטבע החוץ לראשונה מ-2004 ומכרה יין בסך כ-20 מיליארד דולר. גם קוריאה, שווייץ וכמובן ישראל רוכשות מטבע חוץ ומוכרות את המטבעות המקומיים, כדי להחלישם ולעודד את הייצוא המקומי.

הבעיה היא שכולן עושות זאת בנפרד, בשיטות ובמינונים שונים, חלקן באזהרות מילוליות ואחרות בהתערבויות אגרסיביות. סין מקבעת שנים את היואן לדולר וצוברת יתרות מט"ח בלי הכרה, בצד יתרון תחרותי עצום בייצוא. במצב הנוכחי, כשמטבעות של מדינות מתחרות מתחזקים כל הזמן, הדבר הופך מנקר עיניים יותר ויותר ולא בכדי ארצות הברית וסין במסלול התנגשות בנושא זה. לרוע מזלה של ארצות הברית, סין כבר גדולה כל כך (הכלכלה השנייה בגודלה בעולם במונחי PPP), שלא רבות מעזות להתעמת עימה בנושא.

לאלו הסבורים שהמילה מערכה חזקה מדי, נזכיר את חשיבותן הגדולה והולכת של ברזיל (2.8% מהתוצר העולמי ובקו עלייה מהיר) וסין (9.8% מהתוצר העולמי כיום ולהערכת קרן המטבע הבינלאומית 15.1%! ממנו ב-2015) כמדינות שמחלישות בדרך זו או אחרת את המטבעות שלהן.

נשאלת השאלה מדוע דווקא כעת התחזקות המטבעות של מדינות רבות מהירה כל כך; הרי צמיחתן לא שבה לרמות שהיו לפני המשבר ולא תעשה זאת בקרוב.

התשובה נעוצה בכלכלה בשם ארה"ב והנה ההסבר:

אנו יודעים מהנתונים והמדדים הכלכליים השונים, שארצות הברית מתקשה להתאושש מהמשבר שהחל אצלה בבית ומפגרת בשטח זה אחר מדינות רבות אחרות. בד בבד קובעת קרן המטבע הבינלאומית שהכלכלה הגלובאלית תצמח בקצב איטי מבעבר בשנים הבאות ולכן העוגה הכוללת - עוגת התוצר המתחלקת בין המדינות השונות - תהייה מצומצמת יותר. לכן, כלכלה בסדר הגודל של ארה"ב (כחמישית מהתוצר העולמי, במונחי PPP), תוכל להתחזק רק על חשבונן של מדינות אחרות. השאלה היא - מהיכן תבוא הצמיחה שם.

נראה שהצרכנים האמריקאיים לא יספקו את הסחורה. די אם נזכיר שמדד אמון הצרכנים צנח בחודש שעבר לשפל של 6 חודשים כדי להבין זאת. משק הבית האמריקאי לא ישתחרר מהר מהשחיקה בהכנסה וברכוש, מהאבטלה הגבוהה ומהאשראי המצומצם. אחת האפשרויות הבודדות הניצבות בפני ארצות הברית היא דרך הייצוא, שעל חשיבותו לתוצרה ניתן ללמוד מהנתונים הבאים: ברביע השני היווה ייצוא הסחורות 62% מהעלייה הכוללת בתוצר (שהסתכמה ב-1.6%) ואילו ב-2009 ירד הייצוא והיה אחראי ל-45% מהצטמצמות התוצר בשנה זו, שהסתכמה ב-2.6%.

לנוכח הדשדוש בסחר החוץ הגלובאלי, פיחות בדולר בעולם היא הדרך היחידה כמעט לקדם את הייצוא בתקופה קצרה יחסית. והדולר כאמור נחלש בעולם: כנגד האירו איבד המטבע האמריקאי 13.6% מה-7 ביוני! וגם מטבעות רבים אחרים התחזקו כנגדו במרוצת השנה, כולל השקל. אולם, מתברר שקצב הפיחות הנוכחי בדולר לא מספיק: הגירעון בחשבון הסחר של ארה"ב, שכבר הצטמצם 46% ב-2009, בהשוואה ל-2008, שב והתרחב 25% בשבעת החודשים הראשונים של 2010, בהשוואה לשבעת החודשים הקודמים.

כל עוד הביקושים המקומיים בארה"ב לא מתאוששים, המשק האמריקאי ישים את יהבו על הייצוא ופיחות במטבע המקומי יהיה רצוי מאוד מבחינתו, מה עוד שאין באופק לחצים אינפלציוניים. התבטאויות על צמיחה איטית מהמיוחל בשנים הבאות והותרת הריבית האפסית ללא שינוי חודשים ארוכים קדימה עשויות לקדם זאת. במצב דברים זה, התרחיש הבסיסי הוא שהדולר ימשיך לרדת והלחץ על המטבעות המתחרים ילך ויגדל.

הפיחות בדולר מוזיל בעקביות את המוצרים האמריקאיים בשוקי חו"ל ומשקי הבית בשווקים הללו מגדילים את מרכיב הייבוא מארה"ב בסל הקניות שלהם. הדבר מתבטא הן בסחורות והן בייבוא שירותים, שהרי זול יותר לבקר בארה"ב. כשמדובר במדינות מתעוררות, החוות כאמור במקביל תהליכי אורבניזציה ושיפור ברמת החיים, הנגישות הגבוהה יותר למוצרים ושירותים אמריקאיים מתקדמים בא בזמן ומתאים כמו כפפה ליד.

המשך פיחות בדולר יגרום לכך שהצרכנים בכול מדינה יצרכו פחות מהתוצר המיוצר אצלם בבית והדבר יוליך להאטה בכלכלה ולגידול באבטלה המקומית.

על רקע זה אני צופה שהמשך פיחות בדולר יגרום למדינות שכבר החלו לייקר את הריבית לקטוע את התהליך; במקביל הבנקים המרכזיים שלהן ייאלצו להתחיל או להמשיך להתערב בשוקי המט"ח - לרכוש דולרים, להמירם במטבע מקומי ולספוג, אם בכלל, רק חלק מההזרמות. כך, הן תשאפנה להחליש את המטבעות המקומיים, לייקר את הייבוא האמריקאי ולהגדיל את כמויות הכסף ואת הקניות המקומיות של הצרכנים.

מצבנו הכלכלי טוב, יחסית, אך קשה להניח שנתחמק לחלוטין מתהליך זה. כמו בעבר, הייצוא התעשייתי כמעט לא גדל בהשוואה לחודשים הקודמים. חמור מכך, לולא הטכנולוגיה העילית (ליתר דיוק - מגזר התרופות בה), היה שיעור הייצוא מישראל יורד 6%.

ההאטה באירופה והתחזקות השקל מותירים את רישומם על היצוא הישראלי ואכן, לפי התחזית החדשה של בנק ישראל, ב-2011 יקטן קצב הגידול בייצוא במחצית ויסתכם בפחות מ-6% - נמוך מקצב הגידול בסחר החוץ העולמי. חלקה של ישראל בעוגת סחר החוץ יקטן, והמשק שלנו, תלוי בייצוא.

וכך, אם הדולר ימשיך להיחלש בעולם, גם השקל יוסיף להתחזק כנגדו והלחץ על הייצוא הישראלי ילך ויגדל. בנק ישראל ירכוש כמויות דולרים גדולות נוספות ובשלב מסוים אני מניח שהוא יצטרך לבחון שנית אם העלאה הדרגתית של הריבית המקומית מסתדר עם המציאות בשוקי המט"ח הגלובאליים.

כבר כעת, לא בטוח שהתשובה לשאלה זו חיובית.

רונן מנחם, מנהל היחידה לאסטרטגיה והשקעות בבנק מזרחי טפחות

עוד כתבות

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מג'יק יורדת בכ-4%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.4% ות"א 90 משיל מערכו כ-0.9% ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם בשמונה שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים שהסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש, נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר ב־3.8 מיליון שקל ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך, והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים