גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דיכאון מהשעון

הגנים האחראים לקביעת השעון הביולוגי בכל אחד מתאי גופנו מעורבים כנראה גם בהתפתחות דיכאון אצל אנשים

הקשרים בין שינה לדיכאון הם מורכבים. מניעת שינה לזמן מוגבל מעלימה לעיתים את סימפטומי הדיכאון למשך אותו זמן. לעומת זאת, חוסר שינה לטווח ארוך עלול להוביל לעצבנות ונרגנות. דיכאון מזוהה עם רצון לישון, אך מאידך עם חוסר יכולת וכן עם יקיצות תכופות במהלך הלילה. מדוע?

מחקר חדש מסמן את אחד הקשרים בין דיכאון לבין מעגלי השינה והערנות. המחקר, שפורסם בכתב העת Journal of affective disorders, מצא כי הגנים האחראים על ניהול השעון הביולוגי באים פחות לידי ביטוי אצל מדוכאים.

החוקרים מאוניברסיטת אוהיו בחנו אם ישנו הבדל בין מבוגרים בריאים לבין מבוגרים שחלו בעבר בדיכאון אך כיום הם בריאים, ברמות הביטוי של גנים הקשורים לשעון הביולוגי. השעון הביולוגי מנוהל על-ידי מנגנונים גנטיים זעירים בכל תא ותא בגוף, שמסונכרנים על-ידי יחידת הזמן המרכזית במוח. בשנים האחרונות מזהים המדענים העוסקים בתחום את הגנים הספציפיים המעורבים בפעילותו של השעון הביולוגי.

במחקר הנוכחי נבחנו ארבעה מתוך הגנים הללו, ששמותיהם שעון (Clock), מחזור 1, מחזור 2 (period 1, 2) ו-Bmal1. כדי לבחון את רמות הביטוי שלהם בגוף, מדדו החוקרים את הרמות ה-mRNA שהגיעו לדם הפריפריאלי (RNA הן יחידות של חומר גנטי המהוות שלב ביניים בין גן לחלבון).

בניסוי השתתפו 60 קשישים, מהם 30 עם עבר דיכאוני. בנוסף, כולם היו נתונים בתקופת הניסוי בלחץ אישי כלשהו בחייהם. לחץ ידוע כמשפיע על הגנים הקשורים בשעון הביולוגי, אך בניסוי נמצא כי הקבוצה הלחוצה, שהייתה לה גם היסטוריה של דיכאון, סבלה מרמות נמוכות של גן ה-clock, ה-Period1 וה-Bmal1. בקבוצה שהייתה רק לחוצה, רמות ה-mRNA היו נורמליות.

הרמות של גן Clock נותרו נמוכות יותר בקבוצת המדוכאים לשעבר, אפילו אחרי נטרול משתני גיל, מין, מצב בריאותי, שימוש באלכוהול ובסמים, תרופות והתעמלות.

כיוון שהנבדקים לא היו מדוכאים ממש בזמן הניסוי, עולה האפשרות כי מקור גנטי אחד אחראי הן על התפתחות הדיכאון, והן על ההפרעה בביטוי הגנים של השעון הביולוגי. אם אכן כך הוא הדבר, ייתכן שניתן יהיה להשתמש בבדיקת הדם מהניסוי כדי לבצע אבחון מוקדם של דיכאון וכן להבדיל בין דיכאון עם בסיס תורשתי לכזה שנובע רק מנסיבות החיים.

עם זאת, החוקרים כרגע עדיין לא בטוחים שאכן זהו המנגנון. "ביטוי של גנים הוא תהליך מורכב, ואנחנו לא יודעים מספיק לא על ניהול השעון הביולוגי ולא על הסיבות להתפתחות מחלת הדיכאון", אומר ד"ר נינג קוואן, מכותבי המחקר. ייתכן שההשפעה היא הפוכה - ההפרעה לשעון הביולוגי גורמת לדיכאון, אך לא באותו רגע שבו נערך הניסוי.

מחקרים קודמים הראו כי תרופות נוגדות דיכאון משפיעות על הרמות של clock ו-Bmal1. עדות נוספת לקשר היא כי טיפול באור יום, שנחשב גם הוא לאפקטיבי נגד דיכאון.

מנגנון הבקרה על השעון הביולוגי

גנים הקשורים לשעון הביולוגי קיימים בתאים שלנו תמיד, אך מנגנון בקרה מתוחכם ולא מפוענח כיום גורם להם לבוא לידי ביטוי באופן שונה ובזמנים שונים במשך היום. הגנים הללו, ה-mRNA והחלבונים שהם מקודדים, פעילים במוח באזור שאחראי למחזורי הערנות והישנוניות שלנו לאורך היממה. הגנים הללו באים לידי ביטוי גם בלב, בכליות, בריאות, בכבד ובאזורים נוספים, רמז לקיום תהליכים התלויים במחזור השמש גם באיברים הללו, כמו למשל שינויים מחזוריים על-פני יממה בלחץ הדם, בחוזק השרירים ועוד. לא רק לבני האדם המתוחכמים יש מנגנוני ספירת זמן מורכבים, אלא גם לרוב החיות והצמחים.

כשאנחנו נחשפים לשינויים חריגים בדפוסי האור והחושך, למשל אם אנחנו חוצים אזורי זמן בטיסה או עוברים בין שעון קיץ לחורף, המנגנונים הללו רגישים לשינויים באור היום ומשתדלים להתאים את השעון הפנימי לזה החיצוני. לאחרונה הסתבר כי הגנים הללו מגיבים לא רק ליום וללילה, אלא יש להם תגובה מיוחדת לשחר ולדמדומים. אולי יש לכך קשר לרגשות הייחודיים ששעות היום הללו נוטות לעיתים להשרות עלינו.

לשעון הביולוגי יש קשר נרחב עוד יותר מהמשוער לתהליכים רבים ושונים בגוף. כך, למשל, מסתבר שמחלות נוירודגנרטיביות כמו אלצהיימר ופרקינסון, גורמות גם לפגיעה בשעון הביולוגי. לכאורה זה ברור, הרי המחלות הללו פוגעות בכל המוח, אולם עד לאחרונה נהוג היה לחשוב כי הפרעות השינה המזוהות עם המחלות הללו נובעות מהתרופות או מהלחץ הנפשי הכרוך בהם.

הגוף לא רק מושפע מהשעון הביולוגי אלא גם משפיע עליו. כך למשל, מסתבר כי דפוסים שונים של צום ואכילה מובילים לביטויים שונים של הגנים הקשורים לשעון הביולוגי בכבד. עד לאחרונה ההערכה הייתה כי אור השמש והשעה ביום הם המנהלים את ביטוי הגנים הללו גם בכבד, אך עתה נראה כי בכל איבר הם נשלטים באופן קצת שונה.

מחקרי השעון הביולוגי הם בהחלט באופנה כיום, ובקרוב הם עשויים להפוך פשוטים יותר. קבוצת חוקרים פיתחה לאחרונה שיטה לבחון את רמות הפעילות של הגנים הקשורים לשעון הביולוגי ע"י דגימות שיער, אפילו ללא בדיקת דם.

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס