גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"3-4 שנים התעלמו מהמסתננים; מציפים אותנו במוסלמים"

אחרי מסע מפרך בן מאות ק"מ וכשהחיילים המצרים יורים מאחור, מישהו באמת חושב שגדר תיל תצליח לבלום את זרם הפליטים מאפריקה? ביישובי הגבול מטילים ספקות

"לפני שבועיים הגיעו שלוש ביחד", מספר פרוספר סלוק. "הן כנראה היו במכון הרבה זמן. הצבא הביא אותן. תדע לך שהצבא מתנהג יפה. הסמל נשאר עד שאנחנו מסיימים את הכול, שמים בארון ומכסים. רק אחרי שאני חותם לו הוא הולך".

ה"מכון" הוא המכון הפתולוגי באבו כביר. סלוק הוא בעלי חברת מנוחת עדן. ה"שלוש" הן גופותיהם של סודנים שנורו למוות על-ידי חיילים מצרים במהלך ניסיונם להסתנן לישראל. לא מעטים כמותם הגיעו בשנים האחרונות לבית העלמין שמנהל סלוק ליד קיבוץ חצור, אבל זה לא מרתיע עוד ועוד אפריקאים מלעשות את אותו המסלול בדיוק ולקוות לטוב. בחודש שעבר, מעידים נתוני רשות ההגירה, נרשם שיא במספר המסתננים: 1,940. איך אמר בנימין נתניהו לאחרונה? "הצד המצרי עושה את מה שהוא עושה, אבל אי-אפשר לבנות על כך לגמרי".

זהירות חלודה פליטים / צלם: משה שי

לכן ראש הממשלה מקדם שורת צעדים (בהם נוהל "גירוש מרצון" כפי שאירע לראשונה השבוע), שגולת הכותרת שלהם היא הקמת גדר לאורך הגבול עם מצרים. 1.35 מיליארד שקלים הוקצו לטובת הפרויקט, ובשבוע שעבר החלו עבודות ההקמה כמה עשרות קילומטרים ממצפה רמון. שר הביטחון אהוד ברק דיבר על "משימה לאומית", ונתניהו עצמו הצהיר בכנסת כי הגדר "חשובה לעתידה של מדינת ישראל".

אלא שדווקא בחאן בארותיים, כמאתיים מטרים מעמדת שמירה מצרית, אנחנו פוגשים אזרח שלא מתלהב מהתוכנית השאפתנית. "הגדר לא תשנה כלום", משוכנע עופר הרטוב, בעלי החאן ולשעבר רכז הביטחון ביישוב עזוז הסמוך. "היא לא תעזור אם לא תהיה החלטה ברורה לגבי מה עושים למי שחותך את אותה. הרי היום הסודנים לא בורחים מהצבא, אלא מתיישבים על הכביש ומחכים לג'יפ צה"לי שייקח אותם לקציעות. כשתהיה גדר אולי הם אפילו יהיו מבסוטים, כי הצבא יקבל התרעה שהם חצו את הגבול ויגיע יותר מהר להביא להם מים".

הרטוב אף מודאג מכך שהגדר תחריף את הסכנה: "אני מפחד שהיא תיצור מציאות שבה המוטיבציות לעבור את הגדר יהיו יותר איכותיות. אותו מבריח בדואי בסיני, בגלל שהסיכון שלו יהיה הרבה יותר גדול, יחפש את הכסף הגדול. ואיפה הכסף הגדול? בפעילות חבלנית עוינת. היום הם לא רוצים להסתבך בזה".

זהירות חלודה פליטים / צלם: אדוארד קפרוב

בוקר בחאן. זוגות צעירים שירדו לכאן לכמה ימים של שקט נחים על המזרנים או מתלבטים בין קומקום התה לקומקום הקפה שמתחממים באש המדורה. ילדיהם, בני שנתיים-שלוש, התמכרו כנראה גם הם לדממה, ומפגינים רוגע לא אופייני לגילם. חלקם מתארגנים ליציאה לסיור גמלים. הקרבה היתרה לגבול לא ממש מטרידה אותם.

בבוקר דומה, לפני חודשים אחדים, הופיעו במקום תריסר סודנים. "נתנו להם תה, קפה, מה שנשאר מארוחת הבוקר - והתקשרנו לצבא", מספר הרטוב, "הייתה לי כאן קבוצה של הולנדים, שמאוד התרגשו לראות את זה. בשבע וחצי הגיעו החיילים, והתיישבו גם הם. עד אחת בצהריים ישבו סביב המדורה כולם יחד - החיילים, הסודנים, ההולנדים ואנחנו. הקצין רשם מדי פעם פרטים של הסודנים. ראיתי שהחיילים לא רוצים בכלל לטפל בזה. החיילים מאוד מתוסכלים. מפקדים אומרים לי, 'זאת לא עבודה בשביל צבא. עוברות נשים עם תינוקות שצריכים מטרנה'".

"בואו להגשים חלום בחבל שלום", קורא הסלוגן המחורז של אגודת יישובי החבל שבנגב המערבי. השיווק מדגיש את "מזג האוויר הנפלא" ואת הקהילה ה"חמה ותומכת" - אולם כוח המשיכה מוגבל על-ידי הנסיבות: הקסאמים והפצמ"רים בעיקר (יום לאחר שביקרנו כאן נפצע תושב האזור מפגיעת פצמ"ר), ובשנים האחרונות גם ההסתננויות הבלתי פוסקות מהגבול הסמוך.

את הסיור לאורך הגבול אנחנו מתחילים שם, בחבל שכולל שישה מושבים ויישוב קהילתי, 3,500 משפחות בסך-הכול. ב-1981, הלומים מהחלטת ממשלת בגין לפרק את חבל ימית תמורת הסכם שלום, החליטו כמה מהמפונים להתיישב מחדש דווקא כאן, בצמוד לקצהו הצפוני של הגבול עם מצרים. בשנים האחרונות נקלטו כאן גם חלק ממפוני גוש קטיף ועצמונה. יהיה מי שיקרא גם להם פליטים. "היישוב פה מאוד חלש", אומר אורי גריביאן, מנכ"ל האגודה. "יש פה משפחות שאין להן מאיפה לשלם את הארנונה".

בלילה האחרון, הוא מספר, חצו שלושה סודנים את הגבול ונעצרו לפני שהגיעו ליישובים. זה מה שקורה בדרך כלל עם מסתננים, אולם לא תמיד: בחודש שעבר נתפס בתלמי יוסף פלסטיני לא חמוש מעזה, שטען כי בא לחפש עבודה בישראל; ולפני שלוש שנים נתקלו תושבי אבשלום באורחים לא צפויים: משפחה גדולה, הורים וילדים, שצעדו לכאן כל הדרך מעיראק.

אנחנו נוסעים לכיוון הגבול. החשש הביטחוני כאן גדול יותר בשל הקרבה לרפיח. בלי קשר לגדר המתוכננת על הגבול, נלחמו תושבי החבל בשנים האחרונות על גדר היקפית סביב היישובים. זו נבנתה, אולם עדיין לא חוברה למערכות התרעה. אוטוטו זה קורה, מבטיח גריביאן: "אם בלילה תצא מעזה חוליה, כיום אין לה בעיה לחדור לפה. עשר דקות אחרי שהם חוצים את הגבול הם בתוך היישובים".

רוב המסתננים האפריקאים, הוא מאמין, אינם באמת פליטים אלא מחפשי עבודה. "אני לא גזען, אבל כל זמן שיש ביניהם מוסלמים יש לנו בעיה. אנחנו מדינה קטנה, מוקפת אויבים, ואנחנו לא יכולים לדעת אם זה לא סוס טרויאני, ובסוף הם יקומו עלינו מבפנים. אבל הבעיה היא לא שלנו אלא שלכם, תושבי המרכז. אנחנו סובלים את הכניסות שלהם, אתם את השהות שלהם".

סוחר הסמים הבדואי החליט לעשות מחווה. לאחר שעבר לא פעם ולא פעמיים במסגרת עסקיו דרך המטעים של אורי אלון, אגרונום וחקלאי ממושב תלמי יוסף שבחבל שלום, החליט כפיצוי להעניק לו גמל במתנה. את הסיפור הזה שמעו, לטענתם, אנשים שהצטרפו לסיורים התיירותיים שעורך אלון באזור. אלון עצמו מכחיש וטוען שמדובר ב"צ'יזבט" שמקורו לא ברור, אך מנדב סיפור אחר על הגמלים שהרוויח מסוחרי הסמים: "מבריחי הסמים היו מביאים לגבול נאקות, מעמיסים 400 קילו חשיש על כל אחת, נותנים להן מכה והן היו עוברות את הגבול לבד. כאן משת"פ שלהם היה מוריד את הסמים ומשחרר את הנאקות. פעם המועצה האזורית תפסה שבע נאקות כאלה, וכדי לא לשלם על האחסון שלהן ביקשה אישור להרוג אותן, ולא קיבלה. כששמעתי אמרתי, 'מתאים לי הנאקות האלה', ובתוך חצי שעה הן היו אצלי בחצר".

לצד עיסוקיו כחקלאי (פירות הדר, בזיליקום וגם "גתיפלורה", משקה המשלב גת ופסיפלורה ומגביר, לטענתו, את החשק המיני), כמדריך חקלאים וכאלוף הארץ בהפרחת יוני דואר, מעביר אלון סיורים, שאותם הוא מיתג בכישרון כ"שביל הסלט".

אלון לא רואה במסתננים בעיה ביטחונית: "מעבר לזה שהם עושים צחוק מהגבול, הם לא נושאים נשק, לא באים לגנוב. תושב האזור יכול לראות אותם מדי פעם, אבל זה לא מטריד אותו כי הם לא גונבים ולא חודרים ליישובים או מטרידים את התושבים".

- ראש המועצה האזורית חיים ילין אמר שהמועצה סבלה מהתופעה, ושכל פליט הוא מחבל בפוטנציה.

"בסדר, זכותו. במישור התיאורטי נכון שפליט הוא מחבל בפוטנציה, אבל עובדתית אף אחד מהם לא נושא נשק ועד היום לא סיכן אותנו. נכון שהם מסמנים נתיב אפשרי למחבלים, אבל לא היה אירוע אחד שבו מסתנן אנס או עשה פיגוע כלשהו. הם פליטים מסכנים. המסתננים לא נשארים פה לדקה, אין להם מה לעשות פה. מפה הם ישר עוברים לתל אביב, לכן זו בעיה של התל אביבים יותר מאשר בעיה שלנו. מבחינתנו הם רק עוברים פה. כמו ציפורים נודדות".

גדר התיל, הקלה מאוד לחיתוך ולמעבר, מסתיימת בשלב מסוים. כשמתרחקים מעט מיישובי חבל שלום על כביש 10 המוביל ליישובי רמת הנגב, גם היא כבר איננה. קל להבין כיצד שגיא שחורי, תושב קדש ברנע, התבלבל באפריל השנה וחצה את הגבול כשהוא רכוב על אופנועו, עד שנעצר על-ידי החיילים המצרים. רשמית, צה"ל אוסר על אזרחים להתקרב החל בשעות החשיכה כדי קילומטר מהגבול, ודובר צה"ל סירב להעניק לנו אישור להתקרב לצורך הכתבה. בפועל, אין כל קושי להגיע למקום. היכולת של צה"ל למנוע זאת שקולה ליכולתו למנוע מעבר מסתננים.

בצה"ל מעדיפים כמה שפחות סיקור תקשורתי של הגזרה, ואפשר להבין למה: כל מי שמתגורר או משרת כאן יודע לספר על הרצחנות של החיילים המצרים, שאינם מהססים לפצוע ולהרוג את המסתננים. מנגד, הצבא מפעיל מאז 2007 את נוהל "החזרה חמה": פליטים שנתפסים על הגבול מוחזרים פעמים רבות למצרים. לא מזמן אישר סגן שר הביטחון מתן וילנאי כי יותר ממאה אפריקאים הוחזרו כך למצרים בשנה האחרונה.

"חונכתי על הדימוי של צה"ל כצבא מוסרי, וקשה לי ליישב את האירועים שהשתתפתי בהם עם התדמית הזאת", כתב אשתקד מילואימניק ששירת בגזרה בתצהיר שצורף לעתירה לבג"ץ נגד הנוהל (העתירה תלויה ועומדת זה שלוש שנים).

כעת משרתים בגזרה חיילי סדיר, כאלה שהסיכוי שיגישו תצהירים לבג"ץ קטן יותר לגביהם. הם פזורים במוצבים לאורך הגבול, כל קילומטר-שניים, מול העמדות המצריות. כשהוא וחבריו נתקלים במסתננים, אומר חייל באחד המוצבים שממתין בקוצר רוח להחלפה בשמירה, "הם לא מתנגדים. הם לא פוחדים מאיתנו, יודעים שאנחנו בסדר איתם, לא כמו המצרים. הם יודעים שאנחנו לוקחים אותם לכלא, הם יושבים שם קצת, וחודשיים אחר כך משתחררים".

- ראית מצרים יורים במסתננים?

"לא, אבל מדי פעם שומעים יריות", משיב חברו שהגיע להחליפו. "עזוב, זאת לא גזרה - זה חרטא".

- יוצא לכם לדבר עם החיילים המצרים?

"לא ממש מדברים. יותר מחליפים קללות".

אינדיקציה להתנהלות המצרים מספקים נתוני בית החולים סורוקה בבאר שבע: כ-800 מסתננים הגיעו לטיפול שם מאז 2007, רובם לאחר שנורו; 240 אושפזו; עלות הטיפולים במסתננים - כ-5 מיליון שקלים - נספגת על-ידי בית החולים, שאינו מקבל סיוע לשם כך מהמדינה.

האם בבית החולים מבחינים במגמה כלשהי במספר המגיעים לטיפול? "יש מגמה של עלייה", אומר ד"ר ז'ילבר סבג, סגן מנהל סורוקה. "הפציעות שבהן מטפל הסגל הרפואי הן בכל מקום. משום מה הבנו שיש הרבה שנורו בחצי התחתון של הגוף. אני זוכר אחד שנשאר משותק בגפיים התחתונות. יש בעיה, שהמוסדות לא כל-כך ששים להכניס את האנשים האלה לשיקום".

סנטימטר. זה קוטרן של עגבניות השרי שמגדל עמית ורד בקדש ברנע, מה שמבטיח לדבריו טעם מיוחד להפליא: "יש בהן רמת סוכרים כמו במלון. בוא נגיד שלחולה סוכרת אסור לאכול אותן".

דרך הפרסומאי שחר סגל, מכר של ורד, טעם לפני שנה את העגבניות אייל שני, שופט "מאסטר שף" הפיוטי ומי שטוען כי עגבנייה היא "החומר הכי חשוב לתחושה של איפה אנחנו חיים". ורד מספר ש"אייל פשוט התעלף" מהטעם, ומאז הוא מגדל עבורו את העגבניות שעליהן מתבסס התפריט במסעדותיו התל אביביות, הרחוקות כל-כך מהמקום שבו חי ורד.

כמו כל החקלאים, גם ורד מדווח על מחסור קריטי בכוח אדם (17 פועלים על שישים דונמים), מה שמקשה על העבודה: "אתה לא יודע כמה פעמים הייתי חייב להפסיק גידול כי לא היו לי מספיק עובדים כדי לטפל בו". במשך תקופה מסוימת הוא ועמיתיו ביישובים העסיקו מסתננים, מה שהיווה לדבריו "קרש הצלה", אולם העניין נפסק כשארגוני זכויות אדם מחו על קופון שגזר השב"ס משכרם של העובדים. למרות הכול הוא לא מתלונן: "יש הרבה מאוד כסף ביצוא עגבניות שרי. הרבה כאב ראש, אבל הרבה מאוד כסף".

לא שחסר כאב ראש לורד, כרכז הביטחון ביישובו, הקרוב ביותר לגבול מצרים (300 מטרים מהשער, עשרות מטרים מהחממות). "שלוש-ארבע שנים קברו את הראש בחול והתעלמו מבעיית הפליטים, לא משנה כמה צעקנו. צעקנו כדי שאנשים יבינו שיש פה גל מטורף. מציפים אותנו במוסלמים. שולחים אותם לפה ארגונים אסלאמיים במטרה למוטט אותנו מבפנים".

הסלולרי מצלצל. מישהו מדווח לורד על אוטובוס המבקש להיכנס למושב. "מה הם מחפשים פה?", ורד מתעניין, "טיול בית ספר? תכניס. יהודים, כן?". כשהוא סוגר הוא מסביר שבגלל כלא קציעות הסמוך עוברים אצלם לא מעט אוטובוסים שמסיעים את משפחות האסירים הביטחוניים לביקורים. "יש פה מדשאות, יש מכולת, אז הם היו עוצרים פה ופותחים לי פיקניק על המדשאה עם נרגילות, חצי עירומים. פעם-פעמיים נכנסנו לבלגנים, ומאז אני לא נותן להם להיכנס".

לפני כשנה וחצי, אומר ורד, הוא דווקא הבחין בירידה במספר המסתננים, "בגלל שהמצרים התחילו לירות בכל דבר שזז בין כביש הטשטוש שלהם לבין הגבול. טיפלתי בלא מעט פליטים עם פציעות בגב, כלומר כאלה שאפילו לא אמרו להם להסתובב. הייתה תקופה שהיה נדמה לנו כאילו הסיפור הזה נעצר. דווקא עכשיו, כשהתחילו שוב לדבר על הגדר והתחילו להקים אותה, פתאום שוב אתה מקבל את הגלים המטורפים האלה. לפני שלושה שבועות היה שיא: 180 איש בלילה".

- אתה מייחס את זה להודעות על הקמת הגדר?

"חד-משמעית. נראה שהמבריחים והמסתננים הבינו שיש חלון הזדמנויות שהולך ונסגר".

נתוני רשות ההגירה מלמדים אכן על עלייה חדה בהיקף המסתננים ב-2010, שנה שנפתחה בהחלטה על הקמת הגדר ובהצהרת נתניהו כי "נישאר פתוחים לפליטי חרב, אך לא נרשה לעשרות אלפי עובדים לא חוקיים להציף את המדינה".

ורד מצדד בגדר ומאמין שתעזור, אבל טוען שאפשר לעצור את ההסתננויות גם בלעדיה: "ברור לך שהצבא מסתכל לא רק על מה שקורה בגבול אלא גם פנימה. סורקים, בודקים. מה הבעיה לחסום קבוצת מסתננים? אתה שולח ג'יפ, מוריד ארבע-חמש פצצות תאורה, קצת יורה באוויר, המצרים מתעוררים - נגמר הסיפור".

- וזה מה שצריך לעשות?

"כאן השאלה ההומנית. אתה רוצה להיות עם כמו שאנחנו חושבים שאנחנו - אפילו שאנחנו לא ממש מיישמים? מצד שני אנחנו מתחילים לטבוע. הכנסנו את עצמנו לפינה שאני לא יודע איך נצא ממנה".

לפני שלוש שנים נקט אחד מתושבי קדש ברנע, אבישי פנחס, יוזמה הומניטרית יוצאת דופן. הוא הקים בחצר ביתו אוהל שאירח כחמישים פליטים במשך חודש, בנימוק שלא ייתן להם לעבור "את מה שאנחנו עברנו כאומה". לא כל השכנים יצאו מגדרם מרוב התלהבות.

"אם זה היה אפשרי הייתי מקים מחנה פליטים מסודר, בשיתוף ארגונים כמו הצלב האדום", מסביר ורד. "מצד שני, כיוזמה פרטית זו בעיה. החלטת שאתה פותח פה הוסטל? אין בעיה, אנחנו איתך, אבל בוא נעשה את זה בצורה מסודרת. מחר יבוא לפה מישהו ויאנוס לי את הילדה, אני יודע את מי הבאת לפה?".

"לא לשכוח לעזור", מזכיר שלט העץ הקטן ביציאה מכפר הנוער ניצנה לאנשיו, והם משתדלים ליישם זאת גם ביחס לפליטים. "יום אחד יצאתי לריצת בוקר", מספר אחד העובדים, "פתאום אני רואה חניכים אתיופים בחוץ, ליד מתקן ההתפלה, אחד מהם צולע. כשהתקרבתי ראיתי שאלה לא חניכים, אלא מסתננים שרק אמרו, Camp, Camp. הם ישר יודעים שהם צריכים להגיע לקציעות. הצולע היה עם רגל מרוסקת, אז נתתי לו את נעלי הספורט שלי וקראתי לצבא".

הצעירים שעושים בניצנה שנת שירות, שעיקרה התנדבות בהדרכת טיולים, יזמו בשנתיים האחרונות פרויקט שבמסגרתו הם מעבירים בקציעות שיעורים למסתננים בתחומים שונים - מוזיקה, מדעים, והתחום הפופולרי מכולם: עברית.

"הם מאוד אוהבים ללמוד עברית, במיוחד המבוגרים", מספר לירן, המדריך האחראי על המתנדבים. "בהתחלה היו למתנדבים תחושות מעורבות לגבי העניין, כי הם הבינו שהם נותנים יד לעניין שפוגע במדינה, והרבה מהמסתננים הם בכלל לא פליטים. אבל אחרי שאתה נכנס לשם אתה רואה שמעבר לדיבורים הגדולים על ההשלכות של התופעה, בסוף מדובר באנשים שהחיים שלהם הרבה יותר קשים ממה שאנחנו מסוגלים בכלל להבין, גם אם הם עשו את המסע לפה בשביל לחפש עבודה ולא כי ברחו מרצח עם. ישנה הדילמה הלאומית של 'מה עושים עם הפליטים', אבל המתנדבים עובדים איתם ברובד של בין אדם לאדם".

חזרה לקדש ברנע. אנחנו מסכמים עם ורד שיקפיץ אותנו בלילה אם יהיו הסתננויות. מה הסיכוי? הוא מציץ בחלון. העננים והיעדרו של הירח, הוא אומר, מגדילים את ההסתברות. ובכל זאת, הלילה הזה עובר בשקט. האורות של קציעות בוהקים למרחקים, ופרט להם חושך גבול מצרים נופל על היישובים הסמוכים לגבול - קדש ברנע, כמהין והיישוב החדש באר מילכה, שכולו בינתיים קרוואנים ובתים בבנייה.

החיילים המצרים, משועממים, צועקים זה לזה צעקות הנשמעות עמומות בצד הישראלי. הלילה אין במי לירות ואין את מי לפנות לסורוקה. סגן המנהל סבג מעריך שבתוך ימים אחדים בוודאי יגיע קורבן ירי כלשהו, כי כך קורה בדרך כלל. על אף שהמדינה לא מוכנה לשים שקל, הוא מבטיח, "אנחנו נמשיך לטפל בהם. זה התפקיד שלנו, ככה חונכנו. מהימים הראשונים ביקשנו מימון ממשרד הבריאות. בשלב זה עוד לא תוגמלנו. ההוצאות הולכות וגדלות, ובינתיים אנחנו רושמים".

itay@globes.co.il

עוד כתבות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה