גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": מתי משתלם לקנות רכב פרטי בליסינג מימוני?

האם כדאי לקנות רכב פרטי בשיטת הליסינג המימוני? בדיקת "גלובס" מראה כי מחירו הסופי של הרכב פעמים רבות זהה או גבוה רק במעט ממחיר המחירון

הרוכשים מכונית חדשה מתלבטים ודאי אם לרכוש אותה במזומן (עם או בלי הלוואה) או להיענות לפרסומים הרבים על עסקאות ליסינג לפרטיים.

מבדיקת "גלובס" עולות שתי מסקנות מרכזיות - ראשית, עסקת הליסינג, מבחינה כלכלית טהורה, יחסית משתלמת, כפי שיפורט בהמשך.

שנית, התחרות עושה את שלה, וכל דגם אצל חברה אחרת מוצע במחיר אטרקטיבי, כך שעל הלקוח לגלות ערנות ואולי גם לגלות גמישות ולא להינעל דווקא על דגם מסוים.

בולטת העובדה כי ככל ששיעור המקדמה גבוה ביחס למחיר המכונית, פוחתים ההחזרים החודשיים ועימם הריבית והיקף העסקה, ומכאן שלהון העצמי הראשוני יש חשיבות בבדיקת כדאיות העסקה.

הצצה בעסקאות ליסינג לדוגמה (ראו טבלאות) מגלה כי לעיתים המחיר הסופי שנשלם על המכונית לא רחוק ממחיר המחירון: לדוגמה, ברכישת מאזדה 3 2011, שמחירה היום כ-120 אלף שקל, נשלם כ-124 אלף שקל בעסקה עם שלמה cal או מול אלבר. "מחיר העסקה" בשווי של 4,000 שקל אמור לגלם את ירידת ערך המכונית עם השנים ואת הריבית למימון העסקה.

במקרה אחר, בעסקת ליסינג ליונדאי i10 בישראcar או בשלמה cal, כמעט ואין פערים בין מחיר המחירון לבין המחיר הכולל של העסקה. במילים פשוטות, הסכמי ההנחה של חברות הליסינג מול היבואנים, שיכולים להגיע ל-20% ויותר, הם שיקבעו את מחיר העסקה ומשתנים בין סוגי המכוניות. למעשה, ייתכן אפילו מצב שבו סך העסקה יהיה זול מהמחירון של המכונית, למשל בעסקת אלדן ליונדאי 2010.

מדוע שיעור נמוך של צרכנים בוחרים לרכוש רכב בדרך הזו? להוציא את אלה המעדיפים לבצע עסקאות מזומן בהתאם לנזילות, התשובה נעוצה כנראה בעיקר במחסום תפיסתי לפיו הרכב משמש כנכס ולא כמוצר צריכה.

השחקניות המרכזיות בשוק הליסינג

בחלק מהמקרים נחתמת העסקה ישירות מול חברת הליסינג (אוויס, אלדן) ובאחרים מול הגוף המממן (סמארט ליס-בנק איגוד, אלדן-פמה). חלק מהחברות גובות גם עמלת הקמה (500 שקל) בהן שלמה והרץ, ואחרות אינן גובות (אלדן, אוויס). כך או כך, עלות זו נתונה למשא-ומתן - למשל באלבר.

לצד הרצון להיפטר ממלאים, מציעות החברות מבצעים משתנים. כיום למשל מציעה הרץ חודשיים ללא חיוב (עד סוף ינואר), 3-5 חודשים ללא חיוב באלדן (על דגמים מסוימים), טיפול ראשון וחבילות אבזור הכוללת חיישן רוורס, קודן ושלטים באלבר ומערכת מיגון לרוכשים בשלמה cal ובאוויס.

לצד חברות הליסינג, עסקאות מימון לרכב מוצעות גם דרך עמותת "חבר" (חבר ליס) במתכונת של עסקת מימון בהלוואה בנקאית (שבה הרכב בבעלות הצרכן), למחזיקי כרטיס ישראכרט מוצעות עסקאות ליסינג באמצעות ישראcar, ולחברי מועדון לייף סטייל פלוס של סופר-פארם מוצעת עסקת מימון לניסאן טידה המשלבת תשלומים בכרטיס אשראי (35 תשלומים של 1,000 שקל).

מי שאינו יכול לממן רכב חדש מכיסו אך מעדיף שלא להיכנס לעסקת ליסינג, בוחר בדרך-כלל בהלוואה מהבנק, וכך קונה את הרכב ישירות מהיבואן (משמעותה שהרכב יופיע כיד ראשונה על שמכם).

כאן יש לבחון איזו ריבית תוצע לכם. לכל לקוח תופר הבנק הלוואה בהתאם ושיעורי הריבית הממוצעים הם פריים 4%-5%. יש לזכור כי העסקה הבנקאית יכולה גם להכביד על האובליגו של הלווה.

כדאי או לא כדאי?

היכולת לקבל רכב חדש עם הון עצמי נמוך לצד תשלומים קבועים נמוכים היא אחד היתרונות הבולטים של עסקאות ליסינג. כדאיות העסקה היא נגזרת של הסכום המשולם בסופו של דבר על המכונית ומגובה התשלומים החודשיים ביחס להכנסות ולהוצאות המשק הביתי, לצד שווי המכונית בסוף העסקה.

עם זאת, 67% מהרוכשים מכונית חדשה אינם משתמשים בשירותי מימון - כך לפי מחקר שוק שביצעה חברת "הד-און ניווט אסטרטגי עסקי ושיווקי" עבור הרץ ולאומי קארד לפי 3 חודשים. הסיבה המרכזית היא חוסר ודאות לגבי היקף עלות העסקה במתכונת של מימון.

הציבור מבולבל: 70% מהנשאלים מגלים אדישות כלפי שיעור הריבית ואינם יודעים לאמוד מהי ריבית אטרקטיבית לצורך מימון רכב חדש.

צרכנים רבים גם נרתעים מלרכוש מכונית מליסינג בשל השחיקה במחיר הרכב המשומש שבעברו רשום היה על חברה. יצוין כי גם כאשר רוכשים רכב מליסינג עם 0 ק"מ הוא נרשם כיד ראשונה בבעלות חברת הליסינג ויד שנייה על שם הקונה.

חברות הליסינג מספקות לרוכשים תעודה המעידה כי מדובר ברכב עם 0 ק"מ, ובמחירוני המכוניות המשומשות אף קיימת קטגוריה מיוחדת למכוניות אלה: במחירון יד 2 יש הפרדה בין מכונית מליסינג ממנה מקזזים מ-8%, או מכונית חדשה מליסינג ממנה מקוזזים כ-5%.

מסקר שערכה חברת "מאגר מוחות" עולה כי הגורם החשוב בביצוע עסקת ליסינג הוא קבלת התחייבות מחברת הליסינג לרכוש את המכונית במחיר מחירון בתום תקופת העסקה (48%). 18% השיבו כי הפרמטר החשוב להם בעסקה הוא כיסוי הטיפולים התקופתיים, 17% דואגים להבטחת ירידת ערך המכונית ב-50% מהמחירון כחדשה, 11% מתייחסים לנוחות בגובה התשלומים, ו-6% היו רוצים לקבל ביטוח מוזל.

קניית רכב בליסינג מימוני - מורה נבוכים

איך עובדת העסקה?

3 שלבי העסקה:

1. מקדמה: בדרך-כלל בשיעור של כ-30%, לעיתים פחות.

2. תשלומים: חודשיים לאורך תקופה של 36-24 חודשים (גובה התשלומים משתנה - 300-2,200 שקל לחודש).

3. יתרת התשלום: הצרכן יכול לשלם את היתרה, כ-50% ממחיר המחירון כיום, ולקנות את המכונית מחברת הליסינג - או לנצל את הסכום כמקדמה לעסקה חדשה.

מה משמעות ההלוואה?

ליסינג מימוני או ליסינג לפרטיים מחברת הליסינג הוא מעין הלוואת "בלון" לרכישת רכב חדש (0 ק"מ מחברת הליסינג) או משומש, עם מספר הבדלים מהותיים לעומת הלוואה ממקור מימון בנקאי או אחר, בהם האפשרות להחזיר את המכונית בתום תקופת ההלוואה לחברת הליסינג מתוך מטרה לגלגל את ההלוואה לעסקה חדשה, וההחזר החודשי הקבוע לאורך כל התקופה.

על שם מי רשום הרכב?

בשונה מהלוואה מהבנק או מחברת אשראי, ברכישה מחברת ליסינג רשום הרכב ברוב המקרים על שם חברת הליסינג עד לתום ההתקשרות - מה שישפיע על ערכו כרכב משומש בתום תקופת הליסינג.

הגדרתו כ"יד ראשונה מחברת ליסינג" מביאה בדרך-כלל להפחתה של כ-13% ממחיר המחירון הרשמי.

עד 25,000 ק"מ בשנה

אחד היתרונות הוא האפשרות לגלגל את העסקה לרכב חדש בתום תקופת ההתחייבות, אלא שזה לא פשוט, מכיוון שחברות הליסינג לא מעוניינות לקבל מכוניות שעברו תאונות או שחרשו ק"מ. שימו לב להגבלות: בדרך-כלל יוגבל מספר הק"מ ל-25,000 בשנה ולהתניות לגבי מצבו העתידי של הרכב ולפיכך המחיר האמיתי שיזוכה הלקוח בפועל. יצוין כי סמארט ליס אינה מתנה את ההגבלה המהותית הזו ואף מצהירה כי לרוב אינה גובה "דמי השבה לקדמות" (עבור כל שריטה, למשל) בסיום תקופת החכירה.

מחירו העתידי של הרכב

את המחיר העתידי של המכונית מתמחרים ב-50% משוויה כיום. אם שוויה בתום העסקה נמוך יותר, אזי הצרכן ביצע עסקה מוצלחת ויהנה מההפרש. במקרה שהמכונית שווה יותר מההערכה בעת ביצוע העסקה, יכול הצרכן למכור את המכונית באופן עצמאי ולשלם את ההפרש - אלא שלרוב זה לא המצב. בכל מקרה, היכולת לחזות את המחיר מראש היא בגדר ספקולציה.

ירידת הערך של הרכב

חלק מהחברות מבטיחות את מימוש המכונית לפי מחירון לוי יצחק (הרץ, אוויס). יש לשים לב לקיזוזים בדמות 8% ממכונית מעסקת מימון, 12%-15% בשל עסקת טרייד-אין - אלה לפני הערכת שמאי וקיזוזים בהתאם לבלאי בלתי סביר. רצוי כמובן להבטיח לעצמכם עסקה אופטימלית מראש.

רכב לא סחיר, נדיר או עם מוניטין בעייתי יכול לאבד הרבה יותר מ-50% בתום התקופה.

קנס על ביטול עסקה

במקרה של ביטול עסקה בטרם סיומה, ייתכן שתשלמו קנס. באלבר גובים 5,000 שקל, אך מדגישים שכל מקרה נבחן לגופו והקנס מתגמש או שנמחק. באלדן, אוויס ושלמה cal אין קנסות. המשמעות היא שהרכב עובר לבעלות הצרכן (או לצד שלישי) תמורת כיסוי כל התשלומים.

אם רוצים לסיים את העסקה ולהעביר את הרכב לרשות חברת הליסינג קיים קנס המגלם גם את מצב המכונית ותזמון הפירעון.

לא כולל ביטוח וטיפולים

בשונה מליסינג תפעולי, בליסינג הפרטי עלויות דלק, טיפולים לרכב וטסט נותרים בידי הצרכן. חלק מהחברות מציעות חבילות ביטוח, אבזור ואחזקה. הרץ מציעה חבילה אחזקה ב-100 שקל לחודש, אוויס מציעה שינוע המכונית לטיפולים ולטסט בכ-170 שקל לחודש, שלמה cal מציעה חבילת שירות הכוללת גם ביטוח.

חלק מהחברות מתחילות להציע ליסינג תפעולי לפרטיים, במתכונת הדומה לליסינג ללקוחות עסקיים (אחזקת הרכב, טיפולים וביטוח).

מאזדה 3

יונדאי 110

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון