גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גלובס" מציג: המדריך לאבחון הפרעות למידה ובעיות קשב

יותר ויותר ילדים מופנים לאבחון הפרעות למידה ובעיות קשב - אך סוגי האבחונים הקיימים, היצע המכונים, ההבדלים ברמה המקצועית ומגוון המחירים הקיים יוצרים בלבול לא קטן עבור ההורים

אומרים לכם שלילד "יש פוטנציאל"; המורה מעירה ומעירה, והילד לא מסוגל לשבת על הכיסא. אתם רוצים לעזור לו אבל צריכים לגלות מה באמת קורה, ובינתיים היועצת מזמנת אתכם לשיחה: צריך אבחון.

מעדויות של הורים ושל גורמים המעורים בנושא, מתגלה ענף פרוץ שבו ההורים והילדים לא פעם משלמים מחיר כספי ונפשי גבוה על אבחונים שטחיים, או כאלה שלא ניתן לתרגם אותם לכלים מעשיים כדי לסייע לילד.

האבחון, מעבר להיותו כלי עבודה, הוא מוקד למאבקי כוח ויוקרה בין גורמים העוסקים במלאכה, מפסיכולוגים ועד למאבחנים, באין הסדרה של התחום.

בימים אלה מתגבשות תקנות בכנסת לגבי אבחונים שייתכן שיכללו גם את תלמידי בית-הספר, אולם עד אז נדרשים ההורים לבחור בין שפע מבלבל של מכוני אבחון, שלמעשה מציעים מוצרים שונים תחת אותה כותרת.

אין רישוי ופיקוח של המדינה על המאבחנים הדידקטיים, והשוק פרוע ובעל היצע רב של מחירים, היקף ורמה מקצועית שונה. ההורה הוא זה שצריך לבחור מהמדף את דרך האבחון הנכונה בעיניו.

"גלובס" עושה סדר בסבך האבחונים והעומדים מאחוריהם, במטרה לתת כלים לבחור את מקום עריכת האבחון בדרך טובה יותר.

כיצד ניתן לבחור נכון?

ישנם מספר סוגי אבחונים: האבחון הדידקטי, הנפוץ ביותר, נועד לזהות קשיים שפוגעים ביכולות של הילד לתפקד במישור הלימודי בהתאם לגילו, ובודק גם את נושא הקשב והריכוז באופן כללי.

אבחון פסיכו-דידקטי מכיל גם את החלק הדידקטי וגם היבטים פסיכולוגיים של החשיבה (כדוגמת מנת משכל) ותפקודים רגשיים.

אבחון פחות נפוץ במערכת החינוך הוא האבחון הפסיכו דיאגנוסטי, שמסתכל על החלקים הרגשיים ונותן המלצות רגשיות.

השלב הראשון הוא בירור מול בית-הספר. לפני האבחון חשוב להבין מה מטרתו וכמה הוא מגויס עבור הילד, בעיקר אם הוא מבקש אבחון פסיכולוגי או פסיכו-דיאגנוסטי. האבחון הזה, דווקא מבחינת עלות, יכול לעלות מעט מאוד, מאחר שהוא מבוצע גם דרך סל הבריאות של קופות-החולים וגם בחלק מהמקרים בשרות הפסיכולוגי הייעוצי (שפ"י) ששייך למשרד החינוך ולרשות המקומית.

אלא שארגון הל"ה לחינוך בשכונות וערי הפיתוח מזהיר: "לעתים הוא משמש את בית-הספר ככלי להעביר תלמיד לחינוך המיוחד", אומרת תקווה לוי, מנכ"ל הארגון.

לדבריה, הפסיכולוגים בשירותים העירוניים מושפעים מחוות הדעת שהם מקבלים מבית-הספר, וכך תופעה משמעתית הופכת לאבחנה טיפולית שדוחקת את ההישגים הלימודיים של הילד ומתייגת אותו.

עדות לכך נמצאה במחקר שערכו סטודנטים מהקורס של ד"ר נסים מזרחי, מרצה בכיר במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת תל-אביב, בה נערכה השוואת אבחונים של מאות ילדים שאובחנו בשירות הפסיכולוגי ובאבחון פרטי.

האבחונים הפרטיים היו מקיפים יותר והציגו נתונים טובים יותר של הילדים. הם מצאו אצל אותם ילדים מנת משכל גבוהה יותר ביחס לזו שנמצאה באבחוני השפ"י, ובמרבית המקרים המליצו להשאיר אותם במסגרות הרגילות תוך מתן פתרונות וכלים לצוות.

לוי ממליצה לבקש בכתב מבית-הספר את הסיבה להפניה לאבחון ולפנות לפסיכולוג פרטי עם "ראש פתוח". אחרים גורסים כי אם משתמשים בשירותי השפ"י, חשוב להסתכל עליהם בעין בוחנת ולראות האם הם מייצגים את הילד כפי שההורים מכירים אותו.

גם לפני עריכת אבחון דידקטי ופסיכו-דידקטי כדאי לברר קודם את הרקע עם בית-הספר: אבחונים לתלמידי החינוך היסודי, יש לציין, אינם מוסדרים בחוזר מנכ"ל ונדרשים רק מטעם בתי-הספר. ישנם בתי-ספר שנותנים התאמות גם ללא אבחון כלל, וגם אבחון דידקטי מספיק להם.

אבחון פסיכו-דידקטי או פסיכולוגי נחוץ כדי לקבל שעות הוראה מתקנת, אולם מספרן בבתי-הספר כל-כך נמוך, כך שלפני שהולכים לאבחון כזה חשוב בכלל לבדוק אם יש סיכוי לקבלן.

למרות שיועצות נוטות להמליץ על עריכת אבחון פסיכו-דידקטי, גורמים בשטח מסייגים את הצורך, במיוחד לאור העובדה שצריך לחדשו כל 3 שנים עד כיתה ז'.

עדי סגל, פסיכולוגית ברשת האבחון והייעוץ ת.ל.מ, ממליצה לילדים עד כיתה ו' לפנות קודם כל לאבחון הדידקטי - אלא אם יש שאלה רגשית בולטת. רק מכיתה ז' או אם קיים קושי בעל רקע פסיכולוגי מומלץ לפנות לאבחון פסיכו-דידקטי - ואז חשוב לוודא כי הפסיכולוג עבר הכשרה באבחונים של לקויות למידה, או במקרים מסוימים לשקול אבחון פסיכו דיאגנוסטי.

האבחון הפסיכו-דידקטי יכול להתבצע על-ידי פסיכולוג חינוכי שעושה את כל האבחון, או באמצעות שני אנשי מקצוע - מאבחן דידקטי ופסיכולוג חינוכי, שכותב את מסקנות האבחון.

אלא שגישת ארגון "ניצן" היא שהפסיכולוג בודק היבטים פסיכולוגיים ורגשיים, אבל את החלק הדידקטי צריך לבצע מאבחן דידקטי. "הפסיכולוגים לרוב אינם מומחים בתחום הדידקטי", אומרת מלי דנינו, מנכ"לית "ניצן".

"נבדקים לקויי למידה אינם מפגינים את היכולת האינטלקטואלית האמיתית שלהם באבחון פסיכולוגי", מוסיפה ד"ר נויה ספקטור, מאבחנת ומטפלת בלקויי למידה ודוקטור לפסיכולוגיה חינוכית. "זאת משום שמנת המשכל היא ממוצע בין התפקוד בתחומים הלקויים לבין התפקוד בתחומים החזקים.

"לכן רצוי להפריד בין אבחון לקויי למידה ואבחון פסיכולוגי. בדרך זו מאבחן לקויי למידה יעשה את עבודתו באיתור הליקויים והתקנת תוכנית הסיוע וההתאמות, ואם יהיה צורך - אז הפסיכולוג יבצע אבחון פסיכולוגי.

"כשהפסיכולוג יודע אילו ליקויי למידה משפיעים על תפקודו של הנבדק, הוא יכול להסביר את ממצאי האבחון הפסיכולוגי בהתאם. כך ניתן למנוע מצב בו נתונים מעוותים של מנת משכל מוצאים את דרכם לתיק האישי במערכת החינוך".

בחירת הגורם הבודק

לפני שבוחרים מכון חשוב לקיים מפגש עם ההורים, לעתים בצירוף מידע מבית-הספר, לעתים בנוכחות הילד עצמו (חלקית או מלאה) - על מנת לקבל תמונה טרם האבחון. בסוף האבחון חשוב שיהיה מפגש סיכום להעברת משוב מסודר.

מה חשוב לברר?

* היקף ונגישות: מספר השעות הכולל של האבחון, היקף הדוח ונגישות המידע בו.

* העצמת הילד: "חשוב מאוד לבדוק את החוזקות והחולשות של כל ילד ולבנות לפיהן תוכנית עבודה", אומרים במרכז חדד שמנוהל על-ידי ד"ר רחל שיף, מנהלת המגמה ללקויות למידה בבר-אילן. במרכז חדד מאמינים שחשוב לשתף את הילד בתהליך, ושם היקף האבחון עבור כל ילד מגיע לכ-10 שעות במספר מפגשים.

* זהות המאבחן: "כדאי לשאול מי הפסיכולוג שמעביר את האבחון, מה ההכשרה שלו ואם עוד לא סיים תואר שני - האם יש הדרכה ופיקוח", אומרת סגל.

* יחס אישי: חשוב לוודא שהגעתם ל"בית" ולא רק למכון אבחון. כך שתוכלו לקבל הבהרות על הדוח, פירוט והסבר בעל-פה גם חודש ושנה לאחר מכן. "חשוב לקבל, גם אם בתשלום נוסף, שיחת ייעוץ נוספת אחרי כמה חודשים", אומרת דנינו. "רק אחרי שמגיעים עם האבחון לבית-הספר מבינים באמת את המשמעויות שלו".

* מחיר: אמנם בעדיפות אחרונה, אך חשוב לבדוק. המחירים מאוד משתנים ונעים מ-900 שקל ועד אלפי שקלים לאבחון.

כך, למשל, ברשת תלמ אבחון דידקטי יעלה 1,280 שקל בסניף רעננה, 1,000 שקל בסניף באר-שבע ו-1,500 שקל בסניף תל-אביב. אבחון פסיכו-דידקטי עולה 2,500-2,100 שקל (תלוי סניף). במרכז חדד בבר-אילן אבחון דידקטי עולה 1,200 שקל, ואבחון פסיכו-דידקטי עולה 2,100 שקל. בניצן אבחון דידקטי עולה 960 שקל. ישנם סניפים בהם המחירים זולים יותר (למשל בטבריה המחיר הוא 500 שקל).

בחלק מהערים מפעילים השירותים הפסיכולוגיים שפ"מ (שירות פסיכולוגי משלים) במסגרתם נעשים באופן פרטי אבחונים שלא נכללים בסל של משרד החינוך. באחד השפ"מים שנבדקו עולה אבחון פסיכו-דידקטי 2,000 שקל, ואבחון דידקטי או פסיכולוגי בנפרד - 1,300 שקל.

בחלק מהערים קיימים מרכזים עירוניים המטפלים בלקויי למידה: בחולון למשל יעלה לתושב העיר אבחון פסיכו-דידקטי 1,725 שקל, ואבחון דידקטי - 1,000 שקל.

בדיקות קשב וריכוז

כשמדברים על בדיקות קשב וריכוז מתייחסים בעיקר למבחן טובה ומבחן BRC. ה-TOVA בודקת בעיקר את היכולת לרכז קשב לאורך זמן במטלה שגרתית ולכן מודד אימפולסיביות. לעתים המבחן נחלק לשני חלקים, כשבחלק השני ניתן ריטלין.

BRC הוא מבחן רחב יותר שבודק תפקודים שונים של קשב וריכוז. לדברי סגל, חלק מתתי המבחנים של ה-BRC מופיעים באבחון הפסיכו-דידקטי, ולכן בדרך-כלל אם נעשה אבחון פסיכו-דידקטי ה-BRC מיותר.

לדברי סגל, כשהתמונה מצביעה על בעיה ברורה של קשב וריכוז, אפשר לעתים להיעזר בהערכה נוירולוגית או פסיכיאטרית הניתן במסגרת הקופה. אם השאלה לגבי קשב וריכוז אינה ברורה דיה, הילד יופנה הלאה לבדיקות הנוספות.

ישנם מודלים שונים של אבחונים לקשב וריכוז. במרכז בריאות הילד של קופת-חולים כללית בבת-ים מאבחנים קשב וריכוז בצוות משולב של רופא ילדים, פסיכולוג ילדים ופסיכיאטר: "השילוב בין אנשי המקצוע נותן זווית רחבה יותר של האבחון ועשוי לגלות בשלב מוקדם תחלואה נלווית רגשית", אומר ד"ר אריה בהיר, מנהל המרכז.

כיצד לשלם פחות

אחת הדרכים להוזיל היא לבדוק אילו הנחות ושירותים ניתנים במסגרת קופות-החולים. בסל הבריאות כלולים אבחונים וביקורים אצל פסיכולוגים נוירולוגים ופסיכיאטרים, כך שבדיקת נוירולוג לקבלת טיפול תרופתי לקשב וריכוז היא בדרך-כלל ללא תשלום אם מתגברים על הקוץ שבאליה - לרוב התורים ארוכים.

בחלק מהקופות ניתנות הנחות לבעלי הביטוחים המשלימים. קופת-חולים לאומית נותנת הנחה על האבחון הדידקטי. ההשתתפות העצמית עומדת על 471 שקל לבעלי משלים זהב ועל 760 שקל לבעלי משלים כסף. אבחון TOVA נמצא בשב"ן ועולה 234 שקל למבוטחי משלים זהב ו-285 שקל למשלים כסף.

בקופת-חולים מאוחדת ניתנת בדיקת TOVA בהשתתפות עצמית של 270 שקל לילדים בעלי קשיים בקשב וריכוז שעברו אבחון על-ידי פסיכיאטר או נוירולוג ילדים.

בקופת-חולים מכבי אבחון TOVA או BRC ניתן במסגרת השירותים המשלימים של מכבי בהשתתפות עצמית של עד 300 שקל; וקופת-חולים כללית ישנן הנחות של עד 30% לאבחון דידקטי ללקוחות כללית מושלם במכונים שבהסדר, ועלות של 220 שקל לבדיקת TOVA או BRC.

בדרך כלל קופות-החולים נותנות את ההנחות רק למכונים שבהסדר, וכדאי לבדוק מראש את רמתם המקצועית.

תגובת משרד החינוך

"הערכות פסיכולוגיות במערכת החינוך מתבצעות על-ידי פסיכולוגים חינוכיים. ההערכות נעשות לילדים בעלי צרכים מיוחדים ולילדים בסיכון גבוה. יצוין כי הפסיכולוגים עובדים במסגרות גיל רך (בעיקר בגני חובה), בבתי-ספר יסודיים ובחטיבות ביניים במימון משותף של משרד החינוך (68%) והרשות המקומית (32%).

"רבים מהאבחונים בבתי-הספר מיועדים לילדים שלגביהם יש חשש לקיומה של לקות למידה. אבחונים אלה הם אבחונים פסיכו-דידקטיים המתייחסים להיבטים אינטלקטואליים, קוגניטיביים, רגשיים, התנהגותיים ודידקטיים.

"יודגש כי המשרד מקצה 800 מלגות בשנה למימון אבחונים של תלמידים מיעוטי יכולת המומלצים על-ידי מסגרת בית-הספר. באשר לטענה של ארגון הל"ה, יצוין כי הנתונים לא ידועים למשרד".

השתתפות עצמית בקופות החולים

דוגמאות למחירי אבחון דידקטי

עוד כתבות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה חיובית בוול סטריט; ספוטיפיי מזנקת בכ-13%

הנאסד"ק עולה ב-0.9% ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● הנפט נסחר בירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

המניה בשפל והצרות לא פוסקות: מה צפוי בדוחות החברה המסקרנת הזו

טסלה, שצפויה להציג את תוצאותיה הכספיות הערב, איבדה כ-40% ממחיר המניה שלה מתחילת השנה ● האנליסטים בוול סטריט חוזים כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות