גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

57% מהישראלים: מחירי הדירות ימשיכו לעלות השנה

סקר הנדל"ן הגדול של "גלובס": מה יקרה למחירי הדירות, מה יעיר את הפריפריה ועד כמה אנחנו מאוהבים בדירות להשקעה? ■ וגם: מהי פנטזיית הנדל"ן של הישראלים

הבשורות הרעות הן שאנחנו אפילו עוד פחות אופטימיים מה שהיינו. רק לפני חודשיים, בדצמבר 2010, ערך עבורנו "הגל החדש" סקר ציפיות בציבור הישראלי בנוגע למחרי הדירות בשנת 2011.

זה היה אחרי ששר השיכון חזר והדגיש שהוא מציף את ישראל בקרקעות - פי 2 שיווקים מהשנה שלפניה. אחרי ששר האוצר הכריז על מספר צעדים להפחתת מספר המשקיעים בשוק המגורים (בעיקר העלאת מס רכישה לדירה שנייה) ותמריץ לבעלי קרקעות ויזמים לעלות מהר על הקרקע (הפחתת מס שבח היסטורי, הנחה בקרקע למסיימים בנייה בתוך מספר חודשים ועוד) ואחרי שנגיד בנק ישראל שב וחזר על ההצהרה שהוא לא ייתן שתתפתח פה בועת מחירים בשוק הנדל"ן.

כששאלנו בדצמבר 2010, 48.1% העריכו שמחירי הדירות יעלו ב-2011. רק 14.4% חשבו שהמחירים השנה ירדו ועוד 22.4% אמרו שהמחירים יישארו יציבים.

העליות יימשכו

מה יקרה למחירי הדירות בשנת 2011? כמה יעלו/ירדו המחירים?

חודשיים אחרי, בזמן שהריבית מוסיפה לעלות ומשרד השיכון ממשיך לשחרר קרקעות לבנייה, אמרו לנו השבוע 57.3% מהישראלים בסקר "הגל החדש" שמחירי הדירות יעלו להערכתם גם בשנת 2011. רק 9% מעריכים שמחירי הדירות ירדו השנה. 21.5% חושבים שהמחירים יישארו יציבים ו-12.2% מספיק מבולבלים וכנים בשביל לומר שהם לא יודעים מה יקרה למחירי הדירות בשנה הקרובה.

אם לא די בכך, אחרי עלייה של כ-40% במחירי הדירות בשלוש השנים האחרונות, לא מעט ישראלים מאמינים שהקצב לא ממש יירגע גם בשנת 2011.

28.9% מהנשאלים שסברו שהמחירים בדרכם למעלה העריכו גם שמחירי הדירות יעלו ביותר מ-10%. מנגד, בקרב אלה שמייחלים ומאמינים שתהיה ירידת מחירים, 36% חושבים שהירידות יהיו חדות מ-10%.

רוב הישראלים מתכנסים לפלוס-מינוס 10%. 55.6% שחושבים שהמחירים יעלו חושבים שהם לא יעברו את ה-10%, ו-57.5% מאלה שסוברים שהמחירים ירדו לא צופים התפוצצות של בועה ומעריכים שהמחירים ירדו בלא יותר מ-10%.

פיתויי הריבית

מה ההשפעה של ריבית השפל על רוכשי הדירות?

29.9% מהישראלים שקלו לרכוש דירה בשנה האחרונה. בחתך גילאים, ובאופן לא מפתיע, השיעור הגבוה ביותר, 46%, הם צעירים בגילאי 25-34, שככל הנראה מעוניינים לרכוש את דירתם הראשונה, ואז מגלים לא פעם שאין להם הון עצמי להתחיל את הדרך. בקרב בני 65 ומעלה, למרות הדיבורים על הרצון של בני גיל הזהב לחזור לדירה הקטנות בעיר הגדולה וכו', רק 11% אמרו כי הם שקלו לרכוש דירה בשנה האחרונה.

ובסוגיית הריבית הנמוכה: הסקר, שנערך לאחר הודעת הנגיד על העלאת הריבית במשק בעוד רבע אחוז, שהשלימה עלייה של 2% בשנה וחצי (לרמה של 2.5%), אמרו 46.5% מהנשאלים שריבית השפל על המשכנתאות - שבנק ישראל עצמו אומר שהיא זו שאחראית על כשני-שלישים מהעלייה במחירי הדירות בשנתיים האחרונות, אכן היוותה גורם משמעותי ואפילו משמעותי מאוד בהחלטה לקנות דירה. עם זאת, מספר דומה של נשאלים אמרו שהריבית לא היוותה כמעט שיקול במסגרת ההחלטה.

מעניין לציין, שדווקא בקרב אלה שהצהירו כי הכנסתם "הרבה מתחת לממוצע" אמרו 58% שנושא הריבית היווה גורם מאוד משמעותי בשיקול לקנות דירה. העובדה ששיעור גבוה של אנשים שבקושי "גומרים על החודש" נשענים על המימון הזול כמקור לפתרון יכולה לאותת על הסכנה לשוק כשהריבית תמשיך לעלות.

קודם עבודה וחינוך

מה הגורם העיקרי שיעיר את הפריפריה?

בחודשים האחרונים עולה שוב סוגיית הפריפריה. מחירי הדירות הגבוהים במרכז אמורים היו כבר מזמן להפוך את היישובים המרוחקים שעה או שעתיים מגוש דן - מרחק שבעולם הרחב נחשב לעיבורי העיר הגדולה - לאופציית מגורים כמעט יחידה עבור זוגות צעירים ומשפחות שרוצים קצת יותר מטרים בבית במחיר סביר יחסית. רק שבפועל, התמורות כאן נעשות לאט ובינתיים אנחנו שומעים בעיקר על ויכוח לגבי הטבות ומענקים בין משרד השיכון למשרד האוצר.

האם מחירי דירות נמוכים יותר אכן יהפכו את הפריפריה למקום אטרקטיבי יותר? רק 13.3% מהנשאלים סברו שמחיר טוב יותר הוא שיעורר את שוק הנדל"ן בפריפריה. 46.2% מחפשים את הפתרונות בשוק התעסוקה (אולי בגלל שנסיעה עם רכב למרכז הארץ עולה היום כמה אלפי שקלים בחודש עבור דלק), 13.8% מחכים שהתשתיות יהיו מפותחות יותר - ואולי תחבורה ציבורית תאפשר להם להגיע בקלות ובמחיר סביר לעבודה במרכז הארץ מדי יום, ו-14.9% מאמינים שחינוך משודרג יכול לעשות את השינוי ולעורר את הפריפריה.

חלום הפרברים

מהי פנטזיית הנדל"ן של הישראלים?

פעם חלמנו להיות מיליונרים. היום זה אפילו לא מספיק לקנות את הדירה הממוצעת בישראל (שחצתה בשנת 2010 לראשונה את רף מיליון השקלים).

שאלנו את הישראלים מה היו בוחרים לקנות לו קיבלו 10 מיליון שקל לרכישת נכס מגורים. במגבלת התקציב הזו - כשדירות על הים בתל אביב נמכרו גם ב-100 מיליון שקל - מהו חלום הנדל"ן האולטימטיבי מבחינתם.

כמעט מחצית, 46.9%, חולמים על בית צמוד קרקע, הנמצא כחצי שעת נסיעה מהעיר הגדולה - שילוב מנצח בין החלום על בית פרטי והקרבה למרכז העניינים. 31.4% לא מוותרים על החיים האורבניים הסואנים וחולמים על דירת פנטהאוז בלב העיר. 11.8% היו שמחים לקנות בית ונחלה, גם אם מדובר במרחק של שעת נסיעה מהעיר.

לבייב שוב בצמרת

מהי חברת הנדל"ן המובילה בישראל?

קצת נחת ללב לבייב, שבחודשים האחרונים מתחיל להרים ראש ואינו עסוק רק במימוש נכסים ובדאגה לתזרים מזומנים שיספק חמצן להחזרי החוב: אפריקה ישראל מגורים - זרוע המגורים של לב לבייב - נמצאת במקום הראשון בדירוג הישראלים ל"חברת הנדל"ן המובילה כיום בישראל". 20.5% בחרו באפריקה ישראל, פער ניכר מול שיכון ובינוי של שרי אריסון (11.5%), גינדי השקעות (11.4%) וחברת אזורים (11.1%).

לא מדובר בדבר של מה בכך. בספטמבר 2009, בעיצומו של משבר החוב בקבוצת האחזקות של לבייב, פרסמנו סקר שבדק מיהי חברת המגורים "הטובה והאמינה" בישראל. אפריקה ישראל הגיעה למקום השלישי, עם 16%, אחרי חברת אזורים (26%) ושיכון ובינוי (20%).

מבחינת חברת אזורים, הירידה למקום הרביעי מציבה אתגר לא קטן לבעל השליטה החדש, היהודי הקנדי הרשי פרידמן, שמקבל מותג מבוסס ומוכר שגם עבר לא מעט טלטלות בשנתיים האחרונות.

נתון מעניין נוסף נוגע לבני הדודים ממשפחת גינדי. מי שכיכבו השנה במרבית הכותרות היו בני "גינדי השקעות", ילדיו של משה גינדי, שהחלו בשיווק הפרויקט הגרנדיוזי בשוק הסיטונאי בתל אביב וגם זכו בבחירה של 11.4% מהנשאלים שהצביעו עליהם כחברת הנדל"ן המובילה היום בישראל.

מולם, ילדיו של יגאל גינדי מ"גינדי החזקות", שבשנת 2009 תפסו את הכותרות במספר פרויקטים ובראשם רכישת הקרקע לשלושת המגדלים בדרום הקריה בתל אביב ('שרונה'), קיבלו בסקר בשבוע שעבר רק 3.5%.

אטיאס ושטייניץ

מי מהקברניטים אשם עיקרי בעליית המחירים?

לא מעט קברניטים ניסו בשנה האחרונה לנווט את ספינת הנדל"ן לחוף מבטחים ולהפוך אותה לנגישה יותר לציבור הישראלי.

שר השיכון, אריאל אטיאס, שגם מכהן כיו"ר מינהל מקרקעי ישראל המחזיקה ב-93% מקרקעות המדינה, גירד את כמה שהוא מצא במגירות המינהל והוציא לשיווק קרקע לאלפי יח"ד, במקביל לניסיונות לשכנע את הממשלה להעניק הטבות לרוכשי דירה בפריפריה; שר האוצר, יובל שטייניץ, הכביד את עול המיסים על רוכשי דירה להשקעה (5%-7% מס רכישה) והעניק תמריצים מפוקפקים ליזמים ובעלי קרקע; נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, העלה את הריבית בעיקר מחשש לבועה בשוק המגורים ובמקביל המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, הטיל מגבלות על שיעור המשכנתא; דווקא משרד הפנים, שאמון על החוליה הקריטית של תכנון קרקע, היה משותק בחודשים האחרונים, לאחר שהמנכ"ל (גבי מימון) נאלץ לפרוש בשל חשדות שונים וראש מינהל התכנון (שמאי אסיף) פרש למשרה אקדמית.

מבחינת הציבור הרחב, השרים אטיאס ושטייניץ מתחרים ראש בראש בשאלת האשם העיקרי בעלייה החדה במחירי הדירות בשנתיים האחרונות. 26.8% בחרו במשרד השיכון, 26.6% במשרד האוצר, 9.2% העניקו את התואר הלא מכובד למשרד הפנים, ורק 8% רואים בנגיד בנק ישראל - ובריבית הנמוכה שהנהיג - אשם בעליית המחירים.

16.4% מאשימים את כולם ורק 2.8% חושבים שמשרד ממשלתי או בנק ישראל לא אשמים במה שקרה למחירי הדירות.

השקעה מועדפת

כמה יבחרו להשקיע בדירה - לטווח קצר או לטווח ארוך?

באופן מסורתי, ולא רק בישראל, השקעה בנדל"ן חביבה על ציבור המשקיעים. הערכות מדברות על כך ש-55% מסך העושר העולמי - כולל מניות, אג"ח וכו' - מושקעים בנדל"ן, וקשה למצוא הרבה אנשי עסקים ישראלים שאין להם זרוע השקעות גם בנדל"ן.

רצינו לבדוק את אפיק ההשקעות הרצוי בעיני הישראלים לטווח קצר - צפי למימוש בטווח של שנתיים-שלוש, ולטווח ארוך - צפי למימוש רק אחרי עשרות שנים. באופן בולט, זכה הנדל"ן להתברג בראש אפיקי ההשקעה בשני המסלולים.

בשאלה הראשונה: "נניח שברשותך כסף פנוי להשקעה קצרת טווח שתצטרך לממש בטווח של שנתיים-שלוש באיזה אפיק תבחר", בחרו 42.8% בקניית דירה - זאת למרות התשואות הנמוכות יחסית מהשכרת דירה, העובדה שלא מדובר בנכס נזיל, ואי-הוודאות הגדולה בנוגע להשבחת ערך הנכס (עליית מחירי הדירות) גם בשנתיים-שלוש הבאות. 28.7% מעדיפים לבחור בחיסכון סולידי בבנק, 11.9% יקנו מניות ו-8.2% מעדיפים לקנות איגרות-חוב.

השאלה השנייה נגעה לטווח הארוך: "נניח שברשותך כסף פנוי להשקעה ארוכת טווח של עשרות שנים, באיזה אפיק תבחר".

נזכיר, מה שבבנק ישראל ובמשרד השיכון מאוד אוהבים להדגיש, שבין השנים 1968 ו-2010 קצב עליית המחירים הריאלית עמד על 2.1% בשנה - לא ממש תשואה מרשימה מבחינת המשקיעים.

ואף-על-פי-כן, בחרו 57.6% מהנשאלים בקניית דירה כאפיק השקעה מועדף לטווח ארוך. 15.7% בחרו בחיסכון סולידי, 12.7% בקניית מניות ו-4% אמרו כי היו קונים אג"ח.

סקר

עוד כתבות

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

טילים הערב בירושלים / צילום: Mahmoud Illean

שיגורים לרחבי הארץ; מצב החירום בעורף הוארך עד 12 במרץ

חיל האוויר השלים יותר מ-30 תקיפות נגד מערך הטילים הבליסטיים של המשטר האיראני ● שרי הממשלה מאשרים במשאל טלפוני את הארכת מצב החירום המיוחד בעורף לעוד 12 יום ● 9 הרוגים ועשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● "טראמפ: הטבענו 9 ספינות איראניות" ● עדכונים שוטפים

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה

בנקים בישראל

בלי מס רווחי יתר: האם משרד האוצר והבנקים בדרך להסכם פשרה

בזמן שוועדת הכספים ממשיכה לדון בתוכנית להטלת מס רוויח יתר קבוע על הבנקים, מאחורי הקלעים מתגבשת הצעת פשרה: היטל "חד פעמי" שיניב לקופת המדינה עד 1.4 מיליארד שקל ● ברקע, המערכה באיראן צפויה להגדיל את הגירעון ובאוצר צריכים מקורות למימון המבצע

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

ועדת הכספים בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מבלי להתייחס להוצאות המלחמה באיראן: ועדת הכספים החלה לדון במסגרת התקציב

ועדת הכספים של הכנסת החלה לדון במסגרת התקציב לשנת 2026, אך לא התייחסה להוצאות המלחמה הנוכחית ● לדברי ראש אגף התקציבים באוצר, קיים קושי מהותי לבנות תקציב מאפס בשל אי הוודאות הביטחונית ● ולמרות הכל, תחזיות הצמיחה של בנק ישראל עדיין רלוונטיות

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

בורסת כווית / צילום: Reuters, Anadolu

איך תשפיע המלחמה על הורדות הריבית? התשובה של ליאו ליידרמן

בעוד שהבורסה המקומית והשקל מגיבים בזינוק לשינוי המאזן האסטרטגי מול איראן, שוקי העולם נצבעים אדום בצל קפיצת מחירי הנפט ● המשקיעים חוששים מחסימת מצרי הורמוז ומשיבוש שרשראות האספקה, לצד דאגה שהתייקרות האנרגיה תביא לעלייה באינפלציה

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התרעה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מומחים מעריכים: וול סטריט תרוויח מהמלחמה. בתנאי אחד

וול סטריט צפויה להיפתח בירידות בעקבות המלחמה עם איראן והמתיחות הגיאו-פוליטית, אך אם המערכה תהיה קצרה היא עוד עשויה להרוויח ● כיצד יושפעו מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קפצה? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות