גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכול יחסי, גם תחרות בשוק החופשי

‏AT&T‏ רוצה לצמצם את התחרות: היא תבלע את ‏T-Mobile‏ ותהיה מעצמת על סלולרית

‏הסיפור הפיננסי הגדול ביותר של השבוע אינו רק סיפור פיננסי. הוא גם סיפור פוליטי, חברתי, תרבותי, פסיכולוגי. יש בו גם תזכורת על מערכת שמש אחרת, שבה מתנהל עולם תאגידי, עם אוצר אחר של מילים ושל מותגים, ועם הרגלים אחרים של שימוש בכסף, בייחוד אם זה "כסף של אנשים אחרים" (כשמה של הסאטירה ההוליוודית מסוף שנת ה-80 על הציניות של צייד תאגידים חסר עכבות וחובב סופגניות).

‏AT&T‏, שמענו השבוע, מוכנה לקנות את ‏T-Mobile‏ תמורת 39 מיליארד דולר, במזומנים ובמניות. זו האחרונה, השלוחה האמריקנית של דויטשה טלקום, היא המפעילה הרביעית בגודלה של טלפונים סלולריים בארה"ב. ‏AT&T‏ היא השנייה בגודלה, ותהיה הראשונה בגודלה אם הממשלה הפדרלית תרשה למיזוג הזה לקרום עור וגידים.

‏קצת קשה להאמין, אבל מספר המתחרים העיקריים בשוק הסלולר באמריקה עומד להשתוות לזה של ישראל. לא יחסית, לא לגולגולת, אלא במספרים מוחלטים. זה יקרה כמעט שלושים שנה לאחר הדה-רגולציה המהוללת של ענף הטלקומוניקציה. אז, ב-1982, בית משפט פדרלי הורה לפרק את "אמא בל", מונופול הטלפונים של ‏AT&T‏. תחתיה קמו שבע חברות טלפונים אזוריות, בשעה שגופתה המכווצת של "אמא" הורשתה להתקיים בענף השיחות לטווחים ארוכים (בין מדינות בתוך ארה"ב ובינלאומיות). שם היא פגשה מתחרות דינמיות, כמו ‏MCI‏ ו-‏Sprint‏, ואוסף אינסופי של חברות בינוניות, קטנות וזעירות. אחר כך הגיחה אחת הקטנות, ‏WorldCom‏, ממעמקי הדלתא של נהר המיסיסיפי, בלעה עשרות קטנות, ונעשתה מעצמת-על יריבה, לפני שהתמוטטה.

‏הסרת הפיקוח בטלקומוניקציה באה בימי השיא של "מהפכת רייגן" בכלכלה האמריקנית. היא התיישבה עם לחש הקסמים של השוק החופשי, "תחרות פתוחה מועילה לצרכן". היא לא הייתה אלא המשך טבעי להסרת הפיקוח בענף התעופה האזרחית, בסוף שנות ה-70, עוד בימי נשיאותו של ג'ימי קרטר.

‏‎‎היה היו שבעה תינוקות

‎‎באמצע שנות ה-80 לא הייתה כמעט לאיש סיבה להתלונן על הדה-רגולציה של התעופה. חברות למכביר פרחו בכל אזור עירוני של ארה"ב וניהלו מלחמת מחירים לטובת הצרכן. בימים ההם היה אפשר לעלות על מטוס בניו יורק בלי להזמין מקום מראש, לחכות קצת על המסלול, לא נורא, ולטוס לוושינגטון ב-27 דולר, או לשיקגו ב-53 דולר, או לסן פרנסיסקו ב-85 דולר. כיוצא בזה, בעולם שבו לא היו עדיין טלפונים סלולריים או אינטרנט, היכולת לטלפן אל הצד השני של אמריקה בעשרה סנטים לדקה הייתה מהפכנית.

לא היה מנוס מדה-רגולציה, אבל אין טעם להעמיד פנים שכרוכה בה איזו אמת תיאולוגית. בארה"ב יש כיום פחות חברות תעופה מכפי שהיו לפני הסרת הפיקוח. טיסות ישירות, ללא תחנות ביניים, כמעט חדלו להתקיים. נוסעים נאלצים לשלם היטל מיוחד על כל מזוודה. לעתים קרובות הם צריכים לשלם על ארוחותיהם, בוודאי על משקאותיהם.

‏אשר לטלקומוניקציה, שבעת ה"תינוקות" שהחליפו את "אמא בל" התכווצו זה כבר לשתי חברות. אחת מהן, שהתחילה כבל אטלנטיק והחליפה מאז את שמה לוראייזון, קרובה לעמדת מונופול בחלקים גדולים של ארה"ב. נזקה של הרה-מונופוליזציה היה יכול להתאזן בשוק הטלפונים הסלולריים. אבל עד מהרה השוק הזה הלך בעקבות קודמו. אם ב-2004 עדיין היו שבע מתחרות מרכזיות ביקום הסלולרי, הנה בתוך ארבע שנים מספרן פחת לארבע. אם תאושר העיסקה החדשה, המספר יפחת עד שלוש, אם כי כמה קטנות מתדפקות על הדלת, בייחוד אחת הנקראת ‏LightSquared‏, בתמיכת קרן הגידור הרבינג'ר קפיטל.

התוצאות מדברות בעדן: ארה"ב משתרכת הרבה אחרי רוב העולם המתועש, וחלק גדול של העולם הפחות מתועש, הן בהיצע של שירותים סלולריים והן באיכותם. השבוע התפרסם דוח חדש (מ-‏JD Power‏, ממדרגת השירותים הסלולריים), המראה כי בששת החודשים האחרונים הידרדרה איכותן של שיחות סלולריות, ורוב התלונות באות דווקא מבעליהם של טלפונים חכמים. שדה המוקשים הקטלני ביותר הוא עיר הבירה וושינגטון, שבה 18 מכל מאה שיחות "מועדות לבעיות".

ל-‏AT&T‏ יצאו המוניטין האיומים ביותר. היא נהנתה משלוש שנים וחצי של מונופול על אייפון, עד החודש שעבר. זה הגדיל במידה ניכרת את מספר מנוייה - וגם את היקף כישלונותיה. בחלקים של ארה"ב, אייפון היה איי ללא פון. בניו יורק ובסן פרנסיסקו, לקוחות נאלצו לקנות מגברי אותות יקרים. שנאת ‏AT&T‏ איחדה מיליוני משתמשים.

גירעון התדרים של חברות הסלולר האמריקניות הוא עניין הסמוך מאוד אל ראש סדר היום של רשות הטלקומוניקציה הפדרלית. יושב ראשה מאמין שכדי לפתור את המצוקה, תחנות טלוויזיה יצטרכו לוותר מרצון על חלק מתדריהן. אבל זה יחייב תהליך חקיקה מסובך ויידרשו שנים להשלמתו. השוק יתקשה לחכות שנים. ‏AT&T‏ חושבת שהמיזוג המוצע יקל בן לילה את המצוקה. אם הרשויות המפקחות לא ישתכנעו ויפסלו את העיסקה, ‏AT&T‏ תצטרך לשלם 3 מיליארד דולר פיצויים לדויטשה טלקום. פעם, זו הייתה תווית מחיר לעיסקה גדולה; עכשיו זה רק גודל הקנס על האי נוחות.

‎‎היה היו מאה מיליארד

ההיסטוריה של ‏AT&T‏ בשלושים השנים האחרונות רצופה מעידות פיננסיות, שעלו לבעלי המניות שלה עשרות מיליארדי דולרים. הפירוק המקורי, ב-1984, מחק 70% מערך השוק של החברה. אחר כך, במשך כמה שנים, היא התחבטה בשאלה מה להיות: ספקית של שירותי טלפון? יצרנית מחשבים? ענק מדיה?

‏השגיאות היו כל כך איומות, עד שהן מחקו בסופו של דבר את ‏AT&T‏. המותג של ימינו הוא בעצם אחיזת עיניים. ‏AT&T‏ חדלה להתקיים ב-2004, כאשר חטיבת הסלולר שלה נבלעה בכרעיה של חברה טקסנית ששמה היה סינגיולאר.‏AT&T‏ מיסודו של אלכסנדר גרהם בל ישבה בכלל בניו ג'רזי.

‏בתחילת שנות ה-90 היא ניסתה לגדול אל מחוץ לשוק הטלפונים והעמידה בראשה איש רב-חזון, מייקל ארמסטרונג. לפני שהגיע ל-‏AT&T‏ הוא חזה את קץ הטלוויזיה בכבלים. לאחר שהגיע הוא שינה את דעתו וחזה את עתידה המזהיר. הוא קנה נכסי כבלים ביותר מ-100 מיליארד דולר, וחתם בזה את גורלה של ‏AT&T‏. עכשיו, השם הזה אינו אלא מותג רב-אסוציאציות - אבל מופרך מעיקרו כל ניסיון לקשור אותו עם ‏AT&T‏ ההיסטורית.

‏קצת מזכיר את אנג'לה פטרלי, המטרונית רבת-המזימות בסדרת הטלוויזיה "גיבורים". היא שותלת את זיכרונותיו של בנה המת ניית'אן בגופו של הרוצח הסדרתי סאיילר, ומצליחה לשכנע את עצמה ואת זולתה שסאיילר הוא ניית'אן. קצת מזכיר.

‏אחיזת העיניים כשלעצמה אינה מעניינת אלא חובבי טריוויה. הצרכן מתעניין באיכות ובתעריפים. אבל פיסת הטריוויה הזו היא תזכורת מועילה על אופי המשחק. כלליו נהירים לעתים קרובות רק למשתתפים העיקריים, והם חוזרים ומשנים אותם על פי הצורך. אם חברת סלולר צעירה מטקסס רוצה להעמיד פנים שהיא מייסדת הטלפון עלי אדמות, שתעמיד. קצת זיוף, או קצת הרבה, הוא כנראה לחם חוקו של השוק החופשי. ‏‎‎

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?