גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דגים מסביב לשעון: 3 מקומות שמזכירים את כיכר השעון של פעם

זה כבר לא אותו הים. ובכל זאת, המקומות סביב כיכר השעון ביפו עדיין מזכירים כמה שהיה פה שמח, לפני שהים הפך להיות מקום עוין לדגים

"צהרי יום קיץ"

"ביום קיץ ביום חום, עת השמש במרום הרקיע תלהט כתנור היום - בוא אלי, בואה אלי, רע עייף. אילו היה כאן ים, ואילו לאורך החוף הייתה טיילת של דקלים, ואילו בין הדקלים היו פזורות מסעדות קטנות וציוריות בהן גיטריסטים מקומיים מנעימים לנו זמירות בעוד אנו משיבים את נפשנו במטעמי פירות הים למיניהם, במרקים קרים ומשיבי נפש או בסלטים מרניני ומרענני החך..." (מתוך "ספר התענוגות" עמוס קינן, הוצאת א. לוין אפשטיין בע"מ. תל-אביב. 1970)

יושב לו אדם ליד הים ורוצה דג. מהיכן יביא עכשיו דג? מן הים כמובן. הלא כן? אולי. אולי פעם.

עמוס קינן כתב את מה שכתב ב-1970. כבר אז לא היה כאן ים ובים שאיננו לא היו דגים. אני עוד זוכר את עצמי שוחה בים ההוא, אז, בגיל חמש, וזוכר היטב מה בדיוק שחה לידי. זה לא היה דג.

אבל הנה אתה - זאת אומרת אני - הולך לך בדרך ליפו, על הטיילת החדשה, ולידך הים. אתה יודע כמובן שזה לא באמת ים ואין בו באמת דגים. אבל הלב מתגעגע ורוצה בכל זאת. היום הרי יפה כל-כך, אז למה לא גם דג?

ואז אתה נזכר בשבתאי. שבתאי היפה. פעם היה כאן גם שבתאי קורדובה בכניסה לנמל. אומרים שעכשיו הוא בכלל בירושלים - עיר נמל ידועה. קצת הלאה ברחוב 60 שהיום נקרא קדם, הייתה הסוכה הלבנה. עכשיו היא יושבת בנמל תל-אביב בין כל ההום-סנטרים וצומתי-הספרים שצמחו שם כמו גידולי פרא במקום שהיה פעם שמורת טבע של חלודה ואצות ועכשיו הוא מרכז קניות מחופש לנמל ישן ומשוקם.

אי בודד בין הסמטאות

אבל שבתאי היפה עוד כאן. בסמטה בעלת השם הציורי כל-כך, סמטת החלפנים, על שם החלפנים שפעם, לפני שנות דור, היו יושבים כאן.

והנה, בקצה רחוב רוסלאן שבכיכר השעון, אחרי חפירות ההצלה הארכיאולוגיות הפותחות כל פעם רחוב אחר ביפו, מסמנות לך שעוד מעט ישפצו גם כאן ומי יודע מה יקרה אחר כך, הנה הפנייה הקטנה שמאלה, והנה העלייה הקטנה, והנה המסעדה בת שנות הדור היושבת כמו תמיד על מין אי קטן בין שתי הסמטאות, סמטת החלפנים וסמטת הצורפים.

הנה היא, המסעדה הכי על הים שיש למרות שבכלל לא רואים ממנה את המים הרחוקים ממנה לא יותר מחצי דקת הליכה מתונה - כזו שהולכים אחרי צלחת ברבוניות מטוגנות וכמה כוסיות עראק ליד.

אני נכנס בחשש גדול ומתיישב. למה להרוס חלום. 30 שנה לא אכלתי כאן. כלום לא השתנה. וזה טוב? תיכף נראה. אבל אז, עוד לפני שהתחלתי בכלל לאכול במסעדה הריקה כמעט לגמרי, אני כבר יודע שיהיה לי טוב. למה? בגלל הרדיו.

הרדיו מנגן מוזיקה יוונית. כשהשירים מתחלפים אני מבין שמישהו פשוט כיוון אותו לתחנה יוונית. כמה פשוט. אולי זה בכלל המחשב. מה איכפת לי. אני מאושר.

אני מציץ במרפסת שממול, גם היא חלק מהמסעדה וגם היא כמדומה לא השתנתה כלל. אותם תריסים כחולים שלא מכסים על שום חלון תלויים על הקיר. והרי זהו החלום היווני האולטימטיבי - שיר ותריס כחול ליד הים. הים שלא רואים.

אבל הוא כאן. המלצר מגיע מיד ומניח לפני סלטים. סלק בחומץ, צנונית מגוררת, כרוב לבן, איקרה, טחינה, שעועית לבנה בבצל ופטרוזיליה. זיתים שחורים. ועוד כמה דקות וגם הפיתות על האש עם הזעתר ושמן הזית מגיעות. אני שומע את המלצר מסביר לשתי הנשים הלא ממש צעירות שיושבות לידי שהצזיקי הוא מלבנה ולא מיוגורט ושואל אם אפשר לקבל גם ממנו ומסלט הגזר עם קליפות הלימון שהן קיבלו ואני לא. בטח אומר המלצר ומביא. אחר כך תיכנסנה שלוש תיירות שעד שהמלצר יבין שהן בכלל לא אוכלות דגים הוא יספיק להביא להן את כל זה וגם טבולה ופלפלים קלויים. מאלה כבר לא הספקתי לטעום. מצחיק המלצר הזה. לא חשוב.

בוכה עם הרדיו

אני אוכל. הרדיו שר. ואז זה קורה. אני, האיש שלא בוכה אף פעם, מנגב דמעה. כי פתאום, בלי אזהרה מוקדמת, אני על המרפסת של סבא וסבתא שלי בבת ים. הטעמים האלה, אוי הטעמים. למה זה מזכיר לי כל-כך את הסלטים של סבתא שלי.

לא יודע איך זה קורה אבל אני מצליח להבין מה כאן מזכיר לי את האוכל של סבתא אסתר. הכול מאד-מאד פשוט. ביתי קוראים לזה? שיהיה. איפה שלא חייבים אין אפילו מיץ לימון. רק חומץ פשוט ותעשייתי וזול. באמת 2011 עכשיו? פה כנראה לא קנו לוח שנה המון זמן. מזל שלי.

את סלט הירקות הגדול המורכב כמובן מעגבנייה ומלפפון עם קצת בצל ופטרוזיליה, לא טרחו אפילו לתבל, רק לשים חצי לימון ליד. אפילו על השולחן אין שמן זית או כל שמן אחר. אני מנחש שאם אבקש אקבל אבל אני לא צריך כלום עכשיו. רק שזה לא ייגמר אף פעם.

המלצר שואל איזה דג אני רוצה. שמעתי אותו מדקלם את כל הרשימה לשתי הנשים לידי ואני יודע מיד מה אני רוצה. "ברבוניות", אני עונה לו. קטנה או גדולה? הוא שואל. אני לא יודע אם הוא מתכוון למנה או לברבוניה אבל עונה קטנה. אם המנה תהיה קטנה זה טוב ואם הברבוניות תהיינה קטנות זה יהיה אפילו יותר טוב.

מלקט זכרונות

כשאני מסיים לבכות מעל הסלטים מגיעות הברבוניות. קטנות. עם פס צהוב בצד, קרי הברבוניות הפחות טובות, אלו המסמנות את קצה הלהקה השוחה בים. מטוגנות בשמן עמוק ומומלחות הרבה יותר מדי. לי זה כבר ממש לא משנה. אני לוקח עוד לגימה. במקום עראק פינקתי את עצמי בכוסית אוזו יווני. אני מציץ בעורפו של פסל הילד-המלח המסמן כבר שנות דור את הכניסה, מביט בתמונת השחור-לבן של האיש המעשן שהוא מן הסתם שבתאי היפה ולרגע קט אני בחלום של עצמי. ביוון. יוון שהיא חלום יותר מאשר מציאות. וכך זה צריך גם להיות.

כשמגיע החשבון אני כמעט וחוזר למציאות. 120 שקלים המורכבים מלא פחות מ-30 שקל לכוסית אוזו פושט ו-90 שקל לסלטים וברבוניות. יקר רצח. אבל שום דבר לא יקלקל לי עכשיו.

אני יוצא לסמטה, מטפס במדרגות לבית הכנסת מגן אברהם שמעולם לא ידעתי שהוא כאן ומשקיף על כיכר השעון. הכיכר שעכשיו כבר סגרו בה סטימצקי ופתחו קסטרו ומי יודע מה עוד יעוללו לה בהמשך. אחר כך אני יורד למטה, מציץ לשחקני השש בש שיושבים אצל המרוקאי בסמטה ומבטיח לעצמי לבוא לכאן פעם לאכול טחול ממולא. אמרו לי פעם שיש כאן אחד כזה והוא נהדר. כולם יזילו ריר על חאג' כחיל החדשה בכיכר ואני אחפש בעקשנות את הזיכרונות שאין לי ואת אלה שעוד נשארו.

שבתאי היפה. סמטת החלפנים 7. 036832250 . ב'-ה' 13:00-23:00, ו' 13:00-18:00, שבת 12:00-23:00

הלוחשת לסרדינים

מרגרט עוד כאן. בדרך לשבתאי ראיתי שמרגרט עוד כאן. שמעתי שוב את הצחוק המתגלגל והצצתי לרגע לחצר הריקה שפעם עוד קישטו אותה הפסלים של ויקטור ועכשיו כבר לא נשאר מהם הרבה.

כן, מרגרט עוד כאן. עם הצחוק ועם המחירים המטורפים. המחירים האלה שבעצם אינם שונים מהרבה מסעדות אחרות בעיר ומצליחים לבלבל את מי שאינו מבין שלאמנות אין מחיר. כי מה כבר מבינים אצלנו באמנות. ובאמנות האוכל. הכול כאן הרי פאצ'ה קוצ'ה ושטראוס ורושפלד ואיל שני בפיתה.

וכולם רוצים נקי ורוצים שישאלו אותם איך היה להם? לא שיאכילו אותם באמת בסוכה קטנה מול הים.

מרגרט לא מוכרת לכם אוכל ביוקר. מרגרט שמה את עצמה ואת הזיכרונות שלה, ואולי גם שלכם, אם יש לכם, על השולחן. והרי זהו כל הסיפור. אוכל, כשהוא לא בא להציל אותך מרעב כמובן, ואפילו אז, הוא זיכרונות. געגועים למה שהיה ותקוות למה שיהיה. עלי הגפן של מרגרט, הקוסקוס עם הכבש, הדגים על הגריל, הסלטים הטריפוליטאים וכמובן הסרדינים הממולאים הנצחיים, הם בדיוק זה. ולזה אין מחיר.

מרגרט תייר: רציף העלייה השניה 8 (כיכר השעון) יפו. 03-6824741. בעיקרון פתוח כל יום מהצהריים עד חצות, אבל לך תדע אצל מרגרט. תתקשרו

סימן שאתם חיים

צרפתי. בפעם האחרונה שקניתי ברבוניות אצל צרפתי הן עלו כבר 120 שקל לקילו. אולי אפילו 140. לא זוכר כבר. מי יכול להרשות לעצמו מחירים כאלה. כי גם צרפתי, כמו מרגרט שצודקת, כמו אנשי שבתאי היפה שמסתכלים כבר על התיירים הצרפתים ולא עליי, גם צרפתי יודע מה הוא שווה. ויודע שהים ריק. ויודע שמי שעוד רוצה ברבוניות הביתה צריך ומוכן לשלם. מ-1948 מוכרים כאן הסלוניקאים הגאים הללו את הדגים הכי טובים, והכי יקרים שיש. זה לא נראה ככה מבחוץ אבל לפעמים יותר זול לקנות דגים הביתה בחנות של מול ים מאשר כאן, בשוק הפשפשים. אבל מי רוצה לקנות דגים במול ים כשאפשר לעמוד על המדרכה ביפו ולזכור לרגע שאתה חי.

צרפתי: עולי ציון 3. 03-6822891. א'-ה' 07:00-18:00, ו' 07:00-15:00

עוד כתבות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו''ל / צילום: Shutterstock

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו"ל

אנו עומדים בקצה מכתש, צופים בשמש זורחת מעל הר, מבקרים ביערות הגשם, צופים בגלים המתנפצים - ומשהו עמוק מתרחש בקרבנו ● ואז אנחנו חוזרים הביתה, לשגרה, והכול מתפוגג ● אבל זה לא חייב להיות ככה ● ארבעה דברים שאפשר לעשות כדי לשמור על הניצוץ

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס מיליציות פרו-איראניות בעיראק, רצף אזעקות בצפון

גורמים ישראלים ואמריקנים: לא קשורים לתקיפה בעיראק • שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • רקטה נפלה בשטח פתוח מחוץ לשדרות, צה"ל תקף את מוקד השיגור • כל העדכונים

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

שינוי במאזן הכוחות: איראן תקבל השבוע מטוסי קרב מדגם סוחוי 35

לפי סוכנות הידיעות האיראנית הממלכתית, איראן תקבל כבר בשבוע הבא אספקת מטוסי קרב מדגם סוחוי 35 ● כיום חיל האוויר של משטר האייתוללות מתבסס על מטוסים מיושנים מאוד כמו פנטום - כך שמאזן הכוחות האווירי הנוכחי צפוי להשתנות, אך ישראל עדיין מתקדמת יותר

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר