גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

55% מהנשים מודות: אין לנו ידע בהשקעות בשוק ההון

כך קובע סקר שערכה חברת מחקר אמריקנית ■ אצל אלה שכבר כן משקיעות, זהירות היא שם המשחק

סבלנות, זהירות וראייה לטווח ארוך הופכות נשים למשקיעות טובות יותר מגברים. הנטייה שלהן להשקיע פחות במניות עוזרת להן לעשות פחות טעויות בקבלת החלטות השקעה. ולמרות זאת, הן מודאגות יותר מגברים לגבי הביטחון הפיננסי שלהן, וחשות שאינן חוסכות מספיק. הנתונים האלו עלו במחקר שערך בנק ההשקעות האמריקני מריל לינץ' באפריל 2010.

"בשנים האחרונות הייתה עלייה בשיעור הנשים שנכנסו לתחום הפיננסי, ויש גידול במספר הנשים שלוקחות חלק בקורסים בתחום, אבל הוא עדיין נמצא תחת שליטה גברית", מודה אופיר בן נון-שטיינברג, 42, מנכ"לית ובעלים משותפת של בית ההשקעות די.בי.אמ מאז שנת 2000, ומהנשים הראשונות שנכנסו לזירות המסחר בבורסה.

"אל תתבלבלי, גם גבר שמהנהן בראש ואומר 'כן, אשתי', עדיין יהיה זה שמחליט בסוף לגבי הרכב התיק המשותף. נכון שיותר נשים לוקחות סיכון, אבל באחוזים קטנים בהרבה מגברים. אם גבר ישקיע במניית רציו 5% מהתיק שלו, אישה תשקיע מקסימום חצי אחוז מהתיק שלה במניה כזו. נשים רוצות לטעום מהסיכון, אבל בסופו של דבר הן שמרניות, סולידיות, לוקחות את הצד הבטוח".

בסקר שערכה לאחרונה חברת המחקר הבינלאומית LIMRA, נבדקו ההבדלים בין המינים בידע ובביטחון בהשקעה, בקרב כ-2,000 משקי בית. כ-55% מהנשים הודו שיש להן ידע מועט או שהן חסרות ידע לחלוטין בתחום ההשקעות. 42% אמרו שיש להן ידע כלשהו, ורק 3% הרגישו בטוחות מספיק בידע שלהן. כאשר נבדק הביטחון בהשקעות, נמצא כי 21% מהגברים הרגישו בטוחים ממש, לעומת 12% מהנשים בלבד. 23% מהגברים חשו אופטימיים, בעוד רק 16% מהנשים הגדירו עצמן כאופטימיות. במשולש זהירים-המומים-בפאניקה משוק ההון, נמצאות 70% מהנשים לעומת 49% מהגברים.

מהסקר עלה גם כי נשים שכן משקיעות בוחרות בדרך כלל באפיקי השקעה סולידיים, והן הודו שעשו זאת משום שהן חוששות לקחת סיכונים. "גברים, לעומת זאת, בטוחים יותר בהחלטות וביכולות שלהם, וככל שיש לגברים השכלה גבוהה יותר וגילם נמוך יותר, הביטחון שלהם אף מופרז יותר", אומרת ד"ר אורלי שדה, ראש התוכנית לתואר ראשון במינהל עסקים באוניברסיטה העברית.

שדה מאתגרת את הסטודנטים שלה בקורסים למימון באפשרות להשתתף במשחק השקעות. במשחק נשאל כל משתתף מהי ההסתברות לדעתו שיהיה בין ה-10% המובילים בכיתה בתוצאות המשחק. לרוב הממוצע נע סביב ה-30%. "זו הוכחה לביטחון העצמי המופרז של התלמידים בקורסים למימון, שנחשבים קורסים יוקרתיים, לגבי היכולות שלהם. עם זאת, לא מצאתי הבדלים בין גברים ונשים ביכולת ההערכה שלהם במשחק הזה - כנראה כי מראש מגיעות ללימודי מימון רק נשים בעלות ביטחון עצמי, שמכירות ביכולות האנליטיות שלהן.

"זה מתקשר גם לוויכוח האם ביטחון עצמי מופרז זה משהו שהתפתח אבולוציונית, או תוצאה של חינוך סביבתי. תוצאות מחקר של מריל לינץ' מוכיחות, שבנות שהלכו נגד הזרם ואמרו שזה מה שהן רוצות באמת לעשות, הצליחו להתגבר על החינוך הסביבתי, חיזקו את הביטחון העצמי שלהן, ועסקו במקצועות שנחשבים ליותר גבריים. כל תחום שוק ההון, גם מבחינת העיסוק בו וגם מבחינת ההשקעות עצמן, נחשב לתחום גברי, וזו מציאות שהגיע הזמן לשנותה".

במה נשים משקיעות?

המחקר בנושא הקשר בין מגדר להשקעות בשוק ההון עדיין בחיתוליו, אולם כבר עכשיו ברור כי תיק ההשקעות הנשי שונה בהרכבו מתיק ההשקעות הגברי. הרכב תיק השקעות מונחה בדרך כלל מתוך הרצון לפמיליאריות, שקיים אמנם אצל שני המינים, אבל חזק יותר בקרב הנשים. "הנטייה היא להשקיע במדינות שבהן אנחנו חיים, בחברות שאנחנו עובדים בהן או במקומות קרובים לנו", אומרת שדה. "פרופ' גור הוברמן מאוניברסיטת קולומביה מצא שאנשים נטו להשקיע בחברות הטלפון באזור שלהם בארה"ב ולא בחברות מרוחקות, ונשים נטו יותר מגברים לפמיליאריות.

"הפמיליאריות הזו תביא משקיעים ישראלים לבנות תיק השקעות שיהיה מבוסס על מדד המעוף של הבורסה בתל אביב יותר מאשר על מניות שנסחרות בבורסה בניו יורק, אפילו אם ההמלצות יהיו הפוכות. זה גם גורם לכך שאנשים לא מוכרים אופציות מספיק מוקדם, למשל כשהם מושקעים בחברה שהם עובדים בה, מה שלא מומלץ מבחינת פיזור התיק והסיכונים.

"יתרה מכך, משקיעים טוענים שהם מרגישים נוח להשקיע בחברה שהמנכ"ל שלה מרבה להתראיין, ולספר על הפוטנציאל העצום של החברה".

ממצא נוסף שמעלה שדה הוא שמשקיעים פוטנציאליים נוטים להאזין לעצות של חבריהם, שמספרים על השקעה מוצלחת שביצעו. מכיוון ששיחות על השקעות בשוק ההון מקובלות יותר בקרב גברים מאשר בקרב נשים, נשים נשארות בעמדת נחיתות שמבריחה אותן מעיסוק בתחום.

יחד עם זאת, יש תקווה להשקעה. "גברים מוכרים וקונים הרבה יותר מנשים, אבל בגלל הנטייה הזו, הם גם הרוויחו פחות. גם זו תולדה של העובדה שלגברים יש ביטחון עצמי מופרז", אומרת שדה. "ככל שאתה בטוח יותר בעצמך, תקנה ותמכור יותר. נשים, שמוכנות להסתכן הרבה פחות מגברים, בונות תיק השקעה פאסיבי, מפוזר היטב, יושבות עליו יותר זמן ומפסידות פחות".

גולן ספיר, משנה למנכ"ל סיגמא, סבור שהשמרנות והזהירות עלולות להיות בעוכרן של הנשים. "בגלל חוסר הידע המובהק שלהן, נשים לא משקיעות באפיקי השקעה בעלי תוחלת לרווח גבוה, כמו קרנות נאמנות או מניות באופן ישיר. אם הן כבר בונות לעצמן תיק השקעות, זה יהיה לרוב מתוך חשיבה לטווח הרחוק, על האחזקות של המשפחה ומה יהיה עליהן בפנסיה.

"בתיקים של נשים תמיד יש רכיבים סולידיים בצד מעט פריצות דרך ולקיחת סיכונים. ההרכב המנייתי יהיה קטן יותר מהמקובל אצל גברים, וגם החשיפה לחברות בעלות סיכון השקעה גדול כמו גז, נדל"ן וביומד תהיה נמוכה. נשים בישראל רוכשות יותר אג"חים, ופחות מניות".

ספיר מתאר כיצד נראים מהצד בני זוג המגיעים לפתוח תיק השקעות, שמחייב את חתימת שניהם. "כמעט תמיד יתנהל ביניהם ויכוח מול יועץ ההשקעות, כי גברים ונשים מניעים את התיק בצורה שונה. אם בבסיס יש סיכון, זה מיד קורץ לגבר כי הוא אוהב אקסטרים. גם אם הוא פחדן הוא לא יראה את זה, כי האגו לא מאפשר לו. לכן גברים ירצו מניות גז ונפט ונשים יירתעו מהן, כמו שהמילה אופציה מרתיעה נשים.

"החשיפה לסיכון נמוכה יותר אצל נשים, ולרוב הן רוצות סיכון נמוך יותר מאשר הגברים. האישה תמיד תוריד את אחוז המניות בתיק בתחילת התהליך, למרות שאני מסביר שמי שלא לוקחת אפילו מעט סיכון, מוותרת מראש על רווח, ויהיה לה פחות כסף בפנסיה".

"נשים מקדמת דנא נמנעו מהמילה כסף, ולא נטו לעסוק או לנהל בתחום. אם הן כבר עוסקות בתחום, הן ילכו לפי הספר ולא לפי טרנדים", מסכמת דורית סלינגר, עד לאחרונה מנכ"לית חברת הדירוג מעלות.

לומדות להשקיע

בעוד שברוב המדינות בארה"ב מלמדים אוריינות פיננסית כנושא חובה בתוכנית הלימודים, בישראל עדיין מפגרים מאחור. פיילוט אוריינות פיננסית של מבחני פיז"א ייערך בישראל בשנה הקרובה. "ישראל דורגה ב-2009 מתחת לממוצע העולמי במתמטיקה ובמדעים", מזכירה שדה. "אני לא רוצה לחשוב מה יקרה בפיילוט הזה. צריך להתחיל להנחיל את הנושא הזה במערכת החינוך מעכשיו, כי זה מה שיביא לשוויון הזדמנויות ולתמיכה חברתית. החברה שלנו צריכה לשדר את זה גם לבנות וגם לבנים מגיל בית הספר".

זה המקום שהוביל את מיכל ליבנה לכתוב את הספר "בורסה יקירתי", ולנהל סדנאות "פיקניק פיננסי", שמיועדות להנחיל לנשים ידע פיננסי. ליבנה, קיבוצניקית לשעבר, מודה שהגיעה לתחום מ"תפרנות לשמה".

"הכול התחיל אחרי שעזבנו את הקיבוץ עם 100 לירות ביד. הרבה שנים היינו תפרנים, שתינו את הכסף בטמבליות, התנהלנו ללא כל תבונה פיננסית. תמיד חיינו בצל המינוס. בוקר אחד בעלי כינה אותי 'בורסה יקירתי', וביקש שאלך ללמוד את הנושא כדי שאהיה שר האוצר שלו. זה היה לפני 16 שנה, כשעולם האינטרנט עוד לא היה קיים, וגזרתי על עצמי כל יום לשבת שלוש שעות בבית אריאלה אחרי שעות העבודה וללמוד את כל מה ששייך למילה כסף.

"לצערי, גם היום נשים עדיין פוחדות מהתחום הזה. יש שתי חותמות קעקוע נפשיות שעליהן התחנכנו: על כסף ועל סקס לא מדברים, ואלה שני נושאים שמרכיבים את רוב השיחות אצל הגברים. אלא שמתרחשים תהליכים שמחייבים אותנו להתעדכן, גם חברתיים וגם חקיקתיים, ואם לא נתעדכן בהם ניקלע ביום מן הימים למצוקה פיזית, נפשית וכלכלית.

"יותר ויותר נשים מחפשות עכשיו את העדכונים האלו, כי אחוז הגירושים הולך וגדל, יש אחוז לא מבוטל של אלמנות, וחלים שינויים אחרים בתחום הזוגיות. המודעות לנושא עלתה אחרי המשבר ב-2008, אז אנשים פתאום הרגישו חשופים ופגועים, והבינו שרק הם אחראים לגורל ההכנסה שלהם ולחיסכון הפנסיוני שלהם".

- מה מונע היום מנשים להיכנס לתחום הזה?

"בעיקר הפחד. רק לאחרונה התפרסם מחקר שבו נשים אמרו שהשקעות בבורסה זה דבר מסוכן. הן רוצות, אבל פוחדות. לכן אני קודם כל מלמדת נשים לא לפחד, כמו שלימדתי את עצמי".

- איך את מלמדת אותן להגדיל את הביטחון העצמי ולהסתכן? בורסה זה סוג של אקסטרים.

"אני לא מלמדת אותן לקחת סיכון, אלא להפנות את הביטחון העצמי להכנת תשתית פיננסית בבנק באמצעות תיק ניירות ערך. כל אישה צריכה שיהיה לה הרבה כסף בבנק, כי כסף יעשה עוד כסף, ואני ממליצה על הבנקים כי אני חסידה של איתנות פיננסית, שגם נחשבת תכונה נשית שמנוגדת ללקיחת סיכונים".

- מה הרכב תיק השקעות אופטימלי שאת ממליצה לנשים לבנות?

"אני מסתמכת על מודל של וורן באפט, וממליצה לבחור מניות מתוך ת"א 100. אני מלמדת אותן לחשוב מה מתאים למטריצה שלהן, ולא להקשיב לאחרים. גם גברים שיגיעו לסדנה לא יבחרו אחריה במניית רציו, כי הם יבינו שזה סיכון גדול מדי. לפי המלצת הבנקים, כדאי להשקיע עד 25% מההון העצמי בתיק השקעות. אני ממליצה על מחסני חירום, על השקעות בקרנות נאמנות סולידיות.

"ממצא מעניין שעלה מתוך הסדנאות שלי הוא שהרבה נשים בוחרות מניות של רמי לוי, כי הן מזדהות עם סיפור ההצלחה שלו, עם זה שהוא שבר תקרת זכוכית. איש שפתח בסטה בשוק מחנה יהודה והיום יש לו אימפריה. הן לא בוחרות בלב לבייב, גם לא בגולף או בקסטרו, אבל נוטות למסורתי כמו בנקים, רשתות קמעונאיות ותקשורת".

"החלטתי להפסיק לעבוד בשביל אחרים"

שיעור הנשים המועסקות בענף הפיננסי גדל ב-170%, אך רובן עדיין נמצאות בתחתית הפירמידה

רק 20 מתוך 200 מנהלי ההשקעות בישראל (בקרנות נאמנות ו/או קופות גמל) הן נשים, ורוב הלקוחות שלהן הם גברים. למרות ששיעור הנשים המועסקות בענף הפיננסי גדל בשנים האחרונות ב-170%, רובן עדיין נמצאות בתחתית הפירמידה. בראש בתי ההשקעות הגדולים לא תמצאו ולו אישה אחת.

אופיר בן-נון שטיינברג יוצאת דופן כבעלים משותפת של די.בי.אמ, בית השקעות בינוני. "עבדתי כמנהלת השקעות בבנק, וכשהייתי אימא בת 32 לשתי בנות קטנות החלטתי להפסיק לעבוד בשביל אחרים, ולהקים בית השקעות. זה לקח חמש שנים, ורק אחרי שהתבססנו ילדתי ברצף את שני בניי הקטנים. עד לפני כחצי שנה שקלתי ילד חמישי. לאחרונה ויתרתי על הרעיון באופן סופי, מתוך הבנה שלא אצליח לשלב בין השניים".

- למה?

"כי כל כך קשה להיות וונדרוומן, ולהרגיש שכמה שתתאמצי, תמיד תרגישי שאת מזייפת בבית ובעבודה. למרות שאני לא מהפרפקציוניסטים המובהקים, עדיין אני מרגישה שאני מזייפת בשני הכיוונים, ובכל פעם מחדש חוטפת בפרצוף. למזלי, בעלי, שהוא בעצמו איש עסקים, מקדיש 60% למשפחה ואני 40%, הסכם שבנינו מראש עוד לפני החתונה. לא כולן יכולות לעשות את זה, מה שמסביר את מיעוט הנשים שמגיעות לפסגה".

אלונה יעקב, 30, מנהלת השקעות בכירה בסיגמא ומהנשים הבודדות בענף ההשקעות בישראל, מספרת כי רוב העבודה מתנהלת מול גברים. "לא פעם כשאני מרימה את הטלפון, אני שומעת את המשפט: 'אפשר לדבר עם גבר'? תמיד מחפשים מנהל השקעות, וחושבים שאני המזכירה". יעקב, שעובדת בסיגמא שלוש שנים, מנהלת את חדר המסחר, חולשת על ניהול התיקים הפרטיים וההשקעות, והיא האישה היחידה בוועדת ההשקעות של החברה.

- נשים גם מתקשרות?

"כמעט ולא, אבל אם כן, לא אמליץ על מניות ביוטק, למרות שאני מאמינה בהן. למה? כי נשים כמעט לא רוכשות ביוטק, לעומת גברים שייקחו את הסיכון".

- את בין הנשים הבודדות בתחום. מאין שאבת את הביטחון?

"בהתחלה חששתי מכניסה לתחום, זה הרי מתחיל בחינוך - למרות שתמיד הייתה לי חשיבה אנליטית מפותחת, הפנו אותי לתחום ההומני. החלטתי לא ללכת עם הזרם המרכזי, למדתי מינהל עסקים ופניתי דווקא לבית השקעות. לא בגלל שיש לי איזו תוכנית חומש מוגדרת, אלא כי אני יודעת שאני רוצה להתפתח בתחום. אשמח אם עוד נשים ינפצו את תקרת הזכוכית של התחום. כשהן ייכנסו לתוכו, הן יבינו למה".

גברים בינוניים, נשים מעולות

"מחקרים עולמיים הוכיחו חד משמעית שנשים מצליחות יותר בתחום ההשקעות מגברים, ועדיין הן לא מקודמות לתפקידים בכירים בפירמידת התפקידים בתחום ההשקעות", אומרת ד"ר מיכל פרנקל, מהמחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטה העברית. "מכיוון ששוק ההון נתפס כגברי, נשים שנכנסות אליו צריכות להיות מעולות, לא מספיק להן להיות טובות מאוד. אם לגברים יש מעט מכשולים בכניסה לתחום הפיננסים, לנשים יש הרבה, וקשים יותר. אלו ששורדות הן המוצלחות במיוחד, גם מבחינת יכולת ההישרדות שלהן בעולם גברי וגם מבחינת הכישורים. לכן נמצא בעולם שוק ההון גברים טובים וגם בינוניים, אבל נשים מעולות".

- ועדיין נשים מעולות לא נמצאות בטופ הניהולי.

"נכון, כי הניהול והתקדמות לראש הפירמידה לא בהכרח קשורים לכישורים, אלא לסטריאוטיפים, לתפיסה שגברים מתאימים יותר להנהיג ארגונים גבריים, כי הם רציונליים יותר וקרי רוח, תכונות שנתפסות גבריות ודרושות לניהול. בתחום ההשקעות ממנים בעיקר מנהלים שיצליחו למשוך משקיעים כבדים. לכן יבחרו במי שמחובר אל אותם אנשים, שמרושת אליהם".

עוד כתבות

דני טוקטלי ואסף גולדברג / איור: גיל ג'יבלי

המשפחות ששולטות בשוק ההון אך פועלות מתחת לרדאר, וההסתבכות

אי הסדרים שנתגלו לאחרונה בחברת ניהול הגמל סלייס, חושפים לאור הזרקורים את בעליה - משפחות גולדברג וטוקטלי, שמחזיקות במכונת מזומנים משומנת המספקת לגופים פיננסיים את מערכות המסחר ושירותי התפעול ● כיצד הפכו שתי המשפחות לדומיננטיות בשוק ההון הישראלי, ומדוע החליטו להיכנס לתחום הפעילות שהסתבך

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

יקי נוימן, מנכ''ל קבוצת דוראל / צילום: מיכה לובטון

המיזם הסולארי החדש שנבנה בתוך מטע אבוקדו

הפרויקט המשותף לחברת דוראל ולקיבוץ רבדים עושה שימוש כפול בקרקע שחוסך מקום והשקעה בהולכה ● גם האבוקדו מרוויח: הפאנלים הסולאריים המותקנים מעל המטע מעניקים לצמח את תנאי ההצללה והאור המדויקים עבורו ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

עליות קלות בוול סטריט; גיימסטופ ו-AMC מזנקות שוב בעשרות אחוזים

נאסד"ק עולה בכ-0.2% ● פאוול:"היו סבלניים בקשר להורדת הריבית" ● מלחמת הסחר: ביידן מעלה מכסים על היבוא הסיני, מכוניות חשמליות, שבבים ועוד - טסלה מזנקת ב-3.5% ● מדד מחירי הייצור בארה"ב עלה מעל הצפי ● הום דיפו יורדת בעקבות דוח מאכזב ● שינויים פרסונליים באמזון: אדם סליפסקי, מנכ"ל שירותי הענן, פורש ● הרווח של עליבאבא ירד ב-85% בהשוואה לרבעון המקביל לפני שנה

איסטנבול / צילום: Shutterstock

למרות הפסקת המסחר: ישראל החזירה דיפלומטים לשגרירות באנקרה

בחודש האחרון החלה ישראל להחזיר דיפלומטים ישראלים לטורקיה ● זאת למרות התקררות היחסים בין המדינות, והחלטת אנקרה להפסיק את הסחר עם ישראל עד להפסקת אש בעזה ● מה עומד מאחורי ההחלטה הישראלית?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

עליות קלות בנעילה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 טיפס בכ-1.4%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● בשבוע הקרוב המסחר יהיה מקוצר בשל יום הזיכרון ויום העצמאות, ומדד המחירים לצרכן לחודש אפריל יפורסם במהלכו ● במוד'יס החליטו להותיר את דירוג האשראי בישראל ללא שינוי, על A2 ● בארה"ב צפויים להתפרסם נתוני האינפלציה של חודש אפריל ● למרות שהציגה דוח חלש, בבנק אוף אמריקה אופיטימיים לגבי חברת השבבים ARM

חנות של רשת גיימסטופ / צילום: Shutterstock

80% בחצי שעה: האם המניה שהטריפה את וול סטריט תעשה זאת שוב?

מניות המם חוזרות לסיבוב נוסף? גיימסטופ (GME) מזנקת בוול סטריט ● ברקע הזינוק נמצא ציוץ אחד של קית' גיל, מי שגרם לזינוק המניה ב-2021, אחרי 3 שנים של שתיקה ● שתי מניות מם נוספות, רדיט ו-AMC, מטפסות אף הן

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

מיזם ''אבנים עם לב אדם'' / צילום: פרויקט אבנים עם לב אדם

המגזר העסקי זוכר: יוזמות ההנצחה האזרחיות

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת חיילים וחיילות שנפלו במערכות ישראל ונפגעי פעולות איבה, ובהם נופלי מלחמת חרבות ברזל

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מניות המם זינקו בעשרות אחוזים

הדאו ג'ונס ננעל בירידה אחרי רצף עליות של 9 ימים ● אירופה ננעלה באדום ● מדד המחירים לצרכן של סין טיפס ב-0.3% בהשוואה לשנה שעברה - גבוה מהערכות לעלייה של 0.2% ● הונג קונג ננעל בעלייה של 0.76%

איך לחסוך בחיי הסוללה? / אילוסטרציה: Shutterstock

סוללת הטלפון מתרוקנת במהירות? כך תאריכו את זמן השימוש בה

השימוש היומיומי בסמארטפונים ובמחשבים ניידים מייצר תלות בשקעי טעינה, אך ניתן להקטין אותה בכמה צעדים פשוטים ● מהקטנת בהירות מסך, דרך כיבוי תוכנות "כבדות" ועד תוכנית חיסכון בחשמל

הציבור לווה החודש משכנתאות בשווי 5.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: Shutterstock, Yuri Dondish

שוק המשכנתאות חוזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי הציבור לווה 5.91 מיליארד שקל בחודש אפריל האחרון ● הסקירות של הלמ"ס, בנק ישראל והכלכלן הראשי באוצר מורות על התאוששות משמעותית שחלה בשוק הדירות

יחיא סינוואר, מנהיג חמאס בעזה / צילום: ap, Adel Hana

דיווח: יחיא סינוואר מסתתר במנהרות בח'אן יונס

עם פתיחת אירועי יום הזיכרון הופעל צבע אדום בעוטף עזה ● פעמיים בתוך זמן קצר נשמעו אזעקות בשדרות: חלק מהרקטות יורטו וחלק נפלו בשטחים פתוחים • בצה"ל מעדכנים על התקדמות הלחימה בג'באליה, רפיח וזייתון: יותר מ-150 מטרות טרור הושמדו ביממה האחרונה ● עדכונים שוטפים

מודל ראש שהדפיסה סטרטסיס / צילום: באדיבות בילינסון וחברת סטרטסיס

מדפיסים אפילו חלקי גוף: השוק שהעלה הילוך דווקא בנסיבות קשות

ריבוי הפציעות ומקרי הקטיעות במלחמה הנוכחית הזניק את השימוש בהדפסות תלת ממד, שמאפשרות ייצור בזמן אמת של חלקי גוף וכלי עזר ייחודיים ● במרוץ לרפואה מותאמת אישית, המעבדות להדפסת תלת־ממד עוקפות את עולם התרופות

אברהים קאלין, ראש סוכנות הביון הטורקית / צילום: ap, Emrah Gurel

מתווכת על מלא: ראש סוכנות הביון הטורקית נפגש עם הנייה בדוחא

ברקע המשבר בין ירושלים לאנקרה, ראש סוכנות הביון הטורקית נועד בבירת קטאר, דוחא, עם ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמעיל הנייה ● בפגישה בין השניים עסקו במו"מ, בניסיון הטורקי להביא להפסקת אש ובסוגיית הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה

ענבל קנקה, הממונה על הליך ההפקעות בנת''ע, וכיכר מגן דוד בתל אביב / צילום: כדיה לוי

"זו גם ציונות וגם משתלם לבעלי הבתים": עורכת הדין שמפקיעה נכסים לטובת תוואי המטרו

"ההפקעות יוצאות משתלמות מאוד לבעלים", אומרת עו"ד ענבל קנקה, הממונה על הליך הפקעות הנכסים בחברת נת"ע שאחראית על הקמת המטרו ● בראיון לגלובס היא מספרת על המבצע הגדול מסוגו בתולדות המדינה והודפת טענות ללחצים פוליטיים ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד

קייטנה של הקרן לנפגעי טרור / צילום: הסוכנות היהודית

מאז פרוץ המלחמה הצטרפו כ־8,500 משפחות לנתמכי הקרן לנפגעי טרור

הקרן העניקה בשבעת החודשים האחרונים סיוע בהיקף כולל של 36 מיליון שקל ● לצד מענקי חירום כספיים למשפחות שבתיהן נפגעו מטילים, ניתנים גם טיפולים אישיים וקבוצתיים, וקייטנות לילדים נפגעי טרור

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות הפרסום בגלובס: אאורה מתקנת את הדיווח בדבר זכייתה בפרויקט ההתחדשות העירונית בגבעתיים

כזכור, בעירייה טענו כי הנתונים שפרסמה החברה אינם תואמים את התכנון שהיא מקדמת ● בחברה מפרסמים כעת "דוח משלים" לדיווח הראשון ובו גרסה מסויגת יותר, ומפורטת פחות, של הצפוי בפרויקט

דובר צבא ירדן במסיבת עיתונאים / צילום: Reuters, Laith Al-jnaidi

בזמן מלחמת חרבות ברזל: תרגיל בינ"ל במעורבות לבנון בירדן

בתרגיל משתתפים כוחות יבשה, אוויר וים מ־33 מדינות כמו ארה"ב, בריטניה וצרפת וגם צבאות לבנון, מצרים ועיראק משתתפים בו ● לדברי דובר צבא ירדן, התרגיל מיועד לעזור במאבק בארגוני טרור ומהווה תגובה "להתפשטות כטב"מים, נשק ביולוגי, כימי וגרעיני"

כ-300 אלף משתתפים במחאה פרו־פלסטינית בלונדון / צילום: ap, Alberto Pezzali

"זה לא מסובך": מה עומד מאחורי הסלוגן שפוגע בתדמית של ישראל

במשך 50 שנה, לפני הכרזת העצמאות ומייד אחריה, ישראל הייתה קלה להבנה ולהסבר ● עכשיו, מבקשי נפשה חוטפים את הנרטיב, ומכריזים שאין דבר פשוט יותר מהבנת צדקתם של הפלסטינים ● הנזק כבד והשאלה היא מה אפשר לעשות שעדיין לא נוסה