גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פראיירים לא מתים, הם משלמים מסים: דיקטטורת האוצר תעניק הטבות במיליארדים לחברות ענק כמו טבע וישקר - ותרמוס את מעמד הביניים במסים עקיפים

האוצר יפחית לתאגידים יצואנים את המס בהדרגה ל-6%-12% עד 2015 ■ הנתינים הכנועים ישלמו את מחיר ההטבות לאייפקס, סבן ויורק ■ אלי ציפורי, סגן עורך "גלובס", בטור שישי

1. לא להאמין איך נפלנו בפח של הדיקטטורה הכלכלית של מדינת ישראל (משרד האוצר) לפני כחצי שנה, עם אישור החוק לעידוד השקעות הון. השיטה של הדיקטטורה עבדה עלינו שוב, כפי שעבדה מצוין על הציבור בוועדת בכר. בשיטה הזאת, כלי תקשורת מגויסים ומתקרנפים, כמו באמא רוסיה, הופכים ללהקת המעודדות של כמה פקידים ומזינים איש את רעהו.

בשיטה הזאת, חבורה מצומצמת של אנשים כופה עלינו וגוזרת עלינו החלטות מפוקפקות בשם אג'נדות שנשמעות היטב אבל גורמות נזק אדיר לאזרחים. ועדת בכר הסתיימה באסון - אסון שלקח עד עתה מהציבור כ-3-4 מיליארד שקל (באמצעות העלאת דמי הניהול). הכסף הגיע לידי מעטים, וכך תרמה הוועדה את שלה להרחבת הפערים החברתיים. הוועדה העשירה קבוצה מצומצמת המונה 200-300 בעלים ומנהלים בשוק ההון, על חשבון הפראיירים, כלומר אנחנו, והפכה את שוק ההון להרבה יותר ריכוזי. למרבה הצער, גם החוק לעידוד השקעות הון נמצא בדרכו המפוארת לרשום עוד אסון.

הדיקטטורה היטיבה לעטוף את החוק לעידוד השקעות הון באריזות מתאימות: תראו אילו גיבורים אנחנו, לוחמים ללא חת בטייקונים, דון-קישוטים, ערכיים, דוד מול גוליית, נלחמים בשאריות הכוחות המדולדלים שלנו מול כיל ועידן עופר. ותראו איך הצלחנו לכופף אותם ואיך הצלחנו לשמור על קופת המדינה! החרגנו את כיל מהחוק החדש וחסכנו למדינה 100 או 200 מיליון שקל בשנה, ולכן מגיע לנו צל"ש על עמידה בפני לחצים איומים ונוראיים שהפעילו גדודי הלוביסטים של משפחת עופר.

מראית העין של החוק לעידוד השקעות הון הפכה להיות המלחמה בכיל - מלחמה צודקת וראויה לכל הדעות, אבל היא טשטשה והחביאה את הטבות המס הענקיות שהחליטה הדיקטטורה להעניק לתאגידים, במיוחד לתאגידים יצואנים.

השבוע חיטטנו במצגת של החוק החדש באתר של משרד התמ"ת, והבנו עד כמה האכילו אותנו לוקשים. בחרנו באחד הגרפים מתוך המצגת, שכותרתו: "סביבת המס מהטובות בעולם". האוצר והתמ"ת מתגאים בכך שסביבת המס שהם יצרו ליצואנים היא בין הנמוכות ביותר בעולם, אבל שכחו לציין את הצד השני של המשוואה - סביבת המס מהטובות בעולם (לתאגידים) יצרה את סביבת המס הגרועה ביותר לאזרחים.

פרופ' יוסף אדרעי היטיב השבוע לתאר את ההשלכות המעוותות של התופעה במאמר ל"גלובס". המרוץ לתחתית במסים תאגידיים, כתב אדרעי, הובילה לאובדנה של מדינת הרווחה, להרחבת הפערים החברתיים, לפגיעה בסולידריות החברתית ובמורל האישי ולא הביאה בהכרח לצמיחה כלכלית.

הדיקטטורה של האוצר החליטה להוריד לתאגידים יצואנים את המס בהדרגה לשיעורים עלובים ומגוחכים של 6%-12% עד 2015, הטבה ששווה מיליארדי שקלים מדי שנה, הטבה שלא מקדמת שום אינטרס לאומי וניתנת למי שלא צריך דבר בלאו הכי. מדוע לתת לחברות כמו ישקר, טבע, צ'ק פוינט, נייס (שנוהלה בעבר בידי מנכ"ל האוצר הנוכחי, חיים שני) ועוד ועוד הטבות ענק? האם שיעורי המס הנמוכים ממילא שלהן בישראל אינם מתמרצים אותן להשקעות חדשות? ודאי שלא זה המצב, אבל כך החליטה הדיקטטורה, וההחלטה הזאת באה על חשבון הטבות מס לאזרחים ולשכבות החלשות.

הדיקטטורה החליטה כך משום שהציבור אינו מבין ואינו מסוגל להבין את הסעיפים הקטנים, את המורכבות של סעיפי המס ואת המספרים הענקיים שמסתתרים מאחוריהם. היא החליטה כך משום שקל לשטות בציבור באמצעות סיסמאות פופוליסטיות, משום שקל לחלוב את הציבור באמצעות מסים עקיפים גבוהים שבאים, בין היתר, בתמורה להטבות הענק שמסדר האוצר לחברות.

הנתינים ישלמו על מחיר ההטבות

2. אייפקס וחיים סבן יצאו מבזק עם רווח של כ-4 מיליארד שקל; קרן יורק יצאה מפסגות עם רווח של כ-900 מיליון שקל; קרן אייפקס תצא מתנובה (למרות המהומה כעת) עם רווח של כ-2-3 מיליארד שקל. מה יצא למדינה מרווחי הענק הללו? אפס. אפס אחד גדול. האוצר פוטר את המשקיעים הזרים ממס, פטור גורף, בשם האג'נדה של משיכת משקיעים זרים בכל מחיר, לכאורה למען ההשקעות והתעסוקה בישראל.

אנחנו יכולים להבין את הטבות המס והמענקים לאינטל או לכל ענק טכנולוגיה שמעסיק כאן אלפי עובדים במרכזי פיתוח, אבל אנחנו מתקשים להבין את ההתרפסות וההתבטלות בפני חברות וקרנות זרות שבאו לעשות כאן סיבוב. ההשקעות של אייפקס, סבן ויורק בישראל הן השקעות פיננסיות טהורות ואין בהן שום קידום של השקעות אמיתיות, הקמת מפעלים או יצירת מקומות עבודה.

להיפך, ההשקעה של אייפקס וסבן בבזק רק עיכבה את ההשקעות הגדולות בתשתיות (הרי צריך לחלוב כמה שיותר מהר את החברה בדיבידנדים) ושלחה, בשקט בשקט, מאות מעובדי בזק הביתה. אנחנו משוכנעים שאייפקס, סבן ויורק היו מבצעים את ההשקעות שלהן בבזק, פסגות ותנובה גם אם האוצר היה מחליט למסות אותן בשיעור הנמוך ממילא של מס החברות הישראלי.

חס וחלילה! אם הדיקטטורה החליטה לפטור ממס משקיעים זרים בצורה גורפת, אין לערער על החלטת הדיקטטורה. הנתינים הכנועים הם שישלמו את המחיר של הטבות המיליארדים לאייפקס, סבן ויורק.

לשלם ולשתוק

3. כמה מס שילמה משפחת ורטהיימר על אקזיט המיליארדים שלה בישקר במכירה לוורן באפט? כמה מס שילמו מוריס קאהן, בועז דותן ואבי נאור באקזיט המיליארדים שלהם מאמדוקס? כמה מס שילם שלמה נחמה באקזיט מאות מיליוני השקלים שלו מאריסון? כמה מס שילמו גיל שויד, מריוס נכט ושלמה קרמר במכירת מניותיהם בצ'ק פוינט? וכמה מס משלמים כל אנשי העסקים האחרים?

האוצר אוהב להדליף תלושי שכר של עובדים שמרוויחים לטענתו "יותר מדי", אבל אם הוא יואיל פעם להדליף את שיעורי המס ששילמו כל אלו שהוזכרו כאן, אנו בטוחים שהארץ תרעש ותקום זעקה ציבורית. אנחנו משוכנעים שאיש מהם לא שילם מס מלא ורובם השתמשו בתכנוני מס אגרסיביים, באמצעות חברות או שרשור חברות, כדי למזער את חבות המס.

במקום שהדיקטטורה תילחם בתכנוני המס הללו ותמצא מקורות חדשים לגבייה כדי להקל על האזרחים, היא מעדיפה להמשיך לחלוב אותם. לעשוקים הרי אין אופציה לתכנון מס. הם צריכים לשלם ולשתוק.

4. מה יש לדיקטטורה לומר על הביקורת הגוברת והולכת על מדיניות המס שלה? כרגיל, התקשורת המגויסת של הדיקטטורה מפיצה עבורה את התעמולה השקרית שלה. "דאגה באוצר: גביית המסים ביוני - הנמוכה ביותר זה שנה", נכתב בעלון הפרסומי של האוצר, אף שגביית המס ביוני המשיכה לעבוד מצוין והייתה גבוהה מהחודש המקביל אשתקד.

איזה יופי שאפשר לשטות בקלות רבה כל כך בציבור.

eli@globes.co.il

סביבת מס מהטובות בעולם

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם