גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיוחד: כל המספרים מאחורי 261 אלף עובדי ההיי-טק

יחידת המחקר של אתוסיה בדקה עבור "גלובס" את המספרים שמאחורי האנשים ■ "ישראל היא מדינת ארכיטקטורה ותכנון, כשהייצור והפיתוח מבוצעים במדינות זולות יותר"

לכאורה, לא קשה למצוא נתונים על היקף תחום ההיי-טק בישראל. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, למשל, מעריכה כי בהיי-טק הועסקו 261 אלף עובדים בשנת 2010 - גידול מהיקפה בשנת 2009 - 243 אלף עובדים. אלא שהלמ"ס הרחיבה את הקריטריונים לבדיקה (גם לאור הגדרות ארגון ה-OECD), והיא כוללת בתחום ההיי-טק, למשל, את תעשיית המכונות המשרדיות או את תעשיית כלי הטיס. על-כן, הדעות חלוקות לגבי המספר האמיתי של המועסקים בתחום.

על הרקע הזה ביצעה יחידת המחקר של חברת ההשמה אתוסיה - העוקבת אחרי מגמות בתחומי התעסוקה בענפי ההיי-טק, הביוטק והקלינטק - מיפוי של התעשייה עבור "גלובס", וממנו עולה כי בענף כולו מועסקים בישראל 198.5 אלף עובדי היי-טק. במספר זה לא נכללו, למשל, עובדי הייצור של ענף התרופות, אך הוא כולל את אנשי המו"פ של התחום - מה שלא תמיד מופיע במחקרים ובבדיקות אחרות.

באתוסיה מיפו את התעשייה ולפי נתוני יחידת המחקר של החברה, יש בישראל 3,366 חברות היי-טק פעילות העוסקות באופן פעיל במחקר ובפיתוח ומגייסות עובדים. כ-660 מהם עוסקות במכשור רפואי ובביוטק והן מעסיקות 12.5 אלף עובדים.

מדינת ארכיטקטורה ותכנון

עוד עולה מהנתונים כי התעשייה האווירית בישראל היא המעסיקה הגדול ביותר בתחום ההיי-טק עם 15 אלף עובדים, ואחריה חברה ביטחונית אחרת, אלביט מערכות, המעסיקה 10,000 עובדים ורפאל עם 5,600 עובדים.

החברות הביטחוניות, כמו התעשייה האווירית, הצליחו להפוך לגופים הגדולים במשק - לא רק על סמך רכישות של חברות אחרות או מיזוגים המאפיינים את חברות ההיי-טק הבינלאומיות, אלא על-ידי גיוסי עובדים.

אחרי החברות הביטחוניות, המעסיקה הגדולה בישראל שאינה בית תוכנה היא אינטל עם 7,057 עובדים; אמדוקס ו-HP עם 5,000 עובדים מקומיים, ECI שמעסיקה 2,600 עובדים בישראל ו-IBM וקבוצת רד, שמעסיקות 2,000 עובדים כל אחת.

תעשיית ההיי-טק נמצאת במגמת גידול ברורה. המספרים המדויקים משתנים, בשל המגמות השונות הפוקדות את התעשייה, אך החלק היחסי של התעשייה גדול. לפי נתוני הלמ"ס, ענפי טכנולוגיית המידע בישראל היו אחראים ל-16% מהתוצר העסקי של ישראל ב-2010 - מספרים מרשימים בהתחשב בכך ששיעור המועסקים בהיי-טק הוא 8.4% מכלל העובדים במגזר העסקי בישראל, הנחשב גבוה בהשוואה למדינות מערביות.

"תעשיית ההיי-טק מרכזת את משאביה בעיקר במחקר, בפיתוח ובמכירות, כאשר שאר התפקידים מהווים תמיכה ביחידות המרכזיות האלה בארגונים השונים", אומר ל"גלובס" אייל סולומון, מנכ"ל אתוסיה. "הנתונים מאותתים על מגמה ברורה שלפיה ישראל היא מדינת ארכיטקטורה ותכנון, כשהייצור אבל גם הפיתוח, מבוצעים במדינות זולות יותר".

בשנים האחרונות יחידות הפיתוח והייצור בחברות ההיי-טק בארץ מועברות לחו"ל, במיוחד לאחר רכישות ומיזוגים. מגמה זו מתחזקת כשבוחנים את ההעדפה של הסטארט-אפים להעביר פיתוח למדינות זולות יותר, מה שמחזק את הצורך בישראל בארכיטקטים, במהנדסי מערכת ובמנהלי פרויקטים עם יכולת לעבוד מול קבוצות פיתוח הפרוסות על פני מדינות שונות ומגוונות כגון הודו, סין ומדינות מזרח אירופה.

אחת התופעות המפתיעות בנתונים של אתוסיה היא העלייה במספר מנהלי הפרויקטים. עד לאחרונה, היה זה תפקיד בעל רמת ביקוש נמוכה, ומשמעות הגידול הנוכחי היא צמיחה במספר הכולל של הפרויקטים המבוצעים על-ידי התעשייה.

מובייל ואינטרנט - שוק של עובדים

כאשר בוחנים את נתוני התעשייה בחלוקה לפי ענפים, אפשר לראות שבתעשיית האינטרנט יש 1,050 חברות פעילות, מעט יותר מענף התוכנה, שם פעילות 1,010 חברות. בענף התקשורת יש 710 חברות פעילות. "אנחנו מזהים נהירה של מפתחי תוכנה לתוך תעשיית האינטרנט והמובייל, שם אנחנו מזהים טרנד לוהט ושוק שהופך להיות של עובדים בעיקר", אומר סלומון. לדבריו, הסיבות המרכזיות לכך הן חסמי כניסה נמוכים של מתכנתים לתעשייה, וביקושים גבוהים למפתחי מובייל.

בחלוקה לפי מקצועות, תחום התוכנה הוא המוביל בכמות המועסקים בהיי-טק לפי אתוסיה עם 37.4 אלף עובדים ובתחום החומרה מועסקים 15.4 אלף איש. בפיתוח אלגוריתמים מועסקים 3,262 עובדים ועוד 4,741 עובדים מועסקים במערכות מידע ו-4,604 בבדיקות תוכנה. כמו-כן, מועסקים בתחומים שונים בתעשיית ההיי-טק 9,084 סטודנטים.

רק בהיי-טק: רמות שכר לנשים הגבוהות פי 3-4

על-פי נתוני הלמ"ס, מספר הגברים השכירים בתחום ההיי-טק עלה מ-162.6 אלף בשנת 2009 ל-168.1 אלף בשנת 2010, ומספר הנשים השכירות בתחום עלה מ-90.7 אלף בשנת 2009 ל-93 אלף בשנת 2010 - כך שהן מהוות 35.6% מכלל עובדי ההיי-טק. חלקן היחסי של הנשים המנהלות מתוך מכלל המנהלים במשק עלה מ-16% ב-1990 ל-32.9% בסיום העשור שעבר.

"תקרת הזכוכית של הנשים בתעשייה נפרצה, ויותר נשים מצליחות להשתלב בתפקידים אטרקטיביים ואף בתפקידי ניהול", אומר אייל סולומון, מנכ"ל אתוסיה. "מגמת זו נובעת מהגידול במספר בוגרות האוניברסיטה, שעולה כיום על מספר בוגרי האוניברסיטה".

עדיין יש תעשיות שמפלות לרעה

לדבריו, תעשיית ההיי-טק כיום מציעה לנשים רמות שכר גבוהות פי שלושה ואף פי ארבעה מתעשיות אחרות אשר לעתים מפלות אותן לרעה. מגמות נוספות כוללות כניסה של נשים חרדיות רבות וגם חילוניות לתחום בדיקות התוכנה ופריסתן על פני מיקומים גיאוגרפיים, שעד כה לא נחשבו לאזורי היי-טק; עלייה במספר מנהלי הפרויקטים שהביאה לכניסתן של נשים רבות לתפקידי ניהול וליווי של פיתוחים אל מול לקוחות - בעיקר בתעשיית האינטרנט; וכן השאיפה של החברות לייצר איזון טוב יותר ביחס שבין הגברים לנשים.

עשרת המעסיקים הגדולים בהייטק הישראלי

עוד כתבות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית