גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בצד מאות נשים מתקלחות עירומות, מורידות בוץ מהגוף. ואני לא מציץ"

שלומי יוסף, מעצב גרפי ב"גלובס" וצלם ובלוגר, על חוויותיו בים המלח עם אלף יישראלים עירומים וספנסר טוניק אחד ■ "פתאום מישהו התחיל לשיר 'העם דורש צדק חברתי' - והקרח נשבר בצחוק גדול"

רק שני אוטובוסים מתוך ה-17 שחנו בתחנת סבידור בתל אביב כבר יצאו לדרך. השעה הייתה אחת בלילה וראיתי רק פרצוף אחד מוכר. קבוצה גדולה של נשים וגברים הצטופפה בפינה הצפון מערבית של תחנת האוטובוס, ונדמה היה שיש יותר גברים מנשים. היו זוגות שלובי ידיים, קבוצות קולניות של צעירים, ומתבודדים כמוני. כולם הביטו סביב, ימינה ושמאלה, מנסים להבין איך ייראו הבחורה מימין או הגבר משמאל בלי בגדים, ואיך ייראו השעות הקרובות.

היינו אמורים לצאת בשעה אחת לכיוון ים המלח. ב-01:30 עשרות רבות של אנשים עוד המתינו לעלות לאוטובוסים. חישבתי כמה דקות יקרות אני מבזבז מחוץ למיטה הגדולה בבית.

לאחר רבע שעה מישהו מההפקה איבד שליטה והציע לעמוד בטור של 50 איש ולהסתדר לפי רשימה שמית, מאל"ף ודרומה. כולם צחקו בקול, הכול הולך לאט מדי.

ב-01:54 עליתי על אוטובוס מספר 9 והלכתי לישון. ב-02:50 כבר הייתה הפסקת פיפי. יעל האחראית עלינו אמרה שיש רק עצירה אחת קצרה, אז למרות שעדיין לא זזנו שישה אנשים כבר ירדו להשתחרר. ב-4:48 הגענו אל היעד.

מספר דקות לפני הזריחה עלה ספנסר טוניק על סולם גבוה עם מגאפון בידו, והתחיל לספר על תוכניותיו לשעות הקרובות. הוא סיפר על משפחתו שגרה בישראל, על ילדותו בים המלח ועל החזון שלו לגבי המקום.

תכונה ניכרת של פעילים, עוזרים ומתנדבים בחולצות לבנות - וספנסר טוניק אחד. "הכי חשוב", הוא אומר שוב ושוב, "זה לא להשפריץ מים לעיניים. נצטלם בתוך המים, עם הפנים אליי. בצילום השני עומדים עם הפנים לכיוון ירדן, ובשלישי שוכבים צפים על הגב, עם הרגליים לכיוון צפון. בצילום רביעי עומדים בחוץ על מה שהיה פעם ים המלח ונשאר רק מלח, מלח קשה, צורב, דוקר כמו סכינים את כפות הרגליים. העירום צריך להיות מלא, בלי צמידים, טבעות ומשקפיים".

הייתי עייף וחיכיתי לתחילת הצילומים בישיבה על הרצפה. כשהרמתי את ראשי לרגע ראיתי ללא כל התראה מוקדמת בולבולים מעלי, וציצים משוחררים. נכון שבשביל זה באתי, אבל פתאום זה נראה לי מוזר.

'מה אתה עושה כאן?', שאלתי את עצמי. ככל שעברו השניות הבנתי שאני והבגדים שלי הופכים למיעוט. הורדתי חולצה וקיפלתי יפה, חלצתי נעליים וגרביים, הורדתי מכנסיים וגם אותם קיפלתי יפה, ואת הכל הכנסתי לתיק. נשארתי עם תחתונים, מביט שמאלה, ימינה ואחורה - כולם עירומים, משתוקקים כבר לצאת לכיוון המים.

סחרחורת קלה אחזה בי עת הורדתי את הפריט האחרון, אך רק כשהוא ירד הבנתי את העוצמה והאנרגיות הטובות שהיו שם. כולם חייכו והתרגשו לקראת הצילום. וכך גם אני.

באותו זמן היה עדיין חשוך ורק פס אדום של שמש התחיל לצוץ. צריך להמתין. מה עושים עם הידיים, אין כיסים שאפשר לדחוף אותן אליהם, ועל המותניים זה מרגיש לא שייך. אולי על העורף כאילו מתמתח, ניסיתי גם לנדנד אותן ככה בכייף אך מישהי חטפה מכה בישבן. בסוף החלטתי על ידיים שלובות על החזה בפוזה של כאילו קר לי.

פתאום מישהו התחיל לשיר "העם דורש צדק חברתי", כולם הצטרפו אליו והקרח נשבר בצחוק גדול. סביבי היו בובולים וציצים וישבנים מכול הסוגים והצורות, אפילו אישה בהריון הייתה שם. ואז ניתן האות להיכנס למים.

כמו פינגווינים בקוטב, בדבוקה אחת צרחנו כולנו קריאות שחרור, מחיאות כפיים סוערות ושריקות רמות. מדדים מצד לצד, נכנסים לבוץ שחור וחמים ואז למים, נזכרים שהכי חשוב זה לא להשפריץ מים לעיניים, וברגע זה בדיוק העירום הופך לטבעי, ללא חשוב.

האנשים מתרחקים וממלאים את הים בגוף אנושי אחד גדול. אני נשאר מקדימה, חייב להרגיש את הקרקע תחת רגלי.

טוניק שוב עלה על המבנה שבנו לו סביבו עשרות עוזרים וצלמים שמתעדים אותו ואותנו בסטילס ובווידיאו, ומחלק הוראות - "להתרחק עוד לתוך הים, לעמוד מולי, פנים אלי, ידיים צמודות לגוף".

אני מסתכל סביב ונפעם ממאות האנשים העירומים והממושמעים הללו, מחויבים לאמנות של טוניק. מדי פעם מישהו זורק בדיחה וכולם צוחקים וממשיכים לבצע את ההוראות.

הבוקר מפציע ופס של צבע כתום צובע את הרי ירדן. מטוס פייפר חג מעלינו, בהתחלה חשבתי שהוא מההפקה. יותר מאוחר הוא יצלול אלינו בחוצפה ישראלית , מסכן את עצמו ועוד מאות אנשים רק כדי לגנוב תמונה.

טוניק מבקש לשכב על הגב עם הרגליים לכיוון צפון, הראש לכיוון דרום והידיים לצדדים. שקט מופתי. עדיין נזהרים לא להשפריץ מים ולשמור על שיווי משקל. הבטתי סביב וראיתי רבבות של גופים שלווים שוכבים על הגב עם הראש במים. אני מתרגש ורוצה לצעוק, אבל השקט שרר באוויר. היה שם משהו מדיטטיבי ונדמה היה לי שנרדמתי לרגע מהעוצמה החווייתית.

הצוואר מעט כואב טוניק מבקש עוד קצת סבלנות. אלף איש ואישה בים המלח, אם מישהו אחד זז, טוניק לא מצלם. חייבים להיות קשובים, חייבים להיות מדויקים. זה קשה.

בתוך השקט המתוח הזה הופיעו שלושה טיסנים ממונעים. הם חגו מעלינו כמו זבובים טורדניים, חגים ויורדים ובידם מצלמה. הגיעו לצלם אותנו כמו גנבים. באיזשהו שלב כולם כאיש אחד הרימו לעברם אצבע משולשת, כדי שיידעו בדיוק מה אנחנו חושבים עליהם.

עוברים ללוקיישן הבא - שטח מלוח, דוקר ומכאיב. פעם היה שם ים, אך הוא נסוג מסיבות ידועות. שמעתי מישהו אומר "שואה". פתאום העירום הזה נראה לי כמו גופות עירומים שהולכים אט אט ולא יודעים מתי ייגמר הצעד הבא.

בחור אחד נחתך ברגלו ודמו צבע את המלח הלבן. הוא רצה להמשיך להצטלם, אך לא יוכל להיכנס למים המלוחים והצלולים בקרוב.

"נשים לימין וגברים לשמאל", מבקש טוניק מכל המשתתפים. גם זה נשמע מוכר. אני מרגיש את השואה לופתת לי את הגרון.

רק הגברים מגיעים לאזור הצילום האחרון. מול סוכת המציל טוניק עולה על פלטפורמה אחרת שסידרו לו. הוא מבקש תשומת לב אחרונה. בצילום ראשון אנחנו עומדים מולו ומרימים ידיים, בצילום שני עומדים עם הגב אליו ומרימים ידיים. מישהו מבוגר רועד, עמדנו ככה מספר דקות ארוכות אחד המשתתפים צועק שטוניק בכלל הלך הביתה. אני צוחק בקול, אבל מגלה שזה רק אני. אולי השתגעתי, אני חושב, צוחק עירום בים המלח בין מאות גברים עירומים. בטוח השתגעתי.

צילום אחרון, שוב עם הפנים לטוניק, להביט אל השמש ולעצום עיניים. בינתיים בצד מאות נשים מתקלחות עירומות מורידות מליחות ובוץ שחור מהגוף. במצב אחר הייתי מציץ, אבל לאחר כמה שעות ביחד זה מרגיש כדבר הכי טבעי שעשיתי בעולם, במקום הכי נמוך בעולם.

■ לבלוג של שלומי יוסף

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם