גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התאחדות התעשיינים: ענף המזון על סף משבר חריף

לדברי ההתאחדות, העלייה בשכר העבודה, התייקרות הייצור, הצניחה במכירות בשל המחאה החברתית והורדת המחירים שוחקות את הרווחיות של יצרניות המזון ■ חשש מפיטורי עובדים

חרם הצרכנים על תנובה ועל חברות מזון נוספות במסגרת המחאה נגד יוקר המחיה מחדד את החשש בקרב התעשיינים מצניחה ברווחיות התפעולית של החברות בענף ומכניסתו למשבר חריף.

החשש גובר בייחוד על רקע ניתוח התוצאות העסקיות המצרפיות של 145 חברות ישראליות בורסאיות, וממנו ניכרים המשך של מגמת תנודתיות ושחיקה ברווחיות התפעולית של חברות המזון. הנתונים נותחו בידי כלכלני התאחדות התעשיינים ומתבססים על ביצועי החברות ברבעון הראשון של 2011, התקופה שקדמה למחאה החברתית.

בהתאחדות התעשיינים אומרים כי לפי הנתונים, ענף המזון נכנס לתקופת המחאה במצב של נחיתות, כשהוא מושפע בעיקר מהתייקרות של תשומות הייצור. כך, הנתונים של שני הרבעונים הבאים צפויים להיות קשים עוד יותר עבור הענף, כי בנוסף להמשך העליות בתשומות הייצור, הם עתידים לגלם את הירידה בביקוש בעקבות החרמות ואת הורדת המחירים מצד החברות המייצרות - בדומה למהלך של תנובה מהיום.

השחיקה ברווחיות תחריף

מניתוח הביצועים העסקיים של החברות שרובן נסחרות בבורסה בתל-אביב, ברבעון הראשון של השנה הסתכם הרווח התפעולי הממוצע בכלל ענפי התעשייה בכ-12%. תעשיית המזון, שמעסיקה כ-60 אלף עובדים במשק שהם כ-17% מכלל המועסקים בענפי התעשייה בארץ, רשמה באותו רבעון רווח תפעולי של 7.1%, הרחק מתחת לענפי הכימיה (15.8%), מוצרי הבנייה (10.3%) והחשמל (9.0%).

ברבעון השני המצב רע עוד יותר עבור חברות המזון: ניתוח ראשוני של ביצועיהן מצביע על החרפה במגמה: הרווח התפעולי הממוצע של כלל ענפי התעשייה צנח ל-10.4%, וזה של חברות המזון צלל לשפל של 6.1%, שיעור הרווחיות הנמוך ביותר מאז המשבר הכלכלי העולמי ב-2008.

על-פי הערכות, מגמת השחיקה ברווחיות תוסיף ותחריף לקראת ניתוח הביצועים בענף המזון ברבעונים הבאים המתייחסים אל החציון השני של 2011, וסביר שיושפעו באופן מובהק מאירועי המחאה של הקיץ האחרון, איתם גם חרם הצרכנים וההאטה ניכרת בביקוש בשוק המקומי.

במחלקה למחקר כלכלי של אגף הכלכלה בהתאחדות התעשיינים מייחסים את הנתון לעלייה בהוצאות ההנהלה והוצאות כלליות אחרות בחברות המזון השונות במהלך השנה שעברה. את עיקר ההוצאות הובילה ההתייקרות של חומרי הגלם בעולם.

לדברי מנהלת המחלקה למחקר כלכלי, דפנה אבירם-ניצן, גם עלויות נוספות שהושתו על התעשייה - כמו התייקרות שכר העבודה; התייקרות המים, הסולר והמזוט; התייקרות המסים ועוד - הוסיפו לשחיקה ברווחיות התפעולית של החברות.

הרווח הגולמי יציב

מנתוני החברות עולה כי חרף התנודתיות ברווח התפעולי שלהן, הרווח הגולמי שרשמו ממכירות נותר יציב, כ-36%. בהתאחדות התעשיינים מסבירים את הפער בין הרווח הגבוה לרווח התפעולי הנמוך, בעלויות הגבוהות של שיווק ופרסום, הפצה והובלה של מוצרים ועוד.

הוצאות אלה עתידות לגדול בתקופה הקרובה, על רקע המשבר התדמיתי שאליו נקלעו המחלבות הגדולות. מאמצי השיווק בתקופת משבר עשויים לכלול השקעות נוספות בפרסום והורדת מחירים נרחבת, בדומה למהלך שעליו הכריזה הבוקר תנובה ולפיו עשרות מוצרי חלב יוזלו בכ-15%.

כשברקע המחאה הנרחבת על יוקר המחיה, דווח באחרונה על ירידה בהיקף המכירות של חלק ממוצרי החלב במרכולים וברשתות השיווק בשל מחירם הגבוה: "הביצועים ברבעון הראשון עובדו באחרונה והרבעון השני, שעדיין נמצא בשלב העיבוד, כבר נראה יותר קשה על-פי דיווחי אותן חברות. הרבעונים שאחריהם, יהיו קשים אף יותר", אמרה היום (א') ל"גלובס" אבירם-ניצן: "אני מעריכה כי הרווחיות של ענף המזון תוסיף לרדת - אלא אם כלל תעשיית המזון תוביל עכשיו תהליכי התייעלות חדים מאד. עלויות הייצור צפויות לעלות, כך גם שכר המינימום יזנק בהמשך ויוביל להעלאת שכר כללית בכל הדרגים. זאת הסיבה לכך שצריך להיזהר מאד במתקפות על החברות בענף זה, שממילא שולי הרווח שלהן צרים".

בהתאחדות התעשיינים מזהירים ואומרים כי המשך שחיקת הרווחיות בתעשיית המזון לא תותיר מנוס מצמצום של פעילות הייצור ומפיטורי עובדים: "כבר לא מדובר בהערכות או בספקולציות, אלא בניתוח שמתבסס על הדיווחים הבורסאיים של החברות", אומרת אבירם-ניצן: "כנראה שהשנה הקרובה לא תהיה שנה טובה לתעשיית המזון".

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, התריע באחרונה מהמיקוד של פעולות המחאה החברתית בחברות המזון, וזאת בשל ההחלטה של הסטודנטים להחרים את מוצרי תנובה. ברוש הזהיר כי מחאה מסוג זה תוביל לפגיעה אנושה בתעשייה ואף תגרור פיטורי עובדים.

להסתייגויות שהעלה ברוש הצטרף לאחר מכן גם שר התמ"ת שלום שמחון, שקרא להפסיק את החרמות על יצרני המזון. לאחר שספג ביקורת, הוא חזר בו מן האמירה והבהיר כי יש במחאה החברתית מנוף והזדמנות לשינוי.

משבר גם בהיי-טק

בעוד גובר החשש ממשבר בתעשיית המזון, מצביע דוח המחלקה למחקר כלכלי של התאחדות התעשיינים על החרפת מגמת השחיקה של הרווח התפעולי בענפי האלקטרוניקה וההיי-טק. זאת, לאחר שברבעון הראשון של השנה הוא הסתכם בכ-4.1%, כשליש בלבד מסך הרווח התפעולי הממוצע בתעשייה. בהתאחדות מסבירים את הנתון המדאיג בהפסד תפעולי שרשמו כמחצית מהחברות הבורסאיות הישראליות שעוסקות בענף.

תנודתיות
תעשיית המזון במספרים

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק