גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לתשומת-לב רעולי הפנים

אנונימיות הטוקבקיסטים מועילה לדיון פורה, אך בה בעת מזינה סכנה המתממשת יום-יום

חוק איסור לשון הרע נחקק לפני שנים רבות, ב-1965. דומה שאפילו סטיב ג'ובס המנוח לא חלם אז על הדבר הזה שהיום שגור בפי כל כ"אינטרנט". טוב, הוא היה אז רק בן 10. רק שנה אחת קודם לחקיקת חוק איסור לשון הרע הופיע המונח "מחשב אישי", לראשונה, במאמר שפורסם בכתב-העת "New Scientist".

מחשבים אישיים ראשונים יצאו לשוק בשנות ה-70 של המאה הקודמת, והם נועדו בעיקר למומחי מחשבים ולחובבי מחשבים נלהבים. רק שנים מאוחר יותר היו אלה אפל ולאחר מכן IBM ששינו את הרגלי הצריכה, באופן שהמחשב האישי הפך "פריט חובה" בכל בית.

ברור מאליו שהחוק, בנוסחו המקורי, הסדיר את סוגיית פרסום לשון הרע אך ורק באמצעים שהיו ידועים אז. מטעמים מובנים לא הסדיר אז החוק את סוגיית פרסום לשון הרע באינטרנט, למשל.

אלא שחזקה על המחוקק שלא ישקוט על השמרים, אלא יפעל לכך שהחוק יישאר עדכני וימשיך לספק הסדרים משביעי-רצון למצבים חדשים, לרבות כאלה שהטכנולוגיה המתקדמת אחראית להם.

בחסות האנונימיות ברשת

חוק איסור לשון הרע הוא "חוק מפגר". במהלך למעלה מ-45 שנות קיומו, הוכנסו בו תיקונים מעטים (חלקם בלתי מוצלחים בעליל). אף שה"מרשתת" (הידעתם שכך מכונה האינטרנט בעברית?) קיימת כבר למעלה מעשור, ואף שכבר מתחילת דרכה צצו ועלו בעיות רבות ומשמעותיות, שחייבו הסדר חקיקתי מתאים, לא מצא המחוקק לנכון להכניס בחוק זה ולו תיקון אחד שיתאים אותו לעידן הנוכחי - עידן האינטרנט.

כך, לא הוסדרה שאלת אחריותם של בעלי אתרים לדברי לשון הרע המתפרסמים באתרים שלהם. אף לא נקבעו התנאים לחשיפת פרטי גולשים, אשר בחסות האנונימיות מפרסמים באינטרנט דברי לשון הרע חמורים אודות אחרים, ברים וזכים. אלה מוצאים את עצמם חסרי אונים נוכח פרסום הדברים המכפישים אודותיהם. אין להם את מי לתבוע בגינם.

בהיעדרו של הסדר חקיקתי, נאלצים בתי המשפט לנסות ולהסדיר את הדברים בעצמם, באמצעות סוגים שונים של פרשנות שיפוטית. ובכל זאת, קשה להעניק פרשנות שיפוטית לוואקום. פרשנות שכזו היא למעשה חקיקה שיפוטית. וזו, כידוע, אינה רצויה במחוזותינו. לפחות לא מאז תום עידן הנשיא ברק בבית המשפט העליון.

ובכל זאת, בהיעדרו של הסדר חוקי לסוגיית ההשמצות האנונימיות באינטרנט, התגבשו בפסיקת בתי המשפט המחוזיים 3 אסכולות בנוגע לשאלה מתי יורה בית המשפט על חשיפת פרטי גולש, שבחסות האנונימיות פרסם לשון הרע ברשת.

האסכולה המקלה, מבית מדרשה של סגנית נשיאת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, ד"ר דרורה פלפל, גרסה כי כל אימת שמוכח כי גולש אנונימי פרסם באינטרנט דברי לשון הרע (או הפר זכויות קניין רוחני) - יורה בית המשפט לספקית האינטרנט, או לבעל האתר, למסור לו את פרטיו של אותו גולש אנונימי, על מנת שניתן יהיה להגיש נגדו תביעה.

מנגד עמדה האסכולה המחמירה, זו שהובילה שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, ד"ר מיכל אגמון-גונן (ששמה עלה עתה כמועמדת לשיפוט בבית המשפט העליון). זו גרסה כי חשיפת פרטיו של אותו גולש אנונימי תתאפשר רק כאשר יתברר כי הלה עבר עבירה פלילית של פרסום לשון הרע. כך, רק במקרים קיצוניים ונדירים יותר התאפשרה החשיפה על-פי אסכולה זו.

בתווך עמדה האסכולה מבית מדרשו של שופט בית המשפט המחוזי בחיפה (כיום שופט בית המשפט העליון) יצחק עמית. גישתו הייתה קרובה יותר לזו המקלה. ובכל זאת, הוא לא הסתפק בכך שהפרסום היווה עוולה אזרחית, ודרש "דבר מה נוסף" לצורך חשיפת הפרטים.

קריאה למחוקק מהעליון

פסק דין שיצא תחת ידי בית המשפט העליון בחודש מארס 2010 טרף את הקלפים. המשנה לנשיאה, השופט אליעזר ריבלין, קבע כי אף שאין להסכין עם פרסום דברי לשון הרע באינטרנט תחת מעטה האנונימיות, הרי אין בדין הישראלי מקור לסמכותו של בית המשפט להורות על חשיפת פרטי גולשים.

מילים אחרות: נקבעה הלכה שמנעה לחלוטין חשיפת פרטי גולשים, וזאת גם אם אלה פרסמו דברי לשון הרע חמורים מאין כמותם, וגם אם היה מדובר בעבירה פלילית. ריבלין קרא למחוקק לתת את דעתו לסוגייה ולהסדירה בחוק.

יש לברך על כך שח"כ זבולון אורלב "הרים את הכפפה" והביא בפני הכנסת את הצעת החוק, אשר עברה לאחרונה בקריאה ראשונה בכנסת, והידועה כהצעת "חוק הטוקבקיסטים". החוק המוצע מסדיר את השלבים השונים בדרך לחשיפת פרטיו של גולש אנונימי, שבפרסומו באינטרנט עשה עוול או הפר זכויות קניין רוחני. החשיפה תיעשה אך ורק לצורך הגשת תביעה נגד המפרסם האנונימי.

"חוק הטוקבקיסטים יפגע בחופש הביטוי", טוענים אלה המבקשים להמשיך ולהשתולל בחסות האנונימיות. הבל-הבלים.

נדמה לעצמנו טענה דומה, שיעלו רעולי פנים פלסטינים המתקהלים אל מול חיילי צה"ל והמשליכים עליהם אבנים גדולות ובקבוקי תבערה על מנת לפגוע בהם. אלה יטענו כי הענקתה לבית המשפט של סמכות להסיר את הכיסוי מעל פניהם, על מנת שניתן יהיה לזהותם ולהביאם על עונשם, היא פגיעה בחופש ההתקהלות, בחופש המחאה, בחופש ההפגנה, אולי אפילו בחופש הביטוי. כמה קל להזים טענה שכזו.

חופש הביטוי רק ירוויח

אף כי האפשרות להיוותר אנונימי ברשת מועילה ומאפשרת לעתים דיון פורה וענייני לעילא ולעילא, יש בה גם סכנה חמורה המתממשת מדי יום. קיימים ברשת המוני "רעולי פנים", המוצאים בה מקום לבטא בו את יצריהם האפלים ביותר ולפגוע כדי לפגוע.

הדין אינו מכיר ב"חופש ביטוי אנונימי". אין כל מקום להקריב את שמו הטוב של אדם ואת כבודו על מזבח האנונימיות ברשת. יש הכרח לאפשר לנפגע מדברי לשון הרע אודותיו לעמוד על כבודו ולהגיש תביעה נגד המפרסם "רעול הפנים".

אישורה של הצעת חוק הטוקבקיסטים תחזיר לחופש הביטוי את כבודו האבוד. היא תגן עליו מפני שימוש נואל שיעשו בו חורשי רעתו, אלה המבקשים להסתתר בתואנות-שווא תחת כנפיו.

ככל שהחוק אכן ייחקק - יהא בו כדי ליתן תשובה הולמת, חיונית, אפילו הכרחית, לאנרכיה, להשתוללות שפרצה ברשת, במיוחד לאור היעדרו של הסדר חקיקתי מתאים.

סוף-סוף יידע כל "גיבור אנונימי", כל "רעול פנים" המיידה אבנים כבדות באדם זה או אחר, שהוא עלול לשאת באחריות לכל דבר לשון הרע שיפורסם על-ידו באינטרנט. חזקה על "גיבור" שכזה שיחשוב פעמיים, ואולי בפעם שלישית, לפני שייתן דרור ליצריו האפלים, לפני שיכפיש סתם כך לשם העונג האישי שלו.

וחופש הביטוי? כאמור, הוא רק ירוויח מכך.

הכותב הנו עורך דין פעיל, העוסק במשפט אזרחי-מסחרי והמתמחה בעיקר בתביעות לשון הרע.

עוד כתבות

עירא יאיר גיספן ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל עירא יאיר גיספן, לוחם בגדוד 75, נפל בקרב בדרום הרצועה

דיווח: ממשל ביידן דוחק במדינות ערביות לקחת חלק בכוח שמירת שלום ברצועת עזה "בתום המלחמה" • צבע אדום בשדרות ובעוטף • בעזה מדווחים: כוחות צה"ל נסוגו משכונת זייתון • צה"ל חיסל מפקד שטח בכיר ביחידת "חזית הדרום" של חיזבאללה • הותר לפרסום: אזרח ישראלי נהרג כתוצאה מפגיעת טיל נ"ט בצפון • עדכונים שוטפים

ורנון היל וכלבו סר דאפילד בפתיחת סניף חדש של מטרו בנק בלונדון, ב-2010 / צילום: Reuters, PA Images

המנכ"ל שהעסיק את אשתו, נתן לכלב שלו תואר והפיל בנק

ורנון היל, המייסד של בנק קומרס ומטרו בנק, שניהם הסתבכו בשל עבירות רגולטוריות, היה גם מי שעמד מאחורי בנק רפובליק פירסט שנפל

ספינת מכולות יוצאת מטורקיה / צילום: Shutterstock

הפרצה שמאפשרת להוביל סחורות מטורקיה לישראל

למכס הטורקי הותר לאפשר יציאת סחורות לעבר ישראל, בתנאי שמקבל הסחורה רשום בשטחי הרשות הפלסטינית ● המשמעות היא שדי בשיתוף פעולה עם איש עסקים פלסטיני או חברת קש פלסטינית כדי לשחרר סחורות מטורקיה לישראל

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

שטח נחיתה למסוקים. כיום פועלים כ־30 מנחתים מפוקחים / צילום: גלעד קוולרצ'יק

בקרוב בתל אביב: חמישה מנחתים חדשים יוקמו למסוקים

לקראת סגירתו של שדה התעופה בהרצליה, חברת נתיבי ישראל מחפשת חלופות למנחת מסוקים בת"א ● יעקב יופה, משנה סמנכ"ל לתעופה בחברה: "בכוונתנו לאתר כחמש נקודות נחיתה במרחב ת"א, כולל אפשרות למסוקים לנחות על גגות במקומות שיאושרו"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

בעוד התחרות מול OpenAI מתחממת, גוגל משיקה את מודל ה-AI הכי חזק שלה

ה-Gemini 1.5 Flash הוא המהדורה החדשה של סדרת המודלים Gemini ● "שמענו מהמפתחים שלנו שהם רוצים משהו מהיר ויעיל יותר", אמרו בגוגל ● המודל יכול לסכם מסמכים בני 1,500 דפים, או 100 אי-מיילים

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: ap, Mikhail Metzel

כלכלן בתפקיד שר ההגנה: טלטלה גדולה בממשלת רוסיה

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, מציע להחליף את שר ההגנה מאז 2012, סרגיי שויגו, בסגן ראש הממשלה אנדריי בלוסוב ● לפי מרבית ההערכות, ההדחה היא על רקע הקיבעון וההאטה במלחמה באוקראינה שנמשכת מאז פברואר 2022

סם אלטמן, מנכ''ל OPEN AI / צילום: ap, Patrick Semansky

אירוע החשיפה של Open AI: דגם חדש של ChatGPT

OPEN AI חשפה הערב מספר יכולות חדשות במוצריה ● סם אלטמן כתב בחשבון ה-X שלו: "לא GPT-5, לא מנוע חיפוש, אבל אנחנו חושבים שאנשים יאהבו"

נקודת טעינה חשמלית ברמת גן. הטבת האגרה השנתית לכלי רכב חשמליים כבר בוטלה / צילום: Shutterstock

בגלל ה"בור" בתקציב, באוצר בוחנים את ביטול הטבת מס הקנייה על רכב חשמלי

במסגרת הצעדים לצמצום החריגה מיעד הגירעון, נבחנת באוצר האפשרות לבטל את הטבת מס הקנייה על רכב חשמלי מ־2025 ● איך השתנתה האג'נדה הממשלתית ומה המודל של גרמניה מלמד על מה שיקרה לביקוש לרכב חשמלי בישראל עם מס קנייה של 83%

כ-300 אלף משתתפים במחאה פרו־פלסטינית בלונדון / צילום: ap, Alberto Pezzali

"זה לא מסובך": מה עומד מאחורי הסלוגן שפוגע בתדמית של ישראל

במשך 50 שנה, לפני הכרזת העצמאות ומיד אחריה, ישראל הייתה קלה להבנה ולהסבר ● עכשיו מבקשי נפשה חוטפים את הנרטיב ומכריזים שאין דבר פשוט יותר מהבנת צדקתם של הפלסטינים ● הנזק כבד, והשאלה היא מה אפשר לעשות שעדיין לא נעשה

פגיעה בבית בצפון / צילום: ap, Hassan Ammar

הותר לפרסום: אזרח ישראלי נהרג כתוצאה מפגיעת טיל נ"ט בצפון

שלושה לוחמי צנחנים נפצעו קשה כתוצאה מהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה, לוחם גבעתי נפצע קשה מפיצוץ מטען בדרום הרצועה ● צה"ל ושב"כ חיסלו יותר מ-10 מחבלים בבית ספר של אונר"א במרכז הרצועה • טנקים של צה"ל נצפו בנקודה המערבית ביותר מאז הכניסה לרפיח • ראש ממשלת קטאר: פערים משמעותיים בין ישראל לחמאס על שחרור חטופים • מטוסי קרב של חיל האוויר יירטו הלילה כטב"ם שהגיע לישראל, ככל הנראה מעיראק • עדכונים בולטים מכל החזיתות

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה

רידא מסארווה / צילום: אינטל

הוא בן לאחת המשפחות הגדולות בחברה הערבית ואחראי על בניית המפעלים של אינטל בארץ ובעולם

רידא מסארווה, שאחראי על הנדסת הבינוי באינטל בעשרות מיליארדי דולרים, הגיע לפסגה כשהוא אחד מאנשי המפתח שאמונים על ההתרחבות הגדולה ביותר של החברה בכל שנותיה ● דרך לקיחת אחריות אישית, חוש הומור מפותח וחשיבה טכנית, כך הוא עשה זאת ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד

עימאד חבקה באירוע ב''גלובס'' לזכר בנו סלמאן ז''ל / צילום: תמר מצפי

סא"ל סלמאן חבקה ז"ל: הצעיר שהתעקש ללכת למכינה קדם צבאית והקשר האמיץ עם המדינה

סא"ל סלמאן חבקה ז"ל, עליו סיפר נשיא המדינה בערב יום הזיכרון, נפל ברצועת עזה בתחילת נובמבר ● במפגש מיוחד שנערך לזכרו במערכת גלובס, לקראת יום הזיכרון, סיפר אביו, עימאד, על הצעיר שהתעקש ללכת למכינה קדם צבאית, הורי החיילים שהגיעו לנחם והקשר האמיץ עם המדינה

מפגינים פרו-פלסטינים בהאג / צילום: Reuters, Charles M. Vella / SOPA Images/Sipa USA -

חרם אקדמי: האקדמיה ההולנדית המלכותית לאמנות מנתקת קשרים עם "בצלאל"

הצעד הוכרז לאחר חודשים של קמפיינים מצד גורמים פרו-פלסטינים במוסד ההולנדי, כולל עצומה וכן כינוס ועידה כללית שהצביעה בנושא והחליטה על החלת החרם על האקדמיה לאמנות ולעיצוב "בצלאל" ● שני המוסדות קיימו בשנים האחרונות שיתופי-פעולה מקיפים, כולל הרצאות אורח

ענבל קנקה, הממונה על הליך ההפקעות בנת''ע, וכיכר מגן דוד בתל אביב / צילום: כדיה לוי

"זו גם ציונות וגם משתלם לבעלי הבתים": עורכת הדין שמפקיעה נכסים לטובת תוואי המטרו

"ההפקעות יוצאות משתלמות מאוד לבעלים", אומרת עו"ד ענבל קנקה, הממונה על הליך הפקעות הנכסים בחברת נת"ע שאחראית על הקמת המטרו ● בראיון לגלובס היא מספרת על המבצע הגדול מסוגו בתולדות המדינה והודפת טענות ללחצים פוליטיים ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

איך לחסוך בחיי הסוללה? / אילוסטרציה: Shutterstock

סוללת הטלפון מתרוקנת במהירות? כך תאריכו את זמן השימוש בה

השימוש היומיומי בסמארטפונים ובמחשבים ניידים מייצר תלות בשקעי טעינה, אך ניתן להקטין אותה בכמה צעדים פשוטים ● מהקטנת בהירות מסך, דרך כיבוי תוכנות "כבדות" ועד תוכנית חיסכון בחשמל

יקי נוימן, מנכ''ל קבוצת דוראל / צילום: מיכה לובטון

המיזם הסולארי החדש שנבנה בתוך מטע אבוקדו

הפרויקט המשותף לחברת דוראל ולקיבוץ רבדים עושה שימוש כפול בקרקע שחוסך מקום והשקעה בהולכה ● גם האבוקדו מרוויח: הפאנלים הסולאריים המותקנים מעל המטע מעניקים לצמח את תנאי ההצללה והאור המדויקים עבורו ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד 

מטה ARM בסן חוזה, קליפורניה / צילום: Shutterstock, Tada Images

דרמה בענף השבבים: ארם תשיק מעבדי בינה מלאכותית משלה

ארם צפויה להקים חטיבת פיתוח שבבי בינה מלאכותית שעשויה גם להתפצל ממנה לחברה נפרדת בשנה הבאה, לפי דיווח ביפן ● מדובר בחדשות רעות לאנבידיה ששולטת בענף מעבדי הבינה המלאכותית וחדשות טובות לסופטבנק - בעלת 90% ממניות ארם