גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הילד עדיין מתחת לגיל 3? תשלמו 2,500-3,500 ש' בחודש

חינוך חינם לילדים מגיל 3 הוא בשורה גדולה, אך מה קורה עד אז? במדינה שבה חופשת הלידה מסתיימת כשהתינוק בן שלושה חודשים, ובהיעדר מספיק מעונות יום מסובסדים, משלמים הורים בישראל בכל חודש אלפי שקלים עבור טיפול בפעוטות

יישומו של חוק חינוך חינם, יותר מ-60 שנה מאז הועלה לראשונה בכנסת ישראל - הוא הישג גדול עבור ההורים. אלפי שקלים יתווספו לתקציב המשפחתי מדי שנה עבור כל ילד בגיל הרלוונטי - והרחבת זמינותם של הגנים היא בשורה בפני עצמה. כ-60% מהמשתתפים בסקר גולשי עמוד הפייסבוק של "גלובס" סיפרו כי ילדיהם רשומים למסגרות פרטיות בלית ברירה, ולא כבחירה ראשונית. עבורם, בוודאי, מדובר בשינוי גדול.

בעיה מהותית עדיין נותרה עבור גילאי 0 עד 3, שמימון החינוך עבורם הוא עדיין בגדר פנטזיה. עיקר הבעיה היא אולי המחסור במעונות מוכרים, המפוקחים על ידי משרד התמ"ת ומציעים הנחות על פי מבחן הכנסה - מה שמאלץ הורים רבים לפנות לאלטרנטיבות פרטיות ויקרות באופן מהותי. תקצוב חינוך חינם לגיל הרך ישאב מקופת המדינה סכומים גדולים בהרבה מן המהלך הנוכחי, וספק אם מהלך כזה יינקט בעתיד הנראה לעין.

המספרים מדברים בעד עצמם, או ליתר דיוק, צועקים בעד עצמם: 524 מעונות בלבד מציעות העיר תל אביב ובנותיה ל-33,459 ילדים עד גיל 3. במחוז ירושלים פועלים 351 מעונות על קרוב ל-21 אלף ילדים. במשרד התמ"ת פועלים בנושא, אך הקצב לא מספק: "מצוקה במעונות יום", אומרים שם, "קיימת בעיקר באזור המרכז תל אביב רבתי ובערים ירושלים וחיפה. המשרד הקצה תקציב משמעותי לתמיכה לבניית מעונות חדשים הרחבה והסבת מבנים שיפעלו כמעונות יום". ב-2012 יושקעו, לצורך העניין, 160 מיליון שקל ובשנים לאחר מכן - 200 מיליון בשנה.

רק בישראל: משרד התמ"ת מפקח על חינוך

מה שתמוה במיוחד הוא העיוות ההיסטורי לפיו משרד התמ"ת אמון על הפעלת הגנים עד גיל 3, ולא משרד החינוך - הגוף אליו מתבקש לשייך את נושא החינוך כבר בגיל הרך. גם אם ביסוד הדברים עמד הצורך לעודד תעסוקת נשים, נראה שהגיע הזמן להכיר בחשיבות החינוכית של פיקוח הולם כבר בשנים הראשונות לחיי הילדים.

נושא הפיקוח על מעונות פרטיים הוא הבעייתי ביותר היום: הצעת החוק הממשלתית שעלתה על נס לפני כשנה, בניסיון להחיל פיקוח מסודר על כל המוסדות בהם מטופלים ילדינו בגיל הרך, נתקלה בשורה ארוכה של בעיות לוגיסטיות, בהתנגדות עזה מצד בעלי הגנים ובערר של שר התיירות סטס מיסז'ניקוב, שהביאו להקפאת המהלך נכון לעכשיו.

הסוגיות לפתרון לא קלות: מחד, הצורך לפקח בטיחותית ופדגוגית על שלום ילדינו (ועל הדרך, לאפשר קבלת הנחות מהמדינה על פי מבחן הכנסה כפי שנעשה במוסדות מוכרים) - ומנגד, חוסר התאמה של מרבית המבנים המשמשים כיום לגנים פרטיים לדרישות הבטיחותיות, עלויות פיקוח יקרות והעלאה חדה הצפויה לחול במחירי המעונות האלו אם יחויבו לעמוד בכל הקריטריונים.

בינתיים, נותר המצב בעינו - משפחתון או גן פרטי הוא מפלטם של הורים רבים שפתרון ממשלתי מסובסד אינו זמין להם (לצד אלו הבוחרים מרצונם לשלם יותר), הפיקוח איננו והמחיר - גבוה.

הורים לילדים מגיל 3: מרוצים אך מבולבלים

חוסר בהירות רב שורר בינתיים עם פתיחת ההרשמה לגני הילדים. במצב הנוכחי, קשה באמת לדעת אם, היכן ומתי ייפתחו גנים נוספים בסביבתכם; הדבר מעמיד במצב קשה הן את ההורים המתלבטים בין מסגרות שונות, והן את בעלי הגנים הפרטיים. "ההורים לא יודעים מה לעשות עם ההרשמה", אומרת עו"ד שלי דביר, ממובילות מחאת האימהות. "לא ברור עדיין מה יקרה ומתי; לרשויות המקומיות הרבה יד ורגל בדבר ואנחנו תלויים למעשה בחפץ ליבן".

במשרד החינוך אכן מנחים את ההורים לנסות ולברר את העניין מול הרשות המקומית, שאמונה על היישום ועל פתיחת הגנים בפועל. שימו לב: מה שיכול בינתיים להשתנות מבחינת הצרכנים, הם הדרישה לתשלום דמי הרשמה גבוהים או להתחייבות לתקופה ממושכת, שעשויים להציג בפניהם בגנים רבים בניסיון לחפות על חוסר הוודאות.

ומה עם המחיר - האם הוא ירד בשל התחרות הצפויה עם הגנים העירוניים? "לדעתי הוא רק יעלה", מעריך מנכ"ל איחוד גני הילדים, חנן דגן, "מחיר התשומות עולה: מים, ארנונה, חשמל, מזון, שכר עבודה. גן פרטי הוא עסק בעייתי עם מרווחים נמוכים, אין הרבה ברירות אלא להעלות את המחיר".

אולם לא מעט בעיות צפויות ביישום החוק בעתיד הקרוב, ולא ברור אם לכל ההצהרות יש כיסוי בלוח הזמנים המתוכנן:

מחסור במבנים: 80 אלף ילדים בגילי גן (3-5) מתחנכים כיום במסגרות פרטיות, או אינם רשומים למסגרת. לכמות הזו מתכוונת הממשלה להיערך עם פתיחת 2,500 גנים בשנים הקרובות - 1,500 מהם, על פי ההצהרות, כבר בשנת הלימודים הבאה. ל-500 כבר יצאו היתרים לבנייה על קרקעות זמינות ברשויות, ולעוד 1,000 גנים יש צורך למצוא קרקעות זמינות או מבנים להשכרה או להסבה העונים על הדרישות. כבר באוקטובר פנה משרד האוצר לרשויות המקומיות בקריאה להיערך בנושא, ובפועל תלוי ההספק לא מעט בפעילותן של הרשויות המקומיות.

כוח אדם: בעיה נוספת היא כוח אדם - אלפי גננות חדשות יידרשו להצטרף למעגל של משרד החינוך. במשרד כבר מנסים לאתר גננות שסיימו הכשרה וטרם השתלבו במערכת, או עזבו אותה זמנית - וכן נבדקת אפשרות של הסבת גננות פרטיות, בעלות ניסיון אך נטולות הכשרה פורמלית, אל תוך המערכת.

האם גנים פרטיים יסובסדו?

השאלה מה יעלה בגורלם של הגנים הפרטיים טורדת את מנוחתן של גננות פרטות המפעילות גן פרטי - וגם של הורים המתלבטים בין חלופות פרטיות המציעות לרוב תנאים משופרים לילדים (יחס נמוך יותר של ילדים לכל גננת, מספר ארוחות ועוד).

בעיקרון, תתאפשר תמיד הבחירה בגן פרטי על פני עירוני. מה שלא כולם יודעים הוא שמדיניות משרד החינוך מבקשת לאפשר להורים לקבל סבסוד זהה גם בגנים פרטיים, תוך השלמת המחיר למסגרת הפרטית. אלא שלשם כך נדרש מערך פיקוח על אותם גנים פרטיים שירצו להיכלל בהסדר, וכאן כבר קיימת עמימות רבה לגבי שורת סוגיות מהותיות: מה יכלול הפיקוח? באילו קריטריונים יחויבו בעלי המסגרות, וכיצד הוא ייושם בשטח? אלו, אומרים במשרד, יגובשו בעתיד הקרוב.

"אני מאמינה שהחוק החדש יגזור את דינם של 30% מהגנים הפרטיים", אומרת קרן איוס, יו"ר איגוד הגנים הפרטיים ח.י.ב.ה. "אמנם סבסוד גנים פרטיים הוא אופציה שעלתה על הפרק, אבל רבים חוששים משיתופי פעולה בגלל הסטנדרטים שידרשו מהם. כמו בכל ענף, גם כאן יישאר התחום הפרטי. יש קופות חולים ורפואה פרטית, פלאפל ומסעדת גורמה, חנויות פרטיות ומעצבים - וגם כאן הטובים ירימו מחירים, ויתנהלו כמו קאנטרי קלאב. מי שישרוד הם גנים פרטיים שנותנים באמת ערך מוסף".

דגן שומר על אופטימיות: "בגדול לא תהיה פגיעה בגנים הפרטיים", הוא אומר, "מדובר בהליך של 4-5 שנים והילודה גדלה בהדרגה. אולי בעוד 5 שנים גנים פרטיים יהיו בעיקר עד גיל 3, לגילאים האלה המדינה לא תוכל לממן חינוך חינם".

"צריך לערב את הגנים הפרטיים במהלך", טוען דגן, "כמאה אלף נשים מועסקות כיום בגנים פרטיים. אם נעביר את כל הילדים למערכת הציבורית לפחות 75 אלף יהיו בלי עבודה. הן הקימו גנים איפה שהממשלה כשלה, אי אפשר לומר 'הכושי עשה את שלו הכושי יכול ללכת'.

טיפים לפני הרשמה לגן

בדקו ברשות המקומית:

בטרם הרשמה, נסו לברר עם הרשות המקומית מה הצפי לפתיחת גנים נוספים בסביבתכם.

בררו את תנאי הביטול:

בחרתם להירשם לגן פרטי? בררו היטב את תנאי הביטול בטרם תסגרו עסקה - מגובה דמי ההרשמה ועד מועד ביטול אפשרי.

ספרו את ימי החופשה:

מתלבטים בין גנים פרטיים? אל תשכחו לקחת בחשבון את מספר ימי הפעילות בשבוע ואת לוח החופשות השנתי המונהג, ביחס למחיר הנדרש.

מחירי גנים פרטיים

גני ילדים מעל גיל שלוש

מספר המעונות המוכרים ביחס למספר ילדים בני אפס עד שלוש

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה מעורבת בתל אביב; ג'י סיטי זינקה בכ-9%, נקסט ויז'ן נפלה בכ-7%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.2% ● מדד הביטוח הוביל את העליות וקפץ בכ-3.8% ● מניות השבבים המקומיות ירדו בעקבות המגמה השלילית בוול סטריט אתמול ● מנגד, מניות התוכנה התאוששו ● אלביט הפכה למניה הגדולה ביותר במדד ת"א 35

כלי רכב חדשים בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

מהשפעות המלחמה המסתמנות: התייקרות של אלפי שקלים בכלי רכב חדשים

חברות ספנות מתחילות להקפיץ את מחירי התובלה הימית במכולות מהמזרח בשל המלחמה ● כך, לגלובס נודע כי MSC העלתה את תעריפי הובלת המכולות מהמזרח לישראל ב-1200 דולר ● יבואנים בענף הרכב: ההתייקרות של אלפי שקלים עשויה לחול גם על כלי רכב שכבר בדרכם לישראל

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דוברות הכנסת, shutterstock, AP

שיפור תחזית הדירוג לישראל צפוי להידחות בגלל המערכה באיראן

לפי הערכות, סוכנויות הדירוג לא ינקטו פעולת דירוג בעקבות המערכה הנוכחית, ויסתפקו בפרסום עדכון למשקיעים - צעד מוכר מסבבי לחימה קודמים ● עדכון למשקיעים הוא צעד מקובל כשמדובר באירוע ברמה עולמית

אורן קניאל - מנכ''ל AppsFlyer אפספלייר / צילום: איל יצהר

מדוע בוטל אקזיט המיליארדים של אפספלייר הישראלית?

האקזיט המיוחל שמצפים לו המשקיעים באפספלייר ממשיך להתעכב ● מאז תחילת השנה ירדו מניות חברות התוכנה בעשרות אחוזים, וקרן הפרייבט אקוויטי אפולו שביקשה לרכוש את אפספלייר - חששה מירידת שווי ● אפספלייר עומדת מאחורי תוכנה לניהול קמפיינים פרסומיים ברשת, היא חברה רווחית שמייצרת כ-500 מיליון דולר בשנה בהכנסות

מייקל אייזנברג / צילום: יונתן בלום

מה עושה מייקל אייזנברג בדיון ביטחוני בקבינט

משקיע ההון סיכון נראה לצידם של שרי הממשלה ובכירי מערכת הביטחון, מה הוא עשה שם? ● הסוכנות היהודית משיקה את "קרן שאגת הארי" לסיוע לנפגעי ירי הטילים מאיראן ● ורשת המזון טיב טעם פונה לאזרחי איראן ● אירועים ומינויים

מטוסי F-35 / צילום: Shutterstock, Andreas Zeitler

הישג היסטורי: מטוס F-35 של חיל האוויר הפיל מטוס קרב איראני מעל שמי טהרן

הישג עולמי: מטוס אדיר של חיל האוויר הישראלי הפיל מטוס קרב איראני מסוג YAK-130 מעל בירת איראן ● בפעם האחרונה שבה חיל האוויר הישראלי הפיל מטוס הייתה ב־24 בנובמבר 1985, במהלך קרב אוויר מעל לבנון

האם החגיגה בתעשיית הקרנות בת''א מוצדקת? / אילוסטרציה: Shutterstock

תעשיית הקרנות חוגגת ובשוק כבר מזהירים: "אל תעשו את הטעות של משקיעי S&P 500"

האופטימיות של המשקיעים המקומיים באה לידי ביטוי גם בתעשיית הקרנות המקומית, אליה זרמו 700-800 מיליון שקל בצל המלחמה עם איראן, בעיקר לקרנות אקטיביות המשקיעות בתל אביב ● עם זאת בתעשייה יש מי שמתריע: "צריך להיזהר מהטעות שעשו חלק מהמשקיעים עם מסלולי ה–S&P 500"

מעבר הגבול בטאבה / צילום: ap, STR

יותר ישראלים יצאו מאשר חזרו: כמה יעלה לכם לצאת מישראל

כ־15 אלף ישראלים יצאו מהמדינה בתוך חמישה ימים דרך מעברי הגבול היבשתיים, לעומת כ־10 אלף שנכנסו ● בצל סגירת נתב"ג לטיסות יוצאות, טאבה ועקבה הופכות לשער היציאה המרכזי, זאת על אף אזהרת המסע שחלה על מצרים וירדן ● העלויות נעות בין מאות שקלים לאגרות וויזה ועד מאות דולרים לכרטיס טיסה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות, בהובלת מניות הטכנולוגיה

הנאסד"ק קפץ בכ-1.3% ● העליות בוול סטריט מגיעות בעקבות הפוגה בעליות החדות במחירי הנפט, לצד נתוני מאקרו חיוביים שפורסמו בארה"ב ● שר האוצר האמריקאי: המכסים הגלובליים בגובה 15% ייכנסו לתוקף השבוע ● בורסות אירופה סיימו את היום בעליות ● הביטקוין נסחר סביב 73 אלף דולר ונמצא ברמתו הגבוהה מזה כחודש ● סיאול צנחה ביותר מ-10% הבוקר והשלימה נפילה של 17% ביומיים

מודעות שפרסמו השבוע מסעדות ברשתות החברתיות

72 שעות של בלבול: למה נאסרו משלוחי המסעדות, ומה קורה עכשיו

עם פרוץ מבצע "שאגת הארי" אסרו רשות החירום הלאומית ופיקוד העורף על פתיחת מסעדות, משלוחים וטייק אווי ● לא מעט מסעדנים עברו על ההוראות, לטענתם מחוסר ברירה, ובמקביל פעלו לשינוי הגזירה ● כעת אושרו משלוחים בלבד, ולמרות זאת בתי קפה רבים נותרים פתוחים

איור: גיל ג'יבלי

"בן ערובה של האיראנים": לאן הולכים מחירי הנפט ואיך זה ישפיע לנו על הכיס

חסימת מצרי הורמוז מאיימת להקפיץ את מחיר חבית הנפט ל-100 דולר, וללבות את האינפלציה העולמית ● למרות ההבטחות של טראמפ והגדלת התפוקה של אופ"ק, פרמיית הסיכון מטפסת ● כך הופך הנפט לנשק אסטרטגי במערכה מול איראן - ומה זה יעשה למחיר הדלק בישראל?

טיל בליסטי באיראן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

לא רק קפריסין: המדינות שנמצאות בטווח האש של איראן

לאיראן יש עשרות טילים שיכולים להגיע למרחק של עד 3,000 ק"מ - עד מדינות מרכז אירופה ● שאלת השעה, מדור חדש

עשן בטהרן לאחר תקיפה ישראלית / צילום: Reuters, Anadolu via Reuters Connect

החלפת משטר האייתולות איננה בהכרח התרחיש האופטימי של המשקיעים

במקרה של נפילת המשטר, עלול להיווצר באיראן ואקום שבתורו מאיים בכאוס ובאיום ביטחוני ממושך על שרשראות האספקה העולמיות ● בינתיים, כך נראה, ארה"ב ומדינות רבות לא יתנו לזה לקרות ● ומה קורה בשוק המקומי? ● טור אורח

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

אחרי הירידה במניה: Wix משקיעה ב-AI ומגייסת 250 מיליון דולר

בסיכום שנתי, הכנסות Wix צמחו ב-13% ● חברת ההשקעות Durable Capital Partners תשקיע בחברה 250 מיליון דולר בדיסקאונט של 5% ● Wix: "מצפים לשנה משמעותית" ● ג'פריס: "נשארים בהמלצת 'קנייה' למשקיעים סבלניים"

איך הטייסים של ישראל וארה"ב מתאמים ביניהם?

שנים של אימונים, תכנונים מוקפדים, מכ"מים מתקדמים וניתוחי דאטה: כך נחסך מטייסי הקרב של ישראל וארה"ב הצורך לתקשר אחד עם השני ● שאלת השעה, מדור חדש

ראש ממשלת ספרד, פדרו סנצ'ז / צילום: ap, Hadi Mizban

כשהוא מנצל את הגנת האיחוד: ר"מ ספרד מסלים את העימות עם טראמפ

ראש ממשלת ספרד ביקר בחריפות את המלחמה נגד איראן: "אנחנו אומרים לא לדריסת החוק הבינלאומי" ● למרות שדונלד טראמפ איים על ניתוק הקשרים המסחריים עם המדינה האירופית, נראה שעבור המנהיג הספרדי מדובר בהזדמנות לחיזוק מעמדו בציבור המקומי

זירת נפילת שבר יירוט בשטח פתוח בצפון הארץ / צילום: כב''ה

בגודל של מקרר או משאית: למה צריך להיזהר גם מ"רסיסים"

למערך ההגנה האווירית של צה"ל שיעור הצלחה גבוה ביירוט טילים, אך כשהוא קורה מעל שטח המדינה, נשקפת מכך סכנה לא פחות גדולה ● איך היא נוצרת, ומה ההבדל בין שבר יירוט לרסיס? ● שאלת השעה, מדור חדש

מנכ''ל בנק הפועלים, ידין ענתבי / צילום: יונתן בלום

שיא חדש לבנק הפועלים: הרווח ב-2025 זינק ל-9.8 מיליארד שקל

בנק הפועלים דיווח על רווחי שיא של 9.8 מיליארד שקל ב-2025 - זינוק של 28% לעומת השנה שקדמה לה ● שיעור התשואה על ההון ב-2025 עומדת על 15.3% ● הדירקטוריון הודיע על חלוקת דיבידנד בסכום של 1.24 מיליארד שקל ● ועד עובדי הבנק: "בלתי נתפס שהנהלת הבנק מפרסמת רווחי עתק, ובאותה נשימה בוחרת לפגוע ישירות בכיס של העובדים"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

נדחה וקוצר: לוין אישר את דחיית ראיונות ההתמחות במשפטים

שר המשפטים יריב לוין חתם על הצו לדחיית הראיונות למתמחים ל-4 במאי, וזאת בשל המלחמה עם איראן ● בנוסף , מועד סיום הראיונות יסתיים ב-11 במאי - כלומר יתקצר בשלושה ימים

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן, בגאלה של ועידת הנדל''ן של גלובס / צילום: תמר מצפי

בנק לאומי מציג: רווחי שיא ודיבידנד ענק

הבנק רשם רווח שיא של 10.3 מיליארד שקל ● התשואה על ההון שהציג לאומי עמדה על 15.8% בסיכום שנתי, אם מנטרלים את עודפי ההון הגדולים שצבר, היתה מזנקת ל-17.9% ● יחלק דיבידנד בסכום שיא של 5.9 מיליארד שקל