גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עידן הגלדיאטורים

הריאות של פלפס גדולות פי 2 משל אדם רגיל; שחקני פוטבול במשקל 140 ק"ג מפתחים מהירות של יותר מ-30 קמ"ש ■ כך הפכו ספורטאי-על למוטציות פיזיולוגיות

לא מזמן במונחים היסטוריים, באמצע שנות ה-90, היה חשש אפוקליפטי בעולם הטניס מהאבולוציה של המשחק. רוב השמות הגדולים במשחק באותה תקופה היו אנשים גדולים פיזית (גוראן איבניסביץ', בוריס בקר, פיט סמפראס, מיכאל שטיך, פטריק ראפטר) שהדומיננטיות שלהם הייתה יותר מהכל פונקציה של סרב: חבטה שממקסמת את היתרונות של גובה וכוח. אחרי הסרב רוב מובהק של השחקנים היה מגיע לרשת (על משטחים שאינם חימר) ורוב עוד יותר מובהק של הנקודות נגמרו אחרי שתיים, שלוש, ארבע חבטות במקרה הטוב. טניס נהיה ספורט כמעט משעמם.

המוסדות ששולטים בטניס עשו כל מה שהם יכולים כדי לשנות את המציאות. המשטחים (חוץ מהחימר) נהיו יותר איטיים, הכדורים יותר כבדים, הגידים יותר גמישים (מה שמאפשר, בגדול, לחבוט חזק יותר ובאחוזים יותר טובים מהקו האחורי). השינויים האלה הצליחו די מהר: מאז תחילת שנות האלפיים המשקל של הסרב במשחק ירד משמעותית, שחקנים מתרחקים מהרשת כמו ממחלה מדבקת, הנקודות נהיות יותר ויותר ארוכות.

בשנים האחרונות האבולוציה האתלטית הדביקה את האבולוציה המקצועית בטניס. גמר אליפות אוסטרליה בין נובאק דיוקוביץ' לרפאל נדאל, שנמשך 5:53 שעות, הציג מציאות חדשה: כדי לנצח גראנד סלאם היום צריך להיות קודם כל ספסימן גופני, אתלט על שמשלב יכולות אנאירוביות (רצף של מאמצים קצרים שדורשים בעיקר כוח מתפרץ) ואירוביות (סבולת, יכולת התאוששות) פנטסטיות. אחרי ההפסד לדיוקוביץ' נדאל אמר שהוא "נהנה מהסבל" - שפה ופסיכולוגיה של ספורטאי סבולת כמו מרתוניסטים, רוכבי אופניים וטריאתלטים.

***

היכולות הגופניות של נדאל ודיוקוביץ' לא צריכות להפתיע אף אחד. ספורט ברמות הבאמת גבוהות נהיה עניין של פריקים גופניים. הריאות של מייקל פלפס, למשל, גדולות כמעט פי שניים משל אדם ממוצע. פיזיולוגים שמדדו את שריפת חומצת החלב של פלפס גילו שהוא שורף במאמץ בערך שליש מספורטאים אחרים - מה שמאפשר את יכולת ההתאוששות המהממת שלו. השחיין הרוסי אלכסנדר סוקורוקוב טוען שפלפס הוא "סך הכל בנאדם נורמלי, מכוכב אחר, כוכב מגלקסיה אחרת".

גם לאנס ארמסטרונג היה כוכב מגלקסיה אחרת. ארמסטרונג נולד עם לב ענק, תכונה גנטית שיש להרבה ספורטאים, בעיקר רוכבי אופניים. לארמסטרונג, גם בגלל הלב וגם בגלל צבירת חומצת חלב ברמות של פלפס, תמיד היה יותר חמצן מליריבים שלו. הפיזיולוג אד קויל מאוניברסיטת טקסס, שחקר את ארמסטרונג מאז 1992, טוען שאפשר לראות את יכולת ההתאוששות שלו גם תוך כדי הקטעים: ארמסטרונג היה מאט מעט, ואז מסתער, הפוגה והסתערות, עד שהיריבים לא עמדו בהסתערות נוספת. מאוד דומה למה שדיוקוביץ' עשה לנדאל בגמר באוסטרליה.

מילת המפתח באתלטיות החדשה היא שילוב. בענפים כמו שחייה ואופניים השילוב הוא בין יכולות אירוביות ליכולות אנאירוביות. טניס מוסיף למשוואה גם מהירות וזריזות. בענפי כדור אחת הקומבינציות המבוקשות היא בין גודל ומסה לניתור. לפני שבוע וחצי בלייק גריפין, הפאוור-פורוורד הנהדר של לוס אנג'לס קליפרס, שחרר את הגרסה הכי מתקדמת של הקומבינציה הזאת: הטבעה מפלצתית מעל הסנטר של אוקלהומה סיטי ת'נדר (קנדריק פרקינס, 2.08 מטר) שהציתה את טוויטר תוך כדי המשחק.

גריפין, 2.05 מטר על 114 ק"ג, הפעיל על הפרקט יותר מ-315 ק"ג של כוח כדי לזנק מעל פרקינס ונשאר באוויר 0.96 שניות במהלך הפעולה - 3% יותר זמן מלברון ג'יימס למשל. "קשה להבין איך אנחנו משחקים אותו ספורט", אמר דירק נוביצקי, כוכב דאלאס מאבריקס שזכה ב-MVP של סדרת הגמר האחרונה, אחרי ההטבעה של גריפין. "אני מרגיש שלי יש ניתור (אנכי) של 13 ס"מ, ולו בטח יש ניתור של 130-150 ס"מ (למעשה לגריפין יש ניתור אנכי של 96.5 ס"מ; א"ז). היכולת שלו להישאר באוויר ולהשלים מהלכים מדהימה".

השילוב בין כוח חייתי לאקרובטיות אמנם מייצר רגעי היילייטס, אבל הוא פחות חשוב מהקומבינציה בין גודל ומסה למהירות וזריזות. דריק רוז משיקגו בולס, 1.91 על 86 ק"ג של שרירים, מגיע למהירות של 32 קמ"ש על המגרש. חישובים הראו שהוא יכול לשבור את שיא הכדרור מקו בסיס לקו בסיס, שעומד על 3.9 שניות, ביותר מעשירית שנייה. רוז מאיץ בין שחקנים דרך נתיבים יותר צרים מ-60 סנטימטרים ומשנה כיוון תוך כדי כדרור ב-0.2 שניות. שינויי הכיוון והחיתוכים של רוז כל כך קיצוניים, שלפעמים הוא מפעיל על הקרסול פי 3 כוח ממשקל הגוף שלו.

בפוטבול אפשר לראות תופעות אפילו יותר קיצוניות. ג'ייסון פייר-פול, הדפנסיב אנד האדיר של האלופה החדשה ניו יורק ג'איינטס, 1.95 מטר על 126 ק"ג, כל כך חזק שהוא תועד עושה 23 סלטות רצופותבמדי פוטבול, כל אחת מהן מפעילה על הרגליים והידיים שלו כוח של יותר מ-360 ק"ג. אבל פייר-פול הוא גם מהיר באופן בלתי סביר: השיא שלו בריצת 40 יארד (36.5 מטר, הריצה שבה נמדדים שחקני פוטבול) הוא 4.71 שניות - לא מאוד רחוק מהתוצאה הכי טובה אי פעם ב-NFL (4.24 שניות של כריס ג'ונסון מטנסי טייטנס, 1.80 מטר על 86 ק"ג). עוד תופעה לא סבירה הוא נדמוקונג סו, הדפנסיב תאקל האכזרי של דטרויט ליונס, 1.94 על 140 ק"ג שמגיע למהירות של יותר מ-32 קמ"ש ופוגע בקוורטרבקים ביותר מ-1,450 ק"ג של כוח.

***

היחס בין כוח למהירות קצת מבלבל את המדע כשזה מגיע לספורט. פיטר וונד, פיזיולוג וחוקר ביומכניקה של ריצה ב-Southern Methodist University בדאלאס, טקסס, נחשב למומחה האמריקאי המוביל במדע של הספרינטים. אבל וונד הוא גם הראשון להודות שההבנה "המדעית של ספרינטים היא די לא בוגרת". מה שכולם מבינים על ספרינטים, אומר וונד, "זה שמהירות תלויה בכמה חזק הרגל של הרץ פוגעת בקרקע. מישהו כמו יוסיין בולט פוגע בקרקע בעוצמה של 450 ק"ג, ואנחנו פשוט לא יודעים איך הוא עושה את זה. לדוגמה, אנחנו מבינים בדיוק כמה משקל מישהו יכול להרים - אנחנו יכולים לקחת את המבנה של האדם ואת מסת השרירים שלו ולהעריך בדיוק כמה משקל הוא יוכל להרים. אבל ספרינטרים ברמה עולמית מייצרים פי שניים כוח מההערכות שלנו, ואנחנו לא יודעים למה".

אחת הסיבות שבולט מייצר כל כך הרבה כוח היא שרירים סופר-מהירים, אומר סקוט טראפ, מנהל המעבדה ליכולות אנושיות באוניברסיטת Ball State באינדיאנה. שרירים סופר-מהירים פועלים כפליים יותר מהר משרירים מהירים רגילים (שאצל ספרינטרים הם 70% מהשרירים בגוף) ומייצרים אפילו יותר כוח. אצל אנשים רגילים השרירים הסופר-מהירים תופסים בין 1%-2% ממסת השרירים; אצל בולט הם תופסים קרוב ל-25%.

בולט חריג כמובן גם בגובה שלו: 1.96 מטר. "להיות גבוה זה באמת חיסרון", אומר וונד. "בולט הוא פשוט פריק. באופן כללי, ככל שאתה יותר קטן, אתה יותר חזק ביחס למשקל שלך. בולט מערער על חוקי הביולוגיה עם הזינוקים שלו. הוא טוב בזינוק, והוא לא אמור להיות".

***

הפריק של הכדורגל הוא בלי ספק כריסטיאנו רונאלדו. רונאלדו, לפי מחקר של המגזין הגרמני "דר שפיגל" משנת 2009, מגיע למהירות של 33.6 קמ"ש - הכדורגלן המהיר בעולם לפני אריאן רובן (32.9 קמ"ש) מבאיירן מינכן, תיאו וולקוט (32.7 קמ"ש) מארסנל, וויין רוני (32.6) ממנצ'סטר יונייטד, ורובין ואן פרסי (32.1) מארסנל. המהירות של רונאלדו מגיעה מהכוח העצום בירכיים שלו (היקף הירך 61.7 ס"מ - הרבה מעל הממוצע), והכוח הזה ניכר גם בניתור. רונאלדו מפעיל בניתור כוח של כמעט פי 5 ממשקל הגוף שלו ומתרומם 78 ס"מ מעל הקרקע - יותר גבוה משחקן ממוצע ב-NBA.

למרות הקפיצה בחשיבות האתלטיות במשחק, כדורגל הוא עדיין הספורט הכי דמוקרטי בעולם בהפרש גדול. הוא לא רק מאפשר לאנשים שרחוקים מהשפיץ האתלטי להשתתף ברמות הכי גבוהות: הם יכולים, כמו שעושים באמנות הגמדים של ברצלונה, אפילו לשלוט בהן.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רכיב ההשקעה שנמצא בשיא: איפה רוב הישראלים שמים את הכסף

מה קרה במגמות ההשקעה של הציבור בשני העשורים האחרונים, האם התהפוכות בשווקים הפיננסיים או לחלופין אירועים מקומיים השפיעו על העדפותיו ושינו את טעמו ● ומה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל

השופט בדימוס אורי שהם, נציב תלונות הציבור על שופטים היוצא / צילום: ליאור מזרחי

נציב השופטים פורש ללא מחליף נוכח התנגדות לוין למנות שופט עליון בדימוס

שר המשפטים יריב לוין מבקש לשנות את השיטה הקיימת ולמנות לתפקיד נציב התלונות שופט מחוזי בדימוס - ולא שופט עליון בדימוס כפי שהיה ב-20 השנים האחרונות ● מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן מתנגד לכך ● הנציב הפורש אורי שהם כתב ביקורת קשה על כך שטרם מונה לו מחליף: "פעילות הנציבות נגדעת עתה במחי יד וללא כל הצדקה"

אפליקציית Gett / צילום: סטודיו גט

העסקה נחתמה: פנגו רוכשת את גט תמורת 175 מיליון דולר

סכום הרכישה דומה לשווי שפורסם בגלובס בחודש מרץ האחרון, אז לפי ההערכות התנהל המו"מ לפי שווי של 150-160 מיליון דולר עבור גט ● לפי גורם המקורב לעסקה, שתי החברות ימשיכו לפעול בצורה נפרדת ועצמאית, ולא מתוכננת כל השפעה על מצבת כוח-האדם

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

איור: גיל ג'יבלי

תל אביב 125 מול S&P 500: איזה מדד יציג תשואה עודפת השנה?

אחרי שנה בה בורסת תל אביב השתרכה הרחק מאחורי וול סטריט, מדד תל אביב 125 מתחיל לצמצם את הפער מול S&P 500, והתחזיות לתשואה עודפת במדד הישראלי הולכות ומצטברות ● דודי רזניק מבנק לאומי אופטימי לגבי השוק המקומי, אבל מזהיר: אם תהיה הסלמה במלחמה, התמונה תתהפך ● מדור חדש

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

הדוחות המאכזבים שהפילו את המניה הישראלית בוול סטריט

סולאראדג', המפתחת טכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, מסכמת רבעון חלש נוסף ● ההכנסות צללו בכ-80% וההפסד הנקי גדל ● גם התחזיות להמשך שהציגה החברה מאכזבות

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקת FreeTV: האם מיזם הטלוויזיה הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50-60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים כי כבר תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך הדבר לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?