גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע לא קיבלו אותי ל'גבעת שמוקים'

לא רוצים רוסים, אתיופים וערבים ביישוב? תגידו. אל תתחבאו מאחורי "חוסר התאמה"

א.

אופיר ודנה-לי כלפה לעולם לא ידעו למה בדיוק לא קיבלו אותם להרחבה של קיבוץ גבים בנגב המערבי; האם זה משום שהם מזרחיים, בגלל הפרעת קשב וריכוז שיש לו, מפני שהם משדרות, בשל העובדה שהוא פעיל חברתי, בגלל צבע המכנסיים שלבשו באותו היום או מפני שלחברת ועדת הקבלה יצאו באותו בוקר טחורים.

כל מה שהם יודעים זה שוועדת הקבלה קבעה כי השניים לא התקבלו בגלל "חוסר התאמה לחיי חברה בקהילה". מה זה בדיוק "חוסר התאמה לחיי חברה בקהילה"? אף אחד לא אמר להם.

מה שכן נאמר להם זה שההחלטה מבוססת על חוות דעת מקצועית של מכון המתמחה ב"אבחון התאמה לחיי חברה בקהילה", אבל את חוות הדעת לא אפשרו להם לראות, וזאת אף ששילמו עליה מכיסם.

מחברים שלי, שניסו להתקבל ליישובים דומים ולא התקבלו - אחד מהם היה, לא עלינו, רוסי; השני התחתן שלא דרך הרבנות, שלא תדעו מצרות; השלישי, וזה הכי חמור, היה "אינדיבידואליסט", ואותו לא רק שלא היו צריכים לקבל, היה עדיף לכולם אילו היו יורים לו בראש בו במקום - למדתי שמדובר בהוצאה של כ-1,000 שקלים לאבחון לזוג.

כן, 1,000 שקלים. אגב, מכוני האבחון האלה מציעים לך גם פגישת ייעוץ והכוונה בנוגע לדרך הכי טובה לעבור את האבחון שהם עצמם מעבירים, שזה עניין של עוד 500 שקלים. אחלה תעשייה, לא? להשלמת החבילה חסר רק שיציעו פגישת "התאוששות אחרי דחייה" תמורת עוד 700 שקלים. ללמדך, שוב, שבצד השני של כל עוול יושב מישהו שגוזר קופון.

נכנסתי לאתרים של מכוני האבחון. כתוב שם שהם כוללים "מבחני נייר ועיפרון" ומשימות כמו השלמת המשפט הבא: "עבר רכב והתיז מים על הבגד שלך...". התקשרתי לאחד ממכוני האבחון הנ"ל ושאלתי למה אי-אפשר לראות את הדוח המקצועי אחרי שהאדם שילם עליו מכיסו.

תראה, אמרה לי גברת נחמדה, אנשים מכירים את עצמם, את מה שכתוב שם הם יודעים, ו"לראות את מה שכתבנו עליהם לא יוסיף להם שום דבר". תשובה קצת מוזרה, אמרתי, אם שילמתי, מגיע לי.

תראה, אמרה, הבן אדם חותם מראש שהוא לא יכול לראות את הדוח. למה? אני צריכה לחשוב גם על הביטחון האישי שלי, אמרה, אם בא אדם מסוכן, אחד עם תיק פלילי, אני לא רוצה להסתבך איתו. ומה לגבי אנשים שאין להם תיק פלילי? תראה, אמרה, אי-אפשר שאחד יקבל את הדוח ואחד לא. תמיד אהבתי לראות איך השוויון הופך להיות ערך מתי שנוח.

וזה לא נגמר בזה. אם שילמת 1,000 שקלים ולא התקבלת ל"גבעת שמוקים מתנשאים א'", ואתה רוצה לנסות את מזלך - אלוהים יודע למה - ב"תל חבורת עלובים ב'", יגבו ממך עוד משהו כמו 200 שקלים על "התאמת הדוח", שזה כולל את העבודה המסובכת מאין כמוה של להחליף בראש הטופס את שם היישוב.

כל מי שעבר את ועדות הקבלה האלה יוכל לספר לכם שמדובר בחוויה לא נעימה במקרה הטוב. אנשים שהכשרתם היחידה לאבחון בני אדם היא העובדה שהם הגיעו ליישוב לפני שעבר חוק ועדת הקבלה - חוק מפלה ולא שוויוני - יושבים מולך וחוקרים אותך במשך שעות (וזה בנוסף לכחמש שעות שבילית במכון האבחון) על טיב יחסי האישות שלך ועל מצב חשבון הבנק שלך, תוך כדי שהם מחטטים באף. ובסוף הם גם פטורים ממתן תשובה אמיתית.

אז אופיר ודנה-לי כלפה לא יגורו בגבים. אני לא מכיר אותם, אבל ממה שקראתי בעיתונים אני יכול לומר בוודאות מוחלטת שההפסד הוא של גבים, ושלו בלבד. אבל זה לא רק העניין של משפחת כלפה, זה העניין של כולנו.

ב.

חוק ועדות הקבלה ליישובים, או בשמו המלא "חוק האגודות השיתופיות", יוזמה של הח"כים דוד רותם (ישראל ביתנו), ישראל חסון ושי חרמש (קדימה), עבר לפני כשנה. מטרתו המוצהרת (והמוכחשת, כמובן) הייתה למנוע כניסה של ערבים ליישובים קהילתיים קטנים (פחות מ-400 בתי אב) בגליל ובנגב - שכמה מפתיע, יש שם ערבים. אחד הקריטריונים העיקריים שלו היה "נאמנות למפעל הציוני". אבל אנחנו הרי יודעים טוב מאוד שמה שאתמול היה ערבי היום הוא נכה, חד-הורי, מוגבל, מזרחי, זקן, דתי, אתיופי, או סתם אחד שלא בא טוב בעין של חברת הוועדה.

ההוכחה המובהקת לכך היא דווקא באיסור הברור שמכיל החוק למנוע את אי-קבלתו של אדם על רקע דת, גזע או לאום, ומתן רשות למנוע את הקבלה דרך הקריטריון האמורפי במיוחד של "חוסר התאמה לחיי חברה בקהילה", קריטריון שכולו קריצה שובבה, שלא לומר אצבע משולשת. גרסה אחרת של אותו דבר אפשר לראות במאבקים של מקומות עבודה נגד עובדים שמתארגנים. החוק אוסר לפטר עובד שמארגן עובדים? סבבה, נפטר אותו כי הוא יקר. הוא לא יקר? נפטר אותו כי הוא עצלן. הוא לא עצלן ולא יקר? תמיד אפשר למצוא סיבה. כמו בבדיחה על השפן והכובע. ואם אי-אפשר למצוא סיבה? אה, גם אין בעיה. מפטרים בלי סיבה. הרי אפשר.

שלוש עתירות לבג"ץ (אחת מהן של הזוג כלפה) עומדות בימים אלה נגד החוק המגעיל הזה, שמהווה עוד לבנה בחומת ההתאכזרות למיעוטים. כמה מפתיע לגלות (בציניות אם לא הבנתם) שלצדו של החוק הנ"ל עומד היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, הסבור שהחוק הוא מידתי ו"מאזן בין צורכי ההתפתחות של יישובים קטנים לבין החובה לאי-אפליה".

לפני פחות משנה כתבתי כאן על וינשטיין, שעמד גם מאחורי "התיקון לחוק סמכויות הביטחון", או בשמו המוכר יותר "חוק המישוש", שאמור לאפשר לשוטרים לערוך חיפוש גופני על אזרחים גם בהיעדר חשד סביר. גם אז אמר וינשטיין שהחוק משקלל "בצורה ראויה את כל האיזונים הנכונים, מקדם מגמות טובות ומאזן כראוי בין האינטרסים השונים".

כן, הא? כמה הכול מידתי ומאוזן ומקדם מגמות טובות כשאתה גבר אשכנזי עמיד שמעולם לא חווה או יחווה אפליה. תענוג. הרי אותך יקבלו לכל יישוב, ושום שוטר לעולם לא יערוך עליך חיפוש - הצ'ופרים האלה שמורים לכל מי שהוא לא אתה.

ג.

אני לא אומר שאין שום היגיון בוועדות קבלה באשר הן. יישוב חקלאי יכול לרצות בעיקר חקלאים, וישוב לצעירים דתיים יכול להעדיף צעירים דתיים; אבל גם את ההיגיון המסוים הזה צריך להביא להבנות. ובכל מקרה, יש דברים שעומדים מעל ההיגיון, כמו החוק והשוויון.

אשר לי, לעולם לא ארצה לגור במקום שיש לו קריטריונים. אשר לי, בעיניי היופי הוא לא להסתובב עם אנשים כמוך (ואני לא מדבר על החוג החברתי, אני מדבר על הנוף האנושי), אלא להפך - לחיות בחברה מגוונת. כל המקומות האלה שכל האנשים שבהם אותו דבר מצליחים לדכא אותי עד עפר בכל פעם מחדש.

ועדיין, יש סוג של היגיון. אז בבקשה - את ההיגיון הזה של ועדות הקבלה והקריטריונים שלהם צריך לפרסם בצורה ברורה. זה יעזור לאנשים שם לדעת בדיוק איפה הם חיים. אני רוצה לראות שכתוב בדיו: אנחנו לא רוצים רוסים. אתיופים? לא בבית ספרנו. אני רוצה שמקום שלא מוכן לקבל ערבים יצהיר על עצמו ככזה, ואז שיוכלו לתבוע לו את הצורה. אני רוצה לראות את היישוב שיתדרך את ועדת הקבלה שלו לא לקבל נכים. אדרבה, אני ממש מחכה לזה.

אתם אנשים פסולים מבחינה מוסרית? בבקשה, תכירו בזה. בואו נראה אתכם. מסתתרים כמו אחרוני הפחדנים העלובים מאחורי קריטריונים עלומים כמו "אי-התאמה לחיי חברה בקהילה" וקורצים כמו אחרוני הגנבים מאחורי גבם של האנשים שהם לא "משלנו".

ואם אתם זה "משלנו", מי בכלל רוצה להיות חלק מכם?

הרהור

אני רוצה לראות את היישוב הקהילתי שיתדרך את ועדת הקבלה שלו לא לקבל נכים. אדרבה, אני ממש מחכה לזה

עוד כתבות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה