גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": בורקס מעדנות של תנובה יקר עד 120%

בדיקת "גלובס" והמרכז למחקרים צרכניים מגלה פערי מחיר גדולים במקרר המאפים הקפואים, שמגיעים עד ל-120% בין המותג היקר - מעדנות מבית תנובה - לבין מותגים קטנים שנמכרים בעיקר מחוץ לשופרסל ומגה ■ מעדנות: "הרשתות קובעות"

בורקס קפוא, מלווח קפוא וגם בצק עלים קפוא - בכל אחת מהקטגוריות האלה מוצרי מעדנות (של תנובה) יקרים מהמוצרים המתחרים. בדיקת "גלובס" באמצעות המרכז למחקרים צרכניים בהנהלת דוד עידן (ממשיכו של אתר פרייסל להשוואת מחירים ברשתות) מגלה פערים של עשרות ומאות אחוזים.

כך, לדוגמה, בצק עלים 1 ק"ג של מעדנות נמכר ברמי לוי ב-22 שקל, לעומת 15 שקל עבור בצק עלים של זוגלובק, 13 שקל עבור בצק עלים של "המותג", ו-10 שקלים לבצק של חברת שחף - פערים של 120% בין הזול ליקר.

מחירי המוצרים נבדקו בשופרסל דיל, במגה בול, ברמי לוי ובמחסני כמעט חינם במתחם מודיעין. חשוב לציין כי מוצרים הממותגים כזולים לא נמצאים בכל הרשתות, ולרובם נציגות בודדת ברשת אחת או שתיים.

יוזכר כי לפני חודשים ספורים פרסמנו ב"גלובס" סקירת מחירים בענף הירקות הקפואים, שממצאיה הצביעו על פערים של 100% ויותר בין המותג המוביל בקטגוריה, סנפרוסט, לבין מוצרי המתחרים, בהם פרי גליל. סנפרוסט, נזכיר, גם הוא של מותג של תנובה. בתגובתה אז ציינה החברה כי היא משתמשת בחומרי גלם איכותיים, וכי בכל מקרה ניתן למצוא אותם במבצע כמעט בכל רגע.

* בצק עלים: כ-10 מותגים שונים פזורים במדפי החנויות, בהם המותג הפרטי של הרשתות, מעדנות, שלושת האופים, זוגלובק, ינון, שחף, צנעני ותענוגות - כל רשת והמבחר שלה, כשרוב המותגים הזולים נמצאו בסקירה ברשתות מחסני כמעט חינם ורמי לוי. רוב המארזים מכילים 1 ק"ג בצק, והפערים במחיר משמעותיים.

לדוגמה: בצק עלים של אחד מ-4 היצרנים הקטנים הנ"ל נמכר בכ-12 שקל בממוצע - בעוד שהמוצר של מעדנות נמכר בכ-21 שקל ושל שלושת האופים בכ-19 שקל.

* בורקס קפוא: מוצרי הבורקס הקפוא כוללים מגוון יצרנים. גם כאן פערים בין המותג החזק בקטגוריה, מעדנות ואחריו שלושת האופים, לעומת מוצרים של יצרנים מוכרים פחות (תענוגות, שחף, ציפורי השרון) ומוצרי המותג הפרטי של הרשתות.

למשל, מארז בורקס תפוחי אדמה המכיל 800 גרם של מעדנות עולה כ-21.50 שקל ברמי לוי, מארז בורקס תפוחי אדמה של זוגלובק עולה כ-16 שקל, מארז של שלושת האופים נמכר ב-13 שקל ברמי לוי, מחיר זהה למוצר של המותג הפרטי (המותג), לעומת מחיר של 10 של לתוצרת של שחף. בשופרסל דיל בורקס תפוחי אדמה 800 גרם של ציפורי השרון עולה 13.50 שקל, לעומת 22 שקל למארז של מעדנות ו-17.50 שקל לזה של שלושת האופים. המותג הפרטי שופרסל נמכר ב-15.50 שקל.

מי מייצר את המותג הפרטי? לעתים מדובר בדיוק באותו יצרן שמייצר את המוצר הסמוך על המדף. יצרן הבורקסים של המותג הפרטי מגה והמותג הפרטי שופרסל הוא אותו יצרן: לה פסטיליה (מבית-שמש).

* מלווח: גם במחירי המלווח פערים: מארז 700 גרם של מעדנות עולה כ-15 שקל במגה בול, מארז עם כמות זהה של שלושת האופים עולה כ-14 שקל, בעוד שהמותג הפרטי של מגה עולה 13 ומכיל 1 ק"ג ולפיכך משקף פער של כ-40% לעומת מעדנות.

אגב, בדיקה בכיתוב שעל האריזה מגלה כי מלווח של מותג פרטי מגה מיוצר על-ידי חברת חמסי.

מי גוזר את הקופון?

מעדנות טוענת כי המחיר נקבע על-ידי הרשתות (ראו תגובה). עם זאת, חשוב להבין את תהליך התמחור של מוצר עד שהוא מגיע לקופה. השונות במחיר לצרכן נובעת מהרווח הגולמי שקובעת לעצמה הרשת על כל מוצר בחנות. שיעורי הרווח הגולמיים עומדים על 20%-35% בממוצע, תוך שונות בין מוצרים פופולריים ופחות פופולריים.

לפני שפרצה מחאתה"פסק זמן", למשל, נמכר החטיף בשופרסל בכ-6.30 שקל, במגה ב-5.90 שקל, וברמי לוי ב-3.90 שקל.

אבל לא רק הרשת היא אשר קובעת את המחיר - יש סינרגיה הדוקה עם הספק, ולמעשה שניהם מגבים האחד את השנייה. על מחירון היצרן לכל מוצר שהוא משווק לחנויות, מוענקת הנחה אחרת לכל רשת. וכאן הגודל בהחלט קובע. ההנחות נעות בין 5% ל-10% ומאפשרות לספק להגדיל את הרווח הגולמי או לגלגל את ההנחה לצרכן.

לפי גורמים בענף, הרשתות הגדולות מכתיבות את המחיר לא רק לספק אלא לשוק כולו, ויתרה מכך, הספק מעלה את המחיר לרשתות הקטנות. כאשר הרשתות הגדולות דורשות לקבל הנחה על מוצר מסוים - מעלים את המחיר לכולם ומעניקים הנחה לרשת הגדולה.

רמי לוי: "יקר? אל תקנו והמחיר יירד"

רמי לוי שב ומזכיר את הכוח המצוי בידי הצרכן ואת התנהלות השוק בהתאם לבחירה שעושה הצרכן: "אם המחיר של מוצר מסוים יקר ולידו מוצע תחליף זול, בידי הצרכן מצויה הבחירה ובידיו הכוח להוריד את המחירים של היצרנים הגדולים - פשוט אם יפסיק לרכוש אותם. גם היום, עדיין הצרכנים שבויים בבחירת מותגים מובילים שגם עולים יותר כך שליצרניות הגדולות אין סיבה להוריד את המחיר".

עם זאת, אומר לוי, "נתוני המכירות מלמדים כי הצרכנים היום פתוחים יותר לנסות מותגים מקבילים וזולים יותר, אבל כאמור עדיין הביקושים אינם מעודדים את התחרות הרצויה".

הרבה מרגרינה, מעט מאוד מרכיבים מזינים

האם יש הבדלים באיכויות הבצק או המרגרינה? לדברי הקונדיטור מיקי שמו, יש הבדל. כל מאפי הבצק הקפואים מכילים מרגרינה מטעמי כשרות, עלויות והיכולת לעבד את הבצק בפס ייצור.

לדברי שמו, יש יצרנים שונים של מרגרינה, וההבדלים במחיר - ולפיכך באיכות - יבואו לידי ביטוי בעיקר בסוגי חומצות השומן וההרכב שלהן.

גם בקמח יש הרכבים שונים המעידים על איכות המוצר המוגמר, אלה מתבטאים בהיקף החלבונים והעמילן שבקמח. "ההבדלים באיכויות יבואו לידי ביטוי בטעם של המוצר וברכיביו התזונתיים", הוא מסביר וממליץ על הכנת הבצק בבית, "מה שיאפשר לבקר על הרכיבים בבצק, את השימוש בחמאה על יתרונותיה הרבים ביחס למרגרינה ולהפיק מוצר טעים ואיכותי יותר".

לילך חופי, דיאטנית קלינית, חברת עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל, מזכירה כי מוצרים אלה המבוססים על בצקים, עשירים בשומן רווי, בשומן טראנס ובשיעורי נתרן גבוהים, כך שמבחינתה העדיפות הברורה היא להוציאם מחוץ לתפריט.

"כדאי לבחון לא רק את מה שיש במזון מהסוג הזה אלא גם את מה שאין: אלה מוצרים שעשויים מקמח לבן ולכן אינם מכילים סיבים, הם דלים בוויטמינים ובברזל, דלים בחלבון ובסידן ובכל מקור שהייתי מגדירה כבריא. מכאן שזו בהחלט לא הבחירה האולטימטיבית כארוחת ערב, ובכלל, יש הרבה אלטרנטיבות לארוחה מהירה ומזינה בהרבה".

חייבים בורקס? חופי ממליצה להעדיף בצק פילו המבוסס על שמן קנולה על פני בצק עלים המבוסס על מרגרינה העשירה בשומן טראנס או חמאה העשירה בשומן רווי ובכולסטרול - בעיקר בהכנה עצמית כשניתן לשלוט בכמות השמן.

ואם לא השתכנעתם, לפני שבוחרים את המוצר כדאי להציץ כל רשימת הרכיבים. המטרה למצוא את המוצר שמכיל כמה שפחות שומנים (שומן מוקשה או שומן טראנס) ונתרן. ככל שרכיב השומן ממוקם במקום גבוה ברשימת הרכיבים - זהו סימן לשיעורים גבוהים שמסתתרים בתוך הבורקס, טעים ככל שיהיה.

כמה עולים מאפים קפואים ברשתות המוזלות

עוד כתבות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הרש גולדברג פולין

אות חיים מעזה: חמאס פרסם סרטון של הרש שנחטף מהנובה

ביידן חתם על הסיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים ● שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא ● פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● בלבנון דיווחו על עשרות מטרות שהותקפו בבת אחת בדרום המדינה ● צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח ● עדכונים שוטפים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים