גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

74% מבני-הנוער: הריאליטי משפיע על התנהגותנו

מסקר שהגיע ל"גלובס" עולה כי 70% מבני-הנוער חושבים ש"האח הגדול" עלולה לעודד התנהגות שלילית, אבל זה לא מפריע ל-30% מהם לרצות להשתתף בתוכנית

כ-67% מבני-הנוער בגילאי 12-17 חושבים כי "האח הגדול", יותר מכל תוכניות הריאליטי, עלולה לעודד התנהגות שלילית - כך עולה מסקר שנועד לבחון את השפעת תוכניות הריאליטי על הנוער ועמדותיהם לגביהן.

בפער גדול נמצאת "היפה והחנון" המשודרת בערוץ 10. המקום השלישי והרביעי נתפסו גם הם על-ידי תוכניות ריאליטי של ערוץ 10 - "הדור הבא" ו"הישרדות". "המירוץ למיליון" של רשת נמצאת במקום החמישי.

עוד עולה מהסקר כי התוכניות שהכי פחות מעודדות התנהגות שלילית הן "כוכב נולד", "מאסטר שף" ו-"The Voice".

בסך-הכול עולה מהסקר כי 74% מבני-הנוער מעריכים כי תוכניות הריאליטי משפיעות על התנהגותם.

מהסקר עולה עוד כי 65.7% מבני-הנוער דירגו את ה"תחרותיות" כערך הבולט ביותר שבא לידי ביטוי בתוכניות הז'אנר. 48.7% דירגו "תככנות" כאחד הערכים המרכזיים המועברים, ו-40.5% חושבים ש"שנאה לאחר" הוא אחד הערכים הבולטים שמועברים במסגרת של תוכניות מסוג זה.

השאלה מה בני-נוער חושבים על תוכניות ריאליטי עמדה בשבועות האחרונים במוקד תחרות "שיח ושיג" (Debating), שערך "המרכז להעצמת האזרח", בה השתתפו 32 בתי-ספר תיכון מרחבי הארץ.

לקראת גמר התחרות, שיתקיים ב-27 במארס במעמד שר החינוך גדעון סער, ביצע המרכז סקר באמצעות חברת "מרקט ווטש" בין 300 בני-נוער (גילאי 12-17). הסקר בחן את עמדותיהם לגבי תוכניות הריאליטי המשודרות בטלוויזיה.

בין דמיון למציאות

פרט מעניין נוסף שעולה מן הסקר הוא שכשליש (32%) מבני-הנוער חושבים שחיי היומיום בבית "האח הגדול" משקפים את המציאות בחברה הישראלית (10.8% אף השיבו כי הם "מאוד משקפים"). מהנתונים ניתן לראות כי רק פחות משליש מהנשאלים סבורים כי תנאי המעבדה של בית "האח הגדול" אינם משקפים את החברה הישראלית.

"הנתונים מצביעים על תמונת עולם מפחידה, לפיה כמעט 50% מבני-הנוער חושבים שהחיים, כפי שהם נראים בבית 'האח הגדול', משקפים במידה כזו או אחרת את המציאות", אומר יובל ליפקין, מנכ"ל המרכז הישראלי להעצמת האזרח. "אנו רואים בכך תפיסה מנוונת, שכדי להיאבק בה הרשויות צריכות להשקיע משאבים ואמצעים בפעילות שתאיר ותרחיב את ספקטרום הדעות והרעיונות של בני-הנוער", הוא מוסיף.

הסקר בחן גם את הסיבות שבשלן צופים בני-הנוער בתוכניות הריאליטי. בעוד כמחצית מבני-הנוער השיבו כי הם צופים בתוכניות בגלל ש"סתם מעניין לצפות", אחוז דומה ענה כי הוא עושה זאת בגלל אלמנט התחרות בין המשתתפים. 23.9% מהנסקרים העידו כי הם צופים בתוכניות בגלל התככים שעולים בהן. לא פחות מ-18.6% מבני-הנוער אמרו כי מה שמעניין אותם בתוכניות זה "סקס". כ-20% מהנוער אוהבים לצפות בתוכנית כי הם אוהבים לראות "אנשים רגילים שמתפרסמים".

הסקר מראה גם כי יותר ממחצית מבני-הנוער (55.6%) העידו כי כהורים בעצמם, הם יתירו לילדיהם לצפות בעתיד בתוכנית "האח הגדול". יחד עם זאת, רבע מהנשאלים ציינו כי לא ירשו זאת - תופעה שבאופן לא מפתיע בולטת בעיקר בקרב המגזר הדתי והחרדי.

לבסוף, בתשובה לשאלה "האם היית רוצה להשתתף בעצמך בתוכנית 'האח הגדול'", ענו 31.7% כי הם היו רוצים להשתתף בעצמם בתוכנית. עשירית מתוכם אף אמרו כי הם מתכוונים להגיש את מועמדותם להשתתפות בתוכנית זו בעתיד.

"איפה מעבירים את הגבול"

כחלק מתחרות הדיבייטינג, נדרשו בני-נוער מכל הארץ לסוגיית הריאליטי, וכך התאפשרה הצצה לתפיסתם את הז'אנר הפופולרי.

"בבסיסן, תוכניות הריאליטי הן לא דבר רע. הן אפילו יכולות להיות דבר מבורך, השאלה היא מה עושים איתן ובעיקר איפה מעבירים את הגבול", אומרת אנה בן-ברוך, בת 17 מבת-ים. "כחברה, יש לנו קודים מוסריים, אבל המפיקים של תוכניות הריאליטי והערוצים שנותנים להם בית חוצים אותם פעם אחר פעם".

אבישג סרף, בת 16 מתיכון הריאלי בחיפה, מוסיפה: "לכל תוכניות הריאליטי יש מפיקים, והאינטרס שלהם הוא להרוויח כסף. כדי לעשות כסף הם סוחרים בדברים הצהובים והנמוכים, כמו מריבות בין המתמודדים, כל מיני משימות שפעמים רבות מוציאות מהם דברים אנושיים שליליים".

לדבריה, כדי לייצר בתוכנית "האח הגדול" סכסוכים ומריבות, ובכך להשיג את עניין הצופים, דואגים מפיקי התוכנית ללהק מראש אנשים שהפערים ביניהם גדולים מאוד. ואולם, הבעיה, לדבריה, לא מתחילה ונגמרת במפיקי התוכניות. "גם האנשים שמשתתפים ב'האח הגדול' הגיעו לשם כדי להרוויח כסף ותהילה", מסבירה סרף.

שמוליק כהן, בן 16.5 מישיבת אמי"ת עמיחי ברחובות, מחלק את סוגי הז'אנר לשניים. "אני מפריד בין שני סוגי ריאליטי: בין הסוג של 'כוכב נולד' ו'The Voice', שהם לדעתי יותר טובים ומאפשרים לאנשים להצליח יותר בקלות - לבין הסוג של 'האח הגדול' ו'הדור הבא', שהם לדעתי פשוט לא טובים, לא למתמודדים ולא לצופים".

דנה קאופמן, בת 15 מכפר רופין, תלמידת כיתה ט' בבית-הספר "חברותא", מוסיפה: "בתור נערה, שהרבה מהחברים שלה רואים ריאליטי, אני חושבת שזה ממש ביזיון מה שהולך בטלוויזיה. 21:00 זו שעה שרוב הילדים עדיין ערים, ותוכניות הריאליטי המשודרות כמעט כל ערב הופכות להיות שיחת היום למחרת".

- מה הבעיה עם זה?

"הסלנג שמשתמשים בו, השפה מאוד נמוכה, נורא גסה, וכל הזמן יש ניסיון לקחת את הדברים לנקודות קיצון. בעונה הזאת של 'האח הגדול' השתתפה ברי סימון, ואנשים שלא באים במגע עם הציבור הדתי חושבים אחר-כך שככה נראה וחושב הציבור הזה - כמו ברי, שבמקום לשוחח עם אנשים, היא מתחילה לדקלם פסוקים מהתנ"ך. זה מעביר ממש מסר לא נכון ולא טוב על החברה שלנו", אומרת קאופמן.

- מה שמשתקף בתוכניות כגון "האח הגדול", "הישרדות" ו"הדור הבא", משקף את המציאות בחברה הישראלית?

בן-ברוך: "לא. זה משקף מציאות מוגזמת ומוכחת של החברה הישראלית. זה לא משקף אותה באמת. יש את עניין העריכה המגמתית, אבל גם המתמודדים יודעים שאם הם יתנהגו בצורה יותר מוקצנת או יותר אלימה, זה יביא לזה שאנשים ירצו יותר לצפות בהם".

כהן: "אני רוצה להאמין שזה לא משקף את החברה. אני משוכנע שמה שאנחנו רואים על המסך הן סיטואציות שנערכו על-ידי הבמאים שרוצים רייטינג, ולכן הם מחפשים ומוצאים את הדברים הפחות טובים כמו רכילויות, תככים וכו'".

סרף מבקשת להבהיר כי היא לא חושבת שיש מקום למנוע את שידוריהן של תוכניות הריאליטי. "אני לא חושבת שבחברה דמוקרטית צריך לאסור על שידור תוכניות הריאליטי, אבל חייבים לחנך אנשים ולידע אותם בנזקים שעלולים להיווצר מצפייה בטלוויזיה", היא אומרת. "במקום לאסור על זה, אולי כדאי לדחוק את זה לשעות מאוחרות יותר ולתת לזה פחות זמן מסך".

לדבריה, "יש בעיה מאוד גדולה במערכת, בערכים וההתמודדות עם התופעה הזאת. חייבים להתחיל במשהו מאוד בסיסי, בחינוך. זה צריך להתחיל מגבוה מאוד, ממשרד החינוך אבל גם מההורים שלנו, שצריכים להבין שאנחנו כל הזמן מושפעים מהסביבה שלהם. צריך להראות לבני-הנוער למה לא כדאי להם לראות תוכניות ריאליטי, אבל אני לא חושבת שבחברה שהיא דמוקרטיה ולא פשיסטית צריך לאסור על משהו", היא מסכמת.

תגובות

* רשת: "תוצאות הסקר מדברות בעד עצמן. רשת מאמינה בטלוויזיה משפחתית וחיובית, ולכן תוצאות מדאיגות אלה אינן נוגעות לתכניה".

* ערוץ 10: "אנחנו שמחים לראות שגם ממצאי המחקר של 'מרקט ווטש' מצביעים בבירור על החיוביות שיש בתוכניות הריאליטי של ערוץ 10, ושגם הרוב המוחלט של בני-הנוער בישראל אינו מוצא היבט שלילי בתוכניות הריאליטי של הערוץ. הממצאים עולים בקנה אחד עם מחקרים נוספים ובדיקות שערכנו טרם בחירת הפורמטים ופיתוחם לשידור, מחקרים שאף הוצגו בדיון הפומבי שמועצת הרשות השנייה ערכה בנושא אשתקד".

* קשת: "תוצאות הסקר משקפות תמונה מאוזנת בהקשר של תוכניות ריאליטי וביניהן 'האח הגדול'. רוב בני-הנוער מייחסים יכולת השפעה לתוכניות ומציינים ערכים חיוביים לצד שליליים. ערכים כגון חברות, תעוזה וגילויי התמדה לצד תככנות וחומרניות, כשהסיבה המרכזית לצפייה היא התחרות. באופן טבעי, אחוזי הצפייה הגבוהים של 'האח הגדול' משקפים עניין, מעורבות רגשית וזכירות, הבאים לידי ביטוי בנתונים".

בני-נוער כמנוע לשינוי

תופעת תוכניות הריאליטי עמדה במרכז סבב תחרות הדיבייטינג "שיח ושיג". המנוע מאחורי התחרות הוא "המרכז הישראלי להעצמת האזרח" - מוסד עצמאי, א-מפלגתי, הפועל ליצירת חברה יציבה באמצעות מחקר, חינוך וקידום סוגיות חברתיות, כלכליות ופוליטיות.

המרכז נוסד בשנת 2003 על-ידי איש העסקים והפילנתרופ יצחק נזריאן, מתוך ההנחה שחינוך בנושאי זכויות וחובות בחברות דמוקרטיות הוא המפתח לבניית חברה אזרחית יציבה ואיתנה. המרכז מקדם פרויקטים הקשורים לנושאים הנמצאים בראש סדר היום הציבורי בישראל.

המרכז פועל מזה שנים לשינוי שיטת הממשל בישראל. באחרונה השיק המרכז את הקמפיין "זו השיטה, גאון", שמטרתו להביא למהפכת בשיטת הממשל, בין היתר, באמצעות העלאת אחוז החסימה, הגדלת הרוב הדרוש להפלת הממשלה בהצבעת אי-אמון, צמצום מספר שרים ושילוב מרכיב אזורי בבחירות הכלליות.

בני הנוער
בני הנוער
בני הנוער

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

זה שני עשורים שאין השקעות מספקות במתקני כריית הנחושת / צילום: Shutterstock

ההיצע בירידה והביקוש צפוי לזנק: האם זה קץ הדשדוש במחיר הנחושת?

מחיר המתכת מטפס בעקביות בחודשים האחרונים, ואנליסטים חוזים שהוא יזנק בעוד 70% במהלך השנתיים הקרובות ● בין הסיבות: שיבושים בכריית הנחושת שעלולים להביא לירידה בהיצע

שלט של גינדי שמציעה פטור ממס רכישה / צילום: כדיה לוי

המבצעים למכירת דירות: מי באמת הנהנה העיקרי?

הקיפאון בשוק הנדל"ן גורם ליזמים להציע הנחות בכל מיני צורות על דירות, אך האם הקונים באמת מרוויחים בהם?

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

חברת ארמיס / צילום: שלומי יוסף

ארמיס רוכשת חברת סייבר ישראלית ב-150 מיליון דולר

סילק מפתחת פלטפורמה המאפשרת למנהלי אבטחת מידע לזהות ולתעדף שלל חולשות ואף לתקן אותן ● לאחר הרכישה, ארמיס תטמיע את הפלטפורמה של החברה בתוך המערכות והפלטפורמה שלה

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

יצחק קרויזר, עוצמה יהודית / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האם שיעורי הגיוס באוכלוסייה הכללית נמצאים במגמת ירידה?

האם שיעורי הגיוס יורדים בחברה הכללית כפי שטוען ח"כ יצחק קרויזר? פירקנו לגורמים ● המשרוקית של גלובס

נרשמה עלייה של 19% במחזור הקניות בכרטיסי אשראי בהשוואה לשנה שעברה / צילום: Shutterstock

החשש מתקיפה איראנית וחג הפסח הובילו לעלייה ברכישות מזון ומוצרי חשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי מספר הרכישות בענף החשמל נותר דומה, אך בשל עליות המחירים שילם הציבור כ–20% יותר

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

תחזיקו מזומן: ההמלצה החריגה של מנהל ההשקעות

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

בנימינה / צילום: נעמה מצגר טבול

"משלמים שכר דירה של 7,000 שקל בחודש ולא מקבלים דירה": הפרויקט שהסתבך והעלויות

ב־2018 זכו 18 משפחות בהגרלה של מחיר למשתכן בבנימינה, אולם עד כה הפרויקט לא התקדם ● היזם מאשים את המועצה והוועדה המרחבית שלא מאפשרות להוציא היתר בנייה, והוועדה טוענת שההיתרים שהגיש היזם אינם תואמים את תוכנית הבינוי החדשה ותרמו לעיכוב

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?