גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך תפחיתו את חשבון החשמל ותחסכו מאות שקלים בחודש

על רקע חשבונות החשמל הגבוהים, "גלובס" בדק אם יש דרכים לצמצם מעט את ההוצאה - החל בהתקנת מערכת סולארית, דרך ניתוק בר המים הביתי ועד שימוש במוצרים המופעלים בגז, לצד רכישה מושכלת של מוצרים לבית ושימוש נכון בהם

על רקע העלייה בתעריפי החשמל, "גלובס" בדק אם יש דרכים לצמצם מעט את חשבון החשמל החודשי. המסקנות לפניכם.

מוצרים חסכוניים: לחמם מים ולייבש כביסה על-ידי גז

אלטרנטיבה שלא כולם מודעים לה היא שימוש במוצרים שפועלים באמצעות גז - מה שנחשב גם "ירוק" וידידותי לסביבה.

כך, למשל, מציעות חברות הגז מוצרים כמו מחמם מים שמייתר את הצורך בשימוש בדוד חשמלי או דוד שמש (ומחמם מיידית את המים, בפתיחה של הברז); מייבש כביסה שפועל על גז ומייבש את הכביסה בחצי מהזמן של מייבש חשמלי, תנור הסקה ועוד.

חברות נוספות מציעות מוצרים שונים בתחום, אולם נראה כי מודעות הצרכנים לקיומם עדיין לוקה בחסר. בכל הנוגע לחימום מים, יש לציין גם קיומם של פתרונות חימום מיידיים דוגמת "אטמור" ומוצרים אחרים, המאפשרים גם הם חיסכון נקודתי - מבלי לשכוח את הדוד דולק או להפעיל אותו זמן רב מדי.

תני גבע, סמנכ"ל השיווק של פזגז, אומר כי "המוצרים בארץ הם יחסית מושג חדש מאד. בארה"ב ובאנגליה מדובר במוצרים שהם לחם חוק, ומי שחוזר משם לארץ אחרי תקופה, לרוב יביא איתו מוצרים כאלה. היתרון הגדול הוא בעיקר בנוחות ובאיכות החיים - אבל כמובן גם החיסכון גדול".

כמה זה חוסך?

גבע מעריך כי עבור חימום מים, מדובר בחיסכון של 30%-35% - "אלא אם אנשים עושים מקלחות ארוכות יותר בגלל הנוחות". מייבש כביסה, הוא אומר, "הוא צרכן החשמל מספר אחת" - וגם שם מדובר בחיסכון מהותי, שכן מלבד הניצול האנרגטי השונה, זמן השימוש מתקצר במחצית".

הנחות: חברת החשמל מעודדת חסכנות

מצוקת האנרגיה מאיימת על חברת החשמל, והיא מנסה לתמרץ את הצרכנים - פרטיים ועסקיים - לצמצום הצריכה ככלל, ובשעות השיא בפרט.

השבוע הודיעה החברה על הכוונה לזכות צרכנים ב-10%-20% מחשבונות החשמל שלהם בקיץ הקרוב, בהתאם לחיסכון שיציגו בחשבונות לעומת החודשים המקבילים בשנה החולפת (כך שהחיסכון הוא כפול - בשינוי דפוסי הצריכה, ובשורה התחתונה בחשבון).

התוכנית כרוכה בהרשמה מראש ובשימוש הנדרש לאישורה.

כמה זה חוסך?

לפי הערכות של חברת החשמל עצמה, מדובר בחיסכון פוטנציאלי של עד 400 שקל לחודש קיצי עבור משק-בית שיענה לאתגר.

הסדר נוסף שמחכה לאישורים סופיים, "ניהול צריכה עצמית", שיאפשר לצרכן להתקין מחברים מיוחדים בין השקע הביתי למכשיר החשמל שבאמצעותם תשלוט חברת החשמל בהפעלת המכשירים ותמנע את הפעלתם במשך 100 שעות בשנה.

התמורה לצרכן: החזר של 3.15 שקלים לכל קווט"ש שלא נצרך באותן השעות, בהשוואה לצריכה שנרשמה במשך 10 ימי עסקים קודמים.

אלא שההסדר מיועד בעיקר לצרכני חשמל מסחריים, הצורכים יותר מ-40 אלף קווט"ש בשנה - או להתאגדות מאורגנת של צרכנים ביתיים, אם תתקיים.

למשפחות שיצטרפו להסדר באופן מאוגד, מוערך החיסכון בעד 300 שקל בשנה למשפחה.

מה זה תעריף תעו"ז?

תעריף התעו"ז הביתי (תעריף לפי עונה וזמן) קיים כבר משנת 2004 - ומאפשר גבייה משתנה לפי עונות השנה ושעות היממה: בשעות שיא הצריכה יעלה התעריף בשיעורים המגיעים עד ל-150% מהתעריף הקבוע, ובשאר השעות תינתן הנחה של כ-18% ממנו.

צרכן שבחר להצטרף להסדר יוכל להתחרט לאחר שנה ולחזור לתעריף הקבוע, אולם חשוב לדעת כי הוא כרוך בהתקנת מונה מיוחד שעלות אחזקתו הקבועה גבוהה יותר.

כמה זה חוסך?

על-פי רשות החשמל, לא מעט: מדובר בחיסכון פוטנציאלי של כ-10% מחשבון החשמל השנתי, תוך שינוי הרגלי הצריכה בהתאם לתעריף המוזל.

בפועל, מתברר, על-פי נתוני חברת החשמל - מתוך 2,700 משפחות בלבד שעברו עד היום לשימוש בתעריף, רק 43% הרוויחו מהמעבר כשהרווח מגיע ל-3-4%.

כ-57% מהלקוחות, לעומתם, הפסידו מהשינוי ושילמו יותר (הפרש שהבטיחה החברה להחזיר בהתאם לתעריף שהיו משלמים ללא מעבר למונה החדש).

אנרגיה סולארית: מומלץ לבדוק היטב את הכדאיות

האפשרות להתקנת מערכת סולארית ביתית להפקת חשמל קיימת כבר מספר שנים. כיום יכול לקוח פרטי בעל שטח גג מתאים להתקין מערכת שתייצר חשמל, למכור אותו לחברת החשמל בתעריף הקבוע מראש ל-20 שנה - ולקבל מדי חודש צ'ק לביתו עבור הכמות שהפיק (במקביל לתשלום הרגיל שלו עבור צריכת החשמל לחברה, שנמדדת במונה נפרד).

האם אכן מדובר בעסק כדאי? לא מעט גורמים אמורים להיות חלק בשקלול הכולל: העלות הכבדה של התקנת מערכת, שינויים ביעילות ודרישות אחזקה, ירידת תעריף המכירה לחברת החשמל ושינוי בתנאי המימון שמציעים הבנקים היום עשויים להצביע על כדאיות מוטלת בספק עבור חלק מהלקוחות - כמו גם גורמים כמו בלאי ותיקונים הצפויים לצוץ במשך השנים (כשהאחריות לרוב חלקית בלבד).

"מחירי המערכות צנחו בחצי בשנים האחרונות", אומר דני דנן, מנכ"ל חברת האנרגיה הסולארית אנרפוינט ישראל, "וכך גם התעריף שמקבלים מחברת החשמל. ככל שהמערכת קטנה יותר - ההחזר יתארך ומדובר בהשקעה ארוכת-טווח.

"כיום גם קיימים פאנלים טובים ויעילים יותר, אבל חשוב לקחת בחשבון שחברות זולות עלולות להשתמש בחומרים בעייתיים שייצרו בעיות באיכות, ואז התפוקה תהיה נמוכה יותר, והתחזוקה לאורך שנים יקרה.

"הפרספקטיבה הנכונה היא איזה מימון תצליח לקבל - ובשורה התחתונה, ככל שהשטח להתקנת המערכת גדול יותר, מה שקיים בדרך-כלל בבתים בפריפריה - המערכת תחזיר את ההשקעה מהר יותר".

כשהשטח מינימלי או קרוב לזה, מודים לא מעט גורמים בענף, לא תמיד כדאית ההשקעה לעומת טווח ההחזר, הטרחה והסיכונים שבעלויות נוספות לטווח ארוך.

כמה זה חוסך?

בישראל, כל קילו-וואט מותקן של פאנלים סולאריים ייצר בממוצע על-פי חברת החשמל אנרגיה חשמלית של 1,600-1,700 קוט"ש בשנה, שעבורו יקבל מחברת החשמל - על-פי התעריף שהתעדכן בתחילת 2012 - 1.71 שקל לקוט"ש. מערכת בסיסית של 4 קילוואט (כ-40 מ"ר) תייצר על-פי החישוב הזה חשמל שיתורגם לכ-11 אלף שקל בשנה.

מכיוון שמחירי מערכות בסיסיות כאלו מתחיל מסכומים של 80-100 אלף שקל, מדובר בהחזר בטווח של 7-9 שנים, מבלי לקחת בחשבון את הגורמים שהוזכרו קודם: בלאי, תיקונים, ירידת אפקטיביות והריבית עבור המימון.

במערכות גדולות יותר המתפרסות על שטח נרחב, הכדאיות כאמור עולה.

5 דרכים לחסוך בחשמל באופן יומיומי

1. שימוש מושכל במוצרי חשמל

נדוש, אבל אמיתי: כל מעלה נוספת במזגן מייקרת את עלות החשמל בעוד 5%. עלות שעה של מזגן סטדנרטי - 1.50 שקל. בהרתחת קומקום חשמלי הקפידו למלא את הכמות הרצויה ולא יותר. שימוש בתרמוס טוב במשך היום יכול לחסוך המון.

2. דירוג אנרגטי

בקניית מכשירי חשמל, מומלץ להקפיד על דירוג אנרגיהA - החסכוני ביותר. לרוב גם תוחלת החיים של המכשיר ארוכה יותר.

3. חימום מים

דוד שמש הוא מרכיב יקר בהחשבון החשמל. כדאי להקפיד שהוא מכוון לטמפרטורה של 65-70 מעלות ושהדוד נקי מאבנית. מחיר שימוש בדוד חשמלי לשעה יכול לנוע בין 90 אגורות ל-2.50 שקלים.

4. לנתק את בר המים

מטהרי המים הם זוללי חשמל גדולים. משפחות שוויתרו עליהם דיווחו שחסכו אפילו 30% בחשבון החשמל. אם ברשתוכם מתקן, מומלץ להתקין טיימר שיפעיל אותו רק כשצריך ולא יעבוד כל במשך כל היום.

5. נורות חסכוניות

ההשקעה בהחלפת הנורות לחסכוניות (מה שמתיישב עם הרפורמה האחרונה האוסרת על מכירת נורות ליבון) - מסתכמת במאות שקלים, אולם תחסוך 8% מצריכת החשמל במשק-הבית - ובחישוב גס, כ-400 שקל בשנה.

* ההמלצות נאספו בעזרת היועץ לכלכלת משפחה שי אבו.

עוד כתבות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד