גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אקזיט ישראלי: אורידיון תימכר לקובידיאן ב-346 מיליון דולר

קובידיאן האמריקנית רכשה את סופרדיימנשן הישראלית לפני כחודש העסקה מבוצעת בפרמיה של 76% על מחיר המניה בשוק ■ אלן אדלר, יו"ר ומנכ"ל, יקבל 24 מיליון דולר

זהו. חברת ציוד רפואי ישראלית נוספת עושה את דרכה לזרועות של משקיע זר. אורידיון הירושלמית, שפיתחה ציוד רפואי לכימות ואפיון רמות הפחמן הדו חמצני (CO2) בדם, נמכרת לקובידיאן (Covidien) האמריקנית תמורת 346 מיליון דולר במזומן - 300 מיליון דולר בנטרול המזומן שיש לאורידיון בקופתה.

קובידיאן, נזכיר, רכשה רק באחרונה חברה ישראלית אחרת, סופרדיימנשן, תמורת 350 מיליון דולר, כך שנראה שהחברה בחרה לצאת למסע קניות בארץ, ולא ממש זול. סופרדיימנשן החזירה למשקיעיה לא מעט, והמקרה של אורידיון די דומה, וממחיש שוב את השגשוג של תעשיית הציוד הרפואי הישראלית.

קובידיאן רוכשת את אורידיון, הנסחרת בבורסת ציריך, לפי מחיר של 21.08 פרנק שוויצרי למניה (23 דולר) - פרמיה יותר ממכובדת של 76% על מחיר המניה הבוקר, ופרמיה של 91% על מחיר המניה הממוצע בחודשיים האחרונים. במילים קצת יותר פשוטות, קובידיאן רוכשת את אורידיון לפי שווי כמעט כפול משוויה הבורסאי.

אורידיון (Oridion), שהוקמה לפני 25 שנה (ממש השנה חוגגת החברה חצי יובל להקמתה), מפתחת ציוד רפואי למדידת CO2 או בעגה המקצועית קפנוגרפיה (Capnography) - כימות ואפיון של רמות הפחמן הדו חמצני בתהליך הנשימה. קפנוגרפיה היא חלק בלתי נפרד מתהליך הפיקוח על חולים שנמצאים באשפוז ממושך לאחר ניתוח, או ממתינים בחדר מיון.

בתהליך הנשימה אנו שואפים חמצן ונושפים CO2 אך אם אנו לא נושמים נכון או צוברים אוויר בריאות מבלי לפלוט אותו, אותו CO2 הופך לרעיל כי הוא תופס את מקומו של החמצן, ומשקלו הסגולי הגבוה משל החמצן מגדיל את הסיכויים למות מחנק במקומות סגורים ונמוכים כמו מרתפים וחדרים אטומים. לכן, הקפנוגרפיה הפכה לאינדיקטור הראשון שמזהה קשיי נשימה, ואורידיון הפכה לחברה שהפתרון שפיתחה לפני למעלה משני עשורים, מציל חיים.

קובידיאן, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי של 26 מיליארד דולר, מתכננת לשלב את הפעילות של אורידיון ביחידה עסקית של החברה שעוסקת בהנשמה וניטור חולים, ולהפוך "את אורידיון למרכז ידע ומצוינות בתחום הקפנוגרפיה", דברי הודעת החברה.

"קובידיאן פנו אלינו לפני 9 חודשים, ולא מיד קפצנו על ההצעה שלהם", מספר וולטר טבצ'ניק, סמנכ"ל הכספים של אורידיון. "הם הלכו וחזרו עד שבפברואר האחרון הם באו עם הצעה שלא יכולנו לסרב לה", הוא אומר. לדבריו, "אם היינו צריכים למצוא מישהו שיקנה אותנו - אובידיאן היא הרוכשת הכי מתאימה".

טבצ'ניק מדגיש כי מרכז המו"פ של החברה בארץ, שיושב בירושלים, יוותר על כנו. "זה היה חלק מתנאי העסקה שהגדרנו".

"ערוצי המכירה של קובידיאן יאפשרו לאורידיון להגביר את קצב החדירה של פתרונותיה לסביבות רפואיות קיימות וחדשות", ציין אלן אדלר, יו"ר ומנכ"ל החברה. רוברט וויט, נשיא פעילות מערכות ההנשמה והניטור של קובידיאן, ציין כי "הפתרונות של אורידיון מהווים תוספת מצוינת לפורטפוליו המוצרים הנוכחי של החברה". אדלר, יו"ר ומנכ"ל החברה הנרכשת, צפוי לקבל 24 מיליון דולר ברוטו.

מימין: אלן אדלר, יו"ר ומנכ"ל, ו-וולטר טבצ'ניק, סמנכ"ל הכספים אורידיון / צילום: תמר מצפי

הרוח החיה והשקטה שמאחורי אורידיון

המרוויח הגדול ממכירת אורידיון הוא יו"ר ומנכ"ל החברה, אלן אדלר. אדלר מחזיק כרגע בשיעור של 6.6% מהון המניות של החברה (בדילול מלא), וזה אומר שמכירת החברה תניב לו 24 מיליון דולר (ברוטו לפני מס), שהם 90 מיליון שקל בקירוב - אקזיט בהחלט נאה.

ההחזקה של אדלר כוללת אופציות ברות מימוש, שכולן נמצאות הודות לעסקה עמוק "בתוך הכסף", ולכן שווי המזומן שיקבל הוא ברוטו, לפני תשלום תוספת המימוש של האופציות למניות.

אדלר, שאינו נמנה על מייסדי החברה, החל לכהן כדירקטור בחברה בשנת 1994, וכמנכ"ל מאפריל 2004. בעברו שימש כיועץ ושותף בחברת הייעוץ מקינזי, ובעברו הרחוק יותר היה שותף בקרן ההון סיכון של אוורגרין.

אדלר, למרות שני כובעיו, נחשב לרוח החיה אך השקטה שמאחורי אורידיון. לתקשורת הוא לא מרבה להתראיין, ומי שבעיקר מייצג את החברה מול התקשורת ומול שוק ההון הוא וולטר טבצ'ניק, סגן נשיא בכיר וסמנכ"ל כספים.

הבליץ הישראלי של קובידיאן

קובידיאן שברה היום שיא כאשר רכשה, תוך פחות מחודש, שתי חברות תמורת כמעט 700 מיליון דולר. אף חברה גלובלית לא השקיעה בישראל סכום גדול כל כך בטווח זמן קצר כל כך. מלבד ג'ונסון אנד ג'ונסון, קובידיאן היא כעת הרוכשת הגדולה ביותר של חברות מכשור רפואי בישראל מאז תחילת שנות ה-90.

שתי הרכישות הן בתחום של רפואת ריאות (רפואה פולמנולוגית), תחום שהולך ומתפתח לאחר שנזנח מעט במשך מספר שנים. עם זאת מדובר בחברות שונות: אורידיון היא חברת ניטור ואילו סופרדיימנשן היא חברה לאבחון וטיפול פולשני בגידולים בריאות. לפני כשבוע רכשה קובידיאן גם חברת מנשמים בשם ניופורט.

קובידיאן הייתה חטיבת הבריאות של תאגיד טייקו השוויצרי-אמריקני, ופוצלה ממנו לפני כארבע שנים. כוים קובידיאן נסחרת ב-NYSE לפי שווי שוק של 26 מיליארד דולר וב-2011 רשמה מכירות של 11.7 מיליארד דולר. בשבועיים האחרונים, בין היתר על רקע שתי הרכישות הקודמות, עלתה מנייתה בשיעור של 4%.

קובידיאן מתמחה בתחום הניתוחים הזעיר פולשניים, עם מוצרי לפרוסקופיה ואיחוי וחיבור רקמות, יש לה פעילות בתחום ניטור החולים בבתי החולים והיא משווקת ציוד לחדרי ניתוח. בנוסף, יש לה פעילות בתחומי הפרמצבטיקה והגנריקה, אך לאחרונה היא הביעה כוונה להוציא פעילות זו ולהפוך לחברה עצמאית, בעיקר כדי לא להתמודד עם לחצי המחירים בשוק הגנרי.

קובידיאן הורידה באחרונה את צפי המכירות שלה ל-2012 לעומת 2011. הסיבה העיקרית היא אי הוודאות הכללית שפוקדת את שוק המכשור הרפואי האמריקני, ולחץ על המחירים מצד חברות הביטוח. אלו כנראה גם הסיבות המובילות את החברה לצמיחה מוגברת באמצעות רכישות, גם מחוץ לארה"ב.

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר