גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": פערי מחירים באותה רשת בערים שונות

בעוד שיש רשתות המקפידות על מחירים זהים בכל הסניפים, אחרות - כמו כפר השעשועים, הפיראט האדום, קפה קפה או סופר-פארם - מתאימות את המחירים בסניפים השונים לאזור ■ לפעמים שווה לצאת מת"א ולקנות צעצועים בכפר-סבא

אם חפצה נפשכם בארוחת בוקר זוגית ברשת קפה קפה, כדאי שתאכלו אותה בעפולה ולא בהרצליה, כי שם תשלמו עליה 24 שקל פחות. אם ב"מגה בלוקס" אתם מתעניינים, כדאי שתטריחו את עצמכם לכפר השעשועים בכפר-סבא, משום שבסניף הרשת באלנבי בתל-אביב הוא עולה 250 שקל, לעומת 190 שקל בכפר-סבא.

במילים אחרות, הנחת היסוד של הצרכן, שקנייה ברשת מבטיחה לו מדיניות מחירים אחידה, היא במקרים רבים לא נכונה. מבחינת הצרכן, יתרונה העיקרי של רשת הוא יכולתה לספק את אותה סחורה בנקודות שונות ברחבי הארץ.

מעצם העובדה שמדובר ברשת, מצפה הצרכן למצוא פלטפורמה אחידה בהיבט המחיר וניהול המלאים תחת קורת-גג אחת. אולם, מבדיקת "גלובס" בענפים שונים מסתבר כי לא בכולם המונח "רשת" מתורגם באותה צורה.

כך למשל, בענף הצעצועים יש רשתות ארציות, כמו כפר השעשועים או הפיראט האדום, שפועלות באמצעות זכיינים ולפי מדיניות שבה לכל סניף יש את החירות לקבוע מחירים עצמאית.

בענף בתי-הקפה, ברשת קפה קפה משלמים הלקוחות בהרצליה הרבה יותר מאשר בעפולה, ובענף הפארם קיימת מדיניות של זכיינות ברשת סופר-פארם, והזכיינים קובעים את המחיר גם בהתאם לעלויות תפעול משתנות.

איך מנמקות זאת הרשתות? בעיקר באמצעות הטיעון על עלויות התפעול המשתנות בהתאם לאזור. "אדם שגר בתל-אביב יודע שעלויות המחיה שלו גבוהות מאשר תושב באר-שבע - גם במובן של המחירים בחנויות. גם הן משלמות שכר דירה גבוה יותר - בדיוק כמוהו. מי שרוצה לשלם פחות יודע שכדאי לו לערוך את קניותיו בפריפריה", אומר בעלים של רשת הפועלת בשיטת זכיינות.

התמחור השונה בתוך הרשת מעודד תחרות לגיטימית בין הסניפים, כך מנמקים בחלק מהרשתות.

ההסבר אמנם נשמע משכנע, אבל יש ענפים שמוכיחים שאפשר אחרת - כך למשל בענף האופנה. עובדה היא שהמחירים בכל סניפי פוקס או קסטרו זהים, בין אם הם ממוקמים בקניון רמת-אביב ובין אם בקריית-שמונה. בענף האופנה, החשמל או כלי הבית, חלק מהרשתות פועלות באמצעות זכיינים, אולם המחירים בכל הסניפים זהים, כחלק ממדיניות הרשת. את הסבסוד הרוחבי לעלויות התפעול השונות מתמחרים מראש במוצרים בכלל הרשת.

בענף רשתות המזון ההבדלים בין סניפים באזורים שונים, כפי שפרסמנו כאן לא מזמן, הם עצומים ויכולים להגיע ל-100% ויותר - הכול כדי לעמוד בתחרות במתחם. בדיקת "גלובס" לפני כחודש העלתה אז כי רשת רמי לוי הציגה את הסל הזול ביותר בכל המתחמים, אך תושבי אשדוד שילמו עליו 344 שקל, ואילו תושבי תלפיות בירושלים - 405 שקל.

ענף המזון

הרשתות הארציות כוללות בעיקר מזון מהיר ובתי-קפה - לחלקם מדיניות מחירים אחידה, ואחרים מתירים לבעלי הסניפים מדיניות מחירים עצמאית.

מדיניות מחירים ומבצעים

* מחירים אחידים: יש רשתות שעל אף שפועלות בשיטת זכיינות קובעות מחיר אחיד. לרשת קפה גרג, המונה 77 סניפים, יש מדיניות מחירים אחידים (למעט באוניברסיטאות ובמכללות, שם רף הכניסה קובע מחירים מסובסדים). לקפה נטו יש 15 סניפים, ובכולם תפריט ומחיר אחיד, וכך גם ברשת קפה ג'ו וברשת אילנ'ס. ברולדין מסבירים כי המחירים אחידים, "למעט מבצעים נקודתיים".

גם בענף המזון המהיר, במקדונלד'ס ובורגר ראנץ' המחירים בכל הארץ אחידים (למעט באילת).

* מחירים משתנים: בחלק מהרשתות שאינן קובעות מחיר אחיד, המחירים בין הסניפים משתנים.

בדיקת אתר zap rest העלתה הבדלים משמעותיים בין סניפי קפה קפה: ארוחה זוגית לשקשוקה עולה בסניף באריאל 78 שקל, 89 שקל בסניף בעפולה ו-102 שקל בסניף במרינה בהרצליה - פער של 30% בין הזול ליקר.

* תגובת קפה-קפה: "קפה קפה היא רשת ארצית הפועלת בשיטת הזכיינות. מתוך כך, מגדירה הרשת טווחי מחירים מומלצים בסניפיה ברחבי הארץ.

"ההחלטה התמחור הסופית נתונה לשיקול הסניפים, תוך עמידה בקריטריונים המחמירים של הרשת אודות המחירים, איכות המוצרים ואיכות השירות. ההבדלים במחירים בין הסניפים נובעים גם מהבדלים בעלויות תפעול כדמי שכירות, מספר עובדים וכו'".

אינפו קפה קפה

ענף הפארם

* סופר-פארם: הרשת מתנהלת בשיטת זכיינות המכונה "שיטת העמיתים", לפיה כל חנות היא בבעלות עצמאית של זכיין/עמית שצמח מתוך הרשת (רוקח ברוב המקרים). העמיתים מתוגמלים לפי הישגיהם, כך שהרשת מעודדת גם תחרות בין הסניפים, המובילה למשל למבצעים נקודתיים בנוסף למבצעים הארציים.

מבדיקה שערכנו בין שני סניפים, האחד ממוקם בכפר-סבא והשני בתל-אביב, עולים הבדלים במחירי מוצרים במגוון קטגוריות. הפערים אינם מלמדים על מגמה קבועה לפיה סניף אחד יקר עקבית ממשנהו.

כך, למשל, בסניף כפר-סבא ג'ל גילוח של לייף נמכר ב-22 שקל, לעומת ב-20 שקל בסניף כלבו שלום בתל-אביב; ואבקת כביסה תינוקלין, שבכפר-סבא נמכרה ב-26 שקל, בתל-אביב נמכרה ב-23 שקל.

* תגובת סופר-פארם: מהרשת נמסר כי הסיבה לכך היא שיטת הזכיינות הייחודית לה, המכונה כאמור שיטת העמיתים: "שיטה זו מאפשרת גמישות ניהולית והתאמה להרגלי הצריכה של הקהילה בה פועל כל סניף. הנהלת הרשת קובעת מחיר מקסימאלי לכל מוצר וכן את המבצעים הרשתיים המתחלפים בתדירות גבוהה והכוללים מאות מוצרים. כל עמית (זכיין) רשאי להעמיק את ההנחות ולהפחית את המחיר בהתאם להרגלי הקנייה של לקוחות אותו הסניף. מסיבה זו תיתכן שונות בין מחירי הסניפים".

* ניו-פארם: מונה 72 סניפים, כולם בבעלות ניו-פארם ואינם מנוהלים על-ידי זכיינים ולפיכך המחירים בסניפים הם אחידים. גם בסניפי ה"אחות הגדולה", המשביר לצרכן, המחירים אחידים.

אינפו סופר פארם

ענף הצעצועים

כאן פועלות כמה רשתות ארציות: טויס אר אס, המונה 19 סניפים, כולם בבעלות החברה ובמחירים אחידים; ביג טויס, המונה כ-10 סניפים, ובה המחירים אחידים; אימג'ינריום, שגם בה המחירים אחידים; והפיראט האדום וכפר השעשועים, המנוהלות בשיטת הזכיינים. בשתי האחרונות המחירים בין הסניפים אינם אחידים.

"אותו צעצוע יעלה באור-יהודה 20 שקל ובצפון תל-אביב 30 שקל", אומר גורם בכיר בענף ל"גלובס". לטענתו, הסיבה לכך היא ההורים, שלא מעוניינים בצעצועים זולים פשוטו משיקולי תדמית: "ההורים בצפון העיר רוצים לשלם יותר. תקציב למתנה עבור ילד מהכיתה בצפון העיר יהיה גבוה יותר, כך שפריט טוב במחיר נמוך מהתקציב לא ייבחר רק בגלל המחיר. מכאן שעושים התאמה בין המחיר ובין הציפייה של הצרכן".

גם מדיניות המבצעים משתנה בין סניפי הרשת: בפיראט האדום בכפר-סבא מבצע נוכחי קובע 40% הנחה על צעצועי פליימוביל, ואילו במודיעין ההנחה באותה רשת עצמה עומדת על 20%. בכפר השעשועים בכפר-סבא תמצאו מבצע של 1+1 על צעצועי פליימוביל, ובתל-אביב המבצע הנוכחי הוא 50% על פריט שני.

בכפר השעשועים מנמקים כי "המחירים ברשת הינם אחידים אך לעיתים ייתכנו הבדלים בגלל תחרות מקומית, רשת כפר השעשועים מאפשרת לזכיינים לקיים מבצעים מקומיים בהתאם למצב השוק באזורם".

מתלוננים בפייסבוק

בדף הפייסבוק של כפר השעשועים ניכר כי חלק מהגולשים מופתעים ואפילו כועסים על העובדה שהרשת אינה מעורה במצב המלאי בחנויות, ושלהנהלה אין בקרה על המחירים.

גולשים שמבררים על מלאי של פריטים בסניפים נענים כך: "לצערנו אין לנו מידע על המלאים בחנויות. את מוזמנת להתקשר לסניפים הנוחים לך ולברר איתם".

כך, לשאלת גולשת על מחיר של פריט מסוים, היא נענתה: "המחירים עלולים להשתנות מעט בין הסניפים, ולכן מומלץ לברר את המחיר בסניף הרצוי לך".

בפרסומי המבצעים לפסח נכתב כי "המחירים באתר הנם מומלצים", וכי "המחיר הקובע הוא המחיר בחנות".

אחת הגולשות השיבה: "מעולם לא ראיתי משפט כזה. אם אתם מנסים לדפוק את הצרכנים בשיטת מצליח, אז דעו שאנחנו חכמים מכם".

מן הרשת השיבו בעמוד הפייסבוק: "יש לנו 85 סניפים, ולפעמים המבצעים לא מעודכנים בחנויות או לא מתעדכנים באתר".

* תגובת כפר השעשועים: "הרשת פועלת מול הזכיינים ומספקת מלאים על-פי דרישותיהם. הרשת דואגת למלאי על-פי הצורך אך איננה אחראית למלאי בחנויות השונות".

אינפו צעצועים

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר