גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צפו בתמונות: פרויקט מיוחד ליום העצמאות - 64 שנות נדל"ן

בשיא האינפלציה בשנות השמונים, הוצעה דירת 3.5 חדרים באלפי מנשה ב-46.5 מיליון ש' ■ מי שלקח משכנתא לא צמודה, קיבל דירה כמעט בחינם; ומי שלקח צמודה, שקע בחובות

פרסומים ופרסומות נוהגים לשקף את רוח החברה, הפוליטיקה ואופנת התקופה. הדבר נכון גם בדיור. זה התחיל בכך שכל שחפצנו פעם היה ב'דירה מרווחה', כזו בה ביקשנו ללון בשלווה ומוטב שיהיו בה גם מים חמים וקצת 'מהנוחיות המודרנית'. עם השנים, שאפנו כמובן ליותר. הרבה יותר. אז מה הפלא שזה גם עולה לנו הרבה יותר?

אט אט, כבר לא הסתפקנו בחדר או שניים. נכון להיום, הצורך בחדר (לפחות) לכל ילד הוא כבר כמעט מובן מאליו. ובכלל, הסטנדרט של הדירות השתנה. שלושה כיווני אוויר הם כבר מזמן לא לוקסוס, ומספר החדרים של דירה ממוצעת ממשיך ועולה מאז בוטל כמעט לגמרי המונח 'חצי חדר'. וגם ההול כבר איננו, וכמוהו המסדרון. ובכלל, אנחנו כבר פחות מודדים בחדרים אלא יותר בשטח, במטר רבוע, כדי לדעת עד הסוף למי יש את הכי גדול.

ואולי זה גם קשור לכך שדירה הפכה אצל רבים לשם מקביל לנכס, מוצר השקעה, והיא כבר מזמן לא רק המעון שחיפשנו פעם.

ניתן לראות בפרסומות כיצד בשלב מסוים כבר פתחנו חלון, והתחלנו להביט על החצר, הגינה והנוף. בדרך ידענו ימים בהם האושר דווקא לא עבר דרך מרפסת, והעדפנו לוותר עליה, ולסגור אותה לטובת חדר נוסף. אבל אם לפני כמעט חמישים שנה, דירה הנמצאת 'חמש דקות מתל אביב ומעל הכביש הראשי' נתפסה כמשהו מפתה ואטרקטיבי, הרי שעשרים שנים אחר כך, כבר נחשפנו ליתרונות השקט והנוף הנמצאים 'חמש דקות מכפר סבא'. זה היה קצת אחרי שלמדנו לשאוף ל'איכות חיים', ואם הם יהיו 'באיכות בינלאומית', אז יהיה זה פנטסטי.

ואחרי שידענו שגשוג, הגיע שעתם של המשברים. הבית שלנו הוא חזות הכול. הפרסומות לדיור ולשיכונים נותנות ביטוי למהפכים פוליטיים, למלחמות ולמשברים כלכליים, שהולידו שיטות מכירה ומבצעים מיוחדים שלא הכרנו דוגמתם לפני כן.

ואיך אפשר בלי הזוגות הצעירים. כאן לכאורה, לא השתנה הרבה. אז כמו היום, עמדו הם בחזית הדרישות מהמדינה. בעבר, לפני שהופיעו כאן קבלני הבנייה הפרטיים, הקים משרד השיכון סוללות של שיכונים, והציע פרויקטים ייעודיים להם ולעולים החדשים. אחר כך, לקחה המדינה צעד אחורה והשאירה את הזירה בידיהן של חברות הבנייה הפרטיות. חלקן נמצאות איתנו עד היום, ומחלקן נפרדנו לאורך הדרך.

חלום הדירה היה כאן תמיד. ארבעה קירות ותקרה היו משאת נפשנו, שנים רבות לפני שנמתחו יריעות אוהלי המחאה בשדרות רוטשילד. אלא שלאורך השנים ובתקופות שונות, נשאה השאיפה לדירה משלנו, אופי מעט שונה, מה שיכול ללמד דבר או שניים על מה שהיה כאן, על מי שהיינו, ואולי אפילו על מה שאנו יכולים להיות.

ואז, כמו היום, ידענו שהמקום בו אנו הכי רוצים להיות הוא בבית שלנו.

יום עצמאות שמח.

‎‎הקריסות הגדולות

עד שהופיע חוק מכר דירות לא הייתה הגנה חוקית על הכסף שמסרו קוני דירות חדשות לקבלנים. גם המדינה לא ספקה הגנה שכזו. הקונים היו צריכים להסתמך על מוניטין הקבלן (היו אולי מי שהתרשמו מהמכונית המפוארת) והשתדלו לקנות דירה בשלבי בנייה מתקדמים ככל האפשר ולא "על הנייר". אלו היו פני הדברים לגבי הקבלנים הפרטיים אך לא לגבי חברות הבנייה הממשלתיות וההסתדרותיות שעסקה מולן נחשבה "בטון".

הד גדול יצרה קריסת "פאן-לון" שנחשבה בזמנו לחברה גדולה ונפלה בשל התנהלות עסקית לא חכמה. מאמצע שנות השמונים זכורה הקריסה של "א. גינדי", בבעלות אברהם גינדי המנוח, שנחשבה לחברה הקבלנית הפרטית הגדולה במדינה, ואפילו הייתה לה זרוע בורסאית שהוסיפה נופך אמינות ומכובדות.

כל קריסה מהדהדת בתולדות המדינה קידמה עוד קצת את חוק המכר (דירות). כך למשל בעקבות קריסת "חפציבה" נקבע כי בפרויקטים עם ליווי בנקאי מוטלת על הבנק המלווה האחריות להודיע לקונה - ישירות - מבלי לסמוך על הקבלן, על כך שהפרויקט מלווה ועל כך שהקונה נדרש לשלם את כל התמורה לחשבון הליווי של הפרויקט באמצעות פנקס שוברים שמנפיק הבנק.

עו"ד טל מתוק, ממשרד בועז רווה, מדגיש כי הבנק (ולא הקבלן) מחויב להוציא, לקונה ששילם באמצעות שוברים את תמורת הדירה, ערבות בנקאית (ערבות חוק מכר) על מלוא הסכום ששולם לחשבון הליווי. דבר אחד ברור והוא שאמנם גם היום אין ביטחון של 100% בקניית דירה חדשה, אבל ההגנה החוקית עדיפה לאין שיעור על הכורח להסתמך על סלוגן במודעה "אצלנו זו ההשקעה הטובה והבטוחה לכספך".

‏‏‏11

‎‎בוננזה למשכתנא

משכנתא בריבית קבועה ולא צמודה למדד המחירים לצרכן היא אחד המסלולים מבין מסלולי המשכנתאות שניתן לקחת. הוא היה קיים פעם, והוא קיים גם היום, אבל בנקודת זמן קריטית בסוף שנות ה-70 ותחילת שנות ה-80 הוא צפן בחובו בוננזה ענקית.

‏מי שקנו אז בית ונטלו משכנתא לא צמודה למדד קיבלו את ביתם כמעט בחינם, משום שהאינפלציה האדירה (מאות אחוזים) שחקה את ההלוואה. שיעורי המימון באותם שנים היו גבוהים מאוד, 80% ויותר מערך הדירות, מה שהפך את העסקה ואת ההלוואה הנשחקת למשתלמת עוד יותר. ‏

מהצד השני והכואב של אותה מציאות נצבו מי שלקחו הלוואות צמודות מדד ושלמו עוד עשרות שנים אחרי כן את מחיר האינפלציה הדוהרת. הם היו חייבים אלפי שקלים בתחילת שנות השמונים, ונותרו חייבים ובגדול גם אחרי שנכנסנו אל תוך המילניום השלישי. ‏

בוננזה למשכנתא

ועדים וקבוצות

קבוצות רכישה והתארגנות לבנייה עצמית הן לא המצאה חדשה. בעבר הרחוק, מלבד הרצון לחסוך כסף, היתרון היה בהומוגניות ובאידיאולוגיה המשותפת. קרית משה, שהוקמה ב-1925 בפאתי ירושלים ע"י קבוצת חברים בהפועל המזרחי, היא דוגמא קלאסית.

רק ב-1941 שלחו תושבי הקריה מכתב לראש עיריית ירושלים: "עם גידול מספר הדיירים - שחלק ניכר מהם אינם חברים - באנו לידי מסקנה כי האופי של אגודה הדדית אינו הולם יותר את צרכי השכונה, וברור לנו כי מתאים לה יותר אופי של מועצה או סיפוח לעירייה".

השכונה אכן סופחה לבירה לאחר קום המדינה, אבל גם בשנות ה-50 יקומו בה פרויקטים של קבוצות מאורגנות - כמו אגודה שיתופית "שיכון קרית משה", שתקים שיכונים שנועדו בעיקר לבני ירושלים ותשמור על ועד שכונה חזק עוד עשרות בשנים.

ועדים וקבוצות

3 חדרים, לא יותר

עד בשנות השישים, לא הייתה ממש פרטיות בדירה ישראלית טיפוסית. למעשה ב-95% מהדירות החדשות שנמסרו ב-1960 היו עד שלושה חדרים, כולל אותו "הול" שכבר נדחק מתכנוני הדירות הנמכרות כיום. המצוקה הקשה הייתה בקרב משפחות ברוכות ילדים שלא הצליחו לקבל מעמידר ודומותיה דירות סמוכות שניתן לחבר.

‏‏קפיצה בזמן ל-2010 - העידן שבו כל ילד חייב חדר - מגלה ש-90% מהדירות החדשות שנמסרו באותה שנה כללו לכל הפחות ארבעה חדרים. אבן דרך ראויה לציון נרשמה ב-2007, שבה, לראשונה, שיעור הדירות החדשות בנות 5 חדרים או יותר חצה את סף 50% מכל הדירות שבנייתן הסתיימה, וב-2010 זינק שיעורן של אלה ל-56%. אולי אין רע בדירות גדולות, אך צריך לזכור שהפער בין מחיר דירת 4 חדרים ל-5 חדרים מגיע ל-36%. ‏‏ נקודת המהפך שבה עבר מספר הדירות החדשות הגדולות יחסית (4 חדרים ויותר) את מספר הקומפקטיות (עד 3 חדרים), ממקמת את התאריך אי שם בין 1975 ל-1980.

כלומר עם "המהפך" הפוליטי ב-77, התחולל גם מהפך קטן באיכות המגורים שלנו. ‏‏ ובכל זאת, "לזכותנו" ייאמר שאיננו מפונקים במיוחד. ממוצע החדרים לנפש כאן הוא 1.1, מה שממקם אותנו - בסולם ‏‏OECD‏ - במקום החמישי מהסוף, רק לפני הונגריה, פולין, סלובקיה וסלובניה. הממוצע, כדרכו, מתעתע. בקרב היהודים הצפיפות נמוכה מנפש לחדר (לא בקרב החרדים) וגבוהה בהרבה בקרב המוסלמים ובמידה פחותה אצל הנוצרים והדרוזים. ‏ במבט ארוך טווח מגמת הגידול במספר החדרים בדירה חדשה נמשכת ברצף בלי שינוי, למעט אפיזודה קצרה בבנייה המזורזת עקב גל העלייה בראשית שנות התשעים.

מבט לגבי דירות חדשות מגלה כי ב-2011 10% מהדירות שנמכרו היו בנות שלושה חדרים, לעומת 9.2% ב-2010 ו-8.2% ב-2009. בינתיים מדובר בשינויים לא גדולים אך אולי זו הסנונית הראשונה. ‏ ‎‎

22

היה קל יותר לקנות

‎‎לפני כמעט 27 שנים "שיכון ופיתוח" (כיום בקבוצת "אזורים"), הציעה לעם ישראל לקפוץ ביום שישי חורפי אחד לאלפי מנשה כדי להתרשם מדירת 3.5 חדרים תמורת "החל מ-31 אלף דולר". מה שמדהים הוא מחירה בשקלים - 46,500,000 שקל לפני מע"מ, שקל ולא שקל חדש.

לגורם הכלכלי שבגללו כדי לקנות דירה קטנה מעבר לקו הירוק, ועוד במבצע, צריך להיות "מולטי-מיליונר" בשקלים - קוראים אינפלציה. התופעה הכלכלית הזו הגיעה לשיא בלתי נסבל באותן שנים, כאשר בין דצמבר 1983 לדצמבר 1984 עלו המחירים במשק בלא פחות מ-445%. נכון שגם שנים לפני כן הייתה כאן אינפלציה דו-ספרתית, אבל ככה אי אפשר היה להמשיך.

וכך יצאה לדרך "תוכנית הייצוב" ב-1985, ולשקל, שהיה לירה עד מרץ 1980, נוסף הכינוי "חדש". בנקודה זו חשוב לציין כי מנגנוני הצמדת השכר ששררו במשק אז, לפני שההפרטות הגדולות יצאו לדרך, שמרו על יחס שבין 90 עד 110 משכורות למחירה לדירת 3.5 עד 4 חדרים.

אפילו אז קל יותר היה לקנות כאן דירה.

*** הפרויקט המלא - במוסף הנדל"ן של "גלובס"

בהכנת הפרויקט השתתפו דרור מרמור, מירב מורן, שירי דובר, גיל שלמה, מיכל מרגלית ואורי חודי

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום