גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' אוריאל רייכמן: כך נשנה את שיטת הממשל ונחולל היסטוריה

חייבים להקטין את מספר המפלגות הקטנות ולהחדיר אלמנט של בחירות אזוריות ■ איך עושים את זה? העלאת אחוז החסימה וחיזוק הרשות המבצעת

אנחנו מתבשרים הבוקר על ביטול הבחירות לכנסת, שתוכננו להתקיים בעוד מספר חודשים, ועל הצטרפותה של מפלגת "קדימה" לממשלת אחדות. יש לברך על כך, נוכח ההחלטה לשנות את שיטת הממשל בבחירות הבאות. הליכה לבחירות בחודשים הקרובים בשיטה הקיימת לא היתה מביאה לפתרון ולהכרעה בבעיות היסוד או בנושאים השנויים במחלוקת פוליטית, אשר בשמם הכריזו על ההליכה לבחירות מלכתחילה. יש טעם ללכת לבחירות חדשות, אך ורק אם הן תיערכנה לפי שיטה חדשה, שתביא לשינוי מהותי בהתנהלות הפוליטית.

מדינת ישראל ניצבת בפני בעיות קשות. רובן - תוצר של גורמים מעבר לשליטתנו. אבל בעיה מרכזית אחת, בעיית שיטת הממשל שלנו, היא יציר כפינו.

שיטת הבחירות היחסית הנוהגת היום, הצמיחה 12 ויותר מפלגות בכנסת. בקואליציה, עד להצטרפות קדימה, היו שותפות 6 מפלגות וכרבע מחברי הכנסת מכהנים כשרים בממשלה.

חוסר היציבות הוא תופעת יסוד

מה קורה במצב דברים זה? הממשלה הקואליציונית מגשרת בקושי על חילוקי-הדעות בין ששת הגופים המרכיבים אותה. חוסר היציבות הוא תופעת יסוד. ממשלה בישראל שורדת בממוצע 23 חודשים. שר מכהן בתפקידו בממוצע 18 חודשים, ולכן אינו יכול להשלים תכנון ולא לבצע אותו. התוצאה: אסטרטגיה של יחסי-ציבור באה במקום אסטרטגיה תכנונית ומדיניות ביצוע. הפקידים, היודעים שזמנו של כל שר קצוב, אינם מזדרזים להשקיע מאמץ ביישום רעיונות השר החדש. יזמים, הפעילים ברצף בין כהונת שרים, מתקשים לדעת מה המדיניות, ומכאן הקושי לגבש אופק תכנוני.

הבעיה המרכזית בישראל היא המשילות. ראש מפלגה גדולה זוכה לאמון בבחירות על בסיס תוכנית פעולה ומדיניות שהוא מציג. במשא-ומתן הקואליציוני עם חמישה שותפים הוא נאלץ לוותר על חלק משמעותי מיעדיו ולאמץ דרישות שהן זרות להשקפת עולמו. המפלגות הסקטוריאליות קיימות כדי להיטיב עם מצביעיהן. נאלצים להיכנע להן. התוצאה: פגיעה בצדק החברתי, בשוויון הזדמנויות, בח*ירות ובשירותים לכלל האוכלוסייה.

הבעיה היא לא רק בהסכמים הקואליציוניים ובדרישות החדשות לבקרים, הבעיה מוחמרת משום שהכוח השלטוני מבוזר. כל השותפות הקואליציוניות מתחלקות בשלל. תפקידי שרים ניתנים ליריבים פוליטיים, השותפים בממשלה, והם ינצלו אותם כדי להגביר את כוח מפלגתם. כך מתחזקים העיוותים והשיטה מנציחה את עצמה.

בנוסף, ראש הממשלה חייב לספק שלל ותפקידי שרים גם לחברי מפלגתו. התוצאה: ממשלות מנופחות, הוצאות מיותרות, ובעיקר צורת פעולה אנכית. נושא אחרון זה חשוב ומחייב הסבר. העולם מאופיין היום בשינויים מהירים - שינויים טכנולוגיים, כלכליים וגיאו-פוליטיים. כל אלה מתרחשים על רקע של חברה ישראלית הטרוגנית עם אתגרי ענק. כדי להתמודד עם האתגרים חייבים להתקיים יכולת תגובה מהירה, ידע מקצועי ובעיקר עבודת צוות בינתחומית. הבעיה היא, שהשרים אינם אנשי מקצוע והם גם שומרים בקנאות על סמכותם הייחודית. התוצאה היא, שבמקום פעילות רוחבית של שיתוף אנחנו מקבלים ממגורות אנכיות של הסתגרות. יש שורה ארוכה של תוכניות לאומיות התקועות בשל השיטה השלטונית הביזנטינית שלנו. לא צריך לכן להתפלא שיותר מ-70% מהחלטות הממשלה אינן מיושמות.

רמות תחמון וחוסר לויאליות

בכל מסכת הדברים הזו מצבו של ראש הממשלה בעייתי. בכל רגע עלול המתווה הקואליציוני להיפרם. שותף קואליציוני כלשהו עלול להצטרף לאופוזיציה וליצור ממשלה אלטרנטיבית או להוביל לפיזור הכנסת. גם בנוגע לחברי מפלגתו, שחלקם מעוניינים לרשת אותו, חייב ראש הממשלה לחזר אחריהם ולשמר את נאמנותם. ברמות התחמון וחוסר הלויאליות בפוליטיקה הישראלית, נאלץ ראש הממשלה לגונן על גבו, ודומה שללא מידה של פרנויה פעילה הוא לא יוכל לשרוד. בתנאים כאלה קשה להשקיע זמן בעבודת חשיבה ומטה, לתכנן ולנהל מדינה מורכבת וקשה כשלנו.

מה צריך לעשות?

התשובה המתבקשת: להקטין את מספר המפלגות ולהמריץ היווצרות מפלגות גדולות, כך שדי יהיה בשתי מפלגות כדי להשיג רוב בכנסת. חשוב להחדיר אלמנט של בחירות אזוריות כדי שיהיו לנו נציגים מזוהים מהאזור שעמהם נוכל לתקשר, ובעיקר - שומה עלינו לחזק את היציבות והמשילות.

איך עושים זאת?

אתייחס כאן רק לעקרונות היסוד. בארץ החל להתגבש קונצנזוס לגבי התיקון הראוי. התוכנית שגובשה במרכז הבינתחומי, בעקבות הצעות ועדת מגידור, ואומצה על-ידי עמותת "יש סיכוי" בראשות מאיר דגן, מתייחסת לשני עיקרים: שינוי בשיטת הבחירות לכנסת וחיזוק יכולת הניהול של ראש הממשלה.

העלאת אחוז החסימה

הבחירות לכנסת יתקיימו בשני מישורים: 60 חברי-כנסת ייבחרו בשיטה היחסית הנוהגת כיום תוך העלאת אחוז החסימה ל-3%. 60 חברי-כנסת ייבחרו בבחירות אזוריות ב-17 הנפות המנהליות הקיימות היום. בכל נפה או אזור ייבחרו מספר חברי-כנסת בהתאם למספר היחסי של בעלי זכות הבחירה באזור, לעומת כלל בעלי זכות הבחירה בארץ. בסימולציות שעשינו, על-פי תוצאות הבחירות בשנים האחרונות, הסתבר שכוח המפלגות הגדולות עולה, יש סיכוי להקטנת מספר המפלגות בשליש, וניתן יהיה להרכיב קואליציה על-ידי שתי מפלגות בלבד. נציגות אזורית בכנסת עשויה לחזק את הקשר בין הנבחרים לבוחרים ולתרום לתחושה של דמוקרטיה פעילה.

החלק השני הוא חיזוק הרשות המבצעת. ראש הממשלה יהיה ראש המפלגה הגדולה ביותר, ובלבד שמפלגתו זכתה ב-40 מושבי כנסת. ראש הממשלה שנבחר ירכיב את ממשלתו ויתחיל מיד בעבודתו לאחר הבחירות ללא צורך בהצבעת אמון בכנסת. כך, המשחק הקואליציוני יאבד משמעותית מכוחו. הכנסת לא תוכל לפזר את עצמה או להצביע אי-אמון בראש הממשלה אלא ברוב של 73 ח"כים. התוצאה: יהיה קשה להדיח את ראש הממשלה, ואם זה יקרה בנסיבות קיצוניות - לא תקום ממשלה אלטרנטיבית, אלא ייערכו בחירות חדשות. המגמה היא שראש הממשלה יוכל להקדיש יותר זמן לניהול הרשות המבצעת מאשר לעסוק בפוליטיקה של הישרדות.

אם אף מפלגה לא תגיע ל-40 ח"כים, ייערך סיבוב בחירות שני ואישי בין שני ראשי המפלגות הגדולות, והמנצח יהיה ראש הממשלה, ובידיו יהיו הסמכויות שצוינו. ראש הממשלה יהיה רשאי לפטר שרים ולקבוע את תפקידיהם. חבר-כנסת, זולת ראש הממשלה, לא יוכל להיות שר (אם כי יוחל החוק הנורבגי). הממשלה לא תכלול יותר מ- 16 שרים, ויש לקוות שיכהנו בה גם שרים מקצועיים.

רפורמה זו תיצור תמריץ נוסף לאיחוד מפלגות קרובות, שכן הדבר יחזק את סיכוייהן בבחירות האזוריות ובאפשרות לזכות בשלטון בסיבוב הבחירות הראשון. כך יש סיכוי שמספר המפלגות יצטמצם למחצית ושתי מפלגות ציר ייווצרו מחדש.

הלב הפועם של ישראל

כוחה ועוצמתה של מדינת ישראל באים מהעם. למאות אלפי אנשים אכפת מהמדינה. הם משרתים בצבא ובמילואים. יזמים, עובדים ומשלמי מיסים, אנשים יצירתיים ויצרנים המחנכים את ילדיהם לאהבת המדינה הזו. אכפת להם ממוסריות החברה, יש להם סולידריות עם מי שלא יכול לעזור לעצמו, והם רגישים לצדק חברתי, חרות ושוויון. זה הלב הפועם של ישראל. אלו האנשים שבזכותם אנחנו קיימים. לאנשים הללו נמאס משלטון המיעוט ומניצול הפטריוטיות שלהם.

ההסכמה הרחבה שנוצרה היום יוצרת הזדמנות חד-פעמית לתיקון מבנה השלטון וחיזוקו של הבית המשותף לכולנו. יש לקוות שהפעם תוכיח המערכת הפוליטית את כנותה ואחריותה האמיתית לתפקוד המדינה.

* פרופ' אוריאל רייכמן הינו נשיא ומייסד המרכז הבינתחומי הרצליה, יו"ר "חוקה לישראל"

עוד כתבות

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל מתקרב לרמה של 3.78 שקלים, שיא של חמישה חודשים

נרשמה עלייה של 19% במחזור הקניות בכרטיסי אשראי בהשוואה לשנה שעברה / צילום: Shutterstock

החשש מתקיפה איראנית וחג הפסח הובילו לעלייה ברכישות מזון ומוצרי חשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי מספר הרכישות בענף החשמל נותר דומה, אך בשל עליות המחירים שילם הציבור כ–20% יותר

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

יצחק קרויזר, עוצמה יהודית / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האם שיעורי הגיוס באוכלוסייה הכללית נמצאים במגמת ירידה?

האם שיעורי הגיוס יורדים בחברה הכללית כפי שטוען ח"כ יצחק קרויזר? פירקנו לגורמים ● המשרוקית של גלובס

אוקראינה עברה מהצלחה צבאית לכישלון. זה יכול לקרות גם לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המציאות העגומה של ההגנה האווירית באוקראינה עלולה לקרות גם לישראל, סין הולכת על קו דק במזרח התיכון ואפל מבצעת עדכון למערכת אחרי סערת האימוג'י של דגל פלסטין ● כותרות העיתונים בעולם 

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי

זה מה שאומר ציר בית הנבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית הנבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר הציר הדמוקרטי

בנימינה / צילום: נעמה מצגר טבול

"משלמים שכר דירה של 7,000 שקל בחודש ולא מקבלים דירה": הפרויקט שהסתבך והעלויות

ב־2018 זכו 18 משפחות בהגרלה של מחיר למשתכן בבנימינה, אולם עד כה הפרויקט לא התקדם ● היזם מאשים את המועצה והוועדה המרחבית שלא מאפשרות להוציא היתר בנייה, והוועדה טוענת שההיתרים שהגיש היזם אינם תואמים את תוכנית הבינוי החדשה ותרמו לעיכוב

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

מסילות רכבת בחדרה, באזור מתחם 27 / צילום: תמר מצפי

המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הוועדה לתשתיות לאומיות רוצה להפקיע כ-400 דונם במערב חדרה ● בעלי הקרקעות עתרו לבג"ץ והזהירו: ההפקעה, הפיצויים וביטול אזור התעסוקה יגרמו נזק של יותר ממיליארד שקל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● פאוול:"השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● טראמפ מדיה צללה ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס