גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מישורים בארץ ההזדמנויות

איך הצליחה מישורים להרוויח ברגע 65 מיליון שקל, איך זה קשור למחיר הזדמנותי, ומה נדרש כדי לגבות את ההזדמנות הזו

חברת מישורים של גיל בלוטרייך החזירה השבוע את המושג "מחיר הזדמנותי" לחיים. מישורים קנתה בפברואר השנה, דרך החברה הבת (59%) Skyline International Development (סקייליין), את פרויקט הייאט קליבלנד (קומפלקס של קניון ומלון הייאט ריג'נסי בקליבלנד) בתמורה לכ-30 מיליון שקל, והרוויחה מיד 65 מיליון שקל. זאת דוגמה קלאסית ל"מחיר הזדמנותי" - לרכוש בהזדמנות משהו ששווה יותר, הרבה יותר.

כאן מישורים הרוויחה פי שלושה תוך רגע. תחשבו על זה - אתם קונים דירה ומיד מרוויחים סכום כפול. נשמע מנותק מהמציאות, אבל כך זה מופיע בדוח של מישורים לרבעון הראשון, שחור על גבי לבן.

איך זה קורה? אולי בגלל שהמוכר לחוץ, או שהרוכש מוכן לוותר על בדיקת נאותות ארוכה ומוכן לשלם במזומן; אולי זה אוסף של נסיבות שבסופו של דבר גורם לכך שהמחיר שהחברה משלמת בפועל נמוך ממחיר השוק/המחיר ההוגן.

האם זה יתכן, האם יש בכלל דבר כזה מחיר הזדמנותי? אחרי הכול, המחיר הוא המחיר. ההזדמנות היא אולי בעיני הרוכש, אבל המוכר לרוב לא פראייר.

ובכן, חשבונאית התשובה ברורה - יש דבר כזה מחיר הזדמנותי. החשבונאות מכירה במצבים שבהם קונים בזול, ואז היא מאפשרת להשלים את המחיר למחיר הכלכלי, ובמילים פשוטות החשבונאות מאפשרת להצמיד את הערך הכלכלי ההוגן על הנכס ולהתעלם למעשה מסכום הרכישה. וכך, תוך כדי רישום הנכס בערכו הכלכלי, מכירים בכל ההפרש בין הערך הכלכלי לעלות הנכס כרווח.

מישורים, העוסקת בניהול של מלונות לצד מסחר בקרקעות וייזום, פיתוח וניהול פרויקטים בתחום הנדל"ן ונכסים מניבים בקנדה, ישראל וארה"ב, רכשה את פרויקט הייאט ריג'נסי ב-30 מיליון שקל, אבל הפרויקט מוערך ביותר; כשמחשבים את ערך הנכס וכוללים את החובות המיוחסים לו, מקבלים שווי פרויקט של 95 מיליון שקל (בהמשך יפורטו מרכיביו), וזה השווי הרלוונטי למאזן, אשר מסביר רווח (לפני מס) של 65 מיליון שקל ואחרי מס 41.7 מיליון שקל.

כן, זה נשמע דמיוני לחלוטין, אני כמעט בטוח שאם תקנו מחר בבוקר דירה, זה יהיה במחיר הריאלי שלה. וגם אם לא, אז בהנחה של כמה אחוזים על המחיר הריאלי. ואם אתם מביני עניין, ובאמת מצאתם במחיר הזדמנותי (מכרז, כינוס וכו'), גם אז מדובר ודאי בהנחה של כמה אחוזים (נניח בהגזמה 20%-25%). אבל זו לא הנחה של 65%. זה לא להרוויח 200% תוך רגע, כפי שמישורים הרוויחה.

מה אומרת הערכת השווי

ובכלל - מי קובע את המחיר הריאלי, ואיך זה שהוא שונה משמעותית ממחיר העסקה? הזדמנות זה נחמד, אבל אין עליה (בדרך כלל) מתמודד אחד. אם באמת מדובר בהזדמנות, אז כללי הכלכלה הפשוטים יגרמו לכך שיהיו עוד מתעניינים בנכס במחיר הזדמנותי, עד שזה כבר לא יהיה כל כך הזדמנותי. אלא שהתיאוריה הזו כאמור לא תופסת חשבונאית. התקינה החשבונאית קובעת שאם מדובר במחיר הזדמנותי, יש לגבות את המחיר הכלכלי של הנכס (הערכת שווי), ובזה נגמר העניין. וזה בדיוק מה שמישורים עשתה.

זה החל בתחילת מאי. מישורים הודיעה כי במסגרת הכנת דוחותיה הכספיים לרבעון הראשון של שנת 2012, נמסר לה מחברת הבת סקייליין כי נתקבלה הערכת שווי לפרויקט Hyatt Cleveland. "נכון ליום 29 בפברואר 2012, שווי הפרויקט הינו 28 מיליון דולר. הערכת השווי נערכה על ידי מעריך שווי חיצוני, Wakefield & Cushman, שאינו תלוי בחברה ו/או בבעל השליטה בה ו/או בחברת הבת. נוכח מהותיות הערכת השווי לחברה, והשפעתה האפשרית על תוצאותיה הכספיים כמפורט להלן, פנתה היום החברה לחברה הבת בבקשה, כי להערכת השווי האמורה תבוצע סקירה על ידי מעריך שווי נוסף ובלתי קשור לחברה הבת ו/או למעריך השווי המקורי".

שלושה שבועות מאוחר יותר התפרסם הדוח הכספי לרבעון הראשון. אין בו הערכת שווי נוספת, רק הערכה אחת שנוקבת בשווי של 28 מיליון דולר לפרויקט (ההערכה המקורית). הערכה זו מניחה תזרים חופשי של בין 2.5 ל-2.9 מיליון דולר בשנה, שיעור היוון של 11% ושיעור צמיחה של בין 2% ל-7%.

בדוח המלא יש גם פירוט רחב על העסקה והרווח החריג שהתלווה אליה: "הרווח שהוכר נובע מרכישה במחיר הזדמנותי, כמשמעותו ב-IFRS3 (התקן שמטפל בצירוף עסקים - רכישת פעילויות והצגתם בדוחות, א.ע.). מחיר זה הושג, להערכת ההנהלה, עקב פשיטת רגל של הבעלים הקודמים של הנכס ורצון הרשות המקומית לממש את הקומפלקס, תוך נכונות לפשרה משמעותית בעניין מחיר המכירה, על מנת שיושבו לה הסכומים בגין התוכנית למיסוי רווחים עתידיים...".

בעת מימוש - יבוטל נכס המס בספרים

מסתבר שהרשות המקומית סייעה בעבר בשיפוץ הנכס בסכום של 6.8 מיליון דולר, במסגרת תוכנית למיסוי רווחים עתידיים, וסכום זה אמור לחזור אליה בתשלומים עד שנת 2025, אבל רק אם מישהו ייכנס לנעלי היזם שפשט רגל. עובדה זו, כך מסבירה הנהלת מישורים, תרמה למחיר ההזדמנותי.

על כל פנים, בביאורים לדוחותיה מפרטת מישורים את הקצאת התמורה על מרכיבי הרכישה. במסגרת הפעילות שנרכשה יש מזומנים בסך 6.3 מיליון שקל; פיקדונות מוגבלים בהיקף 10.4 מיליון שקל; נדל"ן להשקעה (הקניון) - 7.7 מיליון שקל; רכוש קבוע (המלון) - 99.8 מיליון שקל; הלוואות לזמן ארוך (רשות מקומית) בסך 26.8 מיליון שקל; וכן יתרות יחסית קטנות של לקוחות וזכאים שונים.

במקביל לרישום זה, שכאמור מבטא רווח לפני מס של 65 מיליון שקל, רושמת מישורים את המס הצפוי. זה עדיין לא המס שהיא משלמת בפועל, אלא מעין מס עתידי שתשלם במידה שהנכס ימומש. רושמים אותו כי החשבונאות מעוניינת (ובצדק) להקביל הוצאה להכנסה - יש הכנסה/רווח משערוך הנכס, יש להצמיד לו את הוצאות המס המתאימות, ובמקרה הזה הוצאות של 23.5 מיליון שקל. מול הוצאות המס מייצרים במאזן נכס חדש - נכס מסים נדחים, שמבטא בעצם הוצאת מס שעדיין לא שולמה, מעין הקדמת ההוצאה בספרים. ברגע שיהיה מימוש של הנכס, החברה לא תצטרך לרשום הוצאת מסים בספרים, כי היא כבר רשמה בעבר; היא תצטרך לשלם למס הכנסה את המס, ובמקביל תבטל את נכס המס בספרים.

ביאור כספי

מחיר הזדמנותי:

החשבונאות מכירה במצבים שבהם קונים בזול, והחשבונאות מאפשרת להשלים את המחיר למחיר הכלכלי - כלומר, להצמיד את הערך הכלכלי ההוגן של הנכס ולהתעלם למעשה מסכום הרכישה. בעת רישום הנכס בערכו הכלכלי, מכירים בכל ההפרש בין ערך זה לעלות הנכס כרווח.

הכותב הוא מרצה לחשבונאות וניתוח דוחות כספיים. בכל מקרה, אין לראות בכתבות אלה משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירה של ני"ע. כל הפועל בהסתמך על המאמר ו/או על תוכנו, אחראי באופן בלעדי לכל נזק ו/או הפסד שייגרם לו

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים לאור ההתקדמות בעסקת החטופים ● בשבוע הקרוב, תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צמרת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי ואחריו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי