גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיקון קטן, רווח גדול

איך רושמים מסים על רווחי שערוך, מהי ברירת המחדל עפ"י התיקון החשבונאי, ואיך זה השפיע על העודפים וההון העצמי של גזית גלוב

לרווחים משערוך נכסים יש צורך להצמיד את המס הרלוונטי. ככה זה בחשבונאות - יש הכנסה ורושמים את ההוצאות שמתייחסות אליה, יש רווח ומצמידים לו את המס. נכון, הנכס לא מומש, אין תשלום מס בפועל, אבל יש צורך להכיר במס התיאורטי, שישולם בעתיד בעת מימוש הרווח שהוערך. אם לדוגמה, לחברה יש נדל"ן להשקעה שרשום במאזן של סוף 2011 בסך של 20 מיליון שקל, ובהערכת שווי לצורך הכנת הדוח הכספי ברבעון הראשון נמצא שהוא שווה 25 מיליון שקל, אזי החברה תרשום את הנכס בסכום של 25 מיליון שקל ותכיר ברווח משערוך בסך 5 מיליון שקל. במקביל, היא תרשום את המס שיחול על הרווח הזה.

אבל מהו הרווח הזה, ואיזה מס יחול עליו? אם מדובר בנכס שמתישהו החברה צופה לממש אותו, הרי שהרווח שיחול עליו בעתיד (על פי הערכות החברה) הוא הוני, והמס שיחול עליו הוא מס על רווחי הון, ששיעורו בארץ 25%. אבל אם מדובר על נכס שמופחת בספרים באופן שוטף ואין כוונה לממשו, אז המימוש שלו יהיה דרך השימוש השוטף על פני אורך חייו. במילים אחרות - דרך הוצאות הפחת השוטפות.

בפועל, עדכון שווי הנכס ל-25 מיליון שקל גורם לכך שבעת העדכון יש רווח שאותו יש למסות. ואולם, בהמשך הוצאות הפחת השוטפות יהיו גדולות יותר (ייגזרו מערך נכס של 25 מיליון שקל ולא של 20 מיליון), הרווח השוטף יהיה נמוך יותר והמס השוטף יהיה בהתאמה קטן יותר. ומכאן, שהרווח בסך 5 מיליון שקל מתממש בעתיד יחד עם הנכס כולו (ה-25 מיליון שקל דרך הפחת), ולכן המס התיאורטי שצריך להצמיד לו ביום העדכון כלפי מעלה הוא מס על רווחים שוטפים, ששיעורו בארץ זהה למס על רווחי הון - 25%.

מימוש או שימוש - זו השאלה

כאשר שיעורי המס זהים, אז לכאורה אין הבדל בין המס שיש לרשום ביום השערוך. אבל, בפועל, מכיוון שהפחת על הנכסים הוא רק על מרכיב המבנה ולא על מרכיב הקרקע, יש הבדל בסך המס הכולל בין שתי הגישות - גישת המימוש וגישת השימוש. מעבר לכך, בשנים קודמות היו הבדלים גדולים בארץ בשיעורי המס בין מס חברות למס על רווחים שוטפים; כמו כן, יש הבדלים גדולים במדינות רבות בעולם בין שיעורי מס חברות ומס על רווחי הון. לכן, יש חשיבות גדולה לשאלה, האם הנכס ימומש בעתיד או שישתמשו בו באופן שוטף?

אם נניח שהנכס שהוערך ב-25 מיליון שקל, לעומת שווי בספרים בסך 20 מיליון שקל, צפוי להתממש בעתיד כאשר שיעור המס על רווחי הון יסתכם ב-25%, אזי על הרווח על הנייר בסך 5 מיליון שקל יש ליצור עתודה למס (התחייבות בגין מסים עתידיים) בסך של 1.25 מיליון שקל (25% על 5 מיליון), ובמקביל יש לרשום הוצאת מס בספרים (הוצאה שעדיין לא שולמה אך נרשמה מול ההתחייבות) בסכום זהה. במאזן, בסך הכול יירשם גידול בנכס בסך 5 מיליון שקל וגידול בהתחייבות למסים בסך 1.25 מיליון שקל - כלומר גידול נטו של 3.75 מיליון שקל; בדוח רווח והפסד יירשם רווח משערוך של 5 מיליון שקל והוצאת מס בסך 1.25 מיליון שקל - רווח נטו של 3.75 מיליון שקל.

אבל, אם הנכס לא צפוי להתממש, אלא הוא מופחת באופן שוטף, ונניח ששיעור מס החברות הוא 30%, אזי המס יסתכם ב-1.5 מיליון שקל (30% על רווח של 5 מיליון שקל), ובמקביל תירשם עתודה למס באותו הסכום. הרווח נטו יסתכם ב-3.5 מיליון שקל (נמוך מהרווח על פי גישת המימוש).

לבחירת האפשרות בעתיד - מימוש או שימוש, הייתה אם כך השפעה על המסים ועל הרווח של הפירמות, ומכאן שהחשבונאות נתנה מרווח פעולה מסוים למנהלי הפירמות. עכשיו, מנסים לסגור את הפירצה הזו ולספק ברירת מחדל לבחירה - מימוש. החשבונאות (החל מדוחות הרבעון הראשון של 2012) דורשת להתייחס לנכסים האלו כנכסים שיימכרו בעתיד, ולכן לשייך ולהצמיד להם מסים בהתאם לשיעור המס על רווחי הון. אלא אם מתקיימים תנאים מסוימים בנוגע לנדל"ן, לרבות שהוא בר-פחת ונועד לשימוש שוטף - אז ניתן לרשום את המסים על פי שיעור מס חברות.

חברות הנדל"ן - הנהנות העיקריות

העדכון/תיקון לתקן החשבונאי (תקן בינלאומי מספר 12) מיושם החל מדוחות הרבעון הראשון ב-2012, ויש לו השפעה גדולה על חברות נדל"ן מקומיות, בעיקר הגדולות שפועלות בגיאוגרפיות שונות. התיקון מיושם למפרע, לתקופות קודמות, ויש לו השלכה על יתרת העתודה למס, על העודפים ועל ההון העצמי של החברות.

בגזית גלוב לדוגמה, העתודה למסים פחתה בעקבות התיקון לסוף שנת 2011, מסך של 2.92 מיליארד שקל ל-2.58 מיליארד שקל - ירידה של 340 מיליון שקל; יתרת הרווח לסוף 2011 תוקנה מ-3.73 מיליארד שקל ל-3.9 מיליארד שקל - גידול של 166 מיליון שקל; וההון העצמי המיוחס לבעלי המניות באותה תקופה עלה מ-7.13 מיליארד שקל ל-7.3 מיליארד שקל. מדובר בגידול של 173 מיליון שקל - כ-2.5% מהונה העצמי של החברה, וזה ממש לא הולך ברגל.

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי