גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פעולת החייאה

הצמד רמון-תאומים "רכש" את הפועל ת"א רק על הנייר, כאקט של להרוויח זמן, לאחות את השברים; בפועל, מציאת המממנים תהיה קשה

את חיים רמון ומשה תאומים צריך להגדיר כרגע כבעלי זכויות הניהול החדשים בהפועל ת"א. זה תיאור מסורבל מאין כמוהו, אבל אין לנו ברירה אחרת אלא להשתמש בו, לפחות עד הרגע שהצמד הזה יביא לשולחן כסף ויגאל את המועדון מהבעלים המכהן גם ברמה החוזית והרמה המנהלתית של הרישום בהתאחדות לכדורגל.

הערבות העתידית על הכסף שקיבל מהם טביב - 12 מיליון שקל - היא אמנם מחייבת. אם לא יקרו דברים מאוד בלתי צפויים, היא אכן תבטיח שטביב יחדל להיות בעל עניין בהפועל ללא אחוז בודד של שליטה, בעוד חודשיים או בעוד שנתיים; אבל במבט עסקי קר, היא בסופו של דבר מהווה רק תרגיל מינוף שבאמצעותו אתה מרוויח זמן כדי לגייס את המזומן, ובינתיים יכול להתעסק בקצב מדוד ואיטי באיחוי השברים.

בעסקת טביב-רמון-תאומים, התברר שסוחרים מוצלחים נולדים לפעמים גם מחוץ לגבולותיה של שכונת עליה בכפר סבא.

***

לא במקרה הגיעו החבר'ה החדשים-ישנים להפועל כשאין מאחוריהם גב כלכלי שיכול להתחיל בתהליך הזרמת כספים מיידי לאגודה. רמון ותאומים פשוט הפנימו שאין להם ברירה אחרת. כל מה שהם יכולים כרגע לנסות לבצע זה פעולת החייאה לחולה הגוסס. הניסיונות שלהם למצוא שוגר-דדי ישראלי שייכנס לכדורגל כאן ויממן את הפועל היו מועדים מראש לכישלון.

הכישלון היה צפוי, כי "המותג" שנקרא כדורגל ישראלי נכנס בעונה האחרונה לבורות שכוללים חקירות משטרה בפרשות הימורים והונאות העברות שחקנים, ביקורת פעילה של מבקר המדינה, איומים מפורשים מהמשרד הממשלתי המממן לסגור את הברז, קטטות ענק במגרשים והתפרעויות מבישות ביציעים המתרוקנים. אתמול התווסף לרשימה השחורה הזאת כתב אישום פלילי נגד בעלים של קבוצה גדולה.

לא שהלך הרוחות הכללי במשק מעלה במשהו את הסיכויים למצוא איזה פראייר מקומי. ולגבי שוגר-דדיז זרים, אותם קשה להביא לכאן גם בימים שהכל פורח וזורח.

אוהדי הפועל ת"א ממש לא יאהבו לשמוע את זה דווקא ביום חגם, אבל גם להם יש חלק ניכר בקושי של תאומים ורמון למצוא מבין אצולת ארץ ישראל כמה מתעשרים ישנים שאוהדים את הקבוצה, ומוכנים לקחת אותה כפרויקט אישי. יש כמות מכובדת של אנשים שעונים לקריטריונים הנ"ל, אבל בהתחשב בכל מה שהוזכר כאן הרגע, ובהתחשב בזה שהאוהדים המשוגעים יכולים להגיע בסופו של דבר גם לפתח הבית שלהם - במדד השיקולים של בעלי ההון, הפועל מקבלת בסוף ריג'קט. לא מדובר כאן על המחאה נגד אלי טביב: תאומים, סגול, עגיב, אורנשטיין, הראל - כל מי שהיה בקדמת הבמה של המועדון מאז שהופרט ב-1997 יכול לספר על קהל לויאלי שמכניס כסף משמעותי למערכת, אבל כזה שלא יהסס להיכנס לך לחיים ברגע שהדברים מתחילים להשתבש קצת יותר מדי.

המחאה נגד טביב היתה משהו אחר ועוצמתי הרבה יותר מכל הקודמות. היא לא היתה נקודתית, אלא מתוכננת לאורך זמן, מאורגנת. היא המאיסה על טביב את החיים לא רק כבעלים של קבוצת כדורגל אלא גם כאדם פרטי. רק שהפעם, אוהדי הפועל, בדיוק כמו רמון ותאומים, הצליחו ללמוד מטעויות העבר ולקרוא את המפה נכון: הם הבינו שטביב הגיע להפועל מתוך עניין אחד בלבד - לעשות לביתו.

עשיית כסף היא לא פשע, אבל היא גם לא מסתדרת עם ההיגיון הכלכלי של הכדורגל הישראלי, האירופי והעולמי. בתום ארבע שנים בהפועל (אם נסתכל על קיץ 2008 והעברת השחקנים המפוקפקת מכפ"ס כנקודת התחלה), טביב אכן יכול לחשב את גודל המכה שעשה, ובעוד הוא יוצא עם רווח, הפועל, קבוצה שלפני שנתיים הכניסה הון-עתק במונחי ליגת העל מהבוננזה של הצ'מפיונס ליג, נשארת עם חשבון עו"ש מרוקן, מחלקת נוער בגסיסה, תביעות ובוררויות, ותדמית מרוסקת לחתיכות.

אלי טביב, חיים רמון / צילומים: שלומי יוסף, תמר מצפי

***

בהיעדר שוגר-דדיז, כל מה שנותר לרמון ותאומים, אוהדי הפועל ת"א מקושרים, זה לסמוך על האוהדים הקצת פחות מקושרים, על המעגל הרחב. הם קוראים להם לקנות מנויים כדי להגדיל את התקציב, הם מדברים על מניות ושיתוף בבעלות. הם מבטיחים להם שבניגוד להווה המצחין, העתיד טומן בחובו שקיפות מלאה שבו האוהדים יידעו לאן כל שקל ילך.

קשה להניח שפרויקט כזה יכול לעבוד בקלות במדינת האלתורים והקומבינות (ולא ממש ברור מאיזה כוכב לכת רמון משדר את המסר ש"בגרמניה המודל הזה עובד"). מצד שני, בכדורסל זה הצליח לאוהדי הפועל ת"א בצורה פנטסטית. וזה לא שיש אופק נורמלי יותר שהפועל ת"א היתה יכולה לפתוח איתו את עונת 2012/13.

הצד האפור של עסקת רמון-טביב / טל וולק

כמה נקודות מהותיות חמקו בתוך החגיגה של "רכישת" הפועל ת"א. הראשונה קשורה לאמירה של חיים רמון לפיה מלבד 12 מיליון שקל שיעברו לטביב עד יוני 2013, עוד 5 מיליון שקל ייצאו ב-5 פעימות שוות, מיליון שקל בכל שנה, מהחשבון של הקבוצה - כך שהסכום הנמוך יחסית (רק מיליון שקל בכל שנה) אמור להבטיח שהפעילות השוטפת לא תיפגע.

רגע, מהחשבון של הקבוצה? מבחינת חוקי הבקרה התקציבית וההתאחדות לכדורגל, לא משנה אם הכסף הזה אמור להיות מקוזז על בסיס תביעות נגד הפועל ת"א בתקופת טביב: עסקת המכירה לא יכולה לכלול כסף שייצא מקופת המועדון כל עוד "החשבון של הקבוצה לא נמצא בפלוס יוצא דופן", לדברי ראש הבקרה, רו"ח עופר אורליצקי, "והפועל ת"א רחוקה מהמצב הזה". אותם דברים נכונים לגבי הסעיף בעסקה לפיו יקבל טביב אחוזים ממכירה עתידית של דגלאס דה סילבה מזלצבורג למועדון אחר (במידה ויימכר במעל 2.6 מיליון אירו), להם זכאית הפועל ת"א - גם כאן מדובר על הוצאת כסף מחשבון הקבוצה.

מאחר שדרכים יצירתיות להוציא כסף החוצה מקבוצה לא חסר, יש להניח שאם יגיע הרגע שבו צריך לעשות את הפעימה, תימצא הדרך. וגם הבקרה התקציבית הוכיחה במקרים מסוימים (בית"ר ירושלים), שכשצריך לעצום עיניים, עוצמים עיניים.

העניין השני קשור להתנהלות התקציבית של הפועל תחת קבוצת רכישה. הפועל לא הולכת לעתיד ורוד מבחינה כלכלית, לפחות בתקופה הקרובה. לפחות בעונה הקרובה המאמצים הגדולים של רמון-תאומים יופנו למציאת אותם אנשי עסקים/אוהדים שישימו 12 מיליון שקל עבור רכישת הקבוצה. אבל מה יהיה הלאה? מה יקרה אם הקבוצה תצלע בפתיחת העונה ותהיה חייבת חיזוק בחלון ההעברות של ינואר? הפועל תלויה באופן כמעט נואש בהצלחה להיכנס לשלב הבתים של הליגה האירופית, שאמורה לתת לה חמצן לתפעול. אם היא לא נכנסת, ייתכן כי מכירת החיסול שבה איים טביב תתרחש דווקא בתקופת רמון.

גם התפעול השוטף של קבוצה תחת מספר רוכשים בעייתי. כל אחד רואה אחרת את המטרות, ולכל אחד יש רצון אחר: כשאחד ירצה להביא שחקן כדי לשפר את מצב הקבוצה, אחר יגיד שהוא את שלו כבר נתן, ושלישי יגיד שגם עונה בלי תואר זה בסדר מבחינתו.

עוד כתבות

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מיקרוסופט חשפה מחשבי AI חדשים

הנאסד"ק עלה ב-0.6% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

מוחמד בן סלמאן, השליט בפועל של סעודיה / צילום: Reuters, HANS LUCAS

ארה"ב: התקדמות משמעותית במגעים לנורמליזציה בין סעודיה לישראל

צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • כל העדכונים

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד