גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי הם ה"צעירים", "משפרי הדיור" וה"משקיעים" בשוק הנדל"ן?

"זוגות צעירים" בני 36 ■ "משפרי דיור" מבוגרים שמוכרים את הווילה אחרי שהילדים עזבו ■ "משקיעים" בלי דירה אחרת ■ המציאות האמיתית בשוק הנדל"ן

בחודשים האחרונים כיכבו במדורי הנדל"ן בעיתונים כותרות שקבעו כי "הזוגות הצעירים חוזרים לשוק", "הזוגות הצעירים ממנפים עצמם לדעת", "הזוגות הצעירים עוברים לטבריה ולירושלים" ואפילו "צעירים קנו מחצית מהדירות באפריל".

"הזוגות הצעירים" הם צמד מילים החביב על פוליטיקאים שמבקשים להצטייר כמי שדואגים לדור הבא של מדינת ישראל; אלה מילים השגורות גם בפיו של שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס, שמתחילת הקדנציה שלו שזר את הביטוי כמעט בכל נאום בו התייחס למצוקת הדיור ולשאיפה להוריד את מחירי הדירות.

לא פלא, אם כך, שהזוגות הצעירים הם פלח חשוב באוכלוסייה, אליו מתייחסים גם מחקרי הנדל"ן שמפרסם חדשות לבקרים משרד האוצר, המספק גם נתונים על שני פלחים נוספים: משפרי הדיור ומשקיעי הנדל"ן.

מיהם אותם הזוגות הצעירים שלכאורה חזרו לשוק הנדל"ן בהמוניהם באביב האחרון? האם הם נשואים טריים שיצאו מהחופה ורצו היישר אל משרדי המכירות של הקבלנים? ומיהם אלה ש"שיפרו דיור" ובמה בדיוק בא לידי ביטוי השדרוג? והמשקיעים - שתוארו לא אחת כרעה החולה של שוק הנדל"ן, אלה שהקפיצו את מחירי הדירות לשמיים כי קנו דירות שלא למטרות מגורים - האם הם עשויים כולם מקשה אחת?

"גלובס" בדק את הפרופיל של שלושת השחקנים העיקריים בשוק הנדל"ן למגורים, ומנפץ כאן כמה מיתוסים בנוגע למושגים שבהם משתמשים - לכאורה במתכוון - קובעי המדיניות במשרדי הממשלה השונים, היוצרים באמצעותם, במקרה הטוב, ערפול סביב המגמות האמיתיות בשוק הנדל"ן, ובמקרה הרע, אולי אף מטעים את הציבור.

47% אינם נשואים, רבע אינם צעירים

נתחיל בפלח הזוגות הצעירים. בתגובה לפניית "גלובס", אישרה דוברת מטעם משרד האוצר בשבוע שעבר, כי כאשר בסקירות הנדל"ן שמפרסמות מחלקות המשרד מוזכרים זוגות צעירים, מדובר ברוכשי דירה ראשונה. שימו לב: באוצר לוקחים את כל מי שרכש דירה לראשונה בחייו (באנגלית הם נקראים "first time homebuyers") ושמים אותו תחת מטרייה שנקראת "הזוגות הצעירים", ללא כל קשר לגיל הרוכש ולמצבו המשפחתי.

לבקשתנו, סיפק לנו משרד האוצר נתונים המשרטטים את הפרופיל של רוכשי דירה ראשונה בישראל. הנתונים מבוססים על עסקאות הנדל"ן שבוצעו בשנת 2010. מהנתונים עולה כי 25%, רבע מרוכשי דירה ראשונה (ונזכיר: הם נקראים "זוגות צעירים") הם בני 36 ומעלה - כבר לא כל כך צעירים, בטח בהתחשב בכך שגיל הנישואין הממוצע בישראל עומד על כ-27 שנים, על-פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

עוד עולה מהנתונים כי 47% מרוכשי דירה ראשונה כלל אינם זוגות נשואים -37% הם רווקים ו-10% גרושים. כלומר: כמעט מחצית ממי שאוהבים לקרוא להם "זוגות צעירים" כלל אינם נשואים. ניתן להניח שלחלק מסוים מהם יש תא משפחתי חד-הורי או זוגיות חד-מינית, אך עדיין מדובר בשיעור גדול של בודדים שרוכשים דירות לראשונה בחייהם. וזאת, לעומת זוגות נשואים, המהווים 53% מרוכשי דירה ראשונה.

מכבסת מילים

אז אם הם לא בהכרח זוגות, ולא בהכרח צעירים, אולי הגיע הזמן שמשרדי הממשלה והעומדים בראשם יקראו לילד בשמו - "רוכשי דירה ראשונה"? אולי כדאי שיעצרו את פעולתה של מכבסת המילים המכניסה כל כך הרבה אנשים ונשים - צעירים, מבוגרים, נשואים, רווקים, גרושים, חד-מיניים וחד-הוריים - לאותו סל נדל"ני?

חשוב להדגיש שלא תמיד צמד המילים "זוגות צעירים" הוא בשימוש הרטוריקה החיובית, שמראה שהנה, הצעירים שלנו רוכשים דירות (מה שאינו נתמך בהכרח על-ידי הנתונים, כפי שהראינו).

הנה דוגמה ממחקר שערכה גלית בן נאים ממינהל הכנסות המדינה במשרד האוצר, ושהתפרסם לאחרונה ברבעון הישראלי למסים: "מחירה החציוני של דירה שרכש זוג צעיר ברבעון השלישי של 2011 היה גבוה ב-44% ממחיר דירה שרכש זוג צעיר ב-2004", כתבה בן נאים, והזהירה: "חל גידול בשיעור של 74% במספר חודשי העבודה שנדרשו לזוג צעיר לרכוש דירה חדשה ברבעון השלישי של 2011 בהשוואה ל-2004". באותו מחקר בא לידי ביטוי, שוב, הזיהוי בין שני המושגים: "מי שהייתה זו עבורם דירתם הראשונה (זוגות צעירים בד"כ)", נכתב (הסוגריים במקור), אף שהנתונים שקיבל "גלובס" מראים שמדובר בהכללה.

משקיעים בתחפושת

עד כאן בנוגע לסוגיית הגיל והמצב המשפחתי. אך האם ראוי שגבולות ההגדרה יתייחסו גם למטרת השימוש בדירה הנרכשת? אנשים רבים רוכשים דירה לראשונה בחייהם ואינם גרים בה, אלא משכירים אותה, ובכל זאת נכללים בקטגוריית "הזוגות הצעירים". לדוגמה: משפחה שיש ברשותה סכום של 200 אלף שקל אינה יכולה כיום, גם עם משכנתא, לקנות דירת 4 חדרים במרכז הארץ. לכן, קונה המשפחה דירה בפריפריה ומשכירה אותה, ובמקביל שוכרת במרכז דירה למגורים.

לדברי ד"ר ברנרד רסקין, בעל רשת התיווך רי/מקס ישראל, "רוכשי דירה ראשונה שהם משקיעים למעשה, היא תופעה חזקה מאוד אצל החרדים, למשל. בעולם החרדי מאמינים בערך של הבעלות על דירה, ולכן זוג צעיר רוכש דירה ראשונה מיד אחרי הנישואין. הם מקבלים קצת כסף מההורים, ויש להם תקציב מוגבל. לכן, רבים קונים דירה בדימונה או בשדרות כדי להשכיר אותה.

"גם בפרויקט לדיור בר-השגה במודיעין ראינו שהרבה מהקונים היו למעשה משקיעים חרדים", מזכיר רסקין. "לזוגות הצעירים נוח לקרוא כך משום שזה משרת אינטרסים פוליטיים. אבל באמריקה מדברים על first time homebuyers וזו הדרך הנכונה והמדויקת יותר להתייחס לזה".

לדבריו, "יש המון ערפל בגלל אינטרסים פוליטיים ותנועות חברתיות שגורמים לכך שאי אפשר להסתכל על המצב באופן אמיתי. המשקיעים יוצאים? הזוגות הצעירים חוזרים? זה לא מי שחשבת שזה".

המשפחות שזה עתה תיארנו אינן נכללות בקטגוריית המשקיעים של האוצר. משקיעי הנדל"ן מוגדרים כמי שרכש דירה להשקעה - "דירה הנרכשת על-ידי מי שבבעלותו רשומה כבר לפחות דירה אחת נוספת", כך על פי מחקר על רוכשי דירות להשקעה שפרסם משרד האוצר.

נזכיר כי לאחרונה זעקו הכותרות בעיתונים כי "המשקיעים חוזרים", וכי חל "זינוק של 15% ברכישת דירות להשקעה במאי", אחרי שנה וחצי שבמהלכן נרשם קיטון ניכר בפעילות המשקיעים בשוק הנדל"ן. בתקופה ההיא, הדגישו את הקיטון הזה בסקירות של משרד האוצר, שרצה להראות שהמשקיעים מגיבים לשורת צעדים מיסויים שנקט המשרד, שעודדו אותם למכור את דירותיהם הנוספות וכן הרתיעו את הציבור מלהיכנס להשקעה בדירות שלא למטרות מגורים.

אך האם כל מי שרוכש דירה נוספת הוא משקיע נדל"ן קלאסי, כזה שמשכיר דירות לפרנסתו? לא בהכרח. ישנם אנשים שמחזיקים כמה דירות מגורים, למשל אשת העסקים שרי אריסון וחברי אלפיון עליון נוספים. אחרים, ירשו דירה והיא רשומה על שמם למרות שהיא משרתת בן משפחה אחר, וכשהם קונים דירה הם מיד מסווגים כמשקיעים.

נוסף למשקיעים ולזוגות הצעירים, שמעתה יש לקוות שייקראו "רוכשי דירה ראשונה", קיים פלח שוק נוסף הנקרא "משפרי דיור". "חוק מיסוי מקרקעין מאפשר שהות של 24 חודשים מיום רכישת הדירה החדשה ועד למכירת הדירה הקודמת מבלי שיידרשו לשלם מס רכישה כמי שמחזיקים בדירה נוספת", כך הוסבר בניתוח שפרסם באפריל השנה משרד האוצר. כלומר, האוצר מסווג את כל מי שרכש דירה ומכר דירה בטווח של שנתיים כ"משפר דיור".

משפרים או "משנמכים"?

כשמשתמשים במילה "משפר", אנחנו מדמיינים, למשל, משפחה שעוברת מדירת 3 חדרים לדירת 4 חדרים, או שעוברת מדירת 5 חדרים לבית פרטי. בפועל, משדרגי הדיור כוללים גם את "משנמכי הדיור" - אלה שמבחירה או מאילוץ עוברים לדירות קטנות יותר, ובטווח של שנתיים קונים דירה ומוכרים דירה.

נראה כי הפרופיל של משפרי הדיור שסיפק לנו האוצר, מספק תימוכין לכך: 25%, רבע מכלל משפרי הדיור, הם בני 52 ומעלה. כלומר, במקרים רבים צריך להיות כמעט קשיש כדי להצליח לשפר דיור; או, שבכלל לא מדובר בשיפור דיור, אלא בצמצום שטח המחיה. כאשר הקן מתרוקן, בוחרים מבוגרים רבים לעבור לדירות קטנות יותר הכרוכות בפחות הוצאות (שהופכות מיותרות כשמשק הבית מצטמצם). כך או כך, הכינוי "משפרי דיור" - אלה הנתפסים כמי שמתקדמים מעלה בחיים - לא בהכרח הולם אותם.

"כשאנשים עוזבים וילות לדירות קטנות בגיל מאוחר, האם הם משפרי דיור?", תוהה רסקין. "השם לא תמיד משקף את המציאות, והוא גורם לבלבולים ולאי-הבנות".

"אולי המבוגרים יותר אף במצוקה גדולה יותר"

"זוגות צעירים"? "משפרי דיור"? "משקיעים"? צריך להזכיר שבנוסף להגדרות המעורפלות שעל פיהן מוצגות לנו מגמות בנדל"ן - לאן נוהרים הקונים וכמה הם מוציאים על דירה - גם המגמות עצמן אינן ברורות ואפילו סותרות.

במדינה קיימים שלושה גופים ממשלתיים המפרסמים נתונים שונים על מכירות דירות ומחיריהן: משרד האוצר, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה והשמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים.

מה ניתן לעשות כדי לפוגג את הערפל? השמאי הממשלתי טל אלדרוטי סבור ש"נכון וחשוב שהאמת תהיה שקופה ומלאה. אם יש נתונים ופילוחי משנה, יהיה יותר נכון שהאוצר יפרט מי צעיר ומי לא. אפשר לקרוא לזוגות הצעירים בשמם - רוכשי דירה ראשונה. באוצר יצרו שלושה סגמנטים, וזה בסדר, אבל אם ניתן לפלח לפילוחי משנה - מה טוב".

עם זאת, לדעתו "זה לא ממש משנה ברמת המאקרו, כי אם סקטור מסוים מצוי במצוקת דיור, זה לא משנה אם הגיע לדירה ראשונה בגיל 25, 35 או 45, ולא משנה אם הוא נשוי כדין ברבנות; הוא עדיין במצוקה, ואולי המבוגרים יותר אף במצוקה גדולה יותר".

"העמימות משרתת את הקריסה של מערכות הרווחה"

מדוע ההגדרות של רוכשי הדירות הישראלים עמומות ואפילו מטעות, ואת מי זה משרת? לדברי ד"ר אמילי סילברמן, חוקרת תכנון ערים וראש הסדנה לתכנון חברתי באוניברסיטה העברית, שהייתה חברה בצוות הדיור והתחבורה בוועדת ספיבק-יונה שסייעה למנהיגי המחאה, העמימות "משרתת את הקריסה של מערכת הרווחה. ככל שאני, כמדינה, מתמקדת במעמד הביניים (שיכול לרכוש דירות) - מיתוס שיצרתי - אני לא מחויבת להתייחס לכל מי שלא נכנס לקטגוריה הזו".

העמימות אף "משרתת את יזמי הנדל"ן, בענק", אומרת סילברמן. "המדינה משקיעה בלשווק קרקע במסות לזוגות צעירים ולמשפרי דיור, ומזמינה את החברות הגדולות לבנות אותן". בפועל, המדיניות הזו שוכחת אוכלוסיות רבות שאינן נכנסות לקטגוריות הללו: "יש מיתוס במדינה ולפיו המגמה היא חד-כיוונית - כולנו זוגות צעירים, ואחרי שרכשנו את הבית הראשון שלנו, אנחנו משפרים דיור. המציאות היא, כמובן, אחרת לחלוטין".

לדברי סילברמן, "השימוש בביטוי 'זוגות צעירים' מתווה את הנורמה; מי ששונה - שונה, והמדיניות לא מכוונת אליו. לכאורה, על המדינה להגדיל את מלאי הדירות כדי שלזוגות הצעירים ולמשפרי הדיור יהיה מה לקנות. אבל רגע, מה עם גרושים ורווקים? יש מגוון רחב של צרכים, וצריך לספק מגוון רחב של פתרונות. מי שגר בדירת שיכון מתמוטטת, צריך לשפר אותה".

סילברמן מציינת כי ל-40% ממשקי הבית במדינה אין מכונית, ורק ל-18% יש מכונית שנייה. "אז המדינה בונה את קרית השרון בנתניה, או את ראשון לציון מערב, וכדי לחיות שם צריך רכב אחד או שניים. מה עם כל שאר האנשים?", היא שואלת.

לדבריה, "מלבד 2,500 המשפחות הממתינות לדיור ציבורי, יש עוד אלפים שזקוקים לסיוע, וכמו משה סילמן, הם לא מקבלים סיוע. הם לא נספרים. הקריטריונים לקבלת סיוע בדיור כל כך נוקשים שהם בניגוד לכל מדיניות חברתית".

לדבריה, משיחות סגורות עם אנשי מחקר במשרדי הממשלה, עולה כי הנתונים מכוונים כך שלא יצטרכו להתמודד עם בעיות של עוני. "כשאין נתונים מדויקים, אי אפשר, למשל, לגבש מדיניות שאומרת שצריך להוריד את שיעור משקי הבית שמוציאים 30% מהכנסתם על דיור", קובלת סילברמן. "אני לא יכולה להגיד אם שיפרתי את המצב או לא אם אין לי נתונים מדויקים".

התפלגות רוכשי דירה

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות