גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיתויי הפיתה: קבלו מתכונים למנות פיתה משודרגות במיוחד

טרנד הפאסט פוד המשודרג רומם את הפיתה הצנועה ממעמד של אוכל רחוב פשוט לחומר גלם ששפים מלהטטים בו: פיתה כמהין, פיתה עם קלמארי, עם כרובית או עם שקדי עגל. המחירים בהתאם

זה היה רק עניין של זמן. בהתחלה היא כיכבה בעיקר במסעדות מזרחיות וערביות, בחומוסיות, בדוכני הפלאפל והשווארמה ובסביחיות. אחר כך בא איל שני והרים אותה ממעמדה העממי, כשהכניס לתוכה בלי למצמץ כמעט הכול, גבוה כנמוך: שרימפס, סטייק, תבשיל שפונדרה, כרובית, תפוחי אדמה ו"מה שיש". לא היה ברור אז אם מדובר בבדיחה או בגאונות (נראה שגם וגם), אבל זה עבד.

גל ה"הכול בפיתה גורמה" לא איחר לבוא. מסעדת הבסטה פתחה את "המעורב" (מעורב ירושלמי בפיתה) ואביב משה (מסה) פתח את "הירושלמית" - דוכן אוכל רחוב, שבו הוא אורז בפיתה את תבשילי הילדות הירושלמית שלו (מבית אימא, מהקטמונים וממחנה יהודה), או מגיש אותם בצלחת, על פיתה ("צלפיתה" - מנה פרוסה על פיתה). כך באו לעולם מנות כמו פיתה כמהין או קבב ירקות מדורה.

אט-אט חלחלה מגמת ה"פאסט פוד גורמה בפיתה" מהדוכנים למסעדות, שהחלו להגיש בהמוניהן מנות שבהן הפיתה היא לא רק כלי קיבול (כיס) למעדנים, אלא חלק בלתי נפרד מהמנה, כמצע או כחומר גלם - אגב, מצע מצוין, שכן הפיתה גם טעימה ומשביעה בפני עצמה וגם משמשת כספוג האולטימטיבי: מאמצת וסופחת טעמים ומיצים, ומקבלת יופי של טעם מהתבלינים ומהשומן של חומרי הגלם שמעליה.

שתיים מהמסעדות שמובילות את המגמה המתבקשת (הפיתה כל-כך מכאן, כל-כך שלנו, מוכרת, ידידותית) הן האחים ולה שוק בתל אביב - שתי מסעדות שאני מאוד מחבבת, בין השאר בגלל הגישה הכיפית, המקומית, שלהן לאוכל: עדכנית אבל לא פלצנית, טובה אבל לא מתיימרת, בעלת איזון נכון בין מזרח תיכון לתל אביביות (לה שוק מתכתבת עם יפו, האחים מתכתבת עם השיפודיות המזרחיות), עם מחירים שפויים ועם אווירה ביתית, שמחה.

תפריט הפיתות של האחים כולל, בין השאר, מנות פיתה משודרגות טו גו כמו פיתה*עם ארטישוקים מטוגנים ולבנה (27 שקלים);*פיתה*נקניקיית עגל וכבש חריפה, עם פירה שמאלץ ועם רוטב חזרת טרייה (32 שקלים); פיתה*שקדי עגל עם לבנה, עמבה, צנוניות, קולרבי, נענע ועם חסה (37 שקלים);*פיתה*טחול ממולא עם טחינה, עגבניות, פטרוזיליה, בצל ועם סלסה (37 שקלים); ומנות עיקריות (חלקן שאולות מהמטבח הערבי הקלאסי) כמו ספאייח (פיתה ממולאת בשר טלה טחון, עם עגבניות וקינמון (33 שקלים, ראו מתכון), מסאחן (כרע עוף בבהרט על לאפה, עם בצל בסומאק, שקדים, צנוברים ופטרוזיליה (49 שקלים, ראו מתכון), וסלט פאטוש עם גבינת חלומי ועם קרעי פיתה פריכה ומטוגנת (42 שקלים).

תפריט הפיתות של לה שוק כולל מנות כמו מסחאן (בגרסה הזאת קונפי שוק העוף מפורק מהעצם לאחר*בישול ממושך; המנה מוגשת על חצי פיתה קלויה עם כוסברה ,פול, צנוניות, יוגורט ועם סומק, 52 שקלים), קלמרי מסבחה (גרגירי*חומוס, טחינה, שום, פטרוזיליה, פלפל חריף ושמן זית עם קלמרי צרוב על הפלנצ'ה; המנה מוגשת במחבת נירוסטה עם לאפה מתקתקה מעט, שנעשית במקום, 52 שקלים), כרובית עלאפה (עם ביצה קשה ופלפל שיפקה, 34 שקלים).

עוד מנות פיתה מעניינות שמסתובבות בעיר, מתעלמות בהפגנתיות מטרנד אחר שמתפשט פה - ה-Glutan Free - הן קלמרי צרוב בניגוב של פיתה עיראקית עם לבנה, צ'ימיצ'ורי, שרי מיובש וזיתי קלמטה (פיש, 42*שקלים), סרדינים טריים בפיתה (צלויה בגריל) עם גבינת שמנת, אריסה ולימון כבוש (ברטי, 47 שקלים), קבב טלה על פיתה פתוחה, טחינה, חציל מרוקאי ועגבניות מהאש (גסטרו פאב, 44 שקלים), סלט פאטוש לבנוני על פיתה קלויה בגריל, גבינת המאירי וצ'יפס במיה (פלימרקט, 39 שקלים), פיתה דרוזית ממולאת בבשר טלה ועגל עם צזיקי (קפה נואר, 42 שקלים) ועוד.

כרובית עלאפה

חומרים (ל-2 מנות): 1 לאפה בינונית, 1 כרובית בינונית, 3 שיני שום קצוצות, מיץ מלימון שלם, צרור פטרוזיליה קצוצה, ביצה קשה, פלפל שפקה, שמן זית, מלח, פלפל, טחינה (מעובדת עם מים, לימון ומלח).

הכנה: מפרקים את הכרובית לפרחים קטנים, מטגנים את הפרחים בשמן עמוק עד להשחמה. מוציאים את הפרחים מהטיגון לקערה ומוסיפים שמן זית, לימון, שום, פטרוזיליה, מלח ופלפל. מערבבים היטב. מניחים את הכרובית על הלאפה ומגישים עם פלפל שיפקה ועם טחינה.

מתכון של השף איתי לבי, מסעדת לה שוק

סלט פאטוש לבנוני על פיתה קלויה

חומרים (למנה אחת):*חצי פיתה חתוכה לשתי "לחיים", מעט שום קצוץ, מעט שמן זית, עגבנייה חתוכה לקוביות, חצי מלפפון פרוס לעיגולים, חצי בצל סגול פרוס לרצועות עגולות,*פרוסה אחת של לימון כבוש,*8-6 זיתים שחורים, חופן עלים ירוקים (פטרוזיליה, עלי ריג'לה, נענע, זעתר),*8-6*קוביות גבינת המאירי (ואם אין, גבינת צאן אחרת), חופן במיה*(5-4*יחידות), שמן לטיגון, שמן זית, מיץ מלימון טרי (לפי הטעם), מלח, פלפל, חצי כפית סומק.

הכנה:* מושחים את חצאי הפיתה בשמן זית ושום, קולים על הגריל או במחבת. מערבבים את חומרי הסלט עם שמן זית, מלח, פלפל ומיץ לימון. מניחים על הפיתה הקלויה את הסלט ומפזרים מעל גבינה וסומק. מכינים מהבמיה צ'יפס: פורסים לחצאים לאורך, מטגנים בשמן עמוק כמו צ'יפס, מוציאים לנייר סופג ומפזרים מלח מעל. מוסיפים לסלט את הבמיה (מעל הגבינה והסומק),*מקשטים בפלפל חריף קלוי*לצד המנה.

מתכון של השף שלומי בן-שימול, מסעדת פלימרקט

ספאייח

חומרים (ל-4 מנות): 4 פיתות, 250 גרם בשר עגל טחון לקציצות מעורבב בשומן כבש (לבקש מהקצב), 2 עגבניות, 1 צרור פטרוזיליה, 1 בצל לבן קצוץ דק, כפית תבלין בהרט, חצי כפית קינמון, מלח, פלפל שחור טחון, טחינה לבנה (לפי הטעם) ומעט סומאק לקישוט.

הכנה: קוצצים את העגבנייה לקוביות קטנות, קוצצים את הפטרוזיליה. בקערה מערבבים את הבשר הטחון יחד עם הבצל, עם העגבנייה ועם הפטרוזיליה. מערבבים היטב ומתבלים במלח, בפלפל, בבהרט ובקינמון.

בעזרת סכין חדה קורצים עיגול בחלק העליון של הפיתה ומסירים כיפה (במרחק של כסנטימטר אחד משולי הפיתה), כך שתתקבל פיתה שמצדה האחד היא ללא מכסה. מחלקים את הבשר לארבעה כדורים שווים. דוחסים כל כדור לחלל הפיתה החשוף, מיישרים את הבשר היטב ובצורה אחידה, כך שחלל הפיתה יתמלא בבשר.

מחממים גריל היטב, וכאשר הרשת חמה מאוד מניחים את הספאייח על צד הבשר למשך 4 דקות לערך, עד שהבשר שחום ומבושל. הופכים את הפיתות וצולים אותן עוד 2 דקות בערך, עד שהפיתה קלויה ומקבלת סימני חריכת גריל. אם מכינים בתנור: מכניסים לתנור במצב גריל מחומם ל-250 מעלות, כשהרשת קרובה לגרילר. צולים את הפיתה חמש דקות ואז מעבירים את התנור למצב רגיל לחמש דקות נוספות, כדי שכל הפיתה תיאפה.

מוציאים/מסירים מהלהבה, ובעזרת סכין חדה מחלקים כל פיתה לארבעה חלקים שווים (לקבלת ארבעה משולשים). מסדרים על צלחות הגשה אישיות ומקשטים בטחינה, בסומק ובפטרוזיליה.

מתכון של אסף דוקטור, מסעדת האחים

מסאח'ן

חומרים (ל-4 מנות): 4 לאפות טריות, 4 כרעי עוף טריים ונקיים, 3 בצלים לבנים גדולים קצוצים דק מאוד, חצי כוס שמן זית, 2 כפות תבלין בהרט, 2 כפות סומק, 4 כפות שקדים פרוסים קלויים, 4 כפות צנוברים קלויים, חצי כוס פטרוזיליה קצוצה, מלח, פלפל.

הכנה: מחממים תנור ל-180 מעלות. יוצקים למחבת מחצית מכמות שמן הזית, מוסיפים את הבצל הקצוץ ומאדים על להבה בינונית-נמוכה, עד שהבצל מתרכך ונעשה שקוף. מוסיפים את הסומק ומתבלים במעט מלח. מערבבים מעט, מסירים מהלהבה ומסננים את הבצל.

את כרעי העוף מסדרים בתבנית שטוחה, משמנים מעט בשמן זית ומעסים היטב את העוף יחד עם הבהרט. מתבלים במעט מלח ופלפל. מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום ומכניסים לתנור שחומם מראש למשך שעה וחצי. מסירים את רדיד האלומיניום ואופים חשוף עוד 15 דקות עד שהעוף אפוי לחלוטין ועורו פריך מעט.

על כל לאפה יוצקים רבע מכמות הבצל ומשטחים אותו על הלאפה. במרכז כל לאפה מניחים כרע עוף אחת, ומסדרים את המסאח'נים בשתי תבניות אפייה שטוחות. מכניסים לתנור לאפייה נוספת של 7 דקות במאתיים מעלות, עד שהלאפה מתחממת ושוליה מעט פריכים. מוציאים את המסאח'ן מהתנור ומסדרים כל אחד על צלחת הגשה גדולה ונאה. מקשטים בצנוברים, בשקדים קלויים ובפטרוזיליה קצוצה, ויוצקים מעט שמן זית. מגישים מיד.

מתכון של אסף דוקטור, מסעדת האחים

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?