גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוי ואבוי, אין מדליה...

מתי הפכה חתיכת המתכת הנכספת הזאת לחזות הכל?

1. הכי אהבתי את הטורים שהופיעו באתרי האינטרנט חצי שעה אחרי שהסתיים המשט של קורזיץ. קורזיץ עוד לא הגיעה לחוף להתייפח על המדליה שהלכה, ובארצישראל כבר הוכתרה המשלחת הישראלית כאכזבה, תשתיות הספורט במדינה רקובות, אנחנו סובלים מפיגור תרבותי, פיגור גנטי, פיגור כללי, אפילו ענף השיט המוצלח טבע ואינו עוד, ויאללה לשלוח את כולם הביתה. אם קורזיץ בטעות מביאה מדליה, אלוהים ישמור איזה חגיגות נפתחות פה ("הלו, לי, זה ביבי"). המשלחת בסה"כ עומדת בציפיות, והתשתיות סבירות.

מילא כותבי הטורים והפרשנים. הבוקר (ד') זה היה מנכ"ל הוועד האולימפי, אפרים "זיגי" זינגר, שאמר שהכישלון של הספורטאים לא להביא מדליה בפעם הראשונה אחרי 20 שנה הוא הזדמנות לעשות בדיקה מעמיקה של מצב הספורט הישראלי. תגיד, זיגי, אם שטילוב וקורזיץ מביאים מדליות הכל בסדר?

יו"ר הוועד האולימפי צביקה ורשביאק תהה בעקבות המשלחת ללא המדליות, כי "אולי הגיע זמני ללכת". 700 שנה ישבת על הכסא, צביקה, וכל מה שהיינו צריכים זה לחכות ליום אחד בלי רוח בווימות'?

אני לא יודע מתי הפך המרוץ אחרי המדליה לחזות הכל. לדבר שקובע אם הכל בסדר או לא בסדר. כנראה ב-1992 עם המדליות של ארד וסמדג'ה. כשהמרוץ אחרי מדליה הוא הדבר העיקרי, ואולימפיאדה אחרי אולימפיאדה הצלחנו להביא לפחות ספורטאי אחד לפודיום, אפשר לדחות את ועדות הבדיקה. אפשר להמתין עם השאלות למה כמות העוסקים בספורט בישראל היא כה נמוכה; למה עסקני ספורט ממשיכים לשבת במשך עשרות שנים בראשות איגודים או בראשות הגופים שקובעים את המדיניות הספורטיבית, למרות שהכישלון שלהם לנהל את הגופים האלו הוא חמור הרבה יותר מכישלון של ספורטאי אולימפי; אפשר להמתין עם השאלות איפה נשרפו 12 מיליון דולר עיזבון של המיליארדר סידני פרנק לוועד האולימפי; למה כל מדינה חלשה בספורט שרוצה להביא הישגים ולסגור פערים שולחת את ספורטאי העילית שלה להתאמן בחו"ל אצל המאמנים הטובים ביותר, ורק פה אצלנו תקועים עם מאמנים מקומיים. או יותר גרוע: מתאמנים עם מאמן מחו"ל שנותן להם הוראות דרך הסקייפ.

ועדת הבדיקה, זיגי, צריכה לבדוק לא את כמות המדליות. אלא איך בשביל לייצר קיצורי דרך הצלחתם לייבא שני ספורטאים מחו"ל - ג'יליאן שוורץ ודונלד סנפורד - שהם לא רק קיצור דרך, אלא אמירה מכוערת לאתלטים ישראלים. כאן מעדיפים פועלים זרים שיעבדו כדי להביא מדליות.

הכישלון הוא גם בשיטת קביעת הקריטריון שגורמת לכמה מהספורטאים להגיע סחוטים ומרוטים למשחקים. נמרוד משיח אמר אתמול שעם כל הכבוד לרעיון של היחידה לספורט הישגי לייצר תחרות בינו לבין שחר צוברי עד לרגע האחרון, אי אפשר לייצר לספורטאי אינספור שיאים בשנה ואין ספק שהתחרות הזאת מעכה את צוברי והוא הגיע מותש נפשית למשחקים. עמית ענבר אמר את אותם דברים אחרי משחקי סידני 2000 אליהם הגיע מרוקן נפשית אחרי קרב עד הרגע האחרון מול גל פרידמן.

2. על השאלה האם נכשלנו אי אפשר להשיב במבט לטבלת המדליות. יש מדינות שמבחינת מספר מדליות חוו "אסונות" גדולים יותר מאיתנו, אבל המטרה המוצהרת שלהן היא לשלוח יותר ספורטאים למשחקים, מתוך הבנה שמשלחת רחבה היא חשובה כדי למשוך עוד ספורטאים מקומיים לעסוק בספורט. ולמרות מספר מדליות מועט אי אפשר להגיד שהן לא מדינות ספורט או עם תרבות ספורט גרועה. קחו למשל את ארגנטינה, מדינה עם 42 מיליון תושבים, שלחה למשחקים 142 ספורטאים וכל מה שהצליחו לגרד (בינתיים) זה מדליית ארד אחת, וגם היא לא מספורטאי אולימפי "טהור" (דל פוטרו בטניס); טורקיה, מדינת ספורט אמיתית, שלחה 115 ספורטאים והביאה רק מדליית ארד אחת בהיאבקות.

האם אנחנו מעדיפים את המודל האולימפי של ג'מייקה? האם ג'מייקה היא מעצמת ספורט אולימפית בהתחשב בכך שכל 4 המדליות שלה מגיעות ממקצועות הספרינט באתלטיקה? 49 ספורטאים שלחה ג'מייקה למשחקים, מתוכם 46 בענף האתלטיקה (וכמעט כולם בספרינט). אין להם לא שייטים, לא ג'ודוקאים, אין להם מתעמלים, לא ענפי כדור, בקושי גייסו למשלחת הזאת שחיינית אחת. גם זו דרך. היינו רוצים לשלוח משלחת אולימפית רק במקומות שבהם יש לנו סיכוי, נאמר 10 ג'ודואים ו-10 שייטים?

3. יש הרבה שאלות שצריך לבדוק לפני מספר המדליות: ענף השיט, למרות התשתיות שיש פה, המאמנים הטובים והניסיון - למה מתמקדים רק בשניים וחצי דגמים מתוך המון הדגמים האולימפיים שיש? זה מקביל פחות או יותר למצב שאיגוד האתלטיקה יודיע שאין לו כוח להתעסק עם כל המקצועות ואת כל הכסף שיש לו הוא מעדיף להשקיע רק בריצות 800 מטר. או שבאיגוד הג'ודו יודיעו שעוסקים רק במשקלים של 73 ק"ג.

4. האם להמשיך לשלוח ספורטאים שאין להם סיכוי, כאלו שייפלו מהקורה או יטבעו בבריכה? החשש של קובעי המדיניות (ועד אולימפי, ראשי איגודים) מיחסי הציבור הגרועים שיעשה להם ספורטאי שיפשל, הוא לא טיעון שיש להתחשב בו. ספורטאים שמקבלים את הבמה הגדולה הם הסיכוי הגדול היחיד מבחינה ציבורית למשוך ספורטאים אחרים. כמות ספורטאים היא כרגע דבר קצת יותר חשוב מריצה אחרי חתיכת מתכת בצבע כזה או אחר. האופק של האולימפיאדה הוא האופק היחיד שיכול לייצר המשכיות ורצון לעסוק בענפים האכזריים האלו. יש לקוות למשל שהחשיפה וההופעה האדירה של יעקב טומרקין בלונדון תגרום לכמה הורים לשאול את הילדים בסוף הקיץ אם אולי השנה הם רוצים ללכת לחוג שחייה.

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק